BezpiecznaCiaza112023

Sierpniówki 2014

10 lata 5 miesiąc temu #941515 przez nataliaa87
Dziewczyny tak sobie pomyślałam, że większość z Was pewnie tu nie zagląda, bo się przyjęło, że trzeba dużo pisać i wszystkim odpisywać.. A może wpadajcie chociaż na moment rzucić jednym zdaniem?? Może tak forum nie umrze..

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 5 miesiąc temu #941589 przez asienka87
Witam :)
Dziewczyny, zgadzam sie z Natalia i Was tu przywołuje :P
zauwazyłam, ze mój Skarb bez spania wytrzymuje jakies 1,5-2 godz, max 3 (ale rzadko) i drze sie, ze chce spać.. spi około 30-60 min i znów jest wesoły.. tez tak macie? czy mój tylko tak duzo śpi :P

Gąska oj, masz rację, zmęczenie swoje robi ;)
no, nasze dzieci już coraz mądrzejsze ;) mój już robi mostek i odchyla sie do tyłu;) no i umie już nas wołać ku sobie, abyśmy przyszli, a jak nas długo nie ma, to tak pyskuje, ze hoho :P no i jak zakaszle , a my nie reagujemy, to kaszle jeszcze raz :P ahh, te dzieciaczki :)

Natalia nooo, czas leci, jak szalony... Kacperek kończy jutro 4 miesiace :D
u nas szczepienia na rota i pneumo też super, żadnych skutków poszczepiennych nie miał :)
waga piękna :D coś nam Ci chłopcy rosną , jak na drożdzach ;)
no i ciesze sie , ze wszystko dobrze :) dzieciaczki często z dnia na dzień łapią nową zdolnosć, a przecież każde dziecko rozwija sie inaczej !
no i , jeżeli to skok kolejny, to szczerze współczuje :)

Kacperek też mi siedzi na kolanach już od jakiś 2 tygodni :) oczywiście podparty pleckami o moją klatke, ale siedzi i bardzo to lubi :) sam sie rwie do siedzenia, jak go trzymam w zgięciu łokciowym do karmienia :) no i przede wszystkim łatwiej mis ie go odbija, jak mi siedzi :)
Kacperkowi też chyba wychodzą zeby..bo tak sie slini, ze aż chyba krztusi sie tą slina, bo ciągle zakasłuje... no i tak wkłąda głęboko te paluchy rączki, ze ciągle sie dławi :P najgorsze, ze wklada non stop, takze po jedzeniu i mu sie ulewa przez to;/ już pomijam, ze wkłąda nawet jak lezy na brzuszku, przez co nie podnosi sie, tylko ciągle lezy i ciumka te rączki :P
co do rozszerzenia diety, to ja dopiero od [paru dni podaje kleik ryżowy do mleczka w celu zagęszczenia i marchewkę.. teraz będę podawać jabłuszko.. a na biszkopty moim zdaniem, za wcześnie... no ale każdy robi jak uważa :)

Aggi ja dzis spacerowałąm non stop 1,5 godziny, nie wiem, ile km zrobiłam, ale nogi mi do tyłka wchodziły :P
ja też wole, jak na szczepieniu Ł jest ze mną :) aczkolwiek na bioderkach i raz u lekarza byłam sama i dałam rade :D
mój też mnie namawia na rodzeństwo dla Kacperka :P ale ja bym chciała starać sie w przyszłym roku, aby urodzic w następnym, czyli aby była różnica około 1,5- 2 lat :)
ostatnio bylismy w szpitlu w odwidziny, bo szwagierka urodziła i zostawilismy małego teściom na jakies 2 godziny.. miałam jakies takie wyrzuty z jednej strony,.ale z drugiej tak fajnie było jechac bez dziecka :D
tesciowie zaproponowali, ze jak bedziemy mieli ochote iedys wyjsc do kina czy na jakies zakupy, to chętnie z nim zostana ;)

10 lata 5 miesiąc temu #941643 przez nataliaa87
A my tak jak myślałam mamy skok. Zawsze kiedy mam wrażenie, że ktoś podmienil mi dziecko i kiedy pojawiają się u mnie łzy z bezsilności, to jest właśnie to.
Dzisiaj mały juz tak mi krzyczał wieczorem, że byłam wściekła, że Ł. tak późno z pracy wraca. Maly tylko go zobaczył i uśmiechnął się od ucha do ucha, mimo że łzy mu leciały strumieniami. A potem krzyk, śmiech, płacz, nerwy. Już zasnal. Może i to szczepienie tez wpłynęło na jego samopoczucie. Oby jutro był lepszy dzień :)

ASIA Szymon tez funkcjonuje 1,5-2 godz. A potem musi się przespać zazwyczaj 30 minut.

Uciekam, bo pisze z tel. Mam zamiar się już położyć, a jest 21 :)

10 lata 5 miesiąc temu #941686 przez asienka87
Natalia skoro masz wrazenie, jakby Ci dziecko podmienili, to na pewno skok :) no i szczerze współczuje... ale dasz rade :kiss: choc wiem, ze jest ciezko, szczególnie, jak sie jest samemu..
czyli nie tylko Kacperek tak spi :)

10 lata 5 miesiąc temu #941694 przez nataliaa87
6.00 za nami noc z rodzaju tych niełatwych. Maly budzil się co 2,5 godz. na jedzenie, mimo że zjadal 170 ml mm. I co najgorsze, zawsze najpierw chrzaka wiec mam czas na przygotowanie mleka, a dzisiaj od razu w krzyk. Łatwo nie było. Teraz przysnąl, a ja muszę ściągać mleko.

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

10 lata 5 miesiąc temu - 10 lata 5 miesiąc temu #941699 przez aggi
dzień dobry :)
mały wstał o 6, zjadł i buszuje w łóżeeczku, normalnie nagadać się nie umie a myślałam że jeszcze pośpi ;)
Ja kawka już, jakoś nie chce mi się już leżeć :)

byliśmy wczoraj u teściów na tych urodzinach siostrzeńca.. Maks znów tak wypuczony i ściskany że dwa razy ulało mu się
to co zjadł 2h wcześniej :( masakra jakaś a ile można prosić żeby dziecka nie traktowali jak zabawki, brak mi słów :S
wróciliśmy o 19 - oczywiście wymęczony padł w aucie ale rozbudziłam go i koniec końców przed 21 był wykąpany, najedzony i spał ;)
do 6 rano :D

natalia mi pediatra mówiła że ile wypije tyle mam dawać, nic mu nie będzie po prostu więcej pieluszek zmoczy :) ale znów powiedziała że jakby w ogóle nie chciał wody to na siłę nie dawać bo się dziecko zrazi - no i nie daję bo on póki co nie chce zbyt jej pić. Maxymalnie udało mu się 60ml wypić ale to było z miesiąc temu :D
"Niemowlę powinno otrzymywać odpowiednie ilości płynów, w zależności od sposobu karmienia. Regularnego uzupełniania płynów potrzebują niemowlęta karmione mlekiem modyfikowanym. Według dietetyków, w tym celu najlepiej jest podawać czystą wodę, w ilości równej 1/5 dziennego pokarmu."
co do forum jestem tego samego zdania, chociaż jedno zdanie, chociaż 'cześć i co tam słychać' :)

asienka Maks maksymalnie (haha :P ) wytrzymuje 3h bez snu, ale generalnie 2h i idzie na drzemkę :) śpi 45min (jak z zegarkiem :blink: ) wstaje i jest zadowolony :) I znów 2-3h i znów drzemka. Wychodzą 3 drzemki w ciągu dnia :) Maks też się rwie do pozycji siedzącej! szczególnie właśnie jak się go weźmie do karmienia :) I w końcu polubił siedzenie w leżaczku :) w ciągu dnia to albo na kolanach, albo leżaczek bo inaczej to płacze :D jak ja chodziłam 1,5h to ok7-8km robiłam :D ojj nachodzimy się przez najbliższe lata :D my tylko dwa razy zostawiliśmy małego i to z moimi rodzicami... mały był uśmiechnięty jak wróciliśmy i w ogóle a mi dziwnie jechało się z przodu w aucie :P moi teściowie to by chcieli żeby on z nimi mieszkał o zgrozo :S na całe szczęście powiedziałam 'never' :P

natalia współczuję niełatwych nocy :( kłótnia szeptem hehe :) Dobrze że nie ma już po niej śladu :)

aha asienka i sto lat dla Kacperka na te 4 miesiące ! :)

Udanego dnia :D

10 lata 5 miesiąc temu #941716 przez nataliaa87
Aggi co do tego traktowania jak zabawkę, to masz rację..My w sumie nie zabraniamy nikomu bawić się z małym, ale nie chcemy żeby go noszono i prosimy żeby od razu się nad nim za bardzo nie nachylać, bo zaczyna wtedy strasznie płakać. W ogóle boi się nowych miejsc i wszystkich poza mną i Ł., więc to go naprawdę stresuje..
I
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

Dzięki za wodne informacje :)

10 lata 5 miesiąc temu #941735 przez asienka87
Natalia współczuje trudnej nocy i kłótni z meżem.. u nas też niestety sie zdarzają.. no ale w końcu jesteśmy tylko ludzmi, do tego tak róznymi, że kłótnie to normalna rzecz, a wyładować emocje też trzeba :) życze szybkiego powrotu dobrego humoru i samopoczucia :*

Aggi u mnie też pobudka po 6.00 i ani myśli spać :P zresztą o dziwo do tej pory baraszkuje :) ale już powoli marudzi, wiec zaraz pewnie przyjdzie pora na sen:) swoją drogą jadł o 3.00 i póki co nie chce jeść.. wiec pewnie zaraz tez głodny będzie :)
ale widze, ze u Ciebie obylo sie bez pobudki :D no to pieknie Ci go wymeczyli ;) mój miał pobudke standardowo o 3.00 :)
No własnie mnie tez sie dziwnie jechało z przodu, haha.. to znów z moimi rodzicami nie zostawał jeszcze... ale powiem szczerze, ze wole z teściami go zostawic, bo moja mama zbyt dawno miała do czynienia z niemowlakami (druga wnuczka ma juz 11 lat) a teściowa bawiła już swojego wnuka 5- letniego, wnuczkę roczną, wiec nabrała z powrotem wprawy i sie nie obawiam :)
dziekuje za zyczonka dla Kacperka :D

a oto mój 4- miesieczny synek ;)

Załączniki:

10 lata 5 miesiąc temu - 10 lata 5 miesiąc temu #941776 przez aggi
natalia to Maks znów rączkami mocno manewruje jak ktoś się nachyla i kopie nogami ale oczywiście 'to znak że on wychciewa na ręce' :S masakra. Masz rację ludziom łatwo się mówi a potem rodzice sami muszą sobie radzić z dzieckiem............ jego lękami lub z tym że np nauczy się być noszone

asienka to moja mama ostatnie małe dziecko jakie bawiła to byłam JA :P od tej pory nie miała doczynienia z maluszkami, ale już w szpitalu się przyzwyczajała do Maksa. Bała się z początku ale wiele mi pomogła :) Za to teście mają wnuki 17lat ,15lat,14lat ,5msc i Maksa
Uwaga: Spoiler! [ Kliknij, aby rozwinąć ]

kochany Kacperek, śliczne ma oczka szczególnie na ostatnim foto :)

10 lata 5 miesiąc temu #941800 przez nataliaa87
Wygląda na to, że będziemy sobie pisać tutaj tak we trzy :P

Młody zalicza drzemkę nr 1 oczywiście na brzuchu.. W sumie doszłam właśnie do wniosku, że on cholera w dzień potrafi spać tylko na brzuchu, dziwne..

Asia Kacperro piękny! Rośnie jak na drożdzach,,no ale w końcu, to nasz starszak :) I pomyśleć, że mieli się urodzić z Szymonem dzień po dniu :)
Na trzecim zdjęciu odbyła się walka z marchewką? :)

Aggi to jeszcze tu przyznam Ci całkowitą rację.. Po co Maks miałby wysłuchiwać wypominania za 15 lat..

10 lata 5 miesiąc temu #941824 przez asienka87
Aggi to ostatnio tez tesciowa do mnie - on chyba lubi byc noszony na rekach... oczywiscie majac go na rekacg :P a ja na to- a nie wiem, bo ja go bardzo mało nosze, wolimy sie bawic i temat sie skonczył :) ale ogólnie wszystko super, jak go zostawilismy :) nawet kupke zrobił i tesciowa musiała go myc i przewijac :)
oj, to faktycznie współczuje tesciowej;/
dziekuje za komplemento ;)

Natalia tez to zauwazyłam, haha :P
ja mimo wszystko, tutaj czuje sie lepiej, czuje, ze jest tu wiecej prywatności :)
mój to ledwo sie przekonał, aby polezec na brzuchu , a o spaniu nie ma mowy... niestety przez to nie ma ładnej okraglutkiej główki, jak wiekszosc dzieci, tylko jakas taka kwadratowa ;/;/
kacper tez dopiero zasnał jakies pół godz temu, a nie spał od 6.00 :P
oj, rosnie, rosnie, ale faktycznie, na tym etapie kazdy tydzien róznicy to duzo:)
tak, tak, jego pierwsza marchewka ;D najgorsze jest to, ze w trakcie jedzenia pakował rączki do buzi, no i mozecie sobie wyobrazic jak wyglądały jego rączki, bluzka i wszystko dookoła :P a na koniec, na przewijaku, tak włozył palce do buzi , ze zwymiotował tą cała marchewke :P taki urwis mały :)

10 lata 5 miesiąc temu #941879 przez aggi
hahahah no rzeczywiście we trzy zostałyśmy :P

natalia Maks w ogóle na brzuchu funkcjonować nie umie :pinch: od razu się denerwuje.....

asienka daj spokój moja nawet tego dziecka chwycić nie umie i się dziwi że on u niej płacze :pinch: a znów teść za bardzo się wczuwa w noszenie i twierdzi że 'Maksiu przyjechał do dziadzia i napewno chce iść na rączki i żeby go nosić' :sick:

Maks zasnął 11;30 na 20min obudził się głodny, wciągnął 230 ml :S :S :S i zasnął o 13;35...
muszę zapytać lekarkę o zagęszczanie mleka.... nie wiem czym , jak i czy mogę to robić... bo zbankrutuję na mleku

10 lata 5 miesiąc temu - 10 lata 5 miesiąc temu #941890 przez asienka87
Aggi ja zagęszczam kleikiem ryżowym, tyle tylko, ze ja podaję moje mleko... nie wiem, jak jest z mm...mnie pediatra polecił zagęszczać juz jak mały miał 2 miesiace.. choć zaczełam gdzieś od tygodnia dopiero :) i faktycznie zjada mniejsze porcje i tak nie ulewa jak wcześniej..

10 lata 5 miesiąc temu - 10 lata 5 miesiąc temu #941901 przez nataliaa87
Asia a jak to się zagęszcza? Tak po prostu wsypujesz do mleka ? Sorry jeśli pytanie jest głupie, ale się nie znam w ogóle.. W ogóle coś czuję, że będziesz tu naszą, a przynajmniej moją wyrocznią w temacie rozszerzania diety :D

Szymon dzisiaj albo śpi albo je albo marudzi..Niech ten skok już minie, bo kompletnie nie wiem o co mu chodzi :P Jeszcze boję się, że mu zęby mogą zacząć wychodzić. Lekarka mnie ostrzegła, że to już blisko, a on jakoś dziwnie wkłada sobie palce i tak jakby drapie się po dziąsłach..Raz tak się drapnął, że wybuchł płaczem. Mam nadzieję, że jakoś to przetrwamy chociaż łatwo nie jest..

Aggi nieźle Maks wciąga :P Po jakim czasie Ci tyle zjadł? Mój śpi już od 13 z jedną pobudką na krzykopłacz..

10 lata 5 miesiąc temu #941909 przez aggi
asienka właśnie widziałam multum tych kleików.. ryżowe, kukurydziane.. do tego różne firmy. Szał

natalia dobrze gadasz, asienka będzie specjalistką ds diety na tym forum :P on wciągnął 130 a za chwilę płacz więc jeszcze 100. To było o 12, a wcześniej jadł po 9... więc prawie po 3h. Zasnął o 13;35 i też się lekko przebudził ale dałam smoka i śpi do tej pory

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka