BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Lipcowe 2013

11 lata 11 miesiąc temu #660745 przez patrysia305
a co to jest za pyszność ?

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 11 miesiąc temu #660751 przez magdalenagal
Wyjaśniłam Mamie że to był nienajlepszy pomysł.
Nawet że to był bardzo słaby pomysł. Mama mnie czasem przeraża...

Uniuni- czy Ty masz jakąś specjalną dietę na tą cukrzycę- w sensie podaną przez Twoją Panią Lekarkę? Bo ja jutro idę dopiero do diabetologa. W sumie od tygodnia mam zachowywać się jak ciężarna z cukrzycą a kieruję się tylko tym, co znajdę w necie... Kłuję się po 3-4 razy dziennie mierzę ten cukier, nie jem słodyczy itp. Ale powiem Ci że tak więcej na czuja robię.

11 lata 11 miesiąc temu - 11 lata 11 miesiąc temu #660763 przez dorkiszon
patrysia305 jednogarnkowa potrawa papryka, cebula, mięso, kluski lane i ziemniaki, pomidory (zalewasz wszystko wodą).
Potem z przypraw dużo papryki słodkiej i ostrej. Nie dałam tym razem ostrej papryki, bo lubię moją babcię :D.
No i zjadasz to z chlebem, Węgrzy robia to na bardzo ostro.

11 lata 11 miesiąc temu #660764 przez uniuni
Magdalenagal ja też raczej na czuja. Może nawet zbyt restrykcyjnie do diety podchodzę, ale nie mam glukometru i panikuje trochę, że tu za dużo cukru, tam za dużo węglowodanów itd. mam książkę z daniami dla diabetyków..tylko, że oni sobie zapodadzą insulinę i po sprawie :dry: poza tym jakieś słodkie dania i desery owszem diabetycy tak, kobiety z cukrzycą ciążową - nie.. bo słodziki nie są ok dla malucha.. Trochę z tego co lekarz mi powiedziała, trochę net i trochę książki. Zebrałam do kupy wszelkie informacje i próbuję urozmaicać dietę biorąc pod uwagę tabele i produkty z niskim indeksem glikemicznym. Np. cukru w żadnej postaci nie spożywam, mleko tylko 0% lub 0,5% raczej do śniadania, smażonego też nie, ale pieczone w folii tak, margaryna light, ziemniaki, makarony i ryż - nie, chleb razowy tak max.5 kromek dziennie, kasza gryczana lub jaglana jest ok. Truskawki w większych ilościach i mrożone wiśnie jak byłam w pl. Jogurt tylko naturalny. Jeśli jem jakiś owoc słodszy np. jabłko, to po min 2h od ostatniego posiłku i min.2h przed kolejnym.. aaa kurde co ja Ci będę pisać :silly:
W poniedziałek powtarzam glukozę, może będę mogła się jeszcze roztyć porządnie przed rozwiązaniem :lol:

11 lata 11 miesiąc temu #660766 przez dorkiszon
uniuni żal mi was z tą dietą ja włąśnie wpierniczyłam cała paczke wafelków , bo miałam atak.

11 lata 11 miesiąc temu #660770 przez Nikaa
hej dziewczynki - w Poznaniu dziś deszczowo niestety ;/
hmm jak czytam opisy, że znowu któraś kobitka urodziła wcześniej to mam lekką panikę .... :( ale torbę do szpitala prawie mam gotową więc nie jest źle :p

Nasz Mikołajek :)

Nasz Leonek :)

:)

11 lata 11 miesiąc temu #660778 przez dorkiszon
Nikaa nie montuj się bez paniki poprostu jak któraś urodzi wczesniej to o tym słyszysz, a jak któraś przenosi to o tym juz tak nie mówią :P

11 lata 11 miesiąc temu #660781 przez uniuni
hahha :laugh: Dorkiszon ja pamiętam te ataki i to jak się nie mogłam zdecydować czy zjeść białą czy mleczną czekoladę z orzechami więc zjadłam obie :laugh: jeszcze tylko z 8tyg i wafelki wciągnę nosem :laugh:

11 lata 11 miesiąc temu - 11 lata 11 miesiąc temu #660785 przez dorkiszon
Apropo dnia matki, bo moja teściowa kiedyś coś mi robiła wyrzuty sumienia, że ja nie chodzę do niej na dzień matki i nic nie dostała, a od zięcia dostała róże. To jej k.... wytłumaczyłam, że dzień matki to moim zdaniem nie jest dzień teściowej, a mamę mam tylko jedną.
uniuni hahaha współczuję ci ja kiedyś mogłam nie jeść słodyczy, ale teraz mam jazde bez trzymanki. Ja sie nie moge doczekać kiedy wypije moje wino w barku od urodzin moich jeszcze co dostałam i piwo zimnego żywca :P, a to mogę nieprędko, bo jeszcze karmienie.

11 lata 11 miesiąc temu #660786 przez bea2a
Dziewczyny z cukrzycą ziemniaki, makaron i ryż można jeść ale nie w dużych ilościach. Słodyczy i soków owocowych kategorycznie niet. Poza tym nic tłustego, smażonego i ograniczyć do minimum wszystko z mąką pszenną. Można czasem zaszaleć i zjeść kawałek gorzkiej czekolady ale potem pospacerować lub się poruszać w inny sposób. Ogólnie nie jest źle z tą dietą :) Ja chyba najdłużej stosuje, więc już się przyzwyczaiłam. Dzisiaj wymyśliłam fajne lody sorbetowe dla cukrzyków :)

Po prostu kupiłam brzoskwinie w puszcze i je zmiksowałam z wodą mineralną (bez syropu w którym pływają) i zamroziłam w specjalnej foremce na lody (zdjęcie poniżej) i są pyszne lody bez cukru. Można je jeść w cukrzycy ciążowej :)
Załączniki:

11 lata 11 miesiąc temu #660791 przez dorkiszon
Mniam uwielbiam takie lody wodne skąd takie foremki na lody ?

11 lata 11 miesiąc temu #660793 przez Nikaa
Się wie dorkiszon :D ale przy każdej informacji zdaję sobie w pełni sprawę jak blisko mety jesteśmy :):) :D dziś przyszły zamówione na allegro kocyk dla Mikołaja, majtki poporodowe i podpaski poporodowe :D a we wtorek na ostatnich zajęciach szkoły rodzenia dostaliśmy sporo próbek maści maltan - wezmę je do szpitala w razie W ;)i tak już coraz mniej rzeczy mi brakuje :)

Nasz Mikołajek :)

Nasz Leonek :)

:)

11 lata 11 miesiąc temu #660796 przez Kamilka22
Patrysia mam taka sama kołyskę tylko inny kolor:)

11 lata 11 miesiąc temu - 11 lata 11 miesiąc temu #660798 przez karolinap
bea2a slicznie te lody wygladaja :) pychotka! :)

Ja caly czas mysle nad pokoikiem, moze zrezygnuje z tych paskow i cala sciane przemaluje na taki latte :) Zrobilam nawet maly projekt w paint'cie :) Oczywscie lozeczko ma dlugie biale szczebelki, na poleczkach beda akcesoria, w necie znalazlam literki "Ola" i recznie dorobilam "P". Ale jak mysliscie? Bedzie dobrze z takim latte?
Załączniki:

11 lata 11 miesiąc temu #660801 przez Joanna89
Dzień doberek :)
My po wizycie, malutka rośnie sobie zdrowo i jest w ułożeniu główką w dół , dlatego odczuwam takie kopaniaczki w okolicy żeber :) Waży 1620 gram :)Wymaz z pochwy mam dobre, krew , mocz i inne badanie także w porządku. Następna wizyta za 3 tygodnie:)No i jestem zadowolona bo od ostatniej wizyty przybyło mi tylko kilo:)

Idziemy własnie na spacerek z pieskiem:)

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka