BezpiecznaCiaza112023

Mamusie luty 2013 !

12 lata 1 miesiąc temu #594741 przez ola85
Witajcie,
U mnie dzisiaj święto. Moja córeczka przespała w nocy 3h w jednym ciągu, potem się obudziła nakarmiłam ją (trwało to ok 45min) i zasnęła jeszcze na 2h, potem znów ją nakarmiłam i jeszcze 2h znowu spała. :) :) :) :)

Andzia - u mnie pępek jak zaczął podplamiać to 2 dni później odpadł

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #594744 przez Monia_T
Witam po weekendzie.

Muszę nadrobić posty z 10 stron...więc po kolei :)

Jadzia Igunia ma cały czas żółte kupki. Są kleiste z takim jakby serkiem? nie wiem jak to okreslić. No i ostatnio jest ich sporo :silly:
No i zaczęła się ta moja małpka bardzo ślinić. Normalnie bąble robi na usteczkach, ale na ząbki to nie wygląda, po prostu chyba taki etap przyszedł :)
Fajnie masz z tymi prezentami :laugh: A u nas...stos ulotek i tyle...
Popieram pomysł, żebys została Moderatorem :)
Niestety odczujesz ząbki na brodawkach, bo maluszek może się denerwować a gryzienie przynosi mu ulgę. Ja zabierałam Kini cycka z buzi jak zaczynała mnie gryźć i dawałam znowu jak się uspokoiła. A w zamian mogła mojego palca pogryźć :)

Pliszka 8 godzin snu Olusia :ohmy: Zazdroszczę takiej nocki :blink: Ja się cieszę jak mała prześpi 4 godziny.
Z tą premią rewelacja :) Zawsze się przyda taki niespodziewany zastrzyk gotówki.
Ja ostatnio taki miałam...skarbówka pomyliła się i miesiąc temu przysłali mi zwrot podatku za 2009 rok :) Oczywiście raz już go kiedyś dostałam, niezły bałagan mają. Niestety liczę się z tym, że się doszukają i każą mi oddać kasę, ale póki co ja spozytkowałam. Najwyżej będę w ratach oddawać :silly:

Kasia ja wybieram 5w1 bo wg mnie są dużo lepiej przyswajane przez organizm, niż te starego typu, a nie chcę brać tak rozszerzonego zestawu jaki jest w 6w1. Szczepionki to cięzki temat, każda mama musi sama zdecydować. My idziemy za 3 dni.
Nie dołuj się tym karmieniem piersią! Twoje dziecko musi być najedzone, wtedy będzie szczęśliwe, A Twoja frustracja przy odciąganiu nie pomaga.

Sylwia ja też się pytam, gdzie ta wiosna? Kurcze druga połowa marca, a za oknem śnieg i mróz... :angry:

Michasia u nas 5w1 kosztuje 120zł, 6w1 200zł.

Dominia jestem Twoją dłużniczką za pomysł z suszarką z YT :woohoo: Działa :lol: :lol: :lol: Juz sprzedałam pomysł dalej, rewelacja. Jest tam też dwugodzinny filmik z dźwiękiem odkurzacza, tez pomaga :lol:
Jak to nie ma Nasivinu od pierwszego tygodnia??? To co ja niby mam...farmaceuci debile, czasami zadziwia mnie jak brak swojej wiedzy tłumaczą nieistnieniem leków.

Gabilee niedługo wszystko się unormuje. Leoś jest jeszcze maleńki, wkrótce będziesz ze śmiechem wspominała ciężkie początki :laugh:

Ola z katarem walczyliśmy 6 dni, ale końcówka już była delikatna.
Tekst do męża zajebisty, uśmiałam się :lol:

Chomiczka biedna, oby się Wam skończyły te dolegliwości.

Princess przecież forum jest właśnie od tego, żeby się żalić nam dupy zawracać :) Zżyłyśmy się wszystkie i wspieramy się bardzo, więc nie pisz, że nikogo nie obchodzi co piszesz. Pisz, jak tylko będę mogła to pomogę, zresztą jestem pewna, że nie tylko ja. Włącz pozytywne myślenie :)

Satine chyba trochę za szybko na okres. Ja do 4 tygodnia po porodzie miałam takie nawroty krwawień. Chociaż lekarzem nie jestem, karmisz coraz rzadziej więc Twój organizm też inaczej reaguje. Marysia śliczna :kiss:

Madlen jeśli to kolki się zaczęły to współczuję, oby nie.
A tak w ogóle to nieźle dajesz radę z tego co piszesz...a tyle obaw miałaś :)

Martyna niestety charczała. Ale udało się dziadostwa pozbyć. A Robciu nadal chory? Ja używam fridy i jak dla mnie rewelacja! Boję się tych odkurzaczowych i elektrycznych bo przy fridzie sama reguluję jak mocno ciągnę powietrze. Tylko że najpierw psikałam wodą i wszystko sie oczyszczało :)
Trądzik niemowlęcy też u Iguni wyskakuje. rano jak się budzi ma piękną gładziutka cerę, jak ją nerwuski dopadną to ją obsypuje, ale lekko. Trzeba to przeczekać. Przemywam tylko buziaka wacikiem z solą fizjologiczną.

Alinka zapytaj jak możesz. Nataszka jako Mysia wygląda bosko :woohoo: :woohoo: :woohoo:
Ja gąbki używałam przy pierwszej córce i teraz też. Dla mnie są mega wygodne, mała leży jak królewna na plaży, ja mam obie ręce wolne. Po kąpieli wypłukuję w gorącej wodzie i na kaloryfer w łazience, po godzinie suchy jak wiór, a co za tym idzie bakterii brak. Nie przekonały mnie za to leżaczki, taki plastik zawsze wydawał mi się mało wygodny na delikatne ciało, ale nie używałam...po prostu takie mam wrażenie. Ile mam tyle pomysłów :blink:
Rozumiem Twoją frustrację z sąsiadami i podziwiam cierpliwość...ja już bym ich odwiedziła.
Nataszka z psiakami super! Cała trójka soba zachwycona :)

Anoda ja nadal trzymam kciuki i z niecierpliwością czekam na info od Ciebie o dwóch kreseczkach na teście :)

Natalka mam nadzieję że szybko się u Was uspokoi i będzie już tylko dobrze :) Malutka cudowna, aniołeczek :kiss:

Pati Marcys jaki fajniutki :kiss: Słodki golasek :)

Paulaa ja miałam w piątek masakryczny ból głowy...najchętniej schowałabym się pod kołdrę i usnęła, no ale mamy takiego luksusu nie mają :) Długo macie ten pępek.

Marlena ja po pierwszym porodzie byłam bardzo pokiereszowana na dole...ale jak już wszystko sie zagoiło to nic nie było czuć. Niestety zależy to głównie od zdolności manualnych osoby, która Cię zszywała...mam nadzieję, że zrobiła to u Ciebie dobrze :)

My już po naszym "poporodowym pierwszym razie", przypomniałam sobie jak bardzo to przyjemne Odczuwam lekki dyskomfort w miejscu szycia, ale nie powstrzyma mnie to przed kolejnym przypominaniem :silly: Bólu nie było żadnego :laugh:
Po pierwszym porodzie zaszaleliśmy ciut za szybko i pamietam jak mi wtedy krew chlusnęła po nogach..teraz było super :lol:

Niestety mój apetyt na słodkie i całą resztę odzwierciedla się w realu...przytyłam 1kg. Co prawda tylko 1 kg, ale kuźwa liczyłam, że będę chudnąć a nie tyć :ohmy: Od dziś żadnych słodyczy, przerzucam się na zdrowsze jedzenie...ciekawe na ile mi samozaparcia starczy?
W spodnie sprzed ciąży wchodzę, za to mój brzuch to wielka galaretowata opona...będzie ostra walka żeby sie tego pozbyć.
W necie szukałam jakiejś diety dla karmiacych, która pozwala schudnąć, no i piszą słuchaj swojego organizmu, jedz jak jesteś głodna. Idealnie!!! Ja jem raz dziennie! Zaczynam o 7 rano kończę o 21 :dry:
A na wagę przez najbliższy miesiąc nie wejdę! Albo przez pół roku :dry:

Ja podnoszę czasami Igę pod paszki, ale podtrzymuję wtedy główkę palcami. Mam za to schizy jak nosimy ją pionowo, co uwielbia, czy nie wykrzywiamy jej kręgosłupa.

Iga piątek, sobotę i niedzielę miała bezsenne w ciągu dnia. Nie płakała, ale chciała być ze mną non stop. Chwilami leżała w łóżeczku, trochę w bujawce, ale głównie na rękach i cycku. Nic nie mogłam zrobić. Jak zasypiała to na 5-10 minut i od nowa.
Jak mąż jest w domu, to ja bierze i ona śpi sobie u niego na klacie...wtedy jest przeszczęśliwa.
A dziś w nocy coś jej odwaliło, miała straszne nerwy i jak jadła co chwila wyrywała główką do tyłu ciągnąc cycka i powodując fontannę mleka. Pomijam,że jeden z sutków nadal wygląda jakby przeszedł teksańską masakrę piłą mechaniczną, Iga chciała go chyba ulepszyć. W końcu tatus wstał, przytulił na 5 minut i młoda usnęła na 3 godziny :woohoo:

Rozpisałam się, ale musiałam weekend nadrobić.

Iga się właśnie obudziła i pruty mi puszcza, zaraz będzie coś grubszego ;)

Nika, Alina głosy oddane :)

http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/13743

12 lata 1 miesiąc temu #594786 przez Satine0
Hej :)

Paulaaa
Nie za dużo ;-) Tyle może wypijać.

Lekarz wczoraj stwierdził, że ta wysypka małej to od tego, że za gorąco w domu i że to przejściowe ;-) Dziś już o niebo lepiej. Mała waży 4600 . Od poniedziałku utyła 100g a ma tyć 30g dziennie więc trochę przy mało. No ale zobaczymy za tydzień bo mamy przyjść na kolejne ważenie.

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #594805 przez dominia
Dzień dobry :)

Monia no nie kupiłam tych kropelek w końcu .. ;) bo w kazdej aptece odsyłali mnie z informacja, ze takich nie ma :dry:

u nas gluty dalej górują :( co prawda ratujemy się jak możemy .. ale ciężko czasem oddychać :(
Lakcid dostaje ze względu na kupki ze śluzem .. lekarz powiedzial, ze tak moze byc jak jest katar ..

Ola super, że malutka tak pospała :)

Mój ancymonek nie śpi od 8:30 .. oczywiście najlepsze są dla Niego raczki, ktore powoli mi wysiadaja ;)
A kręgosłup będzie się nadawał do wymiany ;)

12 lata 1 miesiąc temu #594811 przez andzia_zg
Dominia mój Wojtek też sie wycwanił i czasem potrafi tak sie drzeć w niebogłosy zebym go tylko wzięła na ręce a jak już go wezmę to momentalnie cisza... wymusza na mnie noszenie na rękach...

[*] Aniołek 10.2014

12 lata 1 miesiąc temu #594812 przez Alina2408
www.bobovita.pl/home/klub/galeria/15792 dlaej prosimy o glosowanie wystarczy wejsc i kliknac glos na te fote :) dz\iekujemy :)

andzia ja go moczylam tak zeby byl mokry nie wilgotny...

paula tribactic bo tribiotic jest w masci :)

ola to mialyscie piekna nocke gratuluje...

monia to ladnie ci sparbowka prezenci dala :):)

monia dzisiaj sie dowiem o czapeczke... a co do lezaczka ja sie z nim czuje pewniej i malej nie przeszkadza wiec to najwazniejsze :) u mnie kaloryfer nie wystarcza :):)

nie chcialam isc do sasiadow od razu bo bym ich zwyzywala ale jak przy okazji ich spotkam to porozmawiam jak na razie spokoj :)

moniaa tekst o jedzeniu raz dziennie mnie rozwalil :P

my pierwsze grubsze mamy juz za soba i pierwsze pranie i mycie po calosci... malej kupa wyszla najpierw jednym bokiem przy karmieeniu poznij drugim a na koncu polecialo i gora do paszek... czyli kupa w nogawkach i bodziaku... a teraz je :P pewnie ma tam juz pusto :)

...nie oddam Cię nikomu...

12 lata 1 miesiąc temu #594820 przez natalka
Aneta - jak miałam nawał w szpitalu to położna zaparzyła mi szalwie, mówiła że trochę zatrzyma lakację, ponad to kapusta w staniku i ogranicz picie.
Dominia gratuluję zdanego egzaminu
Andzia nam tez jeszcze kikut nie odpadł i jest dokładnie tak jak u was jak wycieram patyczkiem to zostaje na nim żółto brązowa wydzielina w szpitalu kazali octaniseptem a położna spirytusem i nim teraz smaruje
Witam się po kiepskiej nocy i równie kiepskim poranku, Olga nie mogła zrobić kupy i strasznie sie meczyła, spała z przerwami do 6 dostała butelkę, w końcu zrobila kupę i śpi, biedna moja.
Madlen ty podajesz swojemu Adasiowi bobotic na kolki? Nie szkodzi mu? Mimo że nie skończył 28 doby?
Mamy karmiące mm ile zjadaja wasze maluszki podczas jednego karmienia?

*23.01.2012 ANIOŁEK

12 lata 1 miesiąc temu #594836 przez dominia
Ja nie wiem co te nasze dzieci mają z tymi kupkami :( normalnie aż serce ściska :(

Wczoraj stwierdziłam, że moje dziecko za mało je .. nie wiem jak jest dokładnie ale póki co jak mnie nie ma w domu to je po 60, 70 ml .. a jak patrzę, że Wsze już wciągają po 100, 120 i to mm to się martwię :dry:

12 lata 1 miesiąc temu #594850 przez Monia_T
Dominia Iga też tyle je. 60-70 jak ściągam, zawsze zostawiam ok 100 a ona i tak ma swoja miarę ale po 1,5 godziny je znowu. Inaczej jest na mm, wtedy dziecko je więcej i rzadziej. Nasze cyckowe jedzą mniej a częściej :)

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #594853 przez kasia123m
tyle sie napisalam i mi sie skoasowalo,,,trudno

syn nadal w nocy mial goraczke a Tosia od 3 w nocy stekala i kupy zrobic niemogla..wzielam ja do siebie ale i tak budzila sie co chwile..kupa poszla dopiero rano przy odbekaniu..mega kupa az pod pepek wyszla.. :lol:
teraz tez steka choc przed chwilka drzemala u mnie na kolanach..wystarczylo polozyc obok i juz nie spi..a jeszcze robia jakies nowe noswietlenie na klatach i chyba sie potne bo tak wierca...a w calym bloku robia..kur...teraz jak ja urodzilam..wrrr :angry:

natalka moja je po 90 co 3-4 godziny...z 7-8 razy dziennie...jak je 8 to czasami na ktorys p
posilek zje mniej...

nam kurde polozna przetrala ppek wew ocinoseptem w pitatek i kurde codziiennie wycieram patyczkiem ze srodka odrobine zoltej mazi..po co brala ten ocinosept..wycieralysmy spiritusem i bylo ok..

Monia ja tez przytylam juz 1kg...wazylam 48 po porodzie a teraz kg wiecej...ale przed ciaza wazylam poczatkowo 50..potem schudlam 3kg...wiec jak teraz wroce do 50 nic sie nie stanie..a ruszam buzia caly czas..najgorsze to slodkie..

gardlo kurde czuje..ooo spi moja Ninka...pewnie jak wloze do lozeczka do zaraz sie obudzi..lozeczko od soboty ja parzy..heheh

acha i pepco widzialam takie czapy..dla dziewczynek takie niezbyt ale ten mis brazowy dla chlopcow..na wiosne

www.promobaby.pl/promocja-12780.html

12 lata 1 miesiąc temu #594862 przez michasia
Alina u nas pępek jest nadal...18dzień. Przemywam raz dziennie, otwieram buteleczkę, moczę patyczek jeden z 2 stron i przemywam, a drugim patyczkiem z jednej strony na mokro, a z drugiej na sucho.

Monika ale szczepionki 6 w 1 i 5w 1 plus osobno WZW typ B, to na tyle samo się szczepi, tylko przy 5 w 1 masz dodatkowy drugi zastrzyk, a chyba w tej szczepionce na WZW jest dość dużo rtęci z tego co było napisane w artykule, który wczoraj podesłałam.
A to się w aptece kupuje szczepionkę, czy w przychodni powinni mieć?

Monia niezły ten Twój jeden posiłek. ja czasem częściej myje zęby, bo jak mam świeżo umyte, to tak mi szkoda od razu coś jeść:)
Co do zębów to w sob wieczorem zauważyłam, że mi się spory kawałek górnej szóstki ukruszył...nawet niewiem w którym momencie. dziś wybieram się do dentysty, mam nadzieję, że będzie mógł mnie jakoś szybko przyjąć...może uda mi się być jako pierwsza przed 16.00, to zagadam. Albo niech choć w kompie sprawdzi, czy on czasem nie jest po leczeniu kanałowym, bo nie boli, to jakby dziś nie miał czasu, to wtedy pół biedy. Ale po ciąży to w ogóle przegląd się pewnie przyda.

U nas na szczęście Ania ładnie śpi. tak po 3 godzinki. W nocy karmię 2 razy. Mam nadzieję, że szybko się to nie zmieni.

Oj to w ogóle córeczka tatusia w Ciebie. Tatuś niedługo do pracy będzie musiał zabierać:) by dziecko spokojne było:)

Andzia, Dominia może pomyślicie o chuście do noszenia-dziecko blisko, a mama nie nadwyręża rączek, no i dla kręgosłupa w chuście lepiej się ciężar rozkłada.

12 lata 1 miesiąc temu #594864 przez dominia
Monia tak myslisz ?? mi sie wydawalo, ze nie je tak czesto ;) 3 razy w nocy .. a w dzien co 2 albo 2,5 godziny czasem nawet ponad 3 sie zdarzy ... w sumie faktycznie chyba czesciej :)

12 lata 1 miesiąc temu #594869 przez sylwia1986
Dzień dobry :)

Obcięłam Bartkowi pazurki dziś podczas karmienia :) dziś ma przyjść do nas położna na drugą wizytę patronażową, dobrze, bo mam kilka pytań.

Natalka ja nawału w ogóle nie miałam, walczę żeby karmić piersią, czasem mam wrażenie że dzieć ciągle wisi mi przy cycu, jak będę miała piersi jak masajka, to syn będzie fundował matce plastykę piersi :silly: (żart oczywiście :blink: :woohoo: )

Alinka, Nika zagłosowane :)

Dominia współczuje katarku, mój kicha sporo przez dzień, nie wiem czy tak samoczynnie się oczyszcza, czy to katar, no i raz na dzień zdarza mu się zakasłać :S :dry:
Ale tak to z nami mamami już jest i będzie, że zawsze jakiś powód do zmartwień będzie.

W weekend znowu mieliśmy gości. Za tydzień ma przyjechać kuzynka M, którą chcemy prosić na chrzestną, a za dwa już święta (ale ten czas leci..) i zastanawiamy się czy jechać do moich rodziców 60km, zobaczymy.

12 lata 1 miesiąc temu #594875 przez Monia_T
Dominia w nocy Iga też je rzadziej. Wczoraj zasnęła o 21, jadła 0.30, 4 i 6. Ale w ciągu dnia chce co 1.5-2 godziny. Przy mm dłużej wytrzymują.

Michasia czytałam ten artykuł. Szczepionki 5w1 i 6w1 mają innych producentów i inaczej sie przyjmują. Ja zdecydowałam, że bierzemy 5w1 ale nie zamierzam nikogo przekonywać...to trudna decyzja, każdy musi sam wybrać. Łatwiej byłoby gdyby była jedna obowiązkowa i żadnego wyboru.
Szczepionki kupuje sie w aptece, ale musisz mieć receptę od pediatry. Niektóre przychodnie zamawiają specjalnie dla pacjentów. U nas apteka jest w budynku przychodni, jak pójde na szczepienie lekarz wypisze receptę, podejdę, wykupię i już. Różnice w cenach w aptekach są rzęddu 5zł, więc nie opłaca się jeździć i szukać dalej.

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #594900 przez dominia
Zdechłam ! a Igi usnął .. ciekawe na jak długo :dry:

U mnie w przychodni chyba mają szczepionki i nie trzeba apteki a jeśli nawet to apteka jest obok :)

yyyy chyba juz sie wyspal :angry: :dry: :(

Moderatorzy: ilonaInsomnia
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka