BezpiecznaCiaza112023

Listopad w tym roku będzie pogodny 2010

14 lata 9 miesiąc temu #55190 przez paulina2209
ja się załapałam tylko na to becikowe co wszyscy dostają. mąż załatwiał i po dwóch tygodniach miałam na koncie. aż w szoku byłam że tak szybko.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

14 lata 9 miesiąc temu #55209 przez raczek10
EWA , JAK MOGE SIĘ W TRĄCIC TO JA MYSLĘ ,ŻE NA RODZINNE MOZESZ SMIAŁO SKŁADAC . POTRZEBNY BĘDZIE ODPIS AKTU URODZENIA MAŁEJ , PSL MAŁEJ I TAK JAK MARTYNKA NAPISALA ZAŚWIADCZENIE Z U.S.ZA OSTATNI ROK ROZLICZENIOWY . NO I TRZEBA WNIOSEK WYPELNIĆ NA RODZINNE I TAM POZAZNACZAC ,ZE Z TYTUŁU URODZENIA DZIECKA TEZ CHCESZ DOSTAC . JEŻELI DOCHÓD CI NIE PRZEKRACZA 504 ZŁ NA OS. TO NAPEWNO DOSTANIESZ .

EWA NAPISALA Ile się czeka na przyznanie zasiłku rodzinnego? bo z tego co wiem te drugie 1000zł tylko do 3 miesiąca.

JA NIE SŁYSZAŁAM O TYM TERMINIE ,ŻE TO TYLKO DO 3 MIESIĄCA ŻYCIA .MY OD DATY ZŁOŻENIA WNIOSKU NA PIENIĄŻKI CZEKALIŚMY 2TYG. :) WIĘC ŚMIGAJ LICZY SIĘ DATA ZŁOŻENIA WNIOSKU ,JEŻELI TE 3 MIESIĄCE OBOWIĄZUJĄ .

MONIX NA PLEŚNIAWKI TO LEKARZ PEDIATRA MI PRZEPISAŁ NIANOCYNE ,CZY COŚ TAKIEGO JUZ NIE PAMIĘTAM . JAK ZADZWONISZ DO SWEGO LEKARZA TO ON CI POWIE CO KUPIC .

KIEDYŚ DZIECIOM ,BEZ RECEPTY KUPYWAŁO SIĘ AFTIN ALE TERAZ TO CHYBA WYCOFANO .

/035/0354289b0.png?3420[/img] [/url]

s2.pierwszezabki.pl/035/0354289b0.png?6371

14 lata 9 miesiąc temu #55215 przez paulina2209
raczek10 mi lekarz kazał kupić aftin i witaminę c do zakwaszenia buzi i pomogło.

ja do wniosku o becikowe musiałam dołączyć taki specjalny druk pobrany od nich że byłam objęta opieką lekarską.

14 lata 9 miesiąc temu #55225 przez paulina2209
Monix biały nalot na języczku może być przez osad z mleka. pleśniawki to są takie punkty (jak na zepsutym jedzeniu tylko białe) i głównie są na tyle języka podniebieniu. dziecko jest niespokojne i nie chce ssać cyca (bo to boli). ja stosowałam aftin i wit c jak pisałam wyżej ale słyszałam że mocz dziecka też jest dobry (pod warunkiem że nie ma w nim bakterii)

14 lata 9 miesiąc temu #55226 przez Monix
Dzięki dziewczyny :)
aftin to ja akurat w domu mam, tylko nie wiem, czy 2 tyg dziecku można tym preparatem jamę ustną wysmarować... Chyba jednak skontaktuję się z lekarzem. Jeszcze raz dzięki

14 lata 9 miesiąc temu #55230 przez alutka1011
Raczku pewnie ci chodziło o nystatynę :lol: Jak moja Maja miała pleśniawki to to miałam posmarowałam 2 razy i problem z głowy :)

14 lata 9 miesiąc temu - 14 lata 9 miesiąc temu #55231 przez raczek10
TAK PAULINKA ZAPOMNIAŁAM O TYM ZAŚWIADCZENIU ,ŻE SIĘ PODLEGAŁO OPIECE LEKARSKIEJ PRZED 10 TYG, CIĄŻY .

A O MOCZY NA PLESNIAWKI TEZ SŁYSZALAM ,ŻEBY MOKRĄ JĘZYCZEK PRZECIERAĆ.

ALUTKA
HI,HI TAK TO BYLO TO :laugh:

/035/0354289b0.png?3420[/img] [/url]

s2.pierwszezabki.pl/035/0354289b0.png?6371

14 lata 9 miesiąc temu #55236 przez Monix
Problemu z ssaniem nie ma, może rzeczywiście to tylko nalot, spróbuję go delikatnie zetrzeć pieluchą tetrową. A o moczu też słyszalam, w razie co wypróbujemy

14 lata 9 miesiąc temu #55249 przez Mirella
Wtrącę się bezczelnie i powiem Wam że ja karmiłam ponad cztery miesiące, tylko niestety, a pierwsza @ przylazła równo 6 tygodni po porodzie. Mój gin twierdzi że nawet przy karmieniu można zajść w ciążę jeżeli przerwy w karmieniu np. w nocy są dłuższe niż 6 godzin.

14 lata 9 miesiąc temu #55261 przez paulina2209
ja słyszałam że nie mogą być dłuższe niż 3 godziny.

a aftin kropiłam na sutek przed ssaniem małej. i spróbuj pieluchą namoczoną w przegotowanej wodzie. włóż palca żeby dzidzia possała jak zejdzie znaczy że nalot

14 lata 9 miesiąc temu #55268 przez Monix
paulina2209 napisał:

a aftin kropiłam na sutek przed ssaniem małej. i spróbuj pieluchą namoczoną w przegotowanej wodzie. włóż palca żeby dzidzia possała jak zejdzie znaczy że nalot

Ok, dziękuję Paulina :)

14 lata 9 miesiąc temu #55300 przez Ewa26
Moja Niuńka też ma pleśniawkę walczymy z nią i nic, też stosuje Nastatyne z Cebionem wit. C przez 7 dni jak kazał lekarz i nic! Już nie wiem co mam kupić żeby to świństwo znikło :(

Tak Raczek jak najbardziej będziemy składać :)

14 lata 9 miesiąc temu #55374 przez mariosponge
U mojego synka też jest. Położna nam poleciła lek Aphtin do smarowania języczka. Ale jak na razie nic to nie daje. Po smarowaniu języczek robi się różowy, ale na następny dzień znów jest biały. Najważniejsze żeby ranki się nie robiły, bo dzidzię będzie bolało przy ssaniu piersi.

Dziewczyny, już się o to pytałam, ale nikt nie zareagował, więc zapytam się jeszcze raz.

My już jesteśmy po badaniu stawów biodrowych i niby wszystko ok, ale chirurg powiedział żeby zakładać dziecku 2 pieluchy a między nimi jeszcze pieluszkę tetrową wsadzać, żeby dziecko miało szeroko nogi. To mnie martwi, ponieważ przedwczoraj przeczytałam w gazecie że są to stare metody które bardziej szkodzą niż pomagają i żeby w żadnym przypadku tak nie robić. Teraz nie wiem czy mam się stosować do zleceń lekarza (który jest już raczej stary niż młody), czy mam się słuchać tej gazety. Jak myślicie?

[/url]

14 lata 9 miesiąc temu #55376 przez Emme
hymmm sama nie wiem, chociaż wiem że nóżki powinny byc szeroko układane. niby odchodzi się od pieluchowania. poleciłabym pieluszki happy, są sztywne i szerokie i może by wystarczyły?

14 lata 9 miesiąc temu #55383 przez paulina2209
co do pieluch to ja słyszałam dwie opinie i to od lekarzy jeden mówił że trzeba tak robić zapobiegawczo a drugi że to nic nie daje. nie wiem co o tym myśleć

i tym aftinem musisz smarować też sutka. pleśniawki przenoszą się na brodawki bezobjawowo i jak dzidzia zaczyna ssać sutka to na nowo się zaraża. u moniki dopiero wtedy zeszło a wyczytałam w internecie bo lekarz zapomniał mi powiedzieć o tym

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka