BezpiecznaCiaza112023

Mamusie pazdziernik 2014

11 lata 11 miesiąc temu #891478 przez Kinga2424
Cześć Dziewczyny

Grupa krwi męża przy pierwszej ciąży nie była mi do niczego potrzebna. Przy drugiej ciąży też nikt o nią się nie pyta. Gdy pobierają mi krew do odczynu Combsa, to pytają tylko o moją grupę krwi. Także tak... Ale rzeczywiście może chodzić o bliźniaki. Ale nie jest to aż tak ważne.

Co do fajnych ginekologów. To my z moim dyskutujemy o autach, o domkach na drzewie dla dzieci. Jest tylko troszkę starszy ode mnie i przesympatyczny.

Z siuśkami idzie kiepsko. Jak jest bardzo gorąco, to staram się dawać Paulince tylko majteczki na pupcie. Jak gdzieś mi się zsiusia, to łatwo to zauważyć, bo na każdym kroku mi towarzyszy. Mój mały kochany Bąbelek. Kilka dni temu 3 razy mi się zsiusiała w ciągu może 5 minut. Nie wiem, czy ze stresu (choć jej go nawet w najmniejszej dawce staram się nie fundować).

Piorę ubranka od bliźniaczek. Powiem Wam, że nie wiem skąd mi się ich tyle namnożyło. Tylko piorę, piorę, prasuje, piorę. Jakaś kompletna masakra.

Miłego dnia dla Was wszystkich

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 11 miesiąc temu #891482 przez Kinga2424
A to my wczoraj:)

Załącznik nie został znaleziony

11 lata 11 miesiąc temu #891487 przez jagodzianka44
Kinga konflikt Rh nastepuje pomiedzy krwia Matki i krwia plodu. Odczyn Coombsa nasz ginekolog robi kazdej zeby po1. Miala staly zestaw badan, zeby w szpitalu sie nie spinali ze jakies badanie zostalo pominiete. Po 2. W celu wykrycia jak najwczesniej konfliktu:). Zeby zaistnial konflikt kobieta powinna miec gr. Krwi Rh- :). Z Rh+ konflikt nie wystepuje :). Moj ginekolog tez jest hmm po40 :P i ma duze grube palce, moj Marcin sie smieje ze latwiej bedzie mi rodzic bo jak chodze co 2tyg, od 30tc co tydz to rozepcha mnie haha :). Brzusio masz swietny! Pepus wymiata, mi z jedej str wyszedl haha :(

Agniesia kolor moczu po tej tabletce to standard, tez tak mialam.

Malvi waga nas laczy,stawy nas lacza haha xd. To lipaa nie targ, masakra jakas! Wgl nie ogarniali go:/

11 lata 11 miesiąc temu - 11 lata 3 tygodni temu #891498 przez Aneta_78
u..

...nieustająca awaria suwaczka ;-)

11 lata 11 miesiąc temu - 11 lata 11 miesiąc temu #891507 przez Caroina
Malvi Szkoda, że zawiodłaś się wypadem na targi, może innym razem będzie lepiej.
Pieluchy najlepiej sprawdzić i wybrać wg. własnego doświadczenia bo jednym spasuja innym nie. Dady - pamiętam jak dostaliśmy paczkę dla Nadii jak się urodziła (ok. 3 l. temu) i nie podeszły mi bo były dość sztywne. Jednak z tego co wiem (szwagierka je teraz kupuje) zmienili je i są już miękkie, niewiele odbiegające od Pampersów czy Huggiesów (te używałam z początku) więc sama będę chciała wypróbować te Dady :). W późniejszym czasie zczęłam kupować pieluchy z Rossmana (rozm 4 i 5) też się sprawdziły i cena super. Jednak córeczkę koleżanki tak uczuliły, że wysypkę musiała jej zaleczyć sterydami bo nic innego nie działało – trwało to nawet miesiące nim jej całkowicie zeszło. Właśnie chcę sprawdzić jak wypadają cenowo te z Rossmana przy Dadach. Pewnie niewielka różnica.

Kinga To dobrze, że już się za pranie wzięłaś, żebyś zdążyła z tym wszystkim ;)
Ale z Ciebie kruszynka i śliczny brzuszek ;)

Aneta Migreny to ja mam odkąd pamiętam. Powiedziałabym nawet, że teraz w ciąży żadziej mnie głowa boli. Na szczęście noc przespana dobrze i dziś już jest ok.
Zakupy przez internet to i moja specjalizacja ;) zamówiłam już tyle ubranek, że chyba będzie pełna szafa jak z tym porobie. Jak się trafia jakaś okazja to i nawet już na później licytuje. Byłby numer jakby z Milenki zrobił się Nikoś bo byłoby sporo do odsprzedania :)
Co do wieku, bodajże wczoraj był poruszony temat. Nie wiem jak to będzie za kilka/kilkanaście lat bo ja już czuje się jak dziad od dawna, a mam 28lat :D przez tą chorą tarczycę (juz nie wspomnę o wielu innych przypadłościach, często z nią związanych) nic mi się nie chce, jestem strasznie leniwa i długo zbieram się, żeby coś podziałać. Masakra. Kiedyś człowiek śmigał na rowerze, nartach, basenie i ogólnie prowadziło się sportowy tryb życia. A teraz flak ze mnie i tyle ;) Pocieszam się myślami, że po urodzeniu małej jak wszystko się unormuje muszę się wziąść w garść i zacząć ćwiczyć bo wiadomo, że to dodaje energii i mam nadzieje, że jakość mojego życia się poprawi. Ale to już temat na późniejszy czas.

Udanej niedzieli :)

11 lata 11 miesiąc temu - 11 lata 3 tygodni temu #891521 przez Aneta_78
;-)

11 lata 11 miesiąc temu #891537 przez malvi
Kinga Ty to też chudzinka jesteś :) Fajny brzuszek i wystający pępek - mój się nawet nie spłaszczył :D

Jagodzianka no i jeszcze do tego nasze Bąble mają podobną wagę ( a przynajmniej miały, nie wiem jak teraz ;) )

Aneta nie warto, więc dobrze, że nie pojechaliście. Generalnie mogłoby być warto, gdyby udało nam się wcześniej zapisać na USG, ale zauważyliśmy ten namiot dopiero po jakimś czasie i była już zajebista kolejka :/ Daj znać gdyby jeszcze do końca naszej ciąży obiło Ci się coś o uszy o kolejnych targach - jakichś bardziej "kameralnych", bo te nagłaśniane to jak widać tylko nastawione na zbijanie kasy, a nie na atrakcje dla ciężarnych :P

Caroina ja kupiłam paczkę Rossmannowych Newborn 28 szt. i zapłaciłam niecałe 15zł, z tego co patrzyłam Dady 28 szt. są praktycznie w takiej samej cenie ;) Także wydaje mi się, że to już kwestia tego, które będą nam i naszym maluszkom bardziej pasować :) :)

Właśnie zaczynam porządki w mojej szafie - muszę zrobić miejsce na rzeczy Krzysia :D

11 lata 11 miesiąc temu #891540 przez munkki
Kinga piekny brzuszek!
Caroina tez jestem migrenowa, ale zauwazylam ze w ciazy w porownaniu do okresu nieciazowego - migren jest mniej. wiec bardzo mnie to cieszy. ale fakt - jak juz zlapie bol glowy to jest masakra, bo nic nie pomaga:/

ja wczoraj wieczorem postanowilam zrobic liste rzeczy do kupienia (oczywiscie na podstawie listy agniesi , ktora kiedys tu dodala - wielkie dzieki jeszcze raz!;) )
szukam przy okazji tych rzeczy w internecie, zapisuje linki i wpisuje orientacyjna cene - musze wiedziec ile tkasy bedziemy potrzebowac, bo juz czasu coraz mniej... znalazlam w koncu lozeczko, na stronie, te poleconej tutaj - tylko nie wiem czy to nie za drogo - chociaz to caly komplet z materacem i ochraniaczami...
www.poscieldladzieci.pl/mamo-tato-17-el-...iera-duplikat-1.html
co do butelek - to faktycznie fajnie wyglada ten zestaw startowy aventu...

ubranka - czekam na pudlo od siostry po jej coreczce, zebym wiedziala co musze dokupic (musze wyselekcjonowac stamatd unisexy zeby Stasiu nie byl potem poubierany w rozowe ksiezniczki;))
wozek - siostra ma dac, wiec o tym w ogole nie mysle... najgorsze ze nie pamietam jak ten ich wozek wygladal...

becik i poduszka do karmienia - pisalyscie ze przydatne, wiec chyba tez sie zdecyduje...
no i jeszcze fotelik - ale poki co szukamy wsrod znajomych czy ktos nie chce sprzedac, zeby nie inwestowac w nowe...

macie jakies lozeczka powybierane? jakby co to prosze o linki, bo nie wiem czy jestem przekonana do tego co znalazlam (chociaz te lozeczka wsyzstkie takie same prawie;))

11 lata 11 miesiąc temu #891549 przez Caroina
Aneta mój M ucieszył by się na zmiane mimo większych wydatków z tym związanych (dla dziewczynki mamy już mnóstwo różu : rowerer, jeżdzik, krzesełko do karmienia, wanienka i wiele wiele zabawek i ubranek) :) ale od początku wszędzie mówia że dziewczynka więc raczej nie ma opcji :)

Malvi Przyjemnego porządkowania :) sama też chyba się za to zabiorę bo już rzeczy się nie mieszczą w szafie, a chodzę ciągle w tym samym

Munkki Dokładnie też tak mam. Gdzieś czytałam, że kobiety w ciąży, które wczesniej cierpiały na migreny teraz mają ich mniej lub wcale i odwrotnie, te które ich nie miały teraz mogą cierpieć z tego powodu.
Nie orientuje się teraz w cenach więc musisz posprawdzać w necie. To prawda, te łóżeczka drewniane wszystkie bardzo podobne. Ja mam prawie identyczne łóżeczko tylko kolor sosna i ma wyjmowane szczebelki. A szuflada bardzo przydatna. Ze względu na brak miejsca kupowałam tak, żeby jak najwięcej miejsca wykorzystać (m.in. pod łóżeczkiem). Gdybym miała osobno pokój dla dziecka, który mi się marzy to inna bajka, a tak to trzeba kombinować.

11 lata 11 miesiąc temu #891553 przez munkki
no wlasnie tez mi zalezy na tej szufladzie...
teraz znowu obczajam wanienki... jakies rady doswiadczonych mam? wanienka duza czy mala? kiedy zaczelyscie myc dzidzie w normalnej wannie / prysznicu? wanienka ze stelazem czy bez? kapalyscie w lazience czy pokoju? a moze komoda kapielowa? albo wiaderko?
za duzo tego do wyboru :/

11 lata 11 miesiąc temu - 11 lata 3 tygodni temu #891554 przez Aneta_78
...

11 lata 11 miesiąc temu #891557 przez Caroina
Munkki Wanienkę radzę od razu dużą kupić. Małą zaczęłam kąpać w wannie jak już siedziała samodzielnie ale to dlatego, że chlapała ostro poza tym w wannie większa frajda. Ale wanienka spokojnie może dłużej posłużyć – szwagierka ciągle kąpie córe w wanience a dziewczynka ma 2 latka (dla oszczędności wody). Stelaż mam i jest to wygoda bo wanienka jest na odpowiedniej wysokości ale równie dobrze można stawiać przy kąpieli na stole.
Przez pierwsze tygodnie kąpaliśmy małą w pokoju, żeby nie gonić z nią mokrą przez korytarz. Niestety łazieneczke mamy małą i suszenie oraz pozostała pielęgnacja odbywały się w pokoju na łózku/kanapie. Później już, żeby nie łazić z tą wodą kąpałam ją w łazience, a później przenosiłam. Fajnie jak łazienka jest większa bo wtedy super jest taka komoda z przewijakiem – wszystko jest pod ręką i można to załatwić w łazience bez kombinacji. U nas niestety nie było na to miejsca.

Aneta Tak mieszkamy w domu z moimi rodzicami. Oni zajmują dół, a my górę. Mamy tu do dyspozycji duży pokój, kuchnie, łazienkę i toaletę oraz korytarz. Tak więc wszystko w 1 pokoju. Taki salon z sypialnią, pokojem dziecięcym i nawet łazienka bo swego czasu stał tu nocniczek, a niebawem będzie kąpana Milenka ;) Przymierzaliśmy się zrobić dobudówkę bo możliwości są ale odłożyliśmy to na przyszłą wiosnę. Dziadki na dole mają większy metraż, u nas tego mało bo na połowie jest strych. Przynajmniej łatwiej ogarnąć wszystko, jest mniej sprzątania :) tym się pocieszam :D

11 lata 11 miesiąc temu - 11 lata 3 tygodni temu #891559 przez Aneta_78
y ;-)

11 lata 11 miesiąc temu - 11 lata 11 miesiąc temu #891560 przez Caroina
Szalejesz Anetko szalejesz ;) tak serio to małymi kroczkami byle do przodu. Takie śpioszki rozpinane po całości to najlepsze i najpraktyczniejsze z ubranek jakie moze być. Ja przy Nadii nakupowałam mnóstwo ślicznych sukieneczek i innych bajerków a tak naprawdę większość rzeczy przeleżała bo ciągle tylko pajacyki i body na zmianę :) cóż niby człowiek uczy się na błędach ale nie ja bo przy Milence historia się powtarza i kupuje tak samo jak nie jeszcze więcej :)

11 lata 11 miesiąc temu - 11 lata 3 tygodni temu #891561 przez Aneta_78
.

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka