BezpiecznaCiaza112023

Mamusie luty 2013 !

13 lata 3 miesiąc temu #563305 przez Monia_T
Ja wzięłam 2 szt więcej, tym bardziej, że w naszym USC coś załatwić to trwa to baaaardzo długo :angry: bo szanowne urzędniczki nie mogą obsłużyć kolejnej osoby z kolejki jak drukują akt urodzenia...ehhh kawa z koleżanką musi być :huh:

http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/13743

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 3 miesiąc temu - 13 lata 3 miesiąc temu #563307 przez andzia_zg
Kurcze to mówicie, że te 3 sztuki aktu urodzenia, które dają, mogą być za mało?

Czyli np do PZU i do becikowego też trzeba orginał?

Kurde to w takim razie dużo by tego było potrzebne, bo trzeba dać do pracy o macierzyński, potem moje ubezpieczenie, męża ubezpieczenie, becikowe, jedno żeby było w domu...
Gdzies jeszcze potrzeba?

[*] Aniołek 10.2014

13 lata 3 miesiąc temu - 13 lata 3 miesiąc temu #563308 przez Madlen
Dzięki, zrobię tak samo, by potem nie biegać jakby co.

Andzia zakłady pracy rodziców, pzu u mnie, becikowe chyba..
A nie wszędzie honorują kopie jak widac.

13 lata 3 miesiąc temu #563310 przez dominia
Jadzia braly go na badanie cukru wlasnie dzisiaj :) az bylam w szoku :) za duzo mi spi .. Boje sie, ze spadnie z wagi bo za duzo spi a za malo je :( i nie wiem czy mam pokarm ;) cos ciagnie to moze jest :)

13 lata 3 miesiąc temu - 13 lata 3 miesiąc temu #563311 przez jadziatopol
Monia ech...polska rzeczywistosc ;) tutaj jak Radek pojechal odebrac akt urodzenia to trwalo 3 minuty. Wszedl, babeczka od razu mu wydrukowala (juz czekal dokument bo papiery skladalismy w szpitalu po porodzie) wreczyla mu i pogratulowala z usmiechem. Szok! :lol:
Dominia to ze spi to normalne...pierwsza dobe hubek praktycznie przespal i tez malo jadl...tez sie martwilam...ale mnie uspokoili w szpitsalu ,ze na drugi dzien zacznie byc glodny i juz nie bedzie taki grzeczniutki ;) troche sie wystrsaszylam...i faktycznie na drugi dzien zaczal upominac sie o jedzenie ale miedzy karmieniami spal. Noworodki przesypiaja prawie 24 h. :) nie martw sie :) a pokarm ten wlasciwy pojawi si :) e ...spokojnie.Siara jest bardziej wartosciowa niz mleko :lol: Igorek jeszcze sie dossie :lol:

[/url]

13 lata 3 miesiąc temu #563313 przez Pliszka
Monia, nasz Oluś też dziś był jakiś marudny :dry: Na szczęście teraz grzecznie śpi :) Ufff. Miś go wykąpał, nakarmił, owinął w rożek i mamy mam nadzieję 3-4 godzinki odpoczynku :) Oby noc była spokojna.

gabilee, zamówiłam sobie taki bordowy staniczek z tej serii, którą polecałaś
allegro.pl/bezszwowy-biustonosz-do-karmi...rdo-i3030394182.html
Już się nie mogę doczekać, bo te staniczki za 9,90zł jednak nie są jakieś mega wygodne :dry:
Dominia, mnie sutki nadal bolą :( Ponoć dobrze po karmieniu wycisnąć trochę mleczka i rozsmarować po brodawce. Na szczęście ja ból czuję już tylko jak mały zaczyna ssać, potem jest juz ok, ale mam nadzieję, że to wkrótce minie. No i tego mleczka mam wciąż mało :(

13 lata 3 miesiąc temu #563314 przez andzia_zg
jadzia u Was to jak w zupełnie innym świecie... nie to co u nas... i dziwić się, że tyle osób ucieka z Polski...

[*] Aniołek 10.2014

13 lata 3 miesiąc temu - 13 lata 3 miesiąc temu #563315 przez Monia_T
Jadzia Iga cukier zaraz po porodzie miała niski 44. Później miała 55, 60 i 70 jak wychodziliśmy i to było już ok :)
Pozazdrościć takiej obsługi w urzędach :)

Pliszka smarowanie pokarmem pomaga, tylko trzeba dać mu wyschnąć na wierzchu...ale to tylko do momentu jak nie ma za dużych uszkodzeń.
Ja też zaciskam zęby jak zaczynam karmić, mąż się śmieje, że mi kołek drewniany sprawi na pierwsze kilka sekund karmienia. Ale jak Iguni dobrze wcisnę otoczkę jest duuuużo lepiej.
Przystawiaj kochana Olusia jak najczęściej, na pewno mleczko Ci się rozbuja :) I może pij herbatkę na laktację?

Andzia zależy do czego potrzebujesz akty urodzenia. 3 szt są bezpłatne, ale jeden wiadomo musi być w domu, później zakłady pracy, urzędy itd...chcąc uniknąć kolejnej wizyty w USC wzięłam 2 szt więcej, bo jakby się okazało, że mam za mało to i tak trzeba tam wracać i płacić.

13 lata 3 miesiąc temu #563318 przez Pliszka
Dominia, w pierwszej dobie to normalne, że śpi :) Jeszcze nie czuje głodu i odpoczywa po porodzie, dla niego to też był duży wysiłek. Zobaczysz jutro jak zacznie ssać mały głodomorek :) Odpoczywaj póki możesz :) :kiss:

13 lata 3 miesiąc temu #563323 przez andzia_zg
Monia a ile płaciłas za każdy dodatkowy akt urodzenia?

[*] Aniołek 10.2014

13 lata 3 miesiąc temu #563324 przez jadziatopol
Andzia dokladnie :)
Monia no to super cukier :lol:
Pliszka jeszcze ci sie zwiekszy produkcja :lol: spokojnie :lol:

[/url]

13 lata 3 miesiąc temu #563326 przez Monia_T
Andzia 22zł za sztukę, złodzieje :P

Dominia potwierdzam to co piszą dziewczyny, po pierwszej dobie włączy się Twojemu śpiszkowi głód i ciężko go będzie od cycusia oderwać :)

13 lata 3 miesiąc temu #563329 przez andzia_zg
Dobrze, że piszecie takie rzeczy, bo ja pewnie po urodzeniu gdyby mały nie chciał jesc to bym łapała jakies schizy a tak to dzięki Wam wiem, że to normalne.
Dziewczyny piszcie jak najwięcej... Każda rada bardzo cenna.

[*] Aniołek 10.2014

13 lata 3 miesiąc temu #563331 przez Pliszka
Jej, równo 2 tygodnie temu zaczęło się u mnie wszystko rozkręcać :ohmy: Ale zleciało szybciutko! O 1:55 Oluś skończy 2 tygodnie :) Chyba Wam nawet nie miałam okazji opisać jak to u nas było. Wszystko działo się tak szybko :ohmy: Od razu skurcze co 4-5 minut i zaczęły mi się sączyć wody płodowe. Miś sobie po obiedzie wypił piwko, więc pojechaliśmy do szpitala taksówką. Na izbie przyjęć odpłynęły mi do reszty wody i były zielone :( więc od razu pani położna zabrała nas na porodówkę, bo to mnie automatycznie zdyskwalifikowało z Domu Narodzin. Miałam sobie tylko wybrać salę: agrestową lub wiśniową. Wybrałam zieloną. Skurcze cały czas nie dawały mi spokoju, więc marzyłam tylko żeby wejść do wanny bo czułam, że to mi sprawi ulgę, ale najpierw musiałam się położyć pod ktg i wtedy się niestety okazało, że tętno Olka słabnie podczas każdego skurczu :( Musieliśmy więc go cały czas monitorować. Połozna przyniosła taki specjalny zestaw ktg, w którym mogłam wejść do wanny i ulga rzeczywiście była ogromna, niestety tętno spadało, po dwóch skurczach musiałam wyjść z wanny, pani położna wezwała lekarza, który mnie zbadał, główka była jeszcze bardzo wysoko, więc zapadła decyzja: cesarskie cięcie. Wielka ulga i po chwili Olek był na świecie, zupełnie zdrowiutki i śliczny :)

13 lata 3 miesiąc temu - 13 lata 3 miesiąc temu #563335 przez andzia_zg
Jej Pliszka u ciebie zaczęło się rozkręcać 2 tygodnie temu... a mi może dopiero zacznie się cos rozkręcać za 2 tygodnie...

chyba do tego czasu zniose jajo... to czekanie najgorsze, a młodemu jakoś sie nie spieszy do tego by wyjść...

[*] Aniołek 10.2014

Moderatorzy: ilonaInsomnia
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka