BezpiecznaCiaza112023

Mamy Kwietniowe 2013

13 lata 10 miesiąc temu #470232 przez agat
Dziewczyny mam okazję dziś iść po promocyjnej cenie na basen solankowy i saunę. To, że do sauny w ciąży wchodzić nie wolno to wiem, ale solanka? Wiecie coś na ten temat?

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 10 miesiąc temu #470264 przez kaikai
Dzień dobry :)

dziękuje wam dziewczyny za wsparcie :)

agi- dobry pomysł z tym listem , tylko muszę się zebrać na napisanie bo wczoraj M był taki kochany a ja tak mam ze szybko zapominam co źle ;)

postarałam się wczoraj być dla niego mila , mile smsy itp... no i był zaskoczony trochę , tez mu sie humor poprawił poplotkowaliśmy trochę na jego brata dziewczynę i fajnie było :)
seksu M na razie nie chce bo się boi ze skurczu dostane ehh... jakoś nie mogę go przekonać chociaż nawet lekarz pozwolił , rozumiem go ze się martwi ale ja przez to czuje się taka nie kochana a on na to ze przecież mnie kocha no i taka rozmowa :dry:

co do ruchów dziecka to tez czasami się martwię jak nic nie czuje , ostatnio przez dwa dni nie czułam , aż w końcu poczułam tylko teraz zupełnie inaczej ,wcześniej to były takie fikołki a teraz takie falowanie i kopniaczki małe już nie burczy mi tak w brzuchu tylko czuje wyraźnie dzieciątko nawet gdzie ma główkę , no i czuje większy ucisk na pęcherz
brzusio tez mi urósł fajnie , smaruje kremem strasznie boje sie rozstępów

tez się męcze bardzo szybko nawet nie raz jak buty nakładam to jak stara baba ;)

dziewczyny mam pytanie ,byłam w sklepie dla dzieci i oglądałam smoczki , tyle tego jest nie mogę się połapać skąd mam wiedzieć jaki będzie dobry dla mojego dzidziusia , jakiej firmy i jaka butelka z którym smoczkiem ??
i który laktator jest dobry , normalny, elektryczny, droższy , tańszy , matko można oszaleć :unsure:

13 lata 10 miesiąc temu #470317 przez kasia1329
Kaikai no widzisz może jednak wszystko wróci do normy :)

Co do smoczków i butelek to ja kupowałam z aventu i lovi na zmianę. Kształt smoków jest podobny a kupowałam takie które były akurat w promocji. Oczywiście smoczki silikonowe i w lekko spłaszczonym kształcie te uspokajające. Jedyny minus że po kilku wyparzeniach silikon robi się taki matowy.
A tak w ogóle to jeśli zamierzasz karmić piersią to na początku kupiłam jedną butelke. Może się bowiem okazać że dzidzius będzie miał kolki i wówczas są do tego odpowiednie butle i smoki. Moja ciotka kupowała z dr. Browna antykolkowe.

Jeśli chodzi o laktator to ja kupiłam ręczny z tommy tippee koszt 90 zł. Był w.miarę ok jednak ściąganie pokarmu trwało długo. Ja korzystałam z niego sporadycznie więc mi to nie przeszkadzało.
Ciotka korzystała z elektrycZnego Medela i był super. Błyskawicznie opróżniala obie piersi. Ale kupiła używany w zasadzie w cenie lepszego ręcznego a i tak większość cZęści się.myje i sterylizuje przed.użyciem więc nie było problemu.

13 lata 10 miesiąc temu #470333 przez Dave
Ja się witam, poczytałam ale zmykam. Maja dziś też nie śpi. Więc nie wiem czy to tymczasowe, czy już zrezygnowała z drzemki.

Pogoda taka piękna, że zaraz znowu zmykamy :side: :side:

Aniołek - tak maleńki i tak ważny!

13 lata 10 miesiąc temu #470456 przez kasia1329
Barszcz czerwony i paszteciki z kapustą i grzybami ... Mniaaaam

13 lata 10 miesiąc temu #470460 przez agi-p
Kasia cieszę się , ze Matek nie ma problemu z lekami .Przynajmniej jeden problem z głowy :)
Dzięki za info o tym specyfiku na zaparcia :) Zaraz odpiszę nazwę :)

Agat chyba solanki nie są dobrym pomysłem,ale głową nie ręczę . Najlepiej zadzwoń do lekarza .

Kaikai super,ze wczoraj tak miło z Mężem spędziliście czas :) Oby tak dalej :)
Co do smoczków ,to faktycznie można bzika dostać . Ja np nastawiłam się , ze nie będę chciała uczyć Ami smoczków uspokajających .Miałam jeden ,który dostałam w wyprawce ze szpitala . Szybko jednak zmieniłam zdanie ,bo Ami miała wielką potrzebę ssania . Jednak moja uparciuszka nie chciała smoczka.Wypychała go językiem.Wykupiłam każdy model smoczka , z końcówkami silikonowymi i kauczukowymi , o kształcie anatomicznym i innym też . I miałam w domu tyle modeli ,co w dobrym sklepie ,ale Amelka żadnego nie zaakceptowała .
To samo było z butelkami .Żadnej nie chciała, tylko pierś :P I tak 14,5miesiąca :P

Co do laktatora ,to miałam ręczny z Medeli . Używałam jednak bardzo rzadko, bo tak jak wspominałam Ami tylko pierś akceptowała .

13 lata 10 miesiąc temu #470468 przez monia89
Hej dziewczynki :)
ja dopiero teraz weszłam na forum rano zakupy zaszalałam :)
Odbiłam sobie wczorajszą nerwówkę kupiłam kurtkę buciki i torebkę :woohoo: :silly:
A noc z moim M bezcenna :P :evil:

13 lata 10 miesiąc temu #470476 przez Anabelle
A Ci dobrze Monia, ja śpię sama od 2 nocy, ale dzisiaj mój Bobas wraca :) :) :)

13 lata 10 miesiąc temu #470490 przez kaikai
Agi ja bede karmic piersia i czytalam na innym forum
zeby nie kupowac laktatora na poczatek a wrazie czego
lepiej reka odciagac pokarm bo to szybciej i nie boli tak.
Nie wiem czy to dobry pomysl.

Kasia ja nie jem grzybow, pytalam sie gin czy mozna i pozwolila,
wiec zrobilam sobie zupke grzybowa i tak mnie wieczorem
brzuch rozbolal ze myslalam po pogotowie dzwonic
naszczescie przeszlo po nospie i koperku. Teraz boje sie, moj
maz poiedzial ze sa ciezko strawne lepiej uwazac.

13 lata 10 miesiąc temu #470492 przez agat
agi-p napisał:

Agat chyba solanki nie są dobrym pomysłem,ale głową nie ręczę . Najlepiej zadzwoń do lekarza .

Zapytałam wujka google i w większości przypadków ciążę wymieniano jako przeciwskaznie do kąpieli solankowych. A szkoda, potrzebny mi dziś taki relax.
Dziś ja mam spadek formy. Pół nocy sie kręciłam, nie mogłam spać, budziłam się bo było mi a to gorąco, a to niewygodnie, później obudziła mnie włączająca się zmywarka (pierwszy raz mi się to zdarzyło) i już nie spałam chyba przez godzinę. No i taka chodzę struta od rana. Teraz się zdrzemnęłam na godzinkę, ale średnio pomogło na poprawę humoru.
Chciałabym zacząć czuć ruchy maleństwa, wszyscy dookoła już coś czują a u mnie cisza :(

13 lata 10 miesiąc temu #470496 przez kasia1329
Kaikai ja w pierwszej ciąży jadlam grzyby i teraz już nie pierwszy raz i nic mi po nich nie jest. Ja to już się nie mogę wigilii doczekać :) i tych smakołyków.

13 lata 10 miesiąc temu #470509 przez kaikai
To widocznie ja mam tylko takiego pecha a uwielbiam grzybki i mam duzo w domu,suszone, marynowane i mrozone :(
a swiat tez nie moge sie doczekac juz myslalam zeby gin cos mi przepisala na wzdecia zebym mogla sie delektowac porzadnie przy swiatecznym stole, o rety ale mi sie karpia chce i schabiku pieczonego mamusi :)

13 lata 10 miesiąc temu - 13 lata 10 miesiąc temu #470515 przez agi-p
Kaikai ja też byłam mega nastawiona na karmienie piersią :) Ale przez pierwsze 3 dni pokarmu miałam niewiele , a w 4 dniu zrobił mi się zastój i myślałam , ze mi piersi eksplodują . Amelka nie dała rady ssać , bo nie miała tyle siły . Ryczałam jak bóbr . Mąż mi odciągał , boja nie dałam rady .
A ręczne odciaganie nic nie dawało,tylko bolało jak cholera .
Potem już było ok :) Używałam laktatora później jak zaczęłam Amci kaszki robić na swoim mleku i podawałam łyżeczką .

Agat solankowe kąpiele nie wskazane,ale na basen można chodzić :) Może taka forma relaksu ???

13 lata 10 miesiąc temu #470519 przez Azja
Dziewczyny a słyszała moze ktoras z Was ze w ciazy nie mozna jesc kiełków, ja ostanio spróbowałam i mi bardzo posmakowały i podobno maja duzo witamin a kolezanka z pracy mowi ze jej lekarz w ciazy powiedzial ze nie mozna jesc kielków,tylko nie pamieta dlaczego juz sama nie wiem chyba nie mozna popadac w paranoje ;)

13 lata 10 miesiąc temu #470529 przez Anabelle
Moja mama mówi "dawniej się wszystko jadło, wszystko robiło, badań zbyt wiele nie było, płci się nie znało do porodu i dzieci zdrowsze były niż teraz" :D
To jej odpowiedź na moje "nie mogę tego jeść"
Najlepiej zapytać się lekarza prowadzącego, ale chyba nie ma co popadać w paranoję.
Jak coś smakuje Tobie, to widocznie dzidzi też :)

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka