BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Lipcowe 2013

13 lata 1 miesiąc temu #615319 przez magdalenagal
Kuwa a ja moje 100 dni oczywiście przegapiłam... Ciąża skraca pamięć, tępi słuch i ogranicza widzenie... ;-)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 1 miesiąc temu #615333 przez NataliaK
Dobry wieczór mamausie :)

Unini koszulka jest świena - a miś na łóżeczku cudy! zdolna z Ciebie bestia :)

Lacrijka rękodzieło babci śliczne :)

kasiak gratuluje zakupu autka :)

karolinap zdjęcia świetne, będzie super pamiątka!

za mną dziś leniwy dzień ale żeby nie było, że nic nie zrobiłam to przygotowałam kilka ozdób do pokoju małego i dla mojej koleżanki chrześniaczki ( takich jak ostatnio pokazywałam wiklinowe serduszko), przemalowałam też zegarek na biało żeby wszystko pasowało i taki tam pierdołki. Oczywiście też zaliczyłam spacerek z mężem bo dziś w końcu u nas piękne słonko! Męczy mnie za to od wczoraj katar ale nie czuje żeby to było przeziębienie raczej jakaś alergia mnie złapała...już mnie nosek boli od wycierania :D a już jutro spotkanie z moim serduszkiem na usg :) jest jeszcze kilka wizyt z tego co pamiętam więc czekam na same dobre wieści :*

13 lata 1 miesiąc temu #615385 przez Nikaa
magdalenagal suuuuuper rady uśmiałam się - pokazałam mężusiowi obruszył się :P powiedział, ze przecież wcale nie miałam zatruć :P no i cole zdarzyło mi się pare razy wypić ha ha faceci
Lacra jak dla mnie takie robótki to poprostu arcydzieło :):)
kasiak gratuluje zakupu :)
uniuni misiak cudo :)
karolinap ekstra zdjęcia :)

Nasz Mikołajek :)

Nasz Leonek :)

:)

13 lata 1 miesiąc temu #615424 przez Qltoorka
Hej moje kochane :kiss:
Nie mam ostatnio zbytnio czasu na włączanie się w dyskusje, bo roboty wciąż dużo przy mieszkaniu, ale staram się systematycznie Was podczytywać, by nie narobić sobie zaległości. No i by Was sprawdzać :silly:

Ja naprawdę nie wiem kiedy znów poświęcę wydatki swojemu potomkowi, bo jak na razie to jak wyliczam co chcę/muszę kupić do domu to mnie te 3 miesiące do wyklucia się przerażają... Jakbym już chciała, by było tu tak jak sobie zaplanowałam... :(

uniuni, podziwiam efekty i to, że Ci się chciało... ;) Zdradź lepiej, że ten misio to przekalkowany :P

kaska1982, trzymam wciąż kciuki mocno na zdrowie Mamy! Wiadomo, że utrata piersi jest szokiem dla kobiety, ale z czasem się z faktem oswoi, bo zdrowie najważniejsze. A jeśli jej to będzie przeszkadzało to spokojnie można się poddać rekonstrukcji-z tego co wiem to jest to zabieg refundowany przez NFZ. Moja mama np. się na niego nie zdecydowała, choć na początku też jej było ciężko pogodzić się z faktem... Ale każda kobieta jest inna... Jedna może traktować to jako wyznacznik jej kobiecości, dla innej zbędny "ozdobnik", że tak powiem...
Joanna, za zdrowie Twojego Taty też trzymam mocno kciuki! A poza tym zazdroszczę męża-kucharza, bo mój to od święta pizzę i lasagne zrobi, a poza tym czeka aż ja coś zrobię, a ja gotuję w sumie, bo muszę... Marny ze mnie wzór gospodyni domowej... :P

Magdalena, nie miej wyrzutów co do jedzenia chipsorów i picia coli... Podczas karmienia w ogóle nam takich rzeczy nie będzie wolno, więc kiedy jak nie teraz ;)

karolinap, ależ uśmiałam się z tych cudnych zdjęć studniówkowych :laugh: Świetne :)

13 lata 1 miesiąc temu #615437 przez NataliaK
qltoorka właśnie muszę się wdrążyć w temat diet podczas karmienia piersią bo widzę, ze właśnie piszesz, że nie będzie nam wolno jeśc pewnych rzeczy - bo moja koleżanka już 2 karmi i je wszystko! w piątek widziałyśmy się na urodzinach kolegi i wyobraźcie sobie, że ja patrze a ona a to chipsy sobie podjadła a to troche coli wypiła, pizze zjadła w szoku byłam! ale mówi, że małą normalnie karmi i jak na razie jest wszystko okej a mała ma 4 tygodnie...dziwi mnie to trochę bo od zawsze pamiętam, że jak karmienie to dieta! czy taki pokarm w ogóle ma swoje wartości?

13 lata 1 miesiąc temu #615457 przez dziubasek
Czesc kochane:)
Ja tez jadlam normalnie, niczego sobie nie odmawialam... polozna mi powiedziala zeby jesc wszystko to od czego mnie nie odrzucalo w ciazy i jadlam... Miss nie miala kolek, tylko te problemy ze skora ale to ma do dzisiaj wiec chyba nie przeze mnie.... Mam nadzieje ze tym razem tez bede mogla jesc wszystko...

13 lata 1 miesiąc temu #615458 przez Qltoorka
Też mam koleżankę, która wcina rzekomo wszystko. Ponoć najważniejsze, by unikać produktów ciężkostrawnych i obserwować maluszka jego reakcje-bo któryś z produktów może go uczulać, powodować bóle brzuszka itp. Ale pamiętam, że jak czytałam styczniówki swego czasu to mnie przerażało to, że generalnie one tam wszystkie prawie nic nie jadły po porodzie-same zupki, serki i owoce... i tak w kółko...

13 lata 1 miesiąc temu - 13 lata 1 miesiąc temu #615461 przez Nikaa
hmmm a mnie w ciąży wogole nie odrzuca od jedzenia :P ale ciągnie głównie do owoców i warzyw :) słyszałam, że karmiąc nie powinno się jejść truskawek bo mogą wywołać alergie

13 lata 1 miesiąc temu #615463 przez dziubasek
Moja siostra przez 1sze miesiace jechala na biszkoptach i wodzie(chociaz maluchy niemialy ani kolek ani wysypek)... ja zastosowalam sie do rad mojej poloznej i bylo ok, no moze bigosu i takich ciezkich potraw unikalam alebo jadlam w malych ilosciach, no i oczywiscie zero alkoholu...

13 lata 1 miesiąc temu #615465 przez dziubasek
Nikaa truskawek to ja nie testowalam bo urodzilam w styczniu i pierwsze truskawki jadlam dopiero po paru m-cach ale jadlam od 1szych dni cytrusy i bylo ok... zalezy od dziecka... maluch pokaze co powinnysmy jesc :laugh:

13 lata 1 miesiąc temu #615468 przez Nikaa
Dziubasek cieszę się na to co mówisz - czyli może nie będzie tak źle z dietą :P bo własnie zamierzam podejść do sprawy jedzenia tak jak do jedzenia w ciąży - na tzw. zdrowy rozsądek - wiadomo będą rzeczy,które odpadają na wstępie ( np. alkohol) ale nie zamierzam przeginać w drugą stronę :P

13 lata 1 miesiąc temu #615469 przez NataliaK
poczytałam, że nie ma co szaleć należy tylko patrzeć po czym pojawiają się kolki lub wysypka. Dużo informacji w necie i wszędzie to samo czyli nie ma co przesadzać można prawie wszytko jeść :) podobno właśnie kobiety robią błąd wykluczając niektóre składniki a potem dziecko ma anemie.

13 lata 1 miesiąc temu #615473 przez Nikaa
Natalia no właśnie nad tym się zastanawiałam - no bo jeśli wykluczy się ileś tam rzeczy ze swojej diety to czy przypadkiem nie zabraknie mi jakiegoś istotnego składnika i skąd wtedy dziecko dostanie taki składnik :P

13 lata 1 miesiąc temu #615475 przez NataliaK
Tu znalazłam chyba wszystkie niezbędne informacje choć gdziekolwiek się nie wejdzie to piszą to samo ale tu jest dużo informacji zachęcam do poczytania mojniemowlak.pl/dieta-matki-karmiacej/

13 lata 1 miesiąc temu #615476 przez dziubasek
ja mysle ze dziecko pociagnie z mamy wszystkie witaminy jakie potrzebuje... predzej to mama nabawi sie anemii lub niedoboru witamin...

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka