BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE WRZESIEŃ 2012

12 lata 8 miesiąc temu - 12 lata 8 miesiąc temu #411595 przez Anulka
Agnesssa,Jussstyś :laugh: a z drugiej strony nie ma co się dziwić, że jesteśmy uzależnione od zakupów dla naszych maluszków, przecież to nasze Ukochane Skarbki, najdroższe naszemu sercu istotki, więc komu jak nie im chcemy "przyczynić nieba: dać wszystko czego będą potrzebowały,a nawet więcej :).

Agnesssa ja czasem też czuję straszny głód, ale już nie tak często jak jeszcze kilka miesięcy temu, bo wtedy to była żarłokiem normalnie :D. A dziś miałam ochotę na same smażone ziemniaki z ketchupem i właśnie smażę :D .

Ja dziś zainteresowałam się tematem kropelek na kolki. Wiele razu słyszałam, pewnie wy też o tych kropelkach niemieckich Sab Simplex, są też takie same tylko czeskie. No i tak szperając dowiedziałam się, że skład tych kropelek jest taki sam jak skład Boboticu czyli ten sam simeticon, ale Bobotic z kolei jest o połowę tańszy i dostępny w Polsce bez problemu. Różnica polega na dawce. W PL dawka podawana jako max to 80 mg a w DE 160. Czyli wystarczy podwoić polskie dawki.

No i dziś zaczęliśmy 38 tydzień. Jeszcze kilka tygodni temu, byłam przekonana, że urodzę już już czyli przed terminem, ale teraz wydaje mi się, że jednak stanie się to PO terminie. Mimo, że boli mnie wszystko, to nie jest to oznaką, że zaraz już już nastąpi ten moment, tylko, że organizm się przygotowuje do TEGO momentu. No to czekamy na 3 września, a potem zobaczymy. :silly:
Dziewczyny, czy wam też stopy rozciągnęły się w ciąży o 1 rozmiar?? Ja przed ciążą nosiłam 38 , a teraz noszę 39 :huh:.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 8 miesiąc temu #411635 przez Sandra85
Witam sie weekendowo :)
Nie pisze za czesto,bo normalnie nie mam sile siedziec przy kompie dluzej jak 5 min.Mam komp.stacjonarny i w pokoju gdzie on stoi jest bardzo goraco,a komputer jeszcze nagrzewa :dry: U mnie dzis 40ºC,a w domu od kilku dni nie schodzi ponizej 30ºC :angry: Tylko w salonie gdzie mamy klime to przyjemny chlodek :) No i tak wedruje spod prysznica do salonu,cos porobie w domku i spowrotem,prysznic,salon i tak caly czas :silly: No jeszcze 4 tyg. zostalo,ale mam nadzieje,ze te upaly zelzeja,bo mieszkam tu juz ponad 6 lat,ale jeszcze takiego lata nie widzialam,bo nawet w nocy sie nie ochladza jest tak kolo30ºC :blush: Takze wybaczcie mi,jak bede miec jakas chlodniejsza chwilke to Wam poodpisuje :kiss: A tak ogolnie to od dwoch dni mam jakiegos dola i nic tylko placze non stop :huh: Juz samna ze soba nie moge wytrzymac :angry: No dobra,bo sie tylko zale :silly: Trzymajcie sie cieplutko,milego weekendu :kiss: :kiss: :kiss:

12 lata 8 miesiąc temu #411649 przez wiki714
Witam wszystkie mamusie:)
Cały czas was podczytuje ale nie pisze nic bo nie mam sily:(
Przeprowadzilismy sie do mojej mamy i przed urodzeniem maluszka chcemy ogarnac dom wiec robimy remont ktory ciagle sie przedluza (juz okolo miesiac;/)niby nasz pokoj nie jest remontowany ale i tak wszedzie jest pelno brudu a bez sensu jest sprzatac bo i tak codziennie sie wszysko nosi itd.. ehhh jak ja bym chciala zeby to juz sie skonczylo,, posprztalabym wszystko na tip top i wtedy moglabym juz rodzic .. ale coraz czesciej czuje ze nie dotrzymam do konca remontu i pojade szybciej do szpitala..;/ kilka dni temu juz ledwo chodzilam, mialam ostre skurcze twardy brzuszek itd no ale naszczescie jakos mi przeszlo.
co do kropelek sab simplex mozliwe ze maja podobny a nawet taki sam sklad .. ja mam wlansie te sab simplex tesciowa przyslala mi z niemiec wiec zobaczymy czy faktycznie sa takie cudowne:)
mam dowas pytanie czy kupowalyscie cos z lekow dla maluszkow? chodzi mi tu o cos na goraczke jakies witaminki itd czytalam gdzies ze juz od pierwszych dni zycia trzeba miec paracetamol dla malenstwa i witaminy K i D ale sama juz nie wiem...
Jak zamierzacie sobie radzic z rozstepami? i owgole gdzie je macie? bo mi zaczely sie robic na dole brzuszka, boczkach i piersiach (mimo ze jakos nie zauwazylam by sie powiekszyly )

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

12 lata 8 miesiąc temu #411720 przez madeleine
Anulka ja na szczęście pozostałam przy swoim dotychczasowym rozmiarze, ale czytałam gdzieś, że w ciąży stopy mogą stać się większe i że niestety może tak zostać na dobre...

O allegro ja nie wspomnę, bo najchętniej wykupiłabym wszystko co mają, dobrze, że nie mam konta :P Jak chce coś zamówić to proszę męża żeby mi się zalogował, nie chce mi zdradzić hasła, może to i lepiej :P dodatkowo siedzi przy mnie aż się nie wyloguję :S wypłaty by nie starczyło, jakbym zaczęła zamawiać :P

Wiktorek już jest z nami!

12 lata 8 miesiąc temu - 12 lata 8 miesiąc temu #411726 przez Lui
Witam w niedziele :)

Jak zwykle weekendy na forum puste :) i tylko zostaje się domyślać czy któraś się przypadkiem nie rozpakowała :) :silly:

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

wiki714 są specjalne maści na rozstępy, ale nie wiem czy coś dają (musiałabyś poczytać na forach), ja nie mam (choć wszyscy w rodzinie mieli) podejrzewam iż uchroniło mnie smarowanie od 2 miesiąca ciąży (mustella, elancyl), choć wolałabym nie krakać bo jeszcze mam brzuszek :P Nie mam też witaminy K ani nic na kolki (siostry Córcia nie miała) ale jeśli moja urodzi się przez CC a nie naturalnie, to raczej nie uniknie. Więc jak będę w szpitalu po wszystkim to wtedy Męza poproszę aby odwiedził aptekę :)

Sandra85 nie znoszę upałów, współczuje w tym stanie:(
Anulka mi raczej stopy spuchły (jak nie chodzę to wejdę w moje butki z przed ciązy, ale parę kroków i troszkę puchną i tak już zostało, że chodzę w japonkach zeszłorocznych)

12 lata 8 miesiąc temu #411733 przez MADZIA7
Witajcie w niedzielę:)

Ale ładny dzionek się dzis zapowiada, ale pewnie będę siedziała w domu, za to wczoraj udało nam się zorganizować mały piknik i trochę pochodzić, a raczej "poczłapać" po dolince.

Anulka też mam coś z tymi stopami, jak tylko się ciut cieplej zrobi, to balerinki robią się małe i nie tylko wszerz, ale też wzdłuż... Co do kropelek, to ja słyszałam, że zwdykłą herbatkę koperkową się podaje, ale skoro tak polecasz te kropelki, to może sie skuszę na nie.

Sandra współczuję upałów, a ja myślałam, że tylko u nas tak gorąco. Pocieszające w tym jest to, że ponoć na upały rzadziej się ciąże "przenosi", więc się może tak nie namęczymy.

Wiki ale masz z tym remontem, ja co prawda już po remoncie, takim małym - łazienka i balkon, ale też stale mi się zdaje, że jest jeszcze wszędzie brudno i stale nakłąniam męża do porządków, których już ma chyba dość;)

Madeleine, Aganio jak Wasze chłopaki się miewają? Madeleine pewnie się nie możesz doczekać, jak Wiktorek będzie już w domu:)

Agnessa musaka to grecka zapiekanka z cukinii, pomidorów i mięska mielonego:) A ja jeszcze dodaję ziemniaki, które uwielbiam. A mufinki sprawdziły się na pikniku i zaraz jedno i drugie wstawię na blog, jakbyś potrzebowała;) Też jestem stale głodna, może nie w nocy, ale w dzień nie mogę wytrzymać jak mam jeść te mini - porcyjki co 2 godz. i jak mam poziom cukru lepszy, to się czasem skuszę na pół mufiny lub drożdżówki i wtedy mam takie małe święto:) Dlatego tak stale piekę ostatnio, bo sobie mogę mniej cukru wsypać i trochę zaszaleć:)

udanej niedzieli :laugh:

12 lata 8 miesiąc temu #411736 przez Lui
MADZIA7 podasz mi adres do bloga z przepisami :) bo miałam w linkach ale przypadkiem usunęłam cały folder zakładek :angry:

12 lata 8 miesiąc temu #411738 przez patys
witam niedzielnie:) ja dzisiaj spałam ponad 11 godzin!!!!! :laugh: :laugh: więc chyba raczej się wyspałam :silly:

joanna maluszek nadal główką do góry, tak chyba woli i nic się na to nie poradzi :)

wiki może rzeczywiście dla twojego męża to jakaś bariera- brzuszek...wątpie żebyś przestała mu się nagle podobać :laugh:

jakie macie plany na dzisiaj??ja chyba wyłącznie leniuchowanie bo w taką pogodę to nawet nie chce się spacerować....poranki są najlepsze ale po południu mam taki upał w mieszkaniu, że wiatrak ledwo co pomaga....

miłej niedzieli dla wszystkich :kiss: :kiss:

12 lata 8 miesiąc temu #411745 przez Jussstyś
Ja również witam niedzielnie :laugh:
W sumie też sie wyspałam, bo rzadziej się budziłam i już mnie tak te plecki i brzuszek nie bolą, tzn. trochę boli mnie podbrzusze, ale w porównaniu do tego jak bolało mnie wczoraj, jest o niebo lepiej :) za to jak się pare razy obudziłam w nocy to mnie tak kłuło w pochwie :angry: ale juz chyba takie nasze uroki, musimy wytrzymać :laugh:
wiki mnie też sie wydaje, że niemożliwe abyś tak nagle przestała podobac sie mężowi, pewnie po prostu jest przerażony i mysli sobie jak ja mam to zrobić, jeżeli w brzuszku jest nasze dziecko :laugh: zobaczysz, że po ciąży wszystko wróci do normy :) mój to by chcial codziennie, ale lekarz zabronił na razie, dlatego że jakies zapalenie mnie się zrobilo :angry: może nawet i lepiej bo nie mam ochoty na igraszki :laugh:
anulka ja zakładam większe, jak mi nogi spuchną w upaly, ale jak jest chłodniej i zakładam adidasy czy balerinki, to się mieszczę bez problemu :)
madeleine ja na szczęście jeszcze umiem się powstrzymać, jak kupuję coś na allegro to z umiarem, żeby nie puścic nas z torbami :laugh:
Lui ja teraz w ciąży jestem jakas przewrażliwiona i jak słyszę w nocy jakiś płacz dziecka to zaraz się budzę, nieważne czy to gdzies w bloku, czy obok.

A u mnie dzisiaj upal, mąż mnie wyciąga nad wodę, ale pewnie tylko dlatego, żebym później go odwiozla, bo bedzie chlał piwsko :angry: :angry: :angry: jak to mnie denerwuje, cały czas mu powtarzam i pytam kto mnie zawiezie na porodówkę, jak on będzie po piwie, to nic sobie z tego nie robi :angry: :angry: chcial miec dziecko, to niestety wymaga wyrzeczeń, chyba zacznę mu całą wyplatę zabierać, bo tak być nie może :angry: :angry: a ja nie jestem jego szoferem, żeby go wozić :angry:

No dobra koniec lamentowania :laugh: miłej niedzieli :laugh:

12 lata 8 miesiąc temu #411774 przez MADZIA7
Lui to adres bloga: moja-domowa-kawiarenka.blogspot.com/ , a jeszcze dziś pojawią się mufiny albo musaka:) A trojaczki dzis wspominam z uśmiechem, ale wtedy to mnie wkurzały,dziś nade mną mieszka starszy i miły pan, który ma słabość do remontów - robi je przec cały rok, nie wiem co lepsze;)

Patys, ja dziś odpoczywam na balkonie, zrobiłam sobie taki "kącik wypoczynkowy", składający się z kwiatka, fotela, poduszki, kawy mrożonej, ksiązki i czuję się jak w niebie, choć to mieszkanie w bloku na parterze:)

12 lata 8 miesiąc temu #411775 przez kasia7775
Witam weekendowo, u mnie upał, nie dało się wczoraj na ogrodzie wysiedzieć. Dopiero wieczorem wylazłam, zrobiliśmy grilla i siedzieliśmy do późna :lol: Potem tylko się śmiałam, że gdyby mnie w nocy ruszyło, to sama musiałabym się zawieźć do szpitala :silly: każdy po piwkach, sąsiedzi też balowali :lol: Chociaż moja koleżanka, która mieszka niedaleko ode mnie, jak jej wody odeszły to na pieszo do szpitala poszła :ohmy: jakieś 4 km. Ale mojemu zapowiedziałam, ze jak przez piwo nie będzie mógł mnie zawieźć, to mu to będę wypominać do końca życia. :silly:
W sumie to noc ciężką miałam, budziłam się co chwilę. Plecy mnie tak bolą, ze nie wiem jak mam leżeć. W piątek ledwo chodziłam, byłam pewna, ze to już - a wieczorem się uspokoiło :huh: wykończę się tym czekaniem.

Anulka niestety noga potrafi się rozczłapać w ciąży :silly: w tej chwili noszę tylko jedne buty - crocsy, które kupiłam specjalnie wieksze. W domu mówią na mnie saskłacz Wielka Stopa :blink: Kropelki słyszałam, ze są dobre, chociaż nie każdemu dziecku pomagają. Siostra obiecała mi przysłać z DE.

co do rozstępów - jak na razie nie mam nic, smarowałam tylko jak mi się przypomniało.

12 lata 8 miesiąc temu #411781 przez andra88
Witam się i ja :)

Weszłam tylko na sekundkę.
Ja uciekam z mężusiem do parku, a później na ciacho i kawkę :lol:

Miłej niedzieli :kiss:
Pozdrawiam mamuśki i ślę buziaki :kiss: :kiss:

12 lata 8 miesiąc temu - 12 lata 8 miesiąc temu #411787 przez Lui
Jussstyś próbowałaś porozmawiać z mężem tak poważnie na spokojnie o Twoich obawach i jego obawach, może alkoholem odreagowuje na zbliżająca się zmianę? Nie jestem psychologiem, ani nie mam takiego problemu więc nie za bardzo umiem pomóc. Ja to wiem, że nawet gdyby mój coś wypił, sama wsiądę w auto i pojadę :blink:

MADZIA7
dziękuje za linka :)mam ochotę na babeczki mmmm na poprzednim mieszkaniu mieszkał nade mną nastolatek, zawsze wiedziałam, że za jakąś godzinkę będzie miał koleżankę :P tak głośno rozkładało mu się łóżko :silly: wolałam jego u góry, niż tą rodzinkę obok ;)

kasia7775
Kasiu u Ciebie prawie 38 tydzień, myślałam, że już się rozpakujesz :P ciii nie będę krakać bo jeszcze dziś nam uciekniesz :) dobra ta koleżanka na piechotę do szpitala :)

12 lata 8 miesiąc temu #411789 przez Jussstyś
Lui on nawet przed tym jak bylam w ciązy lubiał sobie popiwkować, a co do rozmowy z nim to z nim się nie da normalnie gadać, bo zaraz mowi, że wszystko wyolbrzymiam, co prawda mam prawo jazdy, więc moglabym sama pojechac, ale od czego on jest? Od tego żeby mnie zawieźć, czy pomóc w czymś a nie wiecznie smierdzacy tym piwskiem i tylko narzekać potrafi :angry: ciśnienie mi tylko podnosi :angry: :angry:

12 lata 8 miesiąc temu #411799 przez wiki714

pytalam mego gina o te liscie malin olej z wiesiolka itd skomentowal to tak" natury sie nie oszuka, niektorzy twierdza ze przed porodem nalezy odbyc kilka stosunkow bo sperma zadziala tak ze wszystko pojdzie sprawniej ale nikt nie wspomni ze mozna nabawic sie jakies zapalenia itd" wiec nie wiem czy pic te suszone liscie czy nie , a nasuszone mam ich mnostwo..;/

ze stopami tez mam problem nawet w chlodne dni mam trudnosc z zalozeniem butow sprzed ciazy no ale mam nadzieje ze to jakos przejdzie.. ;/

Madzia7 u mnie remont jest spory (1 pokoj kuchnia korytarz lazienka wc )mialo byc robione wszystko dokladnie ale teraz widze ze nie zdarzymy i trzeba robic tak "aby bylo" ...

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka