- Otrzymane podziękowania: 5
- /
- /
- /
- /
- Styczniówki 2014 =)
Styczniówki 2014 =)
- anitkade
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Zanka1989
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- Otrzymane podziękowania: 0

niteczka Zaskoczyłaś mnie - ja mam na każdej wizycie robione USG, więc mamy potężną ilość zdjęć Malutkiej - kiedyś będzie super pamiątka. Ja też prywatnie robiłam USG 3D. Anitkade dobre pytanie zadała... myślę, że USG powinno być częściej robione niż 2 razy na cały okres ciąży.
- Adka94
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-
Ja mam takie pytanie czy wiecie co z tym zasiłkiem macierzyńskim kiedy i co mogę złożyć żeby otrzymać go z ZUS-u ?
- Zanka1989
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
"Wysokość otrzymywanego zasiłku macierzyńskiego zależy od wyboru ścieżki uzyskiwania urlopów związanych z urodzeniem się dziecka.
Nowe przepisy wprowadzają dwa rozwiązania:
W przypadku złożenia, nie później niż 14 dni po porodzie, wniosku do pracodawcy
o udzielenie bezpośrednio po podstawowym urlopie macierzyńskim, dodatkowego urlopu macierzyńskiego w pełnym wymiarze, a bezpośrednio po nim - urlopu rodzicielskiego, również w pełnym wymiarze, wówczas przez cały ten czas zasiłek będzie wynosił 80 %.
W przypadku gdy takiego wniosku się nie złoży, wysokość zasiłku będzie wynosić
100 % za okres podstawowego i dodatkowego urlopu macierzyńskiego
oraz 60 % za okres urlopu rodzicielskiego.
W przypadku, gdy wniosek o dodatkowy urlop macierzyński złoży się w terminie późniejszym niż 14 dni od dnia porodu (a wniosek o urlop rodzicielski razem z tym wnioskiem lub nie później niż 14 dni przed zakończeniem dodatkowego urlopu macierzyńskiego), wysokość zasiłku wynosić będzie 100% za okres podstawowego i dodatkowego urlopu macierzyńskiego oraz 60% za okres urlopu rodzicielskiego."
www.rodzicielski.gov.pl/urlop-rodzicielski
- niteczka
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- Otrzymane podziękowania: 2
- niteczka
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- Linka2
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
Anitkade, dla lekarza a nawet dla położnej sprawdzenie ułożenia dziecka to nie jest żaden problemNiteczka, to jak sprawdzają ułożenie dziecka? Skąd wiedzą, że jest główką w dół i można rodzić naturalnie?

Wiecie, generalnie w Polsce też jest tylko "obowiązek" zrobienia 2 albo 3 usg, właśnie w 12 i 20 tygodniu a potem najczęściej robi się też w 32. I ja, gdyby nie moje problemy i ciąża bliźniacza, też miałabym tylko 3, no może 4. Mój lekarz jest świetnym specjalistą od usg ale po prostu uważa, że co za dużo to niezdrowo

- lenartowicz
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-

Mówiłam dzisiaj mojemu gin o naszym forum i tych szyjkach nieszczęsnych i powiedział mi ze jeżeli w badaniu na fotelu jest wszystko dobrze to nie ma potrzeby robić usg dopochwowego i że gdyby miał najmniejsze wątpliwości to by zrobił bo "to nie zarty"
- pysiaczek19918
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
Nie mam ostatnio humoru przeprowadzamy sie do innego mieszkania i jest tyle sprzatania a ja za bardzo nawet niemoge pomoc i plakac mi sie az chce. A trzeba mieszkanie dokladnie wyczyscic bo troche wilgoci jest. A moj maz niby pomoze ale dokladnie tego niezrobi. Niewiem wszystko mnie drazni. Jeszcze jak za dlugo siedze albo pochodze to boli mnie brzuch tak dziwnie bo strasznie wysoko macie tak? A kregoslup mnie boli strasznie mycie naczyn tak mnie wyczerpuje ze masakra.
Co do siary to i mi juz leci od paru dni ale niewiele doslownie dwie krople z rana albo wieczorem.
Przytylam 10kg przeraza mnie ta waga bo wczesniej zadko sie zdazalo ze przekraczalam 50kg. I ogromny ciezar dla mnie a gdzie jeszcze do konca.
- anitkade
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 5

- kasiek21
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 3
no wlasnie co do badan to ja mam wizytę juz w poniedzialek i doczekac sie nie moge... coraz wiecej mam obaw i coraz bardziej panikuje że coś bedzie nie tak... że położy mnie doktor do szpitala... a ja tak właściwie to nigdy w szpitalu nie lezalam na nic i jakoś mnie to przeraża...
- Mag
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
Usg też mam na każdej wizycie ale prywatnie chodzę a z funduszu chyba już nie jest tak dobrze.
Pysiaczek ja to właśnie mam dużo energii. Wprawdzie stanie dłuższe mnie meczy ale pozatym jest dobrze. A teraz kiedy wiem że musze leżeć to bardzo źle mi z tym, bo chętnie bym się czymśzajęła , a niestety nie wolno.
- Iciulinka
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-

Ale jestem już po wizycie. Na szczęście u mnie dobre wieści

Ja mam na każdej wizycie robione usg, cytologię też miałam i badanie z przezierności karkową też. Bo chodzi Ci Kasiu o usg genetyczne (badanie prenetalne)tak?
- niteczka
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- Asia18
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
<3b :*