BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE WRZESIEŃ 2012

12 lata 8 miesiąc temu - 12 lata 8 miesiąc temu #440816 przez maja001
Witajcie dziewczyny
jestem styczniowa mama 2013, ale często do was zaglądam. Fajne te wasze dzieciaki i gratuluje. ja już nie mogę się doczekać tego stycznia i kiedy tak jak wy będę tulić swoje maleństwo.Widze, że niektóre z was miały taki sam problem w ciąży jak ja czyli pępowine 2naczyniową. wogóle ta wieś mnie zaskoczyła, bo u mnie ciąża rozwijała sie prawidłowa a i też dolegliwosci nie miałam prawie zadnych a tu taka nowina, ale na szczeście na razie z małym jest wszystko dobrze i mam nadzieje, ze juz tak zostanie.Pocieszam się, że wasze dzieciątka z taką pepowina również urodzuiły sie zdrowiutkie i może min też dlatego to forum jest mi takie bliskie . Pozdrawiam Maja

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 8 miesiąc temu #440854 przez Ania14.09
Karolak i Madzia super dzieciaczki. Gratulacje!
Anulka dzięki,ale czy naukowiec? Aby był szczęśliwy
Andra Filip też miał problem z kupką i pomógł viburcol czopki dla malucha z takim problemem

[link=http://www.suwaczki.com/] [/link]
www.suwaczki.com/tickers/ex2b3e5e76894cil.png

12 lata 8 miesiąc temu #440859 przez Ania14.09
Polal jak będzie tak gorączka bez niczego, to musisz zrobić wynik moczu małej. Może to być coś z pęcherzem. A jak wygląda jej cipeczka? Nie ma skłonności do odparzeń? Piszę tak pewnie, bo miałam ten problem z Magdą. Gorączkowała bez przyczyny, okazało się, że łapie infekcje pęcherza, a tak naprawdę, to miała to przez refluks nerkowy, z którego naszczęśie sama wyrosła, bo normalnie, to kończy się operacją.
Kasia, Ślicznie wyglądasz z maluszkiem
Aganio twoje maluch rozkoszne. Zaglądaj czasami

[link=http://www.suwaczki.com/] [/link]
www.suwaczki.com/tickers/ex2b3e5e76894cil.png

12 lata 8 miesiąc temu #440881 przez patys
hej dziewczynki:)
jak tam wasze maleństwa?:)ja dziś w nocy nawet pospałam ogólnie nie ma co narzekać i nawet z kupką sobie mały rano sam poradził:) za 2 tyg idę na usg w sprawie bioderek i przepukliny pepka...dziś mam gości po południu więc bardzo się cieszę bo w sumie mały ma już ponad 3 tyg ale do tej pory odwiedzała go tylko moja mama babcia i siostra i dwie koleżanki, teraz jest już troszkę większy więc jak goście nie chorują to nie mam nic przeciwko żeby przychodzili:)
mąż poszedł na zakupy i dziś gotuje mi na obiad krupnik z kaszy z marcheweczką i ziemniaczkami i mięskiem z indyka:)

12 lata 8 miesiąc temu #440907 przez Sandra85
Baby OGROMNE GRATULACJE!!!bUZIAKI DLA CIEBIE I NIKUSI :kiss: :kiss: :kiss: I JAK JESZCZE JAKIEJS MAMUSI NIE POGRATULOWALAM TO GRATULACJE,BO JA TAK CZYTAM Z DOSKOKU :) Siteczko postaram sie dzis wyslac foteczke,jak mi sie uda :silly: A my bylsmy wczorajna kontrolnej wizycie,bo dzis konczyy miesic
ac,i moj Skarbek wazy juz 46030gram :) I ma 56cm. :) A i ja go karmie tylko piersia i na zadanie,nie wybudzam go,ale sam sie budzi ak co 3godz. glodomorek malutki :silly: Milego weekendu,sprobuje sie pozniej odezwac :)

12 lata 8 miesiąc temu #440916 przez 26joanna
A gdzie podziała się Czujasiatko? Moze już urodziła ostatnie wrześniowe dzieciątko?
Ja tez karmie na zadanie , chyba jestem zbyt leniwa żeby wybudzać dziecko w nocy na karmienie :silly: Swoja droga dzisiaj pierwszy raz pospał 4 godziny w nocy bo tak to budzi się co 2/3 godziny.....
We wtorek idziemy na pierwsze szczepienie :) Ciekawe czy będzie grzeczny jak Lusia. Lusia za to będzie szczepiona tydzień później w szkole, nawet mnie tam nie będzie! Dziwne to , bo wolałabym iść z nią :angry:

12 lata 8 miesiąc temu #440936 przez Anulka
26joanna a czemu teraz idziecie na szczepienie z Jasiem? Przecież pierwsze ( poza tymi dwoma które były w szpitalu) ma być w 2 miesiącu !!??

Aganio Twoi chłopcy są po prostu CUDNI :laugh: :laugh:

kasia7775 rośnie Ci prawdziwy mężczyzna a nie jakiś "grzybek" :laugh: . Zjada juz teraz porządna porcję !!! I tak trzymać :). A ja myślałam że to My mamy głodomorka bo zjada jednorazowo 90 ml, ale teraz widzę że się myliłam :).

12 lata 8 miesiąc temu #440997 przez siteczko
Witam :)
Mam chwilkę bo mały nadal śpi, chociaż w nocy dał trochę popalić... ale może miał gorszy dzień, a raczej noc, bo wcześniej to spał ciągiem 3-4h a tej nocy bardzo marudny był :|
Ja też karmie na żądanie! w szpitalu mówili żeby częściej co 2h ale to aby pobudzić laktacje... a teraz to tylko i wyłącznie na żądanie :)
Dostałam foteczki od 12 mamuś czekam na resztę i myślę jak to zrobić, aby była fajna pamiątka ;) dziś mamy dziadków popołudniu, więc i tak będę do tego siadać w przyszłym tygodniu :)

uciekam, mały wstał :)

12 lata 8 miesiąc temu #441004 przez PolaL
Ania14.09 nic tam małej się nie dzieje z cipusią odparzeń zero a i ładnie zawsze nasiusia :silly: tak że pampers ciężki :blink:

Patys a kładziesz małego na brzuszku :unsure: ja pisałam o przepuklinie pępkowej że jak z małym miałam początki tej przepukliny to mi pediatrka kazała go częściej kłaść na brzuszku i się wchłonęła :woohoo: czego i wam życzę

Maja001 moja kropeczka miała właśnie pępowinę 2-naczyniową brakowało nam lewej tętnicy i wszystko jest ok. Najważniejsze jak nam powiedział lekarz że nie mieliśmy innych markerów wskazujących na jakieś wady (genetyczne). A tak to nie ma czego się doszukiwać bo pępowina potrzebna jest maluszkom tylko w okresie ciąży i nie ma ona wpływu na późniejszy rozwój dziecka. Pozdrawiam i radzę nacieszyć się "falującym i kopiącym" brzuszkiem :lol: powodzenia

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=51996

12 lata 8 miesiąc temu #441006 przez PolaL
Zapomniałam napisać że mamy dziś dwutygodnicę :silly: :lol:
a co do szczepień to u nas są pierwsze jak mała skończy 6 tygodni.

12 lata 8 miesiąc temu #441011 przez patys
polal tak kłade go na brzuszku bo nam tez o tym połozna powiedziała...

12 lata 8 miesiąc temu #441052 przez baby_55
hejka

prawie nie doczytałam Was ale widziałam temat szczepień, tutaj nie szczepią w ogóle w szpitalu tylko dopiero później skojarzoną one tutaj są gratis dla wszystkich dzieci
w szpitalu maluch dostaje tylko wit.K w tej dużej dawce i tyle

u nas spoko, mała budzi sie czasem częściej czasem rzadziej ale karmie ją kiedy chce i Adiego karmiłam tak samo, jak dziecko dobrze przybiera to nie ma powodu go budzić

buziaki dla wszystkich
moze później jeszcze coś napiszę :)

12 lata 8 miesiąc temu - 12 lata 8 miesiąc temu #441059 przez maja001
Dzięki PolaL za słowa otuchy, też jestem dobrej myśli, że z dzieciątkiem będzie wszystko w porządku i urodzi się zdrowe. W 23tc robiłam USG genetyczne i też wszystko wyszło dobrze, co bardzo mnie ucieszyło. W porządku było serduszko, nerki, organy wewnętrzne, waga, wzrost, ilość wód płodowych, przepływy i tętno. Na ostatnim usg mały miał 893 gr pod koniec 26tc, więc też w normie-czyli rośnie.
A mam jeszcze pytanie, czy pod koniec ciąży z powodu tej pępowiny robiłaś częściej ktg??? Albo miałaś jakieś dodatkowe badania, bądź byłaś pod większym nadzorem lekarza, czy wszystko przebiegało normalnie??? Będę wdzięczna za odpowiedz i buziaki dla maluszka, niech rośnie zdrowo.

12 lata 8 miesiąc temu #441095 przez PolaL
Maja001 nie miałam żadnych dodatkowych ktg poza tym na porodówce :blink: ale za to na każdej wizycie u swojego lekarza miałam robione usg i sprawdzane czy mała dobrze rośnie. Żadnych dodatkowych badań nie miałam. Wszystko przebiegało normalnie, mała urodziła się w 40tc, dostała 10 pkt Agpar więc jak widzisz jeśli masz wyniki dobre i badania prenatalne miałaś ok - to nic tylko czekać na szczęśliwe rozwiązanie :lol: Zobaczysz jak szybko zlecą te ostatnie miesiące.

Patys przez ciebie "uzależniłam" się od Inki, tak mi smaka narobiłaś wpisami że ją pijesz że nie wytrzymałam i też zaczęłam popijać. I teraz jedna dziennie musi być :lol:

12 lata 8 miesiąc temu #441101 przez maja001
PolaL bardzo ci jeszcze raz dziękuje za te informacje, bardzo ich potrzebowałam by uspokoić się tak na 100proc. Ja też mam robione usg na każdej wizycie i monitorowaną wagę dzieciątka. Poza tym w moim regionie lekarz do którego chodzę ma dobrą opinie i to wszystko mnie pociesza, łącznie z twoją ostatnią wiadomością.

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka