Dzienniczek ciąży - sklep internetowy Brioko.pl

Kącik kulinarny

7 lata 3 miesiąc temu - 7 lata 3 miesiąc temu #40290 przez alutka1011
Witajcie co prawda jest to forum o ciąży i dzieciach ale naszła mnie taka mysl na założenie tego wątku bo codziennie się zastanawiam"co by tu gotować na obiad" albo jaki znowu placek czy sałatke zrobić.Może macie jakieś swoje ulubione przepisy i chcecie się nimi podzielić?
A to moja ulubiona sałatka kebabowa warstwowa:(napisze po kolei warstwami)
Sałatka pekińska drobno poszatkowana
2 podwójne filety z kurczaka obtoczone w przyprawie gyros(wstawić na 30 min do lodówki przed usmażeniem)
1 puszka kukurydzy
papryka czerwona surowa(wcześniej przelać wrzątkiem)
ok.4 ogórki konserwowe
majonez
2 część pekinskiej
Ketchup pikantny przed podaniem
Smacznego!

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

7 lata 3 miesiąc temu - 7 lata 3 miesiąc temu #40301 przez sylka
Ja do tej sałądki nazwanej u mnie gyros dodaję jeszcze 1 cebulkę pokrojoną w kostkę i 1 warstwę sosu czosnkowego (może być gotowy) choć ja rozgniatam 2-3 ząbki czosnku lekko solę a jak zmiękną mieszam z majonezem. Zamiast ogórków konserwowych dodaję kwaszone.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

7 lata 3 miesiąc temu #40304 przez Emme
Ja najbardziej lubię robic (i jeśc) makaron penne.
Jak będę miała więcej czasu to się podzielę sprawdzonymi przepisami.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

7 lata 3 miesiąc temu - 7 lata 3 miesiąc temu #40305 przez sylka
Inną dobrą sałatką jest taka:
1 puszka ananasów
1 słoik selera w zalewie
1 por
1 puszka kukurydzy
majonez

Pora pokroić w piórka i posolić gdy zmięknie dodać odsączonego z zalewy selera, kukurydzę i pokrojonego ananasa. Wszysko dokładnie wymieszać i dodać majonez.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

7 lata 3 miesiąc temu - 7 lata 3 miesiąc temu #40310 przez boniucha
Fajny temat! Ja też się ciągle zastanawiam co tu nowego przygotować :)
Sałatkę gyros znam - bardzo dobra :) Tu podpowiedź dla tych, które jeszcze nie robiły - kurczaka pokroić w drobne kawałeczki przed smażeniem - ładniej wygląda i fajnie się przysmaża :)

Moja sałatka, którą sobie ostatnio przypomniałam i z wieeelkim smakiem zjadłam!

SAŁATKA Z SOCZEWICĄ

- puszka soczewicy - umyć/wypłukać przed dodaniem
- kostka żółtego, startego na grubych oczkach, sera
- ogórki kiszone - pokrojone w drobną kosteczkę
- świeża natka pietruszki i koperek -posiekać - ważne żeby było dużo zielonego :) - mogą być inne zioła - ja lubię te i łatwo je dostać
- majonez (1-2 łyżki)
- przyprawy do smaku (jak kto lubi, mi wystarczy troszkę soli, albo w ogóle)

Wszystko wymieszać i troszkę schłodzić przed podaniem, chociaż ja już dużo zjadłam w trakcie robienia :)

Smacznego :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

7 lata 3 miesiąc temu #40316 przez boniucha
I coś czym ostatnio się zajadam:

CYKORIA Z TUŃCZYKIEM

- cykoria - obrać na pojedyncze listki
- puszka tuńczyka
- 2-3 ugotowane jajka
- 1-2 łyżki majonezu
- sól, pieprz

Tuńczyk z jajkiem rozdrobnić widelcem jak najdrobniej jednak nie blenderem, żeby nie było papki. Wymieszać z majonezem i przyprawami. Uzupełnić płatki cykorii pastą i wcinać :)
MNIAM!

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

7 lata 3 miesiąc temu #40322 przez raczek10
bardzo fajny temat :)

w niedziele mam chrzciny JASIA na 20 osób więc myślę nad meni :laugh:

może coś sciągne z tego wontku :lol:

/035/0354289b0.png?3420[/img] [/url]

s2.pierwszezabki.pl/035/0354289b0.png?6371

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

7 lata 3 miesiąc temu #40328 przez Emme
Makaron penne z mięsem mielonym


* makaron penne 400 g
* mięso mielone (np. drobiowe) 500 g
* cebula 1 duża
* śmietana kwaśna 100 ml
* przecier pomidorowy 2-3 łyżki stołowe
* papryka czerwona słodka 2-3 łyżeczki
* czosnek mielony wg uznania
* gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
* curry 1-2 łyżeczki
* sól szczypta
* pieprz czarny szczypta
* ser żółty 30 g
* oliwa wg potrzeb
* bazylia suszona wg uznania

Należy ugotować makaron (w międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki). Kroimy cebulę w kostkę, smażymy aż się zeszkli, dodajemy mięso mielone, smażymy. Dodajemy kolejno pieprz, sól, czosnek, gałkę muszkatołową, curry, bazylię (dość sporo). Mieszamy wszystkie składniki, aż usmaży się mięso. Mieszamy śmietanę z przecierem pomidorowym, wlewamy na patelnię, mieszamy. Po ugotowaniu makaronu (nie może być rozgotowany), dodajemy go do mięsa i mieszamy całość. Ser dodajemy bezpośrednio do danej porcji (wg uznania)


Makaron penne ze szpinakiem i pomidorami

* szpinak mrożony
* puszka pomidorów (najlepiej krojonych, a jak są w całości to pokroić)
* ser topiony np brie (wystarczy trójkącik, ja często zastępuję zwykłym serkiem topionym śmietankowym, albo ementalerem)
* śmietana kwaśna lub jogurt naturalny
* sól, pieprz, olej do smażenia
Można dodac pierś z kurczaka (kroimy ją w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką, czosnkiem)
* makaron penne

Smażymy kurczaka, jak będzie już usmażony dodajemy szpinak. Smażymy aż się zozmrozi, dodajemy ser (musi się rozpuścic), pomidory. Na koniec dodajemy śmietanę (ilośc wg uznania, ja daję 1 mała). Do smaku solimy.
Ugotowany makaron dodajemy do szpinaku i mieszamy.


Sosy do makaronów:


śmietanowo serowy:
śmietana + ser topiony
Pomidorowo śmietanowy:
śmietana + przecier pomidorowy (+ser topiony) + bazylia suszona
Sosy są bazą do makaronów, można dodawc różne mięsa (j.w.) i wszystkie warzywa: brokuły, kukurydzę, groszek, pieczarki, itp. Proporcje wg smaku, choc z przecierem bym uważała, bo ma intensywny smak.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

7 lata 3 miesiąc temu - 7 lata 3 miesiąc temu #40334 przez Emme
Skrzydełka w chrupkiej panierce
Hit wszystkich imprez (1,5 kg to minimum)


Składniki:
ok 1,5 kg skrzydełek z kurczaka
1 mąka krupczatka
1 opakowanie magi
olej (wg potrzeb)




Skrzydełka podzielić na 3 części (najmniejsza wyrzucić). Włożyć do miski, wlać całą zawartość opakowania magi. Zostawić na ok 1godz (im dłużej, tym intensywniejszy smak, ale zależy od magi). Obtoczyć kolejno wszystkie skrzydełka mąką, tak aby pokryła całe skrzydełko. Smażyć na głębokim oleju, do momentu zarumienienia.

Jeszcze dodam, że tej mąki nie może być zbyt dużo, bo panierka zrobi się gruba i twarda. Wystarczy, że się lekko poprzykleja do mokrych skrzydełek:)
Smakują dobrze na ciepło i zimno :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

7 lata 3 miesiąc temu #40336 przez _aga86_
Swietny temat!!! :) Jak znajde czas to tez cos Wam podpowiem :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

7 lata 3 miesiąc temu #40343 przez alutka1011
Tu jeszcze jedna warstwowa:
seler konserwowy
1 puszka kukurydzy
3-4 ugotowane pokrojone w kostke marchewki
30 dkg szynki pokrojone w kostke
majonez
1 puszka fasoli czerwonej
4 ogórki kiszone(kostka)
5 jaj (kostka)
posolić popieprzyć
por(pokroić na ćwiartki)
majonez i ser

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

7 lata 3 miesiąc temu - 7 lata 3 miesiąc temu #40344 przez sylwus136
o jaki fajny temat :)
ja kocham gotowac :) mój mąż zresztą tez :D
wiec jesli chodzi o obiady to nie narzekam :)

oto pare przepisów jak znajde wiecej to dam :

sałatka warstwowa z tuńczykiem:


od dołu
-ryż
-jajka
-majonez wymieszany z keczupem
-ogorek konserwowy
-groszek z marchewką
-tuńczyk(2 puszki)
-ryż
-majonez+keczup
-dużo startego żółtego sera


kurczak a'la KFC

- 2 duże piersi z kurczaka
- bardzo gęste ciasto naleśnikowe (mąka, mleko, jajko, sól)
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 szklanka bułki tartej
- 2 szklanki rozdrobnionych płatków kukurydzianych
- olej do głębokiego smażenia


Sałatka Coleslaw:


kapusta biała [0.25 główki] (1/4 glówki)
marchew [2 szt.] (mała lub 1 duża)
cebula [1 szt.] (spora)
cukier puder [1 szczypta]
sól [1 szczypta]
pieprz czarny [2 szczypty]
mleko (odrobina do sosu)
majonez
ocet winny [1 łyżeczka]
sok z cytryny [0.5 łyżeczki]

pizza domowym sposobem:

ciasto;
30g drozdzy
1 łyżka oleju
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
400g mąki

ciasto odkładdamy i przykrywamy folią az wyrosnie

Na gotową juz rozwałkowaną pizze układamy ( ja układam :P)
masę z przecieru pomidorowego z oregano
potem układam szyneczkę,żółty ser w plastrach,pomidory i starty drobno żółty ser
ale tak naprawdę mozna włozyc tam wszystko tylko zawsze musi byc ta podstawa z przecieru i oregano

piec 20min w piecu rozgrzanym do 180 stopni

aaa i z tego ciasta wychodzą 2 pizze :)

Potem moze wstawie cos jeszcze :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

7 lata 3 miesiąc temu - 7 lata 3 miesiąc temu #40350 przez alutka1011
Placek chałwowy z bezami:
Biszkopt z 6 jaj
Masa:
2 kostki marg.
2 budynie śmietankowe(ugotować w mniejszej ilości mleka)
20 dkg chałwy sezamowej
4 łyżki spirytusu
3 łyżki cukru
Marg.rozetrzeć z cukrem zmiksować z ostudzonym budyniem i podzielić na pół
Do 1 masy dodać poruszona chałwę
do 2 roztopiona czekoladę
Przekładać:
Biszkopt-masa z chałwą-bezy-masa z czekoladą-biszkopt
Mój jeden z ulubionych jak znajde czas to napisze jeszcze na mój najulubieńszy 3 bit :lol:

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

7 lata 3 miesiąc temu - 7 lata 3 miesiąc temu #40353 przez sylwus136
wiecie co wam powiem jesli chodzi o robienie obiadów bądz sałatek czy przystawek to moge to robic dzień w dzień
ale jak mam cos upiec to jestem chora :P
jedyne co jeszcze lubię robic to sernik na zimno a tak to juz nic:P


a podam wam przepis na sałatkę z zupek chińskich którą jak usłyszałam to się śmiałam i u mnie w rodzinie tez a teraz jak ją robię to czasem nie starcza :)

wiec tak:

1 kapusta pekińska
1 podwójny filet z kurczaka
mały słoik ogórków konserwowych
mały słoki papryki konserwowej
mały słoik majonezu
6 ugotowanych jajek (ale to w sumie wedle uznania)
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 zupki chińskie
sól,pieprz

wykonanie:
1) miesko kroimy w drobną kosteczkę,doprawiamy wedle uznania + mozemy dodać ten proszek z zupek jesli jest od rosołku bo wtedy tam są w sumie warzywka
smażymy na oleju do zrumienienia
2) Kapustę,ogórki,paprykę siekamy na drobno.
3) podane wyzej składniki mieszamy razem
4) makaron z zupek chińskich kruszymy na drobno.Zalewamy go 3 łyzkami jogurtu i małym słoiczkiem majonezu.Czekamy az makaron wchłonie sos i zmięknie( to jest około 20-30 minut)
5) łączymy wszystkie składniki i doprawiamy do samku

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

7 lata 3 miesiąc temu #40358 przez alutka1011
Z zupek chińskich tez jest dobra!
A tu przepis na 3 bita:
Blache wyłożyć foliai tak
Herbatniki 7-8 paczek
masa krówkowa
masa z margaryny i 2 budyniów(w mniejszej ilości mlek)
herbatniki ubita śmietana 30% 0,5l do tego 2 śnieżki i 2 smietanfixy
P.S.Ja wole kupic mleko w puszcze i gotować 3 godz. bo w masie krówkowej czesto jest cukier skrystalizowany.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

Moderatorzy: kasiorailona
Reklama

Bestsellery

  • Koszulka Regularna mama

    Regularna mama

  • Koszulka Brioko baby

    Brioko Baby

  • Dzienniczek ciąży

    Dzienniczek ciąży

  • Dzienniczek żywienia dziecka

    Dzienniczek żywienia

  • Dzienniczek żywienia maluszka

    Dzienniczek żywienia

Reklama

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2007-2018 ZapytajPolozna.pl