BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Marcowe 2015 :)

10 lata 10 miesiąc temu #987756 przez Alesandra
Malinka Kalinka pięknotka!!!
Kristi ja będę rozszerzać jak skończy 6mcy

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 10 miesiąc temu #987757 przez Alesandra
popycham :)

10 lata 10 miesiąc temu #987781 przez malina219
Aleksandra aaa no tak zapomniałam ze Alusia jeszcze mniejsza! :kiss:

10 lata 10 miesiąc temu #987783 przez syza24
Ale Alusia Kruszynka no i Kalinka też drobniutka :blush:
Kristi z rozszerzaniem diety wg jakiś tam badań jest tak że na MM można od 4 m-ca a na KP od 6 m-ca tylko gluten powinno się wprowadzić między 5 a 6. Ja teraz bardzo dużo czytam o rozszerzaniu diety i ciekawi mnie metoda BLW tylko nie wiem czy starczy mi na to siły jakby któraś była zainteresowana to podaje link poczytajcie sobie babyledweaning.pl/

10 lata 10 miesiąc temu #987797 przez monia89
Jeju jakie Niunie Słodziutkie :kiss: co do rozszerzania diety ja czekam do 5 me.

10 lata 10 miesiąc temu #987808 przez kristi*
Po wczorajszej wizycie, mały ma drobną infekcje do obecnych leków doszło nam Wit C, spray do noska i inhalacje.

Mleczna ostatnio siostrzeńcowi zdjęłam z kubeczka tą silikonową osłonę - kubek nie jest już niekapkiem ale na młodego podziałało.

Oglądałam filmik na YouTube o karmieniu niemowląt kubeczkiem, z racji że Marcinek obraził się na wszelkiego rodzaju smoczki, butelki też, w filmiku polecali "kubeczki" które są przykrywką butelek Lovi, w sumie plus tego jest taki że i z normalnego kubka potem będzie łatwiej uczyć.

Za 3 tygodnie mamy wesele i jak na razie jest opcja zostawić małego u siostry, musiałabym ściągnąć ok 5 porcji po 150ml,a wczoraj uruchomiłam laktator i udało się jedynie 30 ml z obu :(

10 lata 10 miesiąc temu #987810 przez kristi*
Syza słyszałam coś o tej metodzie, kilka osób już mi polecało, będę mieć co czytać :laugh:

10 lata 10 miesiąc temu #987896 przez Agula89
Ja poczekać do 6 m z rozszerzaniem diety małemu. A o tej metodzie BLW już też slyszalam ale nie wiem sama jak to w praktyce "użyć"
Bo tu trzeba czekać nawet aż dziecko siedzi samo, wykazuje zainteresowanie jedzeniem, potrafi chwytać i wkładać do buziaka rzeczy.

10 lata 10 miesiąc temu #987912 przez Alesandra
hej
my już po chrzcinach.Alusia przepłakała całą ceremonię,ogólnie ostatnio jest bardzo marudna. Dziewczyny czy wasze Skarby też się strasznie śliną?? bo moja Alusia to cała zaśliniona i wkłada całe piąstki do buźki , nie wiem co się dzieje...

10 lata 10 miesiąc temu #987916 przez nesQa
Alesandra moja Lili ma to samo. Jeszcze tydzień temu dziecko anioł, teraz w dzień strasznie marudna i rączki w buzi. Przypuszczamy, że to ząbki. Kupiłam maść i od jutra będę smarować, zobaczymy czy pomoże :P

10 lata 10 miesiąc temu #987950 przez Alesandra
nesqa no ja też myślę, że to ząbki. przedwczoraj szok przeżyłam małą wzięła teściowa na ręcę a ta się wydarła tak jakby ktoś jej krzywdę robił :( jak ją wzięłam do siebie to z 10 minut musiałam ją uspokajać. tylko u mnie jest spokojna i czasami u męża.
Malinka dziś Kalinka miała chrzest. mam nadzieję, że zniosła lepiej cała ceremonię niż moja Alunia<3

10 lata 10 miesiąc temu #987973 przez Agula89
To normalne że dzieciaczki się nam slinia teraz, podobno kilka miesięcy przed pierwszym zebem już tak jest.
A masc to chyba potrzebna jak już wychodzi ząbek tak mi się wydaje..

Marcel też lubi ssać swoje paluszki lub całą piąche. Czasem go nawet z 2 razy przebiore bo bluzka/body mokre od śliny ;)

Marcel od 3 dni to taka maruda że masakra ! No ale cóż kiedyś chyba mu to w końcu minie :p

10 lata 10 miesiąc temu #987995 przez Anabelle
Obecnie zaleca się rozszerzanie diety po 6 miesiącu także wg WHO, ale dopiero jak dziecko samo wykazuje zainteresowanie jedzeniem. Niektórzy rozszerzają nawet w 7 czy 8 msc życia.
Ja będę czekać min do 6 msc życia, im później tym lepiej wykształcony układ pokarmowy. A dziecko zdąży się jeszcze najeść marchewek czy jablek w zyciu, ale chyba generalnie w polsce jest trend ze im cos dziecko wczesniej robi tym wiecej można się nachwalić przed ludźmi :P

Leoś własnie zasnął, jeszcze mi drugi truteń został do ogarnięcia :)

10 lata 10 miesiąc temu #988011 przez malina219
Hej mamusie :) my po chrzcinach. Bylo super, zaplakala troszke na poczatku mszy bo spiaca byla ale uspalam ja i obudzila sie w aucie w drodze do karczmy. Sama karczma piekna w góralskim stylu jedzenie pycha. :) a w środku czekala na nia drewniana kolyska z czyściutka wykrochmaloną pościelą wiec od razu ja wlozylam i zasnela. Wrzucę zdjęcia jutro :)

Co do skinienia sie to u nas to samo. Czasami tak głęboko wciśnie palce ze ja naciąga. Mam nawet nagrany filmik na telefonie jak mlaska na palcach haha :D I Kalina tez maruda od kilku dni... Nie wiem czemu. Tylko na rękach i oglądać wszystko a jak nie to wrzask... Cycek be leżaczek be tylko nosić i nic więcej.

10 lata 10 miesiąc temu #988015 przez kristi*
Teraz jest ten wiek kiedy ślinianki się rozkręcają i dlatego się tak dzieciaczki ślinią. Co do ząbków - u każdego dziecka w swoim czasie, póki co Marcinek się też mocno ślini że nieraz jest tak mokry że trzeba go przebierać, do buzi wkłada wszystko co ma w zasięgu rączki, i marudzi i płacze gdy leży, najwygodniej mu na rękach. Dziąsełka nawet opuchnięte nie są nic nie widać.

Malina mam podobnie i mówią że to skok rozwojowy.

Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka

Dzienniczek żywienia