BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE KWIECIEŃ 2012 ;-)

12 lata 11 miesiąc temu #356304 przez nelka
Do ZUS-u dzieciaczka trzeba zgłosić w ciągu 6m-c od urodzenia, trzeba zapytać u pracodawcy bo kadry powinny to załatwić.

Elwerka ani razu nie było u ciebie położnej od porodu? położna musi przyjść w ciągu 7dni od powrotu do domu, albo szpital zgłasza urodzenie do przychodni albo samemu się informuje jeśli masz np. wybraną położną.

My do pediatry idzemy 9maja, M był po deklarację do wyboru lekarza w przychodni i taki termin jej ustalili. Mam nadzieje że powie co i jak ze szczepieniami i innymi badaniami bo jestem zielona w tym temacie. A na bioderka jestesmy umówieni na 25.05. bo to trzeba załatwić między 4-6tyg.

Dziewczyny jak dzieciaczki nie lubią herbaty koperkowej to same ją pijcie o ile karmicie piersią oczywiście :blink:

Wczoraj mieliśmy gości a knypeczek cały czas był marudny, nie wiem czy się denerwowała czy była głodna ale uspokoić ją nie szło ;) wogle to Zosia ma 2 tyg a ja nadal nie wiem czy placze bo jest glodna cyz ja cos boli czy ma mokro :huh: karmienie piersia tez mi kiepsko idzie, ogolnie mam kryzys :(

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 11 miesiąc temu #356309 przez szolrak1
u mnie była juz 2x połozna od wtorku;] karmie juz małego , zle mi znosi mleko modyfikowane:( ma czkawke , zwraca i ma osad na jezyku:/ noc oki ale ranek płakał i zasypiał 3 h biedny:( kupki czesto gazyow duzo, kolek brak;] najwazniejsze ze moja walka oo karmienie sie udała;] jupiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

jutro jade zdjac szwy po cc buuu

brzuch masakra fałda wisi i opiera siue o cc boli , czuje sie strasznie niekomfortowo .

ciekaww kiedy brzuch wroci do siebie:/

zeszło 10kg zostało jeszcze 12:/

aj aj aj

12 lata 11 miesiąc temu #356337 przez kala321
hejka a powiedzcie umawialiście się z ortopedami sami? czy czekaliście aż po wizycie u pediatry?

u mnie położna była w pon , ja wróciłam do domu w piątek
podawałam w szpitalu położną jaką mam wybraną i przychodnię dla dziecka
oni wysyłają dokumenty do przychodni
do pediatry nie mogłam umówić,bo jak dzwoniłam przed wolnym wekendem to jeszcze nie mieli dokumentów małego ze szpitala,jutro będę dzwonić,by nas umówić

nelka kryzysy to normalne,hormony skaczą, my mamy prawie zerową laktację,ale próbuję i odciągam,bo mały niestety nie chce się przyssać:(
mój mały też ma osad na języku i często ma czkawkę

12 lata 11 miesiąc temu #356363 przez Elwerka00
ja dokumenty wszystkie dostalam i mialam sama isc do przychOdni.i bylam zanioslam i czekam az przyjedzie ktos.

Aleksander < 3

12 lata 11 miesiąc temu #356392 przez nelka
Na USG bioderek umawialiśmy się sami bo czas goni i potem jest problem z terminami. Do pediatry idziemy w środę, ale nie wiedziałam że szpital jakieś papiery wysyła do pediatry? kurcze to będzie problem bo my jesteśmy umówieni na wizytę ale deklarcję zaniose dopiero jutro ;)

Elwerka ty weź zadzwoń do tej przychodzi i się przypomnij, położna powinna już ci ciągnąć szwy!

Normalnie wieczorem jest już zmęczona, denerwuję się czy mała zaśnie i da troszkę pospać, na dodatek mój teść często wpada właśnie wieczorem jak ją chcemy kąpać i nerwowo nie wytrzymuję :dry:

Kala a próbowałaś z nakładkami? wydaję mi się że mojemu knypkowi wtedy łatwiej się piję tylko muszę uważać bo jak jej się przyśnie a w tej nakładce zostaje mleko to mi się krztusi potem ;)

12 lata 11 miesiąc temu #356428 przez Karola1990
a u mnie połozna dopiero w poniedziałek przyjedzie ... równo 3 tyg. po tym jak urodziłam!!
całe szczęście miałam kogo o wszystko sie zapytać bo bym chyba oszalała z niewiedzy.

jutro jak przyjedzie to się jej zapytam czy na kawe przyjechała bo na wizytę położnej po porodzie to chyba troche za późno!

zła jestem okropnie na tą całą sytuację.

12 lata 11 miesiąc temu #356454 przez kala321
po co mały ma ciągnąć pierś skoro z butli leci bez wysiłku,tak z nakłądkami pobuję go przystawiać cały czas,ale on wygodny się już zrobił

straszny głodomor z tego mojego
kto karmi butlą,ile dajecie mleka?
jakie?

12 lata 11 miesiąc temu #356457 przez Elwerka00
Nelka a jakie szwy ma mi zciagac? Ja rodzilam naturalnie i chyba mam rozpuszczalne ...
Ale ja bylam u siebie w przychodni.. To wszystko mnie juz denerwuje ;/ wszystko musze zalatwiac sama;/ tydzien po porodzie musialam lazic i zalatwiac juz te durne papiery ;/

Jutro tez zameldowac musze isc ;/ mam dosyc ;/

Aleksander < 3

12 lata 11 miesiąc temu #356505 przez nelka
elwerka ale te szwy na wierzchu nie sa rozpuszczalne...

gdyby do nas połozna nie przychodziła a była juz 3razy to bysmy chyba nie dali rady, naprawde ta kobitka to skarb wiec to jakies nieporozumienie jak przychodzi dopiero 3tyg po porodzie :ohmy:

12 lata 11 miesiąc temu #356581 przez Elwerka00
ale one mi sie juz rozpuscily.. Mam ze dwa w srodku jakby jeszcze tylko... Eh chyba o mnie zapomnieli..

Aleksander < 3

12 lata 11 miesiąc temu - 12 lata 11 miesiąc temu #356611 przez iwcia
Kala ja najpierw karmiłam przez nakładki, bo miałam bardzo płaskie brodawki i Oliwia nie mogła ich wyciągnąć.
Ja karmiłam najpierw bebilonem a teraz nanem. Moja mała bardzo chce jeść, jak tylko spróbuję odebrać jej butelkę to jest wielki płacz, potem trochę jej się ulewa, zdarza się że zwraca też.
Teraz robimy jej tak 110, a do tej pory jadła tak 100. W sumie w ciągu doby je 7 razy w odstępach 2,5-3 godz, chodź z tym jest różnie bo czasami woła już po 2 h a czasami dopiero po 3-4, ale generalnie jest to 7 razy. Do tego dopajamy herbatką koperkową.

Dzięki za info odnośnie formalności :)

U mnie położna była na drugi dzień jak przyszłam ze szpitala, z tym że byłam po cesarce prawie tydzień, ale za bardzo mi się nie przydała bo w szpitalu miałam znajomą pielęgniarkę, która była na noworodkach i wszystko mi pokazała, jak zmienić pielusze, przystawić do piersi itp, wypytałam się jej dosłownie o wszystko więc ta cała wizyta położnej to była formalność.

Gdzieś czytałam że powinien przyjść na wizytę domową też lekarz pediatra. Ja w szpitalu podawałam dane przychodni którą wybrałam dla dziecka, ale jeszcze nie byłam małej zapisać. Pierwszą wizytę mieliśmy już w przychodzi ale innej, przy wypisie dostaliśmy skierowanie do poradni neonatologicznej i tam w sumie doktorka zrobiła tylko ogólny ogląd, wywiad no i było też ważenie. Teraz w maju mamy być jeszcze raz bo Oliwia ma mieć robione usg, a co do tych bioderek to mamy też skierowanie do poradni ale dopiero na 22 czerwca.
Mam takie zaświadczenie lekarskie ze szpitala że urodziłam, i zastanawiam się do czego mi to? czy do becikowego? ale w sumie nie pisze na nim nic o tym że byłam pod opieką ginekologa od 10 tygodnia ciąży?

Nasza córeczka Oliwia :) ur.11.04.2012 r. godz.22.25

12 lata 11 miesiąc temu #356619 przez szolrak1
iwus takie zaswiadczenie ze bylaspod opieka prenatalnaprzed 10 t.c. wystawia ci twoj ginekolog;]

ja karmilam nano nestle ale maly miał czkawki fest i wymiotowal, znalazłam mleko najbardziej zblizone do matki , drogie ale mam to gdzies ENFAMIL PREMIUM LIPIL IDHA/OMEGA 3 . KUPILAM W APTECE 30 ZL.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

12 lata 11 miesiąc temu #356634 przez Elwerka00
Iwcia te zaswiadczenie ze urodzilas jest do macierzynskiego.

Kolejna nocka nie przespana przez te gazy malego;/ plakal i co tylko ;( ahh nie wiem jak mu pomoc..

Aleksander < 3

12 lata 11 miesiąc temu #356657 przez ewelinda83
yyuuuppppiiiiii chata wolna :D goscie juz pojechali :) od chwili narodzin Kingi mielismy gosci ... a to jedna babcia, a to dziadek i kolejni ... teraz chwila dla nas :silly:

Kinie tez dzisiaj strasznie w nocy cos meczylo i meczy niestety dalej :( Infacol podany, mamusia herbatka koperkowa opojona a poprawy u niuni nie widac :( :( :(

12 lata 11 miesiąc temu #356707 przez kala321
Iwcia my dajemy tak 70-90 co 3 godziny, zastanawiam się czy to dobrze?
+to mikro co ode mnie ale to jest łyżeczka
ale jak się uda coś ściągnąć to daję zawsze jakies przeciwciała

my mamy wizytę lekarza 15.04(ale do innej niż chciałam-druga z kolei,bo do tej co chciałam na maj juz nie ma terminów):(
ja takie pismo dostałam od lekarza mojego w szptalu na becikowe,ale tam było napisane o wszystkich 3 trymestrach. a taką małą kartkę na macierzyński i potem wypis dla mojego lekarza i dla dziecka do jego pediatry+książeczka zdrowia dla małego.

nasz sika do góry, wasi chłopcy tez? często muszę zmieniać prześcieradła,zastanawiam się czy tak będzie jak nie będę wywijać już pampersa jak kikutek odpadnie

wstawiłam pranie i pracuję, a mały śpi
dziś sami,bo tatuś do pracy wrócił

ja używam tego co w szpitalu nan pro 1 (800-ok 40 zł)

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka