BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE WRZESIEŃ 2012

12 lata 6 miesiąc temu #442205 przez baby_55
Czajusiątko nie pamietam czy gratulowałam więc GRATULUJĘ ostatniej wrześniowej mamusi :kiss:

Agnessa nie zazdroszczę przeżyć, ale wierzę że było warto bo słodki synuś Ci to wynagradza na pewno :kiss: a wspomnienia z czasem się zatrą i pozostanie tylko to jedno czyli widok synka :blush:

Patka słyszałam, że coś takiego istnieje ale sama nie praktykuje czegoś takiego tymbardziej, że chrzcić bedziemy w kwietniu dopiero w Polsce więc ciężko byłoby pół roku siedzieć w domu :silly:
przy Adim chrzciny były po 2,5 tygodnia bo akurat wtedy wypadły święta wielkanocne i przyjeżdżała siostra do Polski a ona jest chrzestną

teraz chrzciny będa wyzwaniem ponieważ będę je organizować zdalnie z zagranicy ;) a będą połączone z 2 urodzinami Adiego więc poważne okazje ;) oczywiście w lokalu zorganizujemy, bo na naszych 53m.kw. to jakoś tego nie widzę, żeby z dwójką dzieci jeszcze obsługiwać gości :ohmy:

u nas ogólnie super :) mała jest słodka, ładnie śpi, cycolimy sobie :) bez problemów, ładnie się przysysa, na początku trochę mnie pogryzła, bo ciężko sie czasem było jej dossać, ale już jest ok, nauczyła sie ładnie jeść i teraz tylko samo przyssanie trochę boli a potem już lajcik

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 6 miesiąc temu #442216 przez moniab26
Ja szczerze mówiąc pierwszy raz w życiu o czymś takm słyszę ale napewno nie stosowałabym się do teg bo my na spacery chodzimy odkąd nas ze szpitala wypuścili :laugh:
Na szczepionkę idziemy 17 i zdecydowaliśmy się na skojarzoną żeby małego nie kłuć tyle razy bo to i tak spory stres dla dziecka a w sumie niecałe 100zł a można zaoszczędzić dziecku bólu bo jedna pielęgniarka zrobi delikatnie, że maluszek nawet nie poczuje a inna wręcz przeciwnie.
A to maoje słodkie szczęście ( dzisiaj skończył 6 tgodni ):

[*] 30.05.2005 aniołek
[*]06.01- 04.02.2010 Dominik
[*] 08.02-20.02.2011 Igorek

12 lata 6 miesiąc temu - 12 lata 6 miesiąc temu #442233 przez maja001
agnesss-Twój synek jest naprawdę śliczny.Z uwagą przeczytałam Twoja wiadomość i nie zaciekawię wygladała ta porodówka, ale najważniejsze, że juz po i wszystko skączyło sie dobrze.

Gorla- u mnie też lekarz stwierdził w 23tc " anomalie izolowaną" w związku z ta pępowiną 2 naczyniową podobnie jak u ciebie i aby tak juz zostało do samego porodu. tak szczerze, to już nie moge doczekać się stycznia i aż mi łzy ciekna jak widzę fotki takich ślicznych zdrowych dzieciaczków, które właśnie przyszły na swiat.A Tobie życzę szczęśliwego rozwiązania, zdrowego dzidziusia i lekkiego porodu.

moniab26 śliczne imię dla dzidziusia. Mój synek też będzie miał na imie OSKAREK

12 lata 6 miesiąc temu #442241 przez baby_55
zapomniałam do tematu szczepień wrócić, ja w Polsce szczepiłam Adiego zgodnie z NFZ plus pneumo i rota a meningo po roczku bo wtedy jest tylko jedna dawka

teraz jest inaczej bo tutaj jest inny kalendarz szczepień:

w 2 mies. 6w1 plus pneumo
w 4 mies. 6w1 plus meningo
w 6 mies. 6w1 plus coś jeszcze (nie pamiętam co)
potem w 12 mies MMR i pneumo
w 13 mis. meningo i 4w1
potem dopiero w 4-5 roku życia
i ostatnie w 11 roku życia

to wszystko są szczepionki bezpłatne w ramach programu szczepień ochronnych dla dzieci
jedyna płatna na życzenie to rotawirusy i pewnie ją weźmiemy

12 lata 6 miesiąc temu #442246 przez Patka0308
baby_55 no to faktycznie czekać do kwietnia to byłaby masakra, u nas chrzciny już w sobotę w trzytygodnicę Grzesia :) uu to faktycznie dwie poważne imprezy :) my też organizujemy w lokalu chrzciny,bo rodzina mojego męża ta najbliższa jest dość duża a w naszym mieszkaniu 48m2 to też nie bardzo tyle gości przyjąć, bo nasi rodzice stwierdzili że lepiej poprosić ich na chrzciny tych najbliższych niż żeby potem kolejki w odwietki się ustawiały.

12 lata 6 miesiąc temu #442259 przez gorla
Patka u mnie na wsi jest tak samo z tymi chrzcinami, ale ze mnie taki buntownik od urodzenia i mam gdzies zasady które uznaje za głupie :lol: tu oprócz chrzcin jest kupa innych, raz dostałam zjebki od teściowej , bo wyszłam na spacer w tygodniu w płaszczu w którym chodze do kościoła, bo co ludzie powiedzą :angry: :angry: :angry: oczywiście powiedziałam, że mam to gdzieś to zamknęła drzwi swoje i sie obraziła :lol: a co było z wieszaniem prania w niedzielę :ohmy: :ohmy: łooo matko, ale teraz po kilku latach widzę, ze sama też wywiesza jak pogoda albo coś hehe

Maja jeśli chodzi o ta pępowine, to mam usg na każdej wizycie, coo 3 tyg. było. I na Ktg od 33 tc chodzę.

Ja też planuję chrzciny w lokalu, bo mam małe mieszkanko :silly: nawet juz bylam sie opytać :blink:

12 lata 6 miesiąc temu #442306 przez maja001
GORLA ja też mam usg na każdej wizycie, teraz też kazał mi przyjść za 3 tyg, dotąd chodziłam co 4 tyg. A z ktg nie wiem jak będzie, czy każe mi chodzić czy nie,bo dopiero jestem na początku 28tc, choć wolałabym chodzić, by mieć większą pewność że wszystko ok
A Ty na ktg chodzisz prywatnie, czy państwowo. Ja słyszałam, że mój gin dziewczyny wysyła prywatnie i za każde ktg płacą 20zł. Ja chodzę prywatnie do gin. może dlatego????

12 lata 6 miesiąc temu #442366 przez gorla
Maja ja chodzę do gina prywatnie i raz w miesiacu do przychodni z nfz, zeby badania mieć za darmo i inne papierzyska, bo wiadomo że prywatnie se liczy wszystko i za receptę więcej i za jakieś zaświdczenie. Na ktg chodzę do przychodni i nic nie płacę, ale koło porodówki mamy przychodnię i mozna sie samemu zapisac i też nic nie płacę (tak mi na porodówce powiedzieli)

12 lata 6 miesiąc temu #442383 przez maja001
gorla napisał:

Maja ja chodzę do gina prywatnie i raz w miesiacu do przychodni z nfz, zeby badania mieć za darmo i inne papierzyska, bo wiadomo że prywatnie se liczy wszystko i za receptę więcej i za jakieś zaświdczenie. Na ktg chodzę do przychodni i nic nie płacę, ale koło porodówki mamy przychodnię i mozna sie samemu zapisac i też nic nie płacę (tak mi na porodówce powiedzieli)

Dzieki za info. teraz załuje, że również nie poszłam do gin. na NFZ prócz wizyt prywatnych, bo sporo kasy wydaje na lekarza i badania a tak rzeczywiście było by o wiele taniej,a wiadomo nikomu sie nie przelewa w tych czasach.

12 lata 6 miesiąc temu #442386 przez gorla
Maja a teraz nie mozesz sie zapisać na nfz?? ja w między czasie zmieniłam przychodnię i sie przeniosłam do innej blizej rodziców.. wziełam tylko stara kartę ciązy i tyle, jeszcze sporo badań cie czeka. Nieraz zdarzałos ie, ze miałam mega zapalenie, albo co innego sie działo, konec miesiaca w portfelu pustki, to ratowałam sie przychodnią :lol: :lol: :lol: noo takie czasy

12 lata 6 miesiąc temu #442400 przez moniab26
Dopiero teraz zobaczyłam, że fotka nie wskoczyła.

[*] 30.05.2005 aniołek
[*]06.01- 04.02.2010 Dominik
[*] 08.02-20.02.2011 Igorek
Załączniki:

12 lata 6 miesiąc temu #442408 przez maja001
GORLA ja mieszkam w mniejszej miejscowości i u mnie jest tylko jedna przechodnia, myślę, że tam wiedzą albo się domyślają, ze chodzę zapewne prywatnie i jakoś tak głupio się teraz zapisać na NFZ. Dziś odebrałam badania z morfologii i moczu, które udało mi sie wyjatkowo zrobić na NFZ i z obciążenia za który połowe też zapłacił NFZ. Poza tym jak na razie prócz tej nieszczęsnej pępowiny nie mam większych dolegliwości zw. z ciążą-więc mysle że jakoś jeszcze te 3 miesiące dam rade. Może gdzieś popytam i uda mi sie zapisać jedynie na ktg za darmo. Badania też wyszły nie najgorzej więc mysle że mój gin wyśle mnie jeszcze na jedne pod koniec ciąży tzn chodzi mi o morfologie i mocz. Jakoś przetrzymam skoro tyle mi sie udało, ale następnym razem jakby co bede mądrzejsza i zapisze się do dwóch lekarzy.

12 lata 6 miesiąc temu #442535 przez Insomnia
Agnesssa Maksiu jest boski a Ty wyglądasz przepięknie :kiss: :kiss: :kiss: :kiss: :kiss:
Buziaczki dla wszystkich wrześniaczków :kiss: :kiss: :kiss:

Dokądkolwiek pójdę poniosę ze sobą Twój pierwszy krzyk

12 lata 6 miesiąc temu #442559 przez patys
my nie spimy od 6 20:)ale nocka była super...mały zasnął o 20 20 i spał 4 godziny potem po 15 min karmienia znowu zasnał i spał 2,5 godz i potem znowu po 20 min zasnał na 2 godz..ale budził go brzuszek wiec po 5 połozylismy go na brzuszku na przewijaku i znowu zasnał wiec go przełozylismy do łózka i spał w nim na brzuszku ok 25 min:)i prawie bez jeków i przy okazji słychac było jak gazy mu odchodza:)ciesze sie ze umie sobie tez sam radzic z tymi bolesciami:)ogólnie mimo ze jest tak rano czuje sie wypoczeta bo nie musiałam w nocy tyle co zawsze z nim siedziec wczoraj np 2 godz...no i spałam prawie 8 godz...mam nadzieje ze u was tez ok:)no ale za to w dzien to od paru dni juz po 15 praktycznie nie zasypia na dłuzej niz 20 min...

z karmieniem też jest ok, jakoś od poczatku nie miałam żadnych obaw czy się najada czy nie czy mam za dużo mleka czy za mało...poza tym maluszek tak delikatnie je że moje piersi są całe i zdrowe:)

12 lata 6 miesiąc temu #442569 przez majka_166
a

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka