BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Wrzesień 2015

9 lata 10 miesiąc temu #986594 przez jurada
Dziewczyny spojrzałam na tabelkę z pierwszej strony i troche dziewczyn juz dawno nie było widać na forum.
Mn.
Kasia_asia
Angelika
Niezapowiedziana
Elcia89
Basia87

Powiem szczerze ze basia87 to daaaawno nie pisala...

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

9 lata 10 miesiąc temu #986599 przez pesq
Czesc dziewczyny :)

Co do pościeli + ochroniaczy - ja kupiłam zestaw pościeli z ochraniaczami, ale sama już nie wiem. Co do kołderek wydaje mi sie, że prawdą jest, że taki malutki dzieciak pownien spać po prostu w śpiworku albo ciepłym ubraniu bez żadnych dodatków.. Niestety jak zamawiałam pościel to jakoś tak nie uważałam, ale to nic - mała będzie miała pościel na później, a takiego maluszka nie będe przykrywać niczym. I ten artykuł też mnie nie przekonał, bardzo agresywny ton - autor zachowuje się, jakby te ochraniacze wskakiwały i dusiły dzieci. Nie ukrywajmy, niebezpieczeństwa sa na każdym kroku i wcale nie uważam, żeby 20 cm ochraniacza na 1/3 łóżeczka specjalnie ograniczały dostęp powietrza czy coś. Ale rozumiem, że chodzi o to że dzieciak może się "przewalić" i przytknąć do nich buzię, tak? Hm. Musiałby się taki maluszek nieźle nagimnastykować.. Aczkolwiek nie mówię, że to nie możliwe. Ja się zastanowię jeszcze czy go założę i ewentualnie w jaki sposób go założę. To tyle wywodu :)

Dziś u mnie też ochłodzenie, co bardzo mnie cieszy.

Jurada - bardzo zazdroszczę Ci takiej działki. Moi rodzice mają podobna 70 km od Białegostoku nad zalewem Siemianówka, ale niestety mają tam tylko domek holenderski - taką przyczepę i mi tam nie wygodnie i w ogóle :P. A poza tym niestety nadal kicham i chyba do połowy lipca nic się nie zmieni bo tak pylą trawy :(.

Przestawiliśmy łóżko dziś tak, że śpię na lewym boku buzią do ściany i jest zdecydwanie lepiej. Aczkolwiek i tak budzę się na plecach albo na prawym. Eh :P.

Dziś mam w planach zrobienie listy rzeczy do kupienia (bo jak mówiłam - oprócz pościeli i ubranek nic jeszcze nie kupowałam, jakoś mam obawy identyczne jak Zazka - coś takiego mnie blokuje :( ) i może zacznę pomalutku prasować ubranka, bo są poprane i chce się je pogrupować jakoś, pobawić, no wiecie :P

9 lata 10 miesiąc temu #986600 przez pesq
Jurada - no ja właśnie wiem, że tam są dziewczyny które nie pisza.. A mytślałam tak o niezapowiedzianej, że ona duużo pisała i fotki wrzucała swoje z tabliczką chyba z nr tygodnia i brzuszkiem.. To ona ? Jakoś ucichła

9 lata 10 miesiąc temu #986601 przez pesq
grrr ale żesz kur#aż mogliby zrobić tak żeby te strony nie przewijały się dopiero po 5 postach..................

9 lata 10 miesiąc temu - 9 lata 10 miesiąc temu #986607 przez kasandra9
Hejka;) Nadrobiłam weekendowe zaległości:) Mebelki bardzo mi się podobają, też kocham szary;) Aż zazdroszczę, że możecie urządzać pokoi dla maluszków, bo my niestety nie mamy gdzie co i jak...wstawi się tylko łóżeczko i tyle.. Planujemy tylko mieszkanko odświeżyć i pomalować. No i muszę zaplanować miejsce w komodach, ale w końcu "wyrzucę" uczelniane rzeczy i będzie miejsce dla Agatki;) tzn. dla rzeczy dla niej:P Córki w komodzie nie planuję trzymać;))) Szarość i biel - baardzo lubię:) My mamy w większości szare ściany (w sypialni taki lawendowy kolor), białe meble, łóżeczko Agatkowe też będzie białe. Mata jest przepiękna, choć my zdecydowaliśmy się, żeby była bardzo kolorowa i takiej szukałam, natomiast dla siebie też bym wybrała te pastele:P Choć do takich stonowanych kolorów, sama też lubię jakiś mocniejszy dodatek, więc będzie ok;))))
Dziękuję za gratulacje, też jestem bardzo szczęśliwa, że tyle stresów, itp., ale w końcu zakończenie. Też tak myślę, że obrona to formalność, ale jakoś trzeba wypaść;) Muszę ogarnąć jakies pytania, które samy tworzyliśmy dot. metodyki...może rektor je wykrozysta...nagrałam zajęcia na dyktafon w tel., więc w tyg. muszę wszystko spisać, itp. Ale najważniejsze, że mam wolne weekendy, aaaaaaaaaaaaaa! A obrona ma być 27/28.06., także za 2 tyg., ale będą pisać maile, czy na pewno nic się nie przesunęło.
Jurada, działka wymiata, pięknie tam macie, zazdroszczę i też chcę!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:) Mam nadzieję, że może w wakacje uda się coś ogarnąć, jak planowaliśmy...:)
Jakaś głodna jestem od rana...tzn. myślałam, że będę dzis spać i spać, ale nic z tych rzeczy. Już śniadanie zjadłam i truskawki też...a teraz chce mi się barszczyku:P Przywieźliśmy po weselu, więc chyba odgrzeję zaraz:P
Co do ochraniaczy... my zamówiliśmy bardzo skromny komplet, bez żadnych baldachimów i innych gadżetów...wydaje mi się, że nie ma co pchać do tego łóżeczka nie wiadomo ile poduszeczek, misiaczków, kołdereczek, kocyczków....bez przesady!:) Nasza pościel jest taka i nie wiem, co miałoby mi małą tu udusić:/

Poza tym zamówiliśmy jeszcze prześcieradło na zmianę, bo jedno mamy, prześcieradło do wózka, przewijak (w zebry!!!!!!!:P) + prześcieradło, taki kubek do spłukiwania wody z głowy (nie wiem, czy już na początku się przyda), no i 2 rożki:)

9 lata 10 miesiąc temu #986608 przez jurada
Boże jakiego mam lenia! Nic mi sie nie chce... A pomyslu na obiad brak :( juz nie wiem co gotowac...

9 lata 10 miesiąc temu #986610 przez asiekasiek
Niezapowiedziana jest w grupie na fb. Może nie mają czasu te osoby, albo po prostu nie mają potrzeby pisania z kimś o ciąży :) nie tak jak my ;)

Co do ochraniaczy itp ehhh ja mam ochraniacz i go założę, jeszcze nie słyszałam o dziecku żeby udusiło sie tym czy coś tam stało, nie cyztałam artykułu, bo czasami myślę, że ci "autorzy" nie mają już o czym pisać czasem i wymyślają problemy.

Ja też muszę zrobić listę czego jeszcze nie mam :(

9 lata 10 miesiąc temu #986611 przez jurada
Pesq tak to ta... Ciekawe czemu sie nie odzywa???

9 lata 10 miesiąc temu #986615 przez pesq
Kasandra - kochana ja też nie mam miejsca.. Mamy 44 metry w tym aneks z kuchnią i wąską sypialnie, cięzko to urządzić.. W ogóle planuje się za miesiąc ewakuować na wies do tesciów a mąż będzie malował ściany - tylko brakuje mi inspiracji co do koloru. Myślałam o szarościach i własnie... lawendzie! (jeny, mamy jakiś podobny styl myślenia, to pewnie przez Agatki :P ) Czy mogłabym Cie prosić o parę fotek Twojego mieszkania z tymi kolorami? U nas na razie ściany białe ale brudne już niemiłosiernie, coś trzeba z nimi zrobić...

No Asiek pewnie tak jest, że nie mają czasu lub potrzeby. Ale Niezapowiedziana sporo się odzywała, dlatego troszkę się zastanawiam czy wszystko ok.. Niezapowiedziana przemów do nas :P

I ciekawe co tam u naszej Malinki.

9 lata 10 miesiąc temu #986621 przez Zazanna
Asiek super sen! :woohoo: Mi się ostatnio śniło, że mi się opuścił brzuch do porodu, bo już był termin, a jak spojrzałam w lustro to się przeraziłam, bo ten brzuch to była taka luźna skóra, taka jak zostaje po odchudzaniu –ale takim ekstremalnym, że mi wisiała do kolan :P

Juradka masz rację.. ciekawe co u nich.. Pewnie tak zajęte zakupami i szaleństwem przygotowań, że nie mają czasu :)

U mnie trochę pada, trochę nie :) Ale dla mnie to dobrze, bo się umęczyłam przez ostatnie dwa dni..
Byłam już na straganiku po dostawę truskawek mniam :D
A na śniadanko mam sałatkę grecką z pieczywem razowym –też pycha :)

Pesqu a jak Tobie idzie? Troszkę się już przyzwyczaiłaś? Mam nadzieję, że nie chodzisz głodna.. No i jak te cukry? Trochę się uspokoiły?
Co do kołderki i podusi, to ja kupię, ale będę je kłaść dopiero później, na początku będzie spał w rożku, potem w śpiworku, a kołderka i podusia, to jak już będzie starszy ;)
Ja dziś ciąg dalszy siedzenia nad listą :D Już wybieram konkretne przedmioty, które będę potem zamawiać :D I wszystko wrzucam w moją tabelkę aby nie uciekło :P

Kasandra my urządzamy "kącik dziecięcy tylko :) Mały będzie z nami w sypialni :)

9 lata 10 miesiąc temu - 9 lata 10 miesiąc temu #986626 przez kasandra9
Haha, Gagatki są niezastąpione po prostu;))))))))))) I u nas też małe mieszanie, bo 40m2;) I mamy przedpokojo-pokojo-kuchnię;), sporą łazienkę, garderobę i sypialnię - i może dałoby się zrobić miły kącik dla dziecka, ALE...mamy tu balkon - co ogólnie kochamy, bo można się wietrzyć nieustannie;), ale to powoduje, że cała ściana jest zabrana; i tak przesunęliśmy sobie drzwi (trochę rozwalając drugi pokój, bo już w ogóle jest to bardziej korytarz niż "salonik" i przez to nie mamy tam kanapy (bo nie ma gdzie postawić)), ale dzięki temu łóżko w sypialni stoi inaczej i chociaż pół pokoju jest wolne, a wcześniej, to nawet komoda taka duża by nam nie weszła i wyjście na balkon byłoby utrudnione;) No cóż, kupując 40-metrowe mieszkanie wiedzieliśmy, że to nie na całe życie, ale stwierdziliśmy, że i tak lepiej swoje spłacać niż wynajmować...przynajmniej, mamy jeszcze okazję się przeprowadzić, coś myśleć o zmianach, może tej działce właśnie, a nie już osiąść na całe życie i kredytem na 30 lat i ratą, przez którą bym siwiała, a chyba jeszcze bardziej mój mąż;) Zatem nie mamy co marudzić, chcieliśmy, mamy, trzeba się cieszyć:) Pesq, zaraz poszukam fotek, chociaż nie mam pojęcia, gdzie...chyba wygodniej będzie, jak wstanę, zagarnę i zrobię dziś;) Także później Ci wrzucę:)
Ostatnio mnie wzięło na jakieś błękity i turkusy, nawet takie krzesła dodatkowe kupiliśmy i jak coś kupuję do domu, to w takim kolorze właśnie...zatem pewnie malowanie będzie też gdzieś taki kolor zawierać:) Natomiast szarości - wszystkie odcienie wyszły ciemniejsze niż planowaliśmy, pewnie nadal przy tym zostaniemy, ale raczej trochę rozjaśnimy:)

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
Podziękowania: pesq

9 lata 10 miesiąc temu #986635 przez Kasia888
Hej dziewczynki :)
Też się cieszę z tego ochłodzenia, podobno ma tak być do końca tygodnia. Jak jestem na działce to fajnie mieć ciepło i słoneczko ale jak siedzę w mieszkanie to wolę taką pogodę jak dziś ;) całą noc miałam drzwi balkonowe uchylone a i tak strasznie mi było gorąco i musiałam się dwa razy przebierać :unsure:

Kasandra dołączam się do gratków z okazji zatwierdzenia pracy, obrona to formalność ;)

Ja podobnie jak Asiek i Sylwia kupiłam już wcześniej pościel dla Jasieńka z ochraniaczami na szczebelki. Tak było w zestawie i nie ukrywam, że strasznie słodko to wygląda. Zasatanowie się nad jego zakładaniem, choć uważam że artykuł mocno przesadzony. Na pewno kołderki, poduszki na początku kłaść nie będe tylko właśnike małego będę kłaść w rożku czy śpiworku a jak będzie większy to wykorzystam tą kołdrę i poduszeczkę ;)

9 lata 10 miesiąc temu #986638 przez pesq
Zazanka - dziękuje, że pytasz :) Przyzwyczaiłam się jako tako, wiem na co moge sobie pozwolić a na co nie, ale z biegiem czasu jest coraz trudniej bo wraz z rozwojem ciąży u każdej z nas jest coraz trudniej z produkowaniem insuliny która spala cukier, a u dizewczyn z nietolerancją glukozy tak jak u mnie w ogóle :S .

Kasandra - widzisz właśnie u mnie ten problem, że ciemno mamy wmieszkaniu. Dlatego pomalowaliśmy na biało i tak stoi bez pomysłu a biały już dawno zorbił się brudny.. GRRRRR może macie jakieś dobre pomysły na wnętrza które będą jasne ale przyjemne? W ogóle to my też nie chcemy tu mieszkać zawsze, ale na pewno trochę pomieszkamy jeszcze.. I nie wiem myślimy coraz częściej o zrobieniu ślepej kuchni w przyszłości.. Bo jak mała będzie kumata to średnio tak w kuchnio-sypialni spać... Mamy jakiś tam pomysł niby, kuchnia musiałaby być biała na błysk i połączona szeroko z korytarzem żeby nabrala przestrzeni, wtedy zyskalibyśmy pokój dodatkowy. No zobaczymy. Na tym etapie szukam pomysłu na ściany. Ktoś coś oprócz Kasandry :) ?

Wiecie co zauważyłam - brzuch mnie boli jak na okres często, ale cześciej kiedy się zmęcze.. Zmęczyłam się dziś w 15 minut ogarniajac kuchnie i zamiatając podłogi i naprawdę zaczął mnie boleć.. Ja z tymi bólami u 3 lekarzy już byłam i nic się złego nie dzieje, ale kurcze wolałabym mieć spokój.

9 lata 10 miesiąc temu #986639 przez Kasia888

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

9 lata 10 miesiąc temu #986643 przez jurada
Obudziłam się rano a tu taaaaka niespodzianka...

Załącznik nie został znaleziony

Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka

Dzienniczek żywienia