BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE WRZESIEŃ 2012

12 lata 3 miesiąc temu #538549 przez andra88
siteczko nie wiem co dolega Twojemu szkrabowi, ale lepiej zadzwoń do pediatry, tak jak dziewczyny radzą :)

Mój Adaś też miał czerwony policzek i skórka była szorstka- za kilka dni już miał oba policzki czerwone, brodę i czółko i byliśmy na szczepieniu i zapytałam pediatry co to może być i stwierdził że to uczulenie- skaza białkowa i że mamy zmienić mleko na HA. Jak to nie pomoże to dopiero przepisze nam mleko na receptę. Używamy tego mleka od tygodnia i czy jest poprawa to nie widzę za bardzo :dry: raz znika mu zaczerwienienie z buźki a za chwilkę znów mu się pojawia. Podaję mu tylko mleko, wodę i deserki( jabłko, jabłko-banan). Już sama nie wiem czy to jest ta skaza czy jakieś uczulenie np. na proszek, ale to raczej miałby wysypkę/zaczerwienienie na ciele :unsure:

aganio to super że chłopaki zdrowe!!! :) :) :)

A my w następnym tyg idziemy do ortopedy z Adasiem. Od urodzenia w obu stópkach wystają mu tak dziwnie przedostatnie paluszki, wygląda to tak jakby miały za mało miejsca i wypycha je do przodu. Pediatra stwierdził że jak zacznie chodzić, to paluszki powinny wrócić na swoje 'miejsce' ale wolę dmuchać na zimne i sprawdzić to u specjalisty.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 3 miesiąc temu #538576 przez Nan
Siteczko- moja córeczka miała taki czerwony policzek i brodę po tym jak spała na boku i ślinka jej tam spływała- slini sie dziewczyna konkretnie a ta slina drażniaca bardzo- smaruję jej od tej pory polisie codziennie kremem bambino ochronnym a bródkę częściej i juz się nie czerwienią
Andra- Dady sa tylko w jednym rodzaju- premium. W biedronce sa jeszcze pieluchy Fitti i bywają Huggies.

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

12 lata 3 miesiąc temu #538608 przez patys
a my dzisiaj znowu po sredniej nocce- 5 razy wstawałam...nie wiem jaki tego podów czemu on sie tak wybudza, koleżanka poradziła mi żeby dac mu wtedy herbatki do tej pory dawałam mu piers i zasypiał...jeszcze nigdy mu nic innego do picia nie dawałam poza mlekiem swoim:)co wy o tym sadzicie? i umówiłam sie na wizyte u pediatry bo jednak mam przeczucie że te stópki mojego małego są za bardzo napięte, ciągle ma przykurczone paluszki, a nogi takie napięte strasznie prawie cały czas...może to od tych szelek??

12 lata 3 miesiąc temu #538614 przez andra88
patys mój też źle śpi, pytałam lekarza a on odp że taki typ człowieka i dodał że kiedyś z tego wyrośnie i ładnie prześpi nockę... tylko kiedy u nas to nastąpi bo ja już wykończona jestem :huh: :dry:

12 lata 3 miesiąc temu - 12 lata 3 miesiąc temu #538621 przez andra88
a macie w pokoju ciepło gdzie Mały śpi?? może dlatego się wybudza?? Ja czytałam gdzieś że matki karmiącee piersią mogą w okresie grzewczym podać maluszkowi wodę bo wiadomo nam jest ciepło i mamy zwiększone pragnienie a dzieciaczki mają to samo tylko nam nie powiedzą :lol: ja podaję wodę i herbatki bo mieliśmy problemy z kupkami
a na noc próbowałam podać herbatkę Adamowi ale nie da się oszukać i woli mleczko :lol: widocznie głodomorek nocny z niego :lol:

12 lata 3 miesiąc temu #538623 przez siteczko
dzięki za rady :) po nocy znikło zobaczymy czy się jeszcze pojawi... ogólnie mój nie śpi na boku, spał jak był malutki, teraz lubi na plecach, głowę lekko ma przekręconą i z rozłożonymi rękami jak na krzyżu ;)

ma tylko takie małe plamki, jakby popękana, podrażniona skóra, dziwne to jest, ale ma to już od zeszłego tygodnia, znaczy się pojawia się i znika... jakoś wątpię by to była skaza, bo od dawna jem różne serki, jogurty itp i nic wcześniej się nie pojawiło... bardziej bym to podejrzewała że to od śliny, bo to jest tak w dolnej części policzków, a wiadomo ślini się, wszystko pcha do buzi.. więc pewnie podrażnia..

a my w sobotę idziemy zrobić małemu morfologie bo pediatra obawia się że skoro tak szybko przybiera na wadze to że może mu brakować jakiś witamin... tak więc przy okazji ja sobie porobię badania ;) mam tylko nadzieję że mały nie będzie bardzo płakał...

a takie pytanie może któraś używa czy bardzo się różnią zwłaszcza wielkością pieluchy PAMPERS rozm 3 od 4? Ponieważ musimy chyba już przejść na 4, bo mam wrażenie że za często muszę zmieniać 3, tak samo było przy 2, jak zmieniłam na 3 było ok nawet wytrzymał całą noc w 1 pampersie a teraz zmieniam przy każdym budzeniu :|

12 lata 3 miesiąc temu - 12 lata 3 miesiąc temu #538643 przez andra88
siteczko to ile Twój Mały waży?? to dobrze że znikło może faktycznie to od śliny :unsure:
my używamy '3' , i jeszcze ma je dobre, a co do przebierania to w nocy przebieram go z 3razy czasem 4, bo zawsze pamperuszek jest bardzo mokry, już z mężem się śmiejemy że chyba aniołki mu wlewają wodę do pieluszki :silly:

albo zapytaj w aptece, można kupić pieluszki na szt., i porównasz sobie wielkość :)

Nan dzięki :)

12 lata 3 miesiąc temu #538666 przez siteczko
andra88 ponad 2 tygodnie temu ważył 8045g na 3miesiące 1,5 tygodnia... w przeliczeniu wyszło że ma ponad 2kg więcej niż książkowo ;) znaczy w tym przeliczniku że waga ur plus 700g miesiąc, powinien ważyć 5930g... znaczy wszystko ok, bo jest tylko na cycu, ale może wtedy czegoś brakować... więc lepiej sprawdzić..
o to dobrze wiedzieć że nie tylko ja zmieniam w nocy właśnie jakoś 3 razy...

12 lata 3 miesiąc temu #538683 przez czajusiątko
Anrda moja Oliwia jest uczulona na proszki i muszę prać jej ubranka w płatkach mydlanych. To wyskakuje raczej tam gdzie ubranko styka się z ciałkiem a nie na buzi. Oliwia zazwyczaj miała na brzuszku i pleckach.
Ja pieluch Oliwii już nie zmieniam w nocy, ale muszę jej zakładać Dady bo Pampersy w nocy przeciekały... Wczoraj był wyjątek i spłatała mi niezłego figla :) Jak zwykle nakarmiłam ją o 23 i troszkę się wybudziła. Odłożyłam ją do łóżeczka i już zaczęła przysypiać ale sen przerwała jej kupa... Przebrałam, położyłam do łóżeczka, pomachała kilka minut nogami i rękami, zaczęła przysypiać i znowu kupa. Jeszcze raz przebrałam, wsadziłam do łóżeczka, znowu trochę się pobawiła, zaczęła przysypiać i trzecia kupa :ohmy: Po trzecim przebraniu już się całkiem rozbudziła i jak ją wsadziłam do łóżeczka to zaczęła gadać jak najęta :) na szczęście poleżała, pomachała łapkami i usnęła przed 1 :)

12 lata 3 miesiąc temu - 12 lata 3 miesiąc temu #538714 przez andra88
siteczko zrobicie badania i wszystko się wyjaśni :) napewno będzie wszystko ok :) mój też na cycu pierwszy miesiąc przybrał niecałe 1500g :dry: lekarz się zdziwił że troszę za dużo ale nie kazał robić żadnych badań. Teraz waga się troszkę 'uspokoiła' bo tydzień temu ważył 7950g (4m).
czajusiątko To figlarna Twoja Oliwcia :) Widocznie lubi być przebierana hihi :lol: Adaś jak leży na brzuszku to ociera buzią o koc, może ma delikatną skórkę i to go podrażnia :unsure: wczoraj moja mama u nas była i Mały był noszony na rękach cała czas i buzie miał ładna a dziś już się bawi na kocyku i buźka znów czerwona :huh: aaa i zmieniłam już proszek i płyn do tkanin

12 lata 3 miesiąc temu #538766 przez siteczko
patys ja też czytałam że w pokoju gdzie śpi niemowlak powinno być przewietrzone i temperatura 19-20' my to w ogóle mamy zakręcony grzejnik i staramy się wietrzyć przed spaniem...
ja też próbowałam dawać wodę i to działo spał dalej... ale on nie wypije taką wychłodzoną więc już nad ranem to nie dawało rezultatu, bo zanim bym podgrzała to rozwrzeszczałby się strasznie... ale chyba muszę do tej wody wrócić.. ponieważ dziś co zjadł to obudził się po 45-1h i wszystko wylało się tak jakby trzymał wszystko w buzi, bo mleko idealne... i zrobił mi dziś tak dwa razy po drzemkach, czyli wcale nie budził się że głodny :|
chociaż i tak nie wiem co się podziało bo w grudniu wiele razy się zdarzyło że przespał całą noc a w styczniu jak ręką odjął budzi się 2-3 razy... nie wiem co się zmieniło... :|

12 lata 3 miesiąc temu #538805 przez Ania14.09
Siteczko dla mnie ten czerwony policzek, to może być uczulenie np. skórne, np kładziesz go na poduszce, której poszewkę pierzesz w proszku, który może uczulić małego. Przecież nie wszystko jest od jedzenia,ale także od tego z czym styka się skóra dziecka, co wącha, wdycha dziecko itd.
Co do pieluch, to 3 są do 9kg, a czwórki już chyba od 8, więc ja bym przeszła na czwórki.
Ja tych Dada nie lubię, bo szybko pupa mokra i jak policzyłam , to za pieluchę wychodzi mi 0,46, a np. Huggies, które wg mnie są rewelacyjne, jak kupowałam na promocji, to za sztukę wychodziło 0,39.

Nie pisałam, Wam, bo żyłam ostatnio pracą, ale byliśmy w międzyczasie u okulisty. Filip widzi ok. Jednak sprawa ropiejącego oczka jest. poprosiłam o skierowanie na płukanie, odtykanie kanalików i następna okulistka mówi mi całą litanię, że nie, że to trzeba do ósmego miesiąca czekać i kolejne kropelki. Zapytałam, czy mu nie zaszkodzą, bo poiczyłam, że on już piąte krople ma na to oko :ohmy: Mam wrażenie, że tylko firmy farmaceutyczne zacierają ręce...

[link=http://www.suwaczki.com/] [/link]
www.suwaczki.com/tickers/ex2b3e5e76894cil.png

12 lata 3 miesiąc temu #538839 przez patys
no u mnie w sypialni jest ok 22 stopnie ale zawsze tak było nawet wtedy gdy spał 5-6 godzin pod rząd:)wiec to chyba nie o to chodzi....może to przez ząbki że dziąsła swędzą??może jutro kupię tą herbatkę...

12 lata 3 miesiąc temu #538848 przez hanias
Hania ma 6500g i już od jakiegoś czasu używamy pampersy 4.
Ja też mam chłodniej w sypialni i rozmawiałam z położną to też mi powiedziała że taki urok dziecka że czesto wstaje i to minie. Czytałam o tej wodzie że w nocy podają żeby odzwyczaić dziecko od cycusia w nocy ale to chyba jak nieco starsze jest.
dzisiaj Hania coś kieppsko śpi :( nic nie mozna zrobić :dry:
A i daje jej jabłuszko! Szczerze mówiąc nie bardzo jej zasmakowało.

12 lata 3 miesiąc temu - 12 lata 3 miesiąc temu #538939 przez aganio87
odnośnie tego szczura to nie szczur tylko bryłka ciasta sklejona a tu link do pozytania www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/ar...2FLUBLIN%2F130129699

[*] 6.11.2011

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka