BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE WRZESIEŃ 2012

12 lata 6 miesiąc temu - 12 lata 6 miesiąc temu #443077 przez Jussstyś
Hej :)
Ja coś ostatnio sie zapuściłam, co prawda wchodzę na forum codziennie, więc jestem mniej więcej na bieżąco, ale jakos nie mam kiedy pisać :)
Oczywiście GRATULUJĘ NOWYM MAMUSIOM :*
Córcia jest grzeczna, w nocy ładnie śpi, budzi się co 3-4godziny, w dzień prawie nie śpi, więc nie mam nawet kiedy pisac :)
W czwartek byliśmy na pierwszej wizycie u pediatry i niunia ważyła 3680, czyli w 2,5 tygodnia przybrała 560g, to bardzo ładnie :)
Wczoraj była położna i mówiła, że bardzo ładnie przybiera :)
No i pediatra powiedziała, że Julka ma bardzo delikatną skórę i nie trudno o otarcia czy odparzenia, co prawda ma leciutkie na pupie ale smaruję sudocremem i jest widoczna poprawa juz po pierwszym uzyciu :)
Wrzucam zdjęcie Juleczki z dzisiejszego spacerku :)
Załączniki:

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 6 miesiąc temu #443101 przez makrelcia
Na mojego synka Oilatum nie działa. Czy w tym go kąpałam czy w płynie z hippa to tak samo miał suchą skórę. U nas super sprawdza się mydełko bambino w kostce takie zwykłe :D

Gratuluje i witam nowe maluchy na świecie :)

My dzisiaj po szczepieniach. Miałam straszny zgryz co wybraćale w końcu zaszczepiłam tymi podstawowymi. Na pneumo zaaszczepię jak będzie starszy a z rotawirusami się miotam bo nie wiem czy szczepić czy nie :) 3 zastrzyki dzisiaj mały dostał. Po pierwszym się skrzywił, po drugim zaczął delikatnie popłakiwać a po trzecim to się aż darł. Bidula cały dzień była marudny i płaczliwy. Teraz odsypia. Ciekawe jaka nocka nas czeka.

12 lata 6 miesiąc temu - 12 lata 6 miesiąc temu #443272 przez kasia7775
Makrelcia ja tez zdecydowałam, ze na NFZ zaszczepię, we wtorek idziemy. Na rota cały czas się waham.

Oli ma cały czas wysypkę, taką drobną jak kasza manna. lekarka kazała do kapieli dodawać nadmanganianu potasu, ale nie widzę dużej różnicy. W ogóle mały ma wrażliwą skórę, ledwo coś go drapnie i już czerwone ma.

Jussstyś śliczna córcia :kiss:

Dzisiaj kończy się 6 tygodniowy połóg :lol: :lol: :lol:

12 lata 6 miesiąc temu #443402 przez moniab26
makrelcia i właśnie ze względu na te trzy ukłucia zdecydowałam się na szczepionkę 5w1 - nie wiem jak gdzie indziej ale u nas w aptece kosztuje 98 zł więc nie jakieś masakryczne pieniądze, jednak już ceny tych rotawirusów, pneumo i miningokoków są straszne - cały czas się zastanawiam czy szczepić.
Mój Oskar też miał taka drobną wysypkę, głównie na buziulce - położna dała mi krem Atoperal Baby i wszystko zginęło w ciągu tygodnia, nawet potówki nim smarowałam i znikały w ciągu kilku godzin

[*] 30.05.2005 aniołek
[*]06.01- 04.02.2010 Dominik
[*] 08.02-20.02.2011 Igorek

12 lata 6 miesiąc temu #443446 przez PolaL
Ja też zastanawiam się nad szczepieniami. W sumie to z dodatkowych waham się nad tymi pneumo, resztę sobie daruję. Małego nie szczepiłam i było ok więc małej też nie będę szczepiła. A nad pneumo się zastanawiam bo zamierzam ją puścić do żłobka a po doświadczeniach z Szymkiem ( 4 razy byliśmy w szpitalu jak go pozarażał kolega ze żłobka, bo jego mama była na tyle inteligentna że stwierdziła że skoro daje dziecku antybiotyk na pneumo to może go puszczać do żłobka - no i połowa grupy chorowała). W sumie to nie daje 100% pewności ze dziecko nie zachoruje, bo po szczepieniu i tak może zachorować. A mogę nie szczepić i dziecko może nic nie złapać. No i dylemat.

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=51996

12 lata 6 miesiąc temu #443479 przez hanias
My jutro idziemy na szczepienia. Zdecydowaliśmy się na 6 w 1.
Hania ma odparzoną dupcię. Smaruje jej sudocremem ale nie widze jakoś poprawy. Chyba zaczne jej "Wietrzyć" dupsko, żeby to się zagoiło, bo czerwona ta dupcia jak nie wiem.
U nas w nocy budzimy się co ok 2 godz. na cycusia i zasyspia z powrotem. w dzień za to jest bardziej marudna. chyba nauczyła już się noszenia i się domaga swego.
A i nie wiem jak jest u was, ale cwaniara nie chce smoczka. Próbowaliśmy jej dawać ale wypluwa albo odruchy wymiotne. no nic na siłę, ale za to męczy moje piersi, bo czasem lubi sobie tylko "podydać" cycusia a nie koniecznie jeść!!!
Justyś - juleczka ślicznośći!!! :woohoo:

12 lata 6 miesiąc temu #443491 przez Jussstyś
hanias moja Julka tez czasami lubi sobie pociumkac cycusia :-D ale pozwalam jej na to bo wiem ze potrzebuje bliskości :-)
Smoczka tez lubi szczególnie jak spac nie chce to jej daje i chwila moment zasypia :-)
A i w dzien jest strasznie marudna za to dzis w nocy spala od 21 do prawie 2 w nocy :-) kiedyś musiała odespac :-)

12 lata 6 miesiąc temu #443496 przez majka_166
Anulka w mace ziemniaczanej?? a jaka proporcja ?
Ja czajusiatko tez mam oilatum i tez cierpi na tym moja kieszen :( a co do johnsona nie polecam , sama nalupowalam malej a teraz sie w tym kapie bo strasznie uczula , ale za to nivea dosc tanie i fajne . a;e na nivea smaruje balneum z oilatum krem naprzemiennie . chyba tej maki kiedy sprobuje a co :)))
wiecie co ?zaopatrzylam sie w pampersy :)
mam okolo 700 sztuk;D
ale ze mnie chomik co nie??
mala spala dzis od 21 do 2.22 i mamusia sie nawet wyspala ale potem byla awantura o kupe

12 lata 6 miesiąc temu #443499 przez majka_166
26 joanna -to Cie podziawiam . Moje krocze wyglada jak pobojowisko. ja sama wstydze sie na nie patrzec. pociete krzywo pozszywane jakas porazka ??do tego ciagle ze mnie leci..wrrrrrrrr

12 lata 6 miesiąc temu #443522 przez czajusiątko
Dziewczyny moja Oliwka to chyba bije wszelki rekordy lenistwa. Wczoraj cały dzień spała po 4 godz, budziła się na karmienie i szła spać dalej, a po wieczornej kąpieli usnęła o 21.30 i dopiero o 3 zaczęła się kręcić więc ją przewinęłam, dałam cycusia. Usnęła o 4.30 i spała znowu do 8, najadła się i śpi dalej. Aż się zaczynam zastanawiać czy to dobrze żeby mała tak długo spała i wytrzymywała bez jedzenia, ale nie chce jej wybudzać z takiego twardego snu, bo wtedy i tak nie chce ciągnąć cycusia...
Smoczka jej czasami podaję i nieraz ciągnie a nieraz nie.
Hanias a może próbuj posypać dupkę mąką ziemniaczaną?
Majka no chyba właśnie spróbuję z tą niveą :)

12 lata 6 miesiąc temu #443526 przez majka_166
czajusiatko nie wybudzaj jej , jesli bd glodna to sie sama obudzi. mi tez kazali co 3 godziny budzic. i budzilam ze dwa dni ta maja mala i nic to nie dawalo . z 1,5 godziny nie raz sie meczylam

odkrylam wlasnie ze ta polozna mi szwa jednego nie zdjela i mnie ciagnie. kurwa gdzie ci lekarze sie edukowali ;///// jakies zapalenie mi sie az zrobilo przy tym szwie

12 lata 6 miesiąc temu #443527 przez majka_166
czajusiatko nie wybudzaj jej , jesli bd glodna to sie sama obudzi. mi tez kazali co 3 godziny budzic. i budzilam ze dwa dni ta maja mala i nic to nie dawalo . z 1,5 godziny nie raz sie meczylam

odkrylam wlasnie ze ta polozna mi szwa jednego nie zdjela i mnie ciagnie. kurwa gdzie ci lekarze sie edukowali ;///// jakies zapalenie mi sie az zrobilo przy tym szwie

nom nivea jest spoko :) tzn mowie o mojej malej , jej nie uczula

12 lata 6 miesiąc temu - 12 lata 6 miesiąc temu #443529 przez 26joanna
A ja smaruje małego oliwka , kapie w płynie Johnsona i jak na razie wszystko ma ładne. Wczoraj wyszły mu krostki na buzi ale już wiem ze to od kostek rosołowych które dodałam do rosołu :dry: trudno , widać mu nie pasują :(
Maluszek wczoraj został zaszczepiony , zajęczał jak wbiła igle ale nie płakał :lol: Lusia była za mną i powiedziała mi ze ona tez nie będzie płakać ( szczepienie ma za tydzień w szkole w dwie raczki i bez rodzica :( ). Noc minęła w "miarę" , na noc dostał MM i pospał prawie 4 godziny , obudził się o 3.30 i do 5 prawie nie spal :(
majka_166 może do przytulanek tak podchodzę bo nie byłam ani nacinana ani zszywana , pękłam trochę ale zszywać mnie nie musieli :lol: Jakie rozmiary masz tych pampersów? Same 2 czy 3 tez?
Jussstyś , czajusiątko , moniab26 dzieciaczki śliczniutkie :kiss: :kiss: :kiss:

12 lata 6 miesiąc temu #443537 przez majka_166
no wlasnie a ja mialam kupe szwow i do tego wciaz mi jednego nie zdjeli konowaly . Czekam na meza az wroci i jade zdjac to dziadostwo :(
ja joanna zaczelam od 1 PAMPERS PREMIUM CARE bo sa delikatniejsze mniejsze i malej pepowina wciaz nie odpadla to latwiej sie wywija , ale mam lacznie wszystkich 1, 2 i 3 juz nawet (bo byly w promocji ) :) ;p

12 lata 6 miesiąc temu #443552 przez Anulka
Majka_166 ja biorę 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej na kubek cieplej wody, wymieszam to i wlewam do wanienki.
Ja również mam zamiar zdecydować się na szczepionkę 5w1, i nawet głównie nie ze względu na ilość ukłuć (chociaż to też biorę pod uwagę) a głownie ze względu na to, że dziecko lepiej reaguje na tę szczepionkę, bo jest lepiej oczyszczona i wciąż udoskonalana. Radziłam się w tej sprawie z lekarzem i z położną ( która sama ma 2 letnią wnuczkę i zostanie drugi raz w grudniu babcią, czyli jest praktycznie, nie tylko teoretycznie w temacie). Powiedzieli mi, że jeśli mnie stać ( no bo dla wielu rodziców jest to nie małym koszt) to lepiej zdecydować się na tę skojarzoną ze względu na w/w fakty. Na pneumokoki zaczepię po 2 r.ż. Wczoraj pisałam dlaczego.

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka