BezpiecznaCiaza112023

Mamusie MAJ 2012

12 lata 10 miesiąc temu #383209 przez KAMI
dziewczyna ja też mam takie plany, uważam za przejaw hipokryzji chrzest dziecka przez rodziców niepraktykujących i nie związanych z kościołem. Jednak mam też obawy jak dziecko sobie poradzi, wkurza mnie, że religia jest w szkołach i to w taki nachalny sposób, chciałabym pozostawić Maksowi wybór ale czy on to zrozumie jak wszystkie dzieci będą szły do komunii i będą mówić tylko o prezentach jakie dostały a on będzie na uboczu? Nie wiem czy mi to wybaczy. Dobrze też wiem jak wygląda organizowanie lekcji etyki osamotnionemu dziecku nie uczęszczającemu na religię.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 10 miesiąc temu #383283 przez ruzyczka18
My chrzcimy 1 lipca dzień przed nasza rocznicą :)

12 lata 10 miesiąc temu #383302 przez misia88
My też planujemy chrzciny na ostatnią niedzielę lipca albo pierwszą sierpnia. Osób będzie 18. Ja ze swojej rodziny zapraszam tylko dziadka i babcię, no i rodziców i siostrę, która będzie chrzestną. Nie będę prosić tych wujków i ciotki, bo wyjdzie małe wesele :P

Dziewczyny, które nie chcą/zastanawiają się nad chrztem: a macie śluby kościelne?

12 lata 10 miesiąc temu #383303 przez misia88
Walczymy z ciemieniuszką u Lili...

12 lata 10 miesiąc temu #383307 przez karolina238
Witam Mamusie,
w końcu mogę napisać, my karmimy teraz mała tylko butelka i mleczkiem bebilon, moje cycki nie przetrwały karmienia :( skończyło się na antybiotyku i ketonalu :( teraz muszę coś zrobić żeby pokarm mi zanikł, znacie może jakieś sposoby?

Byliśmy na ważeniu i mała jak wychodziła ze szpitala to miała 3650g a teraz 4100g także nie przybrała wiele, a była do soboty na cycu i butelce. Zobaczymy jak będzie teraz na samej butli.

Jak na razie to Julka zasypia koło 23, budzi się po 2 i póżniej kolo 5, a w dzień to średnio co dwie trzy godziny, chyba że ma fazę na rozglądanie i marudzenie, wczoraj szalała od 7.30 do 15 i myślałam że ducha wyzionę :(

Misia my też bedziemy chrzcili mała w sierpniu albo wrześniu, jeszcze nie wiemy dokładnie ale jak liczyliśmy ile osób będziemy musieli zaprosić to wyszło około 30 i nie da się nic "okroić" :(

Beadka ja jak mała mi zasypia w nocy niedojedzona to rozbieram ją do przewinięcia i zawsze się budzi, daję jej pół butli ona przysypia-przebieranie i reszta jedzonka, jak na razie działa :)

Kami ślicznie wyglądasz, laska niesamowita :)

Ingrid mały rośnie jak na drożdżach,słodziak z niego

Wszystkie majowe i kwietniowe maleństwa są śliczne :)

12 lata 10 miesiąc temu #383312 przez karolina238
Misia a wszystkie maluchy mają ciemieniuchę?ja jeszcze nic takiego nie zauważyłam u Julci, moze by nas omineło...

12 lata 10 miesiąc temu #383313 przez misia88
karolina Nie wszystkie maluszki mają ciemieniuszkę. To jest wynik niedojrzałej skóry i gruczołów łojotokowych. Żeby zapobiegać trzeba dobrze nawilżać skórę oliwką. Jeśli już się pojawi to smarować po kąpieli oliwką i wyczesywać łuski.

12 lata 10 miesiąc temu #383320 przez karolina238
Kurcze to ja nawet nie wiedziałam i nie smarowałam główki oliwką po kąpaniu-tylko czesanko zawsze, trzeba bedzie zacząć.

12 lata 10 miesiąc temu #383389 przez KAMI
Misia my nie mamy ślubu kościelnego

ja zawsze po kąpaniu smaruję główkę oliwką, Max wygląda wtedy jak Putin ale tak jak piszesz zapobiegamy :)

12 lata 10 miesiąc temu #383390 przez dziewczyna84
Misia - ja nie mam ślubu kościelnego, z tego samego powodu. Tylko cywilny. Uważałabym to za hipokryzję, i nieposzanowanie uczuć osób wierzących uczestniczących w tej ceremonii. jeżeli ktoś wierzy, to jest piękne (nwet do obserwacji), ale jeżeli ktoś tak jak ja wierzy w coś innego, ślub kościelny uznaję za szopkę. Szanuję czyjeś uczucia i "nie wchodzę do nieswojej piaskownicy" bo jest mi to zupełnie nie potrzebne.

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

Kami, też się zastanawiam nad tym co moje dziecko będzie robić podczas lekcji religi, ale wierzę, że ta etyka jest i będzie wprowadzana do szkół. Na pewno będę walczyć o dobro mojego szkraba, by nie było pokrzywdzone i nie siedziało na korytarzu. Myślę że nasze pokolenie nie boi się podejmować już takich decyzji. Mam wśród znajomych (roczniki maluchów 2011) pary, które też nie chrzczą tylko dlatego bo wypada mimo własnych przekonań. Tak więc nie będą oni sami! :)
A co z tymi prezentami, żeby mu przykro nie było...to coś wymyślę. Jest jeszcze czas :) Myślę, że zorganizujemy mu w tym okresie niespodziankę, bardziej w formie wyjazdu lub organizacji jakiejś super zabawy. Jeszcze nie wiem :)

12 lata 10 miesiąc temu #383393 przez dziewczyna84
Ja główki nie smarowałam...to też będę!

12 lata 10 miesiąc temu #383399 przez marzenieeee
Ja też nie smaruję tylko czeszę włoski

mama 3 aniołków 08.09 5tc, 03.10 9tc, 15.05.11 Lenka 21tc [*],

12 lata 10 miesiąc temu #383404 przez KAMI
dziewczyna ślicznie wyglądasz na tym zdjęciu :)

12 lata 10 miesiąc temu #383407 przez labelo
dziewczyna, super:).
My tez czeszemy tylko główkę:).Dzis konsultacja w Poradni patologii noworodka w zwiazku z niedokrwistoscia Wiktorii:(, trzymajcie kciuki!!!

12 lata 10 miesiąc temu #383411 przez misia88
Pytałam właśnie o ten kościelny, bo często tak mówią osoby, które takowy mają, a dzieci chrzcić nie chcą :P
dziewczyna Wyglądałaś ślicznie. :)
labelo Trzymam kciuki!

A dzisiaj w nocy Lila osrała ojca. Taki miała odrzut, że osrała nam pół pokoju :P

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka