- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- Styczniówki 2014 =)
Styczniówki 2014 =)
- lenartowicz
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- ulcia78blondi
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
Na poziomie pępka mam 117 cm- a ja się dziwię, że się czuję jak słonica a krzyż tak boli, że się zupełnie nie mogę zginać. Nawet moja mama dziś stwierdziła, że mam ogromny brzuch, o wiele większy niż w pierwszej ciąży. I pojawiły się pierwsze rozstępy pomimo kremów:(
Ja znowu spac nie mogę... o 1-2h w nocy wierci mi okropnie w brzuchu, burczy jakby dzidzia cos tam robiła a potem mam okropna biegunkę, i tak kazdej nocy.
W poniedziałek wizyta, troche sie martwie co u dzidzi bo ostatnio bardzo spowolnila swoje ruchy; mam nadzieje, że tylko zmienila swoje ułożenie.
- anitkade
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 5
Ja biorę witaminy bardzo rzadko, coś nie umiem o nich pamiętać

Hania jest bardzo bardzo aktywna i bardzo silna. Zastanawiam się, czy tak ma być. Rusza się mnóstwo, przestałam już liczyć te ruchy, bo tak kopie, że raczej nic mi nie umknie. I często już boli. Boję się trochę, że coś jej jest, że aż tak się rzuca po tym brzuchu.
- kasiek21
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 3
ja juz sama nie wiem jak to jest z ta toxoplazmoza... na poczatku ciazy mialam jak jeszcze mieszkałam w warszawie. a teraz... chcialam skierowanie no toxoplazmoze to coś tam wypisała ale tak że bedzie platna i to ok 60 zł bo to jest badanie zalecane ale nie obowiązkowe... a wynik na poczatku też mialam ujemny... ale ja mam psychiczną polozna... i dlatego w poniedzialek muszę zapytać o to mojego lekarza... jej zajmę mu w poniedzialek kupę czasu tylko rzeczy muszę z nim obgadac. ciekawe o czym zapomne.
- kasiek21
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
ja juz sama nie wiem jak to jest z ta toxoplazmoza... na poczatku ciazy mialam jak jeszcze mieszkałam w warszawie. a teraz... chcialam skierowanie no toxoplazmoze to coś tam wypisała ale tak że bedzie platna i to ok 60 zł bo to jest badanie zalecane ale nie obowiązkowe... a wynik na poczatku też mialam ujemny... ale ja mam psychiczną polozna... i dlatego w poniedzialek muszę zapytać o to mojego lekarza... jej zajmę mu w poniedzialek kupę czasu tylko rzeczy muszę z nim obgadac. ciekawe o czym zapomne.
z witamin to ja biore tylko vita-miner dla kobiet w ciazy z kwasem DHA...
- Linka2
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
Jeśli chodzi o toxoplazmozę to u mnie też wynik ujemny (czyli nigdy nie miałam i nie mam) i pierwsze badanie miałam zaraz na początku ciąży robione a drugi raz około 23 tygodnia. I to już tyle, więcej się nie robi. W książeczce ciąży mam taką rozpiskę, które badania kiedy się robi i tam jest właśnie info, że toxo badamy do 10 tygodnia a potem (jeśli wynik był ujemny) to kolejne badanie między 21 a 26 tygodniem.
Anitkade, ja też miałam cytologię robioną dosłownie miesiąc przed zajściem w ciążę i lekarz (ani ja

A co do ruchów Hani to obstawiam, że to zupełnie normalne

- Dorciaition
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Moje Szczęścia *Lenka 16.11.11* *Blanka 9.01.14*
- Otrzymane podziękowania: 1
Asia ja biorę Prenatal. Megnezu nie brałam w ogóle.
Ulcia główka do góry. Moja mama jak mnie zobaczyła wczoraj po 3 miesiącach to stwierdziała, że mam już taki brzuch jak z Lenką na samym końcu :/
Kasiek masz coś takiego, że jak ruszasz nogami to jest lepiej?
Ja miałam takie coś od dawna, potem mi przeszło i teraz mam znowu. Zawsze mówiłam, że to złe krążenie, potem gdzieś wyczytałam, że dolegliwość niespokojnych nóg. Podobno pomaga chodzenia po zimnych płytkach, ale mi wręcz przeciwnie, tre nogi, żeby było im cieplej i wtedy jest lepiej.
Co do toxo to nie wiem :/
U mnie szał ciał, bo moja Lencia ma jutro 2 urodzinki, wiec mam sporo roboty. Za chwile się zabieram za pichcenie

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
Zmykam,
trzymajcie się cieplutko
- anitkade
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

Co do nóg - ja mam tylko skurcze, nic więcej. Dzisiaj znowu mnie obudził skurcz łydki w środku nocy, ale rozciągnęłam i poszłam spać z powrotem

Linka - dzięki za info. Wiesz co - ja mam teraz hemoglobinę 10,2 i się bardzo cieszę, bo mi mało spadło od ostatniego badania. Ale moja bratowa mi powiedziała, że ona miała 6 (słownie: sześć!!) i mi szczęka opadła. Dawali jej zastrzyki chyba z B12 w tyłek, ale poza tym nie miała transfuzji ani nic, a po porodzie wszystko wróciło do normy. Tylko spać jej się chciało ciągle. Mnie lekarka też powiedziała, jak się skarżyłam na zmęczenia - a jak pani ma nie być zmęczona, jak pani ma anemię. Ale widać ta nasza anemia jeszcze nie taka najgorsza

Dzisiaj coś mnie boli w dole brzucha, jakoś Hania kopie po delikatnych miejscach, już ją namawiam, żeby kopała gdzie indziej, może posłucha

Jeszcze tylko tydzień do pracy, już odliczam dni. Chciałam chodzić długo, ale teraz jestem tak zmęczona, że z chęcią się wyleżę. Pierwszy tydzień w domu to będzie bezwstydne lenistwo

- Anitulka
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
- Otrzymane podziękowania: 4

Ja biorę vita-miner prenatal gdzieś od 3 m-c, wcześniej tylko kwas foliowy, nie przyjmuje żelaza ani magnezu (no czasem taki do picia), ale nie mam żadnych skurczy i hemoglobina też nie najgorsza...
Dorcia, wszystkiego najjj dla Lenci

Ja mam wizytę w środę i tyle tu historii szyjkowych, że aż mam małego stracha czy wszystko w porządku, bo dobrze się można czuć i nie mieć żadnych objawów a tu niespodzianka... no ale zobaczymy...
- Anitulka
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
- Otrzymane podziękowania: 4
- lenartowicz
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
- anitkade
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
Ja się baaardzo cieszę, że mam abonament w luxmedzie, bo naprawdę sporo kasy oszczędziłam. Niby da się na nfz wszystko, ale pewnie bym osiwiała z tym, szczególnie chodząc jednocześnie do pracy.
Co do szyjki to też się obawiam, ale od początku właściwie, bo mnie szwagierka nastraszyła. Ale do tej pory nie zdawałam sobie zupełnie sprawy, że to jest aż tak częste. Naprawdę wydaje mi się, że większość dziewczyn na forum ma ten problem

- kasiek21
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
tak, dokladnie tak. musze ruszac bo umre. w koncu zmoczylam 2 reczniki male i polozylam sobie na piszczele, co wreszcie umozliwilo mi zasniecie...
a morfologie mam minimalnie ponizej normy bo hemoglobina jest 11,9 a norma od 12.
- Dominiczka
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
a co do witamin to jest gdzieś tam odgórnie zapisane, że kobieta w ciąży w Polsce powinna się suplementować następująco:
kwas foliowy 40mg
żelazo 30mg
wit D3 800-1000ul
Magnez 200-1000mg (6mg/kg masy ciała)
Jod 150ug
Kwasy omega 200-300mg (jeżeli nie jemy ryb zwiększamy dawkę)
wit E 15-19mg
Wit A 1mg
(sorki za jednostki, ale nie mogłam znaleźć tych normalnych:))
Z tą suplementacją jest różnie. Jedni dają witaminy inni nie. Ja się zapytałam mojego lekarza czy mogę brać witaminy, on powiedział że nie widzi powodów, żeby brać itp, ale ze jak chcę to mogę.
Aktualnie biorę femibion natal classic i omegamed pregna (kwasy DHA)
Nie jem ryb i biorę codziennie po dwie kapsułki kwasów i powiem wam, żadny katar czy ból gardła mnie nie złapał (odpukać). Zawsze brałam tran, ale kurczę na zwiększoną dawkę wit A boję się go jeszcze brać.. A jest o wiele tańszy niż moje kwasy DHA..
Trochę was pomęczyłam moimi pierdółkami

- Linka2
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
Ja anemii już nie mam... tylko raz miałam taki słaby wynik i po miesiącu brania tardyferonu hemoglobina wzrosła mi do 11,7 a teraz mam już nawet ponad 12.. także niefajnie, że u Ciebie się nie poprawia ;( może jednak łykaj te witaminy, może jakoś pomogą

Lenartowicz, badanie na paciorkowca jest niezbędne i bardzo ważne, więc lepiej nie odpuszczaj.. jeśli się okaże, że masz paciorkowca to może być konieczne wprowadzenie antybiotykoterapii jeszcze przed porodem i na pewno antybiotyk dla dzieciaczka zaraz po urodzeniu - także ten wynik po prostu musisz mieć. Jeśli chodzi o sposób pobierania to owszem, jest napisane, że z pochwy i odbytu ale wiem, że akurat mój lekarz robi tylko z pochwy

Anitka a szyjką to się nie zamartwiaj, bo stres nie pomaga, ale poproś lekarza o sprawdzenie tego skoro masz skurcze.. bo to najczęściej właśnie od skurczy się dzieje..
Ja też się cieszę, że mam abonament w luxmedzie