BezpiecznaCiaza112023

Mamusie MAJ 2013

12 lata 1 miesiąc temu #597692 przez ewela86
Alex_87 chyba coś przegapiłam... MIAŁAŚ KONTROLĘ??

karolka85 witamy serdecznie:) super że dołączyłaś!!

lalka a jaki kupiłaś podgrzewacz bo ja na allegro widziałam podgrzewacz razem ze sterylizatorem 2w1.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 1 miesiąc temu #597736 przez Karolka85
Oj... chyba mi coś nie wyszło z dodaniem suwaczka ;) pewnie skopiowałam nie to co trzeba heh

Ja, podobnie jak kilka z Was też zaopatrzyłam się w laktator ręczny Avent. Co prawda używka, ale w sumie jakie to ma znaczenie? Ważne że sprawny. I też słyszałam że jest nie do zdarcia. Fajnie że ma w komplecie butelkę i pojemniczki na mleko. Boję się tego nawału pokarmu który zazwyczaj występuje w pierwszych dniach. Myśl o nabrzmiałych i bolących piersiach nie nastraja zbyt optymistycznie.

Co do sterylizacji, to ja osobiście zastanawiam się nad kupnem woreczków do sterylizacji w kuchence mikrofalowej. Tylko czy to zda egzamin?

12 lata 1 miesiąc temu #597738 przez lalka
ewela87-Canpol babies taki mam podgrzewacz..bez sterylizatora tego akurat nie chcę!!!!ale ma fajną funkcję z miseczką,że możesz podgrzać dziecku np obiadek!!!dla mnie fajne...bo 10 lat temu nie było takich gadżetów!!!

karolka witaj.....napisz coś więcej o sobie!!!

12 lata 1 miesiąc temu #597740 przez Anabelle
Daarikaa napisał:

Ale w szok się wbiłam jak położna nam pokazała wiaderko :ohmy: :ohmy: do kąpania niemowlaków SZOK! ale podobno niemowlaki to kochają bo czują się jak w brzuchu mamy, mi jednak to się nie spodobało chociażby z czysto technicznych spraw, jak w takim czym umyc plecki dziecku, jak podtrzymywac główkę...itp

Ja mam wiaderko ;)
Znajoma też ma i bardzo zachwalała, ja się dopiero przekonałam jak pokąpałam w tym lalki i pooglądałam filmy. W danii i holandii uspokaja się w nich dzieci na porodówkach - natychmiast zasypiają. Nie mają też kolek ;)
A jak w praktyce z mojego doświadczenia to Wam napiszę o ile mi przypomnicie jak wrócę z małym do domu :) Ja mam niebieskie Tummy Tub :)

Ewela - gdyby nie kasa, to bym pewnie kupiła wózek firmy emmaljunga, ponoć niezniszczalne - na allegro nawet po 2 dzieci stoją wysoko z ceną. Opinie też mają rewelacyjne

Kiniaczek - ważne że u maluszka wszystko dobrze :)

Szarla - ja dzisiaj prasowałam ciuszki dla maluszka, teściowa mi mówi, że te pajacyki newborn to na nie trzeba zakładać skarpetki bo maluszek bedzie podkulał nogi i wychodził z ubranek... ja się tak patrzę na tego mikro pajaca i się przeraziłam ;D

czytam dalej... :)

12 lata 1 miesiąc temu #597749 przez lania
Ale miałam nadrabiania, wczoraj wchodził mi jakiś błąd i nie mogłam być na bieżąco...a tu się tyle działo ;) :side: :blink:
Fotki super!!!

Ja dziś mam lekki :angry: no średni ból głowy :angry: :angry: nie lubię tego, zaraz spróbuję się kawą poratować.

Jeśli chodzi o badania, to mimo, że chodzę prywatnie to nie mam usg na każdej wizycie. Gin uważa, że nie ma co zaglądać jeśli jest ok., a teraz jeszcze się tłumaczy, że nie chce prowokować skurczy uciskaniem, jeżdżeniem po brzuchu :( ale na kolejnej wizycie będzie, 3 kwietnia, bede w 35/36 tc :cheer:
Za to na fotelu siedzę za każdym razem, ale gin (ten wyjątkowo) jest delikatny, na prawdę tfu tfu nic nie czuję, a w poprzedniej ciąży mój prowadzący lekarz jak mnie badał, to nie dość że bolało, to jeszcze po każdym badaniu plamiłam :P

Przegapiłam świętowanie 500 strony B) kurdę :angry:

12 lata 1 miesiąc temu #597757 przez lalka
Anabelle ja jak prałam te"wielkie"ciuszki dla Małej to tez się przeraziłam i doszłam do wniosku,że moje majtki są większe...hi..hi...hi..hi..hi!!!!

12 lata 1 miesiąc temu #597764 przez lkasiulla
witam nowa mamusie :)

podgrzewacz super sprawa ja też chce sobie kupić tylko z Lovi bo też butelki z tej firmy kupuje :)

12 lata 1 miesiąc temu #597772 przez Anabelle
lkasiulla napisał:

Hej :):)

Ja chodzę na nfz i miałam jak na razie dwa usg (plus raz byłam prywatnie), z tego co ja wiem to na nfz są tylko trzy usg na ciąże i te trzecie powinno być w okolicach 32 tyg ja do lekarza idę dopiero 9 kwietnia a skierowania na usg jeszcze nie dostałam wiec nie wiem czy mi wogle jeszcze zrobi..

Wszystko zależy od lekarza, poprzedni na nfz zrobił mi tylko w 20 tygodniu, zmieniłam lekarza, też chodzę na nfz, ale tutaj nie wysyłają na prenatalne tylko mam wizyty raz na 4 tygodnie i w tedy maluch jest "ważony", sprawdzana akcja serca, ułożenie.
A co ciekawe, na nfz w szpitalu moge chodzić raz w tygodniu od 36 tc na ktg, czasami robią też usg.

moniaak - laktator natural jest z jedną butelką w zestawie, ja dostałam w szkole rodzenia jeszcze zwykłą aventu i z lovi - a szwagierka ma mi wysłać zwykłą z aventu i tomme tippe - generalnie stara edycja butelek nie pasuje do naturala bo natural ma takie szerokie wejście i wygląda jak cycek ;D natomiast normalnie pobrane mleko można przelać jeśli zajdzie taka potrzeba... a może źle wsadzałam? hmm nie wiem teraz hehehehe
Hmm, chyba to sprawdzę, sekundka...
już jestem... a więc ;) pasują normalne butelki do laktatora avent natural ;)

czytam dalej... ;)

12 lata 1 miesiąc temu #597777 przez ewela86
Annabelle dzięki teraz to z czystym sercem i ulgą biorę ten wózek tymbardziej że za darmo:) Daj znać jak sprawuje sie wiaderko koniecznie!

lalka ja też nie jestem za sterylizatorem. sa jeszcze te woreczki do sterylizacji w mikrofalówce ale myślę że garnek z wrzątkie w zupełności wystarczy...

12 lata 1 miesiąc temu #597783 przez Anabelle
lalka napisał:

Anabelle ja jak prałam te"wielkie"ciuszki dla Małej to tez się przeraziłam i doszłam do wniosku,że moje majtki są większe...hi..hi...hi..hi..hi!!!!

hahahahaha, dobre porównanie ;D

witam nową mamusię :) pierwiastka? :)

sterylizator - ja tam pozostanę wierna garnkowi z gorącą wodą, stary, dobry, sprawdzony sposób... i tani! ;)

12 lata 1 miesiąc temu #597784 przez Karolka85
My z moim M. zdecydowaliśmy się na wózek 3w1 TAKO Jumper X. Słyszałam wiele pozytywnych opinii o TAKO, że nasze polskie są solidnie wykonane i dobrze się sprawują przy naszych "rewelacyjnych" miastowych uliczkach i chodnikach ;) No i do tego bardzo duży wybór wzorów w naprawdę przystępnej cenie.
I faktycznie mam nadzieję że nasza malutka żabka będzie się czuła w nim dobrze podczas spacerków.

Co do ubierania maluszków, to ostatnio na zajęciach w szkole rodzenia też się mocno zdziwiłam, gdy położna powiedziała jak należy ubierać maluszka. Otóż- body najlepiej z długim rękawem, na to kaftanik i dopiero na to śpiochy albo pajac... Jak dla mnie to jedną warstwę można sobie darować, no chyba że jest faktycznie zimno...

Ja chodzę do gina na NFZ i USG mam robione na każdej wizycie czyli co 4 tygodnie- za każdym razem sprawdzane jest tętno, lekarz podaje też orientacyjną wagę, sprawdza czy wszystko jest ok. Tydzień temu byłam na USG prenatalnym i moja kruszynka waży już całe 1520g a mierzy 37cm :) i cudnie otwierała oczka :):):):)

12 lata 1 miesiąc temu #597793 przez Domiś91
Jak dobrze, że nas coraz więcej! :)
Ja mam dzisiaj strasznie zły dzień :( zjadlam zupke jarzynową
na obiad i jestem pełna jak nie wiem co... :( jeszcze odkryłam dziwny i nieprzyjemny zapach w kuchni.. Nie wiem co to, za szafki jedzenie nie wpadło na 100%.. cóż, muszę wszystko wyciągać i myć.. może dojde do źródła tego "odoru"... ale najchętniej to bym się położyła spać!! Przez te kołysanki hehe ;D

12 lata 1 miesiąc temu #597799 przez anek
witam Karolka85!
u nas dzisiaj słoneczko wiec korzystalismy z Szymkiem i bylismy na spacerku po szkole.
my równiez kupujemy butelki Avent, miałąm wczesniej i byłam zadowolona.podgrzewacz mam jakis prehistoryczny ale jak narazie daje rade wiec nie kupuje.
sterylizator-metoda tradycyjna, garnek+wrzatek.
co do Usg to mi gin robił chyba 2razy, jutro mam 3 raz.na kazdej wizycie(co 4 tyg, a teraz co 3 tyg)badanie gin.nieiwem jak ja teraz wejde na ten fotel, bo 3 tyg temu juz mi ciezko było.
co to jest to wiaderko??
włączyłam mojej malutkiej te kołysanki co wkleiłyście i od razu zaczeła kopac, a taki spokój był od rana.

12 lata 1 miesiąc temu #597818 przez Kiniaczek
Witaj Karolka ;-)

Z tym ubieraniem to chyba położna przesadziła i to dość ostro:) Moim zdaniem jedną warstwę to spokojne mozna darować, zresztą ja nie mam zamiaru przegrzewać dzieciaczka... Nie znoszą tego maluszki podobno:D

Ja dziś od rana zapodałam Hugiemu kołysanki i odpłynełam razem z nim w godzinną drzemkę :D

12 lata 1 miesiąc temu #597824 przez ewela86

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka