BezpiecznaCiaza112023

Lipcówki 2014

10 lata 7 miesiąc temu #928407 przez Lyanka
Cześć mamusie :)

U nas dzisiaj noc jak zawsze, 3 pobudki były...ale o 3 postanowiłam konsekwentnie odłożyć synka do łóżeczka. I trwało to do 4...twarda byłam ;)
Dzisiaj ide robić paznokcie na chrzciny, a teściowa z małym ma zostać. Normalnie cieszę się, jakbym niewiadomo gdzie szła...bo już takie zapuszczone pazury mam, że aż strach patrzeć :) Jednak jak się człowiek trochę doprowadzi do porządku, to i samopoczucie ma się lepsze.

Muszę się też pochwalić, że prawie zwalczyłam ciemieniuche :) oby tylko nie nawracała, bo oliwienie główki małego i wyczesywanie to żadna przyjemność dla niego.

Gabi28 trzymam za was kciuki!!! Musisz się trzymać dzielnie i dawać przykład synkowi ;)

Rewelka mam nadzieję, że lekarz coś wam doradzi odnosnie skóry Lenki. Szkoda, zeżeby się tak męczyła i córcia i wy.... Spróbuj może tak jak pisały dziewczyny wyprać swoje ubrania w proszku/płynie Lenku, bo też o tym słyszałam.

Meniado oby się szybko wyjaśniło co to jest z kupką Helenki... Najważniejsze, że nie ma żadnych innych objawów, więc na pewno to nic poważnego. No ale czujnym trzeba być. Chyba ta czujność, to już do końca życia nam zostanie :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 7 miesiąc temu #928408 przez Lyanka
To teraz ja popycham posty ;)

10 lata 7 miesiąc temu #928409 przez Lyanka

10 lata 7 miesiąc temu #928411 przez Lyanka
To może jakiś kawał na dobry początek dnia napiszę :)

Przyszedł ksiądz z kolędą. Po modlitwie i poświęceniu pyta się małej dziewczynki:
-Umiesz się żegnać dziecko?
-Umiem. Do widzenia :-D
Podziękowania: elmirka_20

10 lata 7 miesiąc temu - 10 lata 7 miesiąc temu #928420 przez Cania
hej Dziewczyny!

Julka mi wlasnie usnela na kolanach wiec mam czas do Was napisac :)

gabi28 zazwyczaj pobierają z raczki nie z glowki, no chyba ze zylki dobrej znaleźć nie mogą.

meniado no wlasnie maz trochę ze mna dyskutuje o tych scianach :P i poki co ustaliliśmy ze jutro z nim pojade na mieszkanko i ocenie, bo ostatnio jak widziałam te sciany to były jeszcze mokre. Ale cos mi się zdaje ze go malowanie nie ominie :) a co do karmienia to moja Julka ostatnio się zlosci strasznie. W nocy je z cycusia pięknie ani nawet nie pisnie, tylko je. Ale w dzień jak jej na pleckach nie pasuje to piszczy i niemal się wydziera. Probuje na sile ja przystawić to w końcu po długich a ciężkich je. Albo się poddam i dam butle z odciagnietym. Nie wiem na czym to polega ze w dzień jej ten cyc nie pasuje a w nocy dalaby się za niego pokroić :/ nie kumam. Boje się ze się przyzwyczaila do butli i się rozleniwila, na to wygląda :(

a co do kupki Helenki to kiedy macie mieć wynik posiewu? Powiem CI ze teraz to ja już sama nie wiem czy Julka faktycznie tego gronkowca miała czy nie, bo w niedziele maz zawiozl jej kupke do szpitala żeby przebadali a tego samego dnia wieczorem wyladowalismy w drugim szpitalu i tam tez pobrali. I w tej która pobrali w szpitalu wyszedł gronkowiec, a w tej która my zawiezlismy nie znaleźli nic :| o czym dowiedziałam się dopiero później. Wiec o co chodzi? tego nie wiem :( mam nadzieje ze te kupki jej się poprawia, żeby nie stresowala więcej mamusi! najważniejsze ze przybiera na wadze i czuje się dobrze.

Elmirka koniecznie walcz z tymi babami! ja zawsze na każdego napadam jak przychodzi do mnie do domu ze do dziecka ma umyc rece. Nie ma litości heh :) także nie pozwol żeby jakies babsztyle co przed chwila grzebaly na targu w niemytych warzywach dotykaly Twojego dziecka!

oj musze tez za czapkami i rękawiczkami się rozejrzeć, bo nie mam zadnych dla malej na zime...

10 lata 7 miesiąc temu #928447 przez MarzenaBZ
Chciałam coś napisać, a tu moje dziecko znów kupsko zrobiło i trzeba zmienić pieluchę bo już wrzeszczy:) Buziaki:*

10 lata 7 miesiąc temu #928454 przez meniado
Hej dziewczyny,
my właśnie wróciłyśmy z pobierania krwi - nie wiedziałam że takim dzieciaczkom pobierają krew z paluszków - Pani nakłuła dwa paluszki i wyciskała krew do 2 fiolek - na początku był płacz bo nie wiedziała co się dzieje a potem się już uspokoiła.
Cania farba na mokro wygląda zupełnie inaczej niż po wyschnięciu więc może bedzie zgodna z Twoją koncpecją - generalnie zawsze zalecają żeby pomalować kawałek ściany dość duży i obserwować kolor rano, wieczorem itp. a dopiero potem malować całość - ale ciekawa jestem czy ktoś ma na to czas :laugh: a co do Julki w nocy pewnie je ładnie z cyca bo je na półśpiocha i mimowolni ssie a w dzień musi świadomie pracować więc już pewnie jej się nie chce - nasze dzieciaczki to leniuszki i każdy kombinują żeby się nie na robić a mieć :cheer: Z tą kupką to u Was dziwna rzecz - bardzo ciekawe - na pewno lepiej żeby nie miała tego paskudztwa. A u nas wynik ma być w poniedziałek i wtedy też wyniki krwi bedą więc z pełną gamą pójdziemy do lekarza i zoabczymy. Oprócz tego brania na ręce i karmienia to Helenka jest naprawdę przeszczęśliwym szkrabem i uśmiechniętym- bardzo dobrze się rozwija nawet pani doktor stwierdziła że jest o wiele do przodu z rozwojem - więc może po prostu taka jej uroda że nie lubi być noszona :) a lubi jak się nad nią stoi i się do niej gada
Lyanka hahaha niezły kawał, uśmiałam się :laugh: - a co do odpicowania to prawda jak się kobieta wypindrzy to od razu lepiej się czuje a Ty to jesteś śliczna kobitka to dużo Ci nie potrzeba - no i chwila odpoczynku od naszych skarbeczków też raz na czas jest wskazana bo potem z większą radością wraca się do opieki.
ggabbii co do kontroli bioderek to może w przychodnii limitów na ten rok jeszcze nie wykorzystali i muszą je jakoś wykorzystać :) - no bo faktycznie dziwne że jak wszystko w porządku to tak każą chodzić co miesiąc - zresztą nie przejmuj się co lekarz to co innego mówi

10 lata 7 miesiąc temu #928490 przez staślubania
Hej Dziewczyny:)
Jak tak piszecie o pobieraniu krwi, to mnie dreszcze przechodzą. W szpitalu po porodzie Staś kłuty był kilka razy: a to szczepienie, a to pobierali z piętki, a to z uda ze 3 razy ( przed podaniem oksytocyny dostałam antybiotyk i były wskazania), dlatego mam podobne odczucia jak Wy.
Meniado, trzymam kciuki żeby z Helenką było wszystko ok, a to że nie lubi być noszona tylko jej fanaberią;) a nie jakimś zapaleniem.
Lyanka, świetny dowcip :laugh:
Ale coś czuję, że Agni nie ma na forum, bo jej nietopera kawą zalała klawiaturę w kompie, a telefon wrzuciła do prania, bo....oczywiście chciała pomóc.
Albo zamknęli ją za morderstwo :S jeśli tak to zgodnie z obietnica dostane model lodówki :evil:
Miłego dzionka :)

10 lata 7 miesiąc temu - 10 lata 7 miesiąc temu #928504 przez martyska
Siemaneczko :-)

Haha STAŚLUBANIA obstawiałabym morderstwo :-)

Elmirka też tego nienawidze :evil: i u mnie też podstawa jak ktoś przyjdzie i nie zahaczy łazienki po drodze to nie ma dostępu do Igora

Cania walcz o ściany :woohoo: zawsze to nowe zakupy :-)

Meniado oj trzymam kciuki za was a raczej za Helenkę :kiss:

Gabi za was też trzymam Oluś dzielny chłopak :side:

A ja już mam ubranko dla Igusia do chrztu :-)

Załącznik nie został znaleziony

A tu mu przymierzyłam

A tu Iguś trzyma za wszystkie skarbeczki kciuki

Dobra uciekam bo dziecko leży w leżaczku i patrzy na mnie jak na wyrodną matkę :blush:

10 lata 7 miesiąc temu #928518 przez Ali
Cześć dziewczyny!
Meniado trzymam kciuki za dobre wyniki Helenki! Mam nadzieję, że te krew zniknie. Ale skoro mała przybiera prawidłowo to musi być dobrze! Helenka nie lubi być noszona, a mój by z rąk nie schodził... w sumie masz lepiej, bo nasze słodkości coraz cięższe ;) mój kręgosłup juz wysiada. A kiedyś pisałam, ze boli mnie ręka, że coś mi przeskakuje jak ruszam kciukiem. Byłam z tym u lekarza, dostałam maść i mam nosić opaskę stabilizującą nadgarstek, bo jak nie wyleczę tego to będzie gips! Już widzę jak zmieniam pampersa z gipsem na ręce... a co najgorsze to nie widzę poprawy, czasem jak mi przeskoczy to boli jak diabli, aż się boję żeby nie upuścić małego :ohmy:
Lyanka pewnie, że trzeba się od czasu do czasu wypięknić. Ja ostatnio byłam u fryzjera i gdyby nie fakt, że z racji pogrzebu mojego dziadka, to cieszyłabym się tym wypadem jak nie wiem. Super, że udało Ci się zwalczyć ciemieniuchę, mój Andreasio jeszcze trochę ma, ale przez ta czuprynę strasznie ciężko mi to zwalczyć.
Martyska ale będziesz miała elegancika :) Iguś wygląda cudownie :) :kiss:
Gabi28 Olek super przybiera! a był takie maleńki! Mój Andreas ma poł kilo więcej, ale przecież urodził się 3240 g, więc Oluś dogania nas w zaskakującym tempie :) Nawet dłuższy jest od mojego, bo nam wyszło 59 cm ;) kluska z mojego i tyle ;)
Elmirka jestem w szoku, że obcy ludzie dotykają Twoje maleństwo. Ale bym to pogoniła! Szczerze to ja raz zwróciłam uwagę mojej ciotce, kiedy całowała małego po buźce. Jeśli ktoś się obrazi to trudno, ale nie mam zamiaru narażać mojego dziecka. Buntuj się kobieto, a jak nie to kup sobie paralizator na tych macaczy ;)

Co do rękawiczek to ja już mam dwie pary (takie cieniutkie, prawie na teraz i jedne grubsze) z Pepco ;) polecam!

A maskotka została nowym najlepszym przyjacielem mojego synka :D

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
Podziękowania: martyska

10 lata 7 miesiąc temu #928563 przez rewelka1312
Dziewkuje dziewczyny za rady, wlasnie musze wyprac caly dom , jestem w trakcie bo to i moze byc posciel i ubrania i wogole wszystko bo mala i u mas nie raz elzy ehh... A wogole tutaj nie ma proszkow dla dzieci specjalnych ale znalazlam jeden plyn hipoalergiczny, troche drogi no ale co zrobie.. Strasznie sie zle czuje ze moja mala to musialo spotkac,... Tak mi jej szkoda bylo lepiej z tymi krostkami a teraz jescze gorzej sie zeobilo niz bylo.
Zaraz jedziemy do lekarza bo mala kicha kaszle i ma katar ehh...
Martyska ale smieszny garnitur hahahah:)
Meniado a robilas testy na laktoze!? Wiem ze w polsce robia z kupy ale to nie wszedzie i prywatnie trzeba jechac bo u nas to nie ma niby takich testow:/
Nasmarowalam mala wazelina po nocy bylo lepiej ale teraz znow smarowalam...

[link=http://www.suwaczki.com/] [/link]

10 lata 7 miesiąc temu - 10 lata 7 miesiąc temu #928565 przez Cania
wiecie co, Julka zaczela się dziś już taka marudna robic ze w akcie desperacji opatulilam ja dwoma kocykami, wsadziłam w wozek i poszlysmy na szybki spacer wokół bloku. W akcie desperacji, bo na deszcz. Wytelepalo ja na kostce to usnela :D ale dobrze ze był to szybki spacer bo wlasnie się straszliwie rozlalo! Tak czy inaczej spi, wiec może chwilke jeszcze pospi to będzie lepsza :)

Meniado,
tak tak, mam pelna swiadomosc tego ze farba na mokro wygląda zupełnie inaczej niż na sucho :D powiem tak: jaśniejszy kolor był już suchy i mi nie podszedł, a ciemny był mokry i mi się jeszcze bardziej nie widział... dlatego jeszcze to ocenie calkiem na sucho :D ale poki co jestem na nie :) 4 x nie (po 1 dla każdej ze scian :D ) a co do tego marudzenia przy cycku to widze ze czasami jej pozycja nie pasuje, chętniej ssie w pozycji na futboliste. Tylko czasami i tu jest problem i marudzi. Ale musze być twarda nie miekka. Będzie glodna to się z cyckiem przeprosi. Latwo się mowi heh, zobaczymy czy i kiedy wymiekne heh...

Staslubania ja obstawiam ze jednak Agni zamknela nietopere w lodowce :)

martyska bardzo ladny ten stroj do chrztu :) maly elegancik :D

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

Ali co zrobilas w reke? nie wybilas czasem palca? No ale to jest jakiś powod żeby gips od razu? bo w tej polskiej sluzbie zdrowia wszystko by w gips wsadzili bezsensownie! nie daj się! i widze ze jest przytulanka :D :)

Mam pytanie do tych dziewczyn, u których jeszcze nie grzeja: jak ubieracie maluchy na noc? czym przykrywacie? a ciagle mam wątpliwości czy nie jest jej za cieplo lub za zimno...

10 lata 7 miesiąc temu - 10 lata 5 miesiąc temu #928573 przez gabi28
.

10 lata 7 miesiąc temu - 10 lata 7 miesiąc temu #928579 przez Ewa1001
Cześć :)
Dawno mnie nie było i przyznam, że nieźle się uśmiałam czytając wasze wywody o teściowych.
Rewelka a Tobie nie zazdroszczę historii z Twoją teściową. Niezła babka, żeby tak na Ciebie naskoczyć. Przecież Ty chcesz jak najlepiej dla Lenki i opiekujesz się nią tak żeby była najszcześliwszym dzieckiem na świecie ehhh...

Dziewczyny mój mały przez ostatnie trzy dni był nie do zniesienia. Całymi dniami marudził, płakał i nie spał. W nocy budził się co godzinę z przeraźliwym krzykiem. Stwierdziłam, że jeszcze jedna taka noc i dzień i biorę Olka do lekarza... i o dziwo wszystko mu się odmieniło. Chyba przechodził skok rozwojowy bo teraz dziecko anioł. Gada duuużo więcej niż wcześniej prawie buzia mu się nie zamyka. Chwyta grzechotki i pcha je sobie do buzi. Najgorsze jednak jest to, że próbuje wstawać. Jak leży to całą głowę i ramiona podciąga do góry. Nie ma mowy o wożeniu go w gondoli. JUż drugi dzień z rzędu byłam z nim na spacerze w nosidełku. Wtedy jest zachwycony bo wszystko widzi i jest w pozycji półleżącej. Martwie się jak tak cały się ciągnie do góry, przecież on ma jeszcze taki delikatny kręgosłupek.

A co do czapek ziowych to ja mojemu już zakładam na spacery czapkę zimową taką wełnianą z polarkiem pod spodem. Jest naprawde zimno na dworze i do tego czasem nieźle zawiewa... nie mam zamiaru dziecka przeziębić.

Rewelka, mój Olek miał problemy ze skórą miał takie czerwone plamy z drobnymi krosteczkami. Wyglądało to jak poparzone. Miał je na rączkach i na klatce piersiowej. W pierwszej chwili myślałam, że to od proszku ale mój panikujący mąż zadzwonił po lekarza.. i dobrze zrobił. Okazało się, że to zapalenie skóry i niemowlaki często to łapią jak mają kontakt z innymi ludźmi tzn dużo ludzi nosi je na rękach. Lekarz zalecił kąpiel w kalium. Kalium to takie tabletki do kupienia bez recepty w aptece. Kazał kąpać małego dwa razy dziennie w wodzie z połową tabletki kalium i jedną łyżką rywanolu przez tydzień. Nie kazał niczym smarować ciałka. Po trzech dniach wszystko zeszło. Po tygodniu kąpałam małego już w emolium a ciało smarowałam bepantenem (tak zalecił lekarz). Obecnie kąpię w emolium i smaruje balsamem z emolium i jak do tej pory te krostki nie wróciły.

Dziewczyny, czy wam też tak strasznie wypadają włosy. Chodzę cały czas w związanych a na podłodze ciągle leżą moje włosy, a przy myciu to jakiś dramat... całą garść mogę wyzbierać z wanny...

10 lata 7 miesiąc temu #928587 przez elmirka_20
Ali !!! Dzięki za pomysł !!! :) PARALIZATOR to będzie mój najlepszy przyjaciel, bo szybciej wyciągnę rękę z nim do wścibskiej baby niż zdążę się odwezwac, zeby spierdzielali z tymi łapami !!! Musze tylko go gdzieś tu kupić.... :)
Na tego Twojego przystojniaka Andreaska to normalnie napatrzec się nie mogę - taki ładny skubaniec :)

Ja też wciąz walczę z ciemieniuchą, ale tak powoli i bez stresu bo ma tylko tyci-tyci... Prawie nie widać. Mąż nie widzi, ale on nigdy nic nie widzi, więc nie jest wiarygodnym obserwatorem... Na razie mi się wszystko ładnie wyczesuje szczotką do włosów - ale jak nią szuram kółeczka albo tak jakby się pastowało buty - Tomek wtedy ma radochę a ciemieniucha szybciej się wyczesuje. Ufff... ;) Dobre to moje dziecko :) Bałam się że będzie ryk a tu śmiech ;) Miłe zaskoczenie ;)

Robimy zakłady? Ja również obstawiam, że teściowa w lodówce - aczkolwiek bardziej mi pasuje zamrażarka.... Osobiście wolałabym mieć pewność, że nie będzie jej ani słychać ani się tam tłuc nie zacznie jak nieco skostnieje..... :)

Cania, ja ubieram Tomka w body z długim rekawkiem i na to pajacyk. Na to kocyk z mikrfibry taki nie za gruby a na to cienka bawełniana kołderka z wózka (mam dwie to jedną używam w łóżeczku a drugą w wózku). Wolę by miał dwie warstwy ciuszków na rączkach bo one są zawsze na kołderce a nie pdo także wiem, że ręce mu nie marzną.

A ja dzisiaj uziemiona w domu bo cały dzień pada :/ .... A chciałam zakupy zrobić bo jutro miały przyjechać mama z ciocią. Tak się cieszyłam..... Ale mama mi się rozchorowała i wszystko wisi na jednej nitce.... Jesli się mama nie doleczyła to nie przyjadą. Ciocia ma sie z mamą rozmówić, bo ma sprawdzić jej stan także czekam na wieści. Mama oczywiscie tak bardzo chce przyjechać, że obawiam się że mogłaby nie byc obiektywna.....

Mamusie......Wczoraj jak mi się Tomek "rozgadał" podejrzałam, że ta niteczka pod językiem sięga mu niemal do czubeczka języczka.... A kiedys mi się obiło o uszy, że trzeba to podciąć.... Macie jakies wieści na ten temat? ... Zmartwiłam się. Do pediatry polecę 15 października jak pojedziemy na drugie szczepienie.

Tez mam problemy z kręgosłupem, ale zauważyłam, że ciągle dretwieją mi palce w lewej ręce :/ ... Ciekawe co to ....

Uciekam coś zjeśc, bo mi Tomuś przysnął wreszcie a tosty z dżemem już mi sie znudziły......

Miłego popołudnia Mamusie! ;) ;***
Podziękowania: Ali

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka