BezpiecznaCiaza112023

Mamusie wrzesień 2011

14 lata 1 miesiąc temu #94177 przez bewipo
Że bez premii to też tak nie do końca. Jeśli od premii odprowadzany był zus, to tez się liczy do średniej. Liczy się wszystko od czego pracodawca odprowadzał składki do zus.
Temat został zablokowany.
14 lata 1 miesiąc temu #94178 przez katy25
Gdy masz umowę na: czas określony lub na czas wykonywania określonej pracy, okres próbny przekraczający 1 miesiąc czy „na zastępstwo” i uległaby ona rozwiązaniu po upływie 3. miesiąca ciąży – pracodawca jest zobowiązany do przedłużenia umowy do dnia porodu. Przysługuje ci zasiłek chorobowy przez cały okres ciąży. Z dniem porodu tracisz status pracownicy, a tym samym prawo do urlopu macierzyńskiego, ale przysługuje ci zasiłek macierzyński (w wysokości 100 proc. pensji). Będziesz go otrzymywać przez 18 tygodni (jeśli to twoje pierwsze dziecko), 20 tygodni (przy kolejnym dziecku) lub 28 tygodni (gdy urodziłaś wieloraczki).

Za czas niezdolności do pracy z powodu problemów zdrowotnych kobieta ciężarna zawsze otrzymuje równowartość 100 proc. wynagrodzenia (za pierwsze 33 dni zwolnienia płaci pracodawca, a potem ZUS). Pamiętaj: zarówno ZUS, jak i pracodawca są uprawnieni do kontrolowania ubezpieczonych co do prawidłowości wykorzystywania zwolnień lekarskich.

jeżeli wyliczaja srednia z pensji (ja tam pracuje 2,5 roku) to i tak to jest 100% twoich zarobkow...chyba właśnie, że ktoś nie pracował 12 mce to wiadomo ze ma mniej... dlatego slowiczek tak mialas:) tak mi sie wydaje... wszedzie pisza ze jest to 100% ale rzeczywiscie 100% zalezy od tego jak dlugo pracowalas...
ja zobacze jaka pensje dostane w kwietniu. Mam nadzieje ze to bedzie moje 100%.
14 lata 1 miesiąc temu #94180 przez slowiczek
katy jeśli w ciągu ostatnich 12 miesięcy nie miałaś podwyżki to będziesz miałą 100 % obecnych zarobków :)
14 lata 1 miesiąc temu #94181 przez kasia79
Dziewczyny mam pytanie, czy usg połówkowe zalecił wam lekarz, czy same od siebie chcecie zrobić , bo mój mi nic na ten temat nie mówił i zastanawiam się czy umówić się gdzieś indziej.
14 lata 1 miesiąc temu #94185 przez slowiczek
mnie zalecił lekarz :)
Twój też Ci raczej powinien zrobić albo wysłać gdzieś indziej, może na ostatniej wizycie nie wspominał bo było za wcześnie,kiedy masz następną wizytę ?
14 lata 1 miesiąc temu #94194 przez kasia79
6 kwietnia, za tydzień.
14 lata 1 miesiąc temu #94208 przez slowiczek
no to wtedy albo już Ci zrobi albo powie, że masz zrobić :) mój mnie wysyła poza swój gabinet bo jego sprzęt nie jest aż tak dokładny, więc co prawda robi mi usg co wizytę ale te kluczowe chce żeby były wykonane wyjątkowo dokładnie :)
14 lata 1 miesiąc temu #94233 przez fanka
Dziewczynki ja odnośnie jeszcze zarobków- ja jestem na L4 już 2 miesiąc i mam płacone 100% czyli moje wynagrodzenie brutto minus oczywiście podatek itd czyli wszystko to co odliczają normalnie. Także nie jest źle :-) ja też martwię się tym, że wychowawczy nie jest płatny, bo nie chciałabym już po macierzyńskim zostawiać dziecka i wracać do pracy ale chyba nie będzie innej możliwości bo marne szanse żeby z jednej pensji we trójkę żyć, ale naprewno byłoby to bardzooo trudne.
14 lata 1 miesiąc temu - 14 lata 1 miesiąc temu #94235 przez Agusia83
Dziewczyny, jesli chodzi o wynagrodzenie na L4 z racji ciazy, to jest tak, ze oczywiscie zaklad pracy placi 100% pensji, natomiast jesli w przecieagu 12 miesiecy przed pojsciem na L4 dostalyscie jakakolwiek podwyzke, to oni licza srednia z 12 miesiecy, tak wiec nie dostajemy tycvh wszystkich pieniazkow...nie wiem jak jest z premia, bo u mnie jej nie dawali.. :( ....ja pracuje juz prawie 6 lat...od pazdziernika dostalam wyzszy tytul z racji przepracowanych lat i tym samym podwyzke...a od 13 stycznia jestem na L4...za styczen juz dostalam mniej pieniazkow niz za grudzien, bo do 12 stycznia liczyli normalnie, jakbym miala pensje z podwyzka ale od 13 do 31 wyliczyli srednia z 12 miesiecy....a za lutym dostalam jeszcze mniej bo juz caly miesiac liczyli z 12 miesiecy....

Natomiast nie wiem jak jest z macierzynskim, ale wydaje mi sie, ze raczej podobnie

Slowiczku a Twoj ginekolog wysyla Cie poza gabinet, poniewaz by wykonac 2 usg genetyczne, trzeba miec odpowiedni sprzet i uprawnienia do tego..tzn lekarz musi miec i sprzet :silly: ..bo gdyby lekarz mogl wykonac badanie na swoim sprzecie to watpie by bral za nie ponad 200zl...bo chyba takowe koszty sa tego usg...

Ja tez gratuluje wszystkim kobietkom rozpoczecia kolejnych tygodni :woohoo:

Jeszcze sie nie stresuje, pewnie zaczne o 16/17, jak pojde do lekarza...jak wroce to wszystko Wam opowiem...ja pewnie w polowie kwietnia zapisze sie na 2 genetyczne...chcialabym od razu w 3d
14 lata 1 miesiąc temu #94240 przez Pyśkaaaa
hej dziewczyny:)
a wiec tak ja jestem na zwolnieniu od stycznia...tzn tak od polowy stycznia 1 tydz L4 mialam od internisty 80% a potem dostalam od gina 100% moja firma zatrudnia powyzej 20 os wiec za zwolnienie placi pracodawca a ZUS mu oddaje... dostalam normalnie 100% ale ZUS placil mi za kilka dni... wiec chyba powinnam miec dalej tyle a nie jakies srednie... zobacze ok 10! tyle wiem na ten temat :) a ja tez bym nie chciala od razu wracac do pracy chodz wiem ze nie bede miala gdzie :P i nie placze z tego powowdu :P

a co do USG polowkowego to ja jeszcze mam duzoo czasu a moj gin na pewno zrobi mi u siebie :)bo ma super sprzet :D
14 lata 1 miesiąc temu #94242 przez Pyśkaaaa
a i jeszcze slyszalam ze jak ktos ma stawke stala miesieczna to dostaje 100% ale jak godz licza mu srednia ajezeli licza srednia tak jak mowi aga to jestem udupiona :P
14 lata 1 miesiąc temu #94250 przez slowiczek
no więc Agusia potwierdziła to co mówię z wyliczaniem pensji przy L4 jeśli w ciągu ostatnich 12 miesięcy była podwyżka :) w sumie opłaca mi się siedzenie na zwolnieniu bo dostaje 600 zł mniej :( także jeśli wszystko będzie ok - a jutro mam wizytę u gina, to od pt wracam do pracy :p zobaczymy ile dam radę pociągnąc - wiadomo, że jak będę się gorzej czuła to nie będę pracować na siłę, bo kasa to nie wszystko...

a z tymi uprawnieniami to nawet nie wiedziałam :)ja za to pierwsze usg w 13 tyg zapłaciłam 250 zł i to nie było żadne 3d czy coś, zobaczymy ile tym razem weźmie...kolejny miesiąc, kolejne wydatki wydateczki... :(
14 lata 1 miesiąc temu - 14 lata 1 miesiąc temu #94252 przez Agusia83
Pyskaa, nie wiem jak to jest jesli ma placone z godzine, byc moze, ze tak jak napisalas....Ja mam placona stala pensje co miesiac i na 10000000% wzieli mi srednia...
Tez bym chetnie zostala z malenstwem po macierzynskim w domu, ale boje sie, ze moglibysmy nie poradzic sobie finansowo...jakbysmy byli we dwojke to spoko, ale we trojke, gdy dziecko kosztuje mnostwo pieniedzy, to raczej nie...dobrze, ze nasze mamy nie pracuja i beda mogly zajac sie wnuczkiem lub wnuczka :woohoo:

Slowiczku, bo jesli trzeba wykonac usg genetyczne, czyli jedno z badan prenatalnych to wlasnie zaklad ultrasonografii musi miec certyfikaty, uprawnienia....strasznie duzo dalas za to badanie...a z jakiego miasta jestes? Moze pisalas, ale mi umknela....
Zreszta jak czytalam inne dziewczyny to tez duzo zaplacily....moje usg kosztowalo 150zl, a teraz 2 genetyczne wraz z 3d bedzie kosztowalo 220zl
14 lata 1 miesiąc temu #94253 przez Pyśkaaaa
aj... a ja nie moge tam wrocic...nawet nie chce liczyc ile dostne :P zobacze 10 :P
14 lata 1 miesiąc temu #94256 przez slowiczek
aaaaaaa za 2 godziny mam frzyjera - mega się stresuje :P już Wam mówiłam że dla mnie fryzjer to męczarnia :( aż mnie w brzuchu ściska!
Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia