BezpiecznaCiaza112023

Mamusie marzec 2013

13 lata 11 miesiąc temu #419607 przez patrycja85
hej, polecam wypicie rano filiżanki przegotowanej, ostudzonej wody. działa oczyszczająco:) i skutecznie:)

miłej soboty cioteczki:)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 11 miesiąc temu #419624 przez Sarka
Do pracujących przyszłych mam.
Dziewczyny, kiedy poszłyście lub zamierzacie pójść na L4? I jakie obowiązki miałyście/ będziecie mieć? Często L4 wiąże się z brakiem ruchu, tyciem itd. więc trzeba dbać o ruch i dietę, jestem ciekawa jak to u Was wygląda.

13 lata 11 miesiąc temu - 13 lata 11 miesiąc temu #419625 przez vernix
Sylwka27 słyszałam, że pomocne w zgadze w ciąży jest wypicie kefiru lub jogurtu naturalnego albo jedzenie kilku migdałów po posiłku. Ponoć działa!

13 lata 11 miesiąc temu #419660 przez andzia_zg
Sarka ja poszłam na L4 szybko, a to dlatego bo pracuję jako mikrobiolog i nie chciałam narażać maluszka na kontakt z bakteriami.

Będę dziś mniej pisała, bo leżę. Źle się czuję i od wczoraj kłuje mnie na samym dole podbrzusza. Nie jest to taki ból jak ból miesiączkowy tylko mnie kłuje. Trochę się zmartwiłam :dry:

[*] Aniołek 10.2014

13 lata 11 miesiąc temu #419730 przez sylwia2
Ja jestem juz od 3 tygodni na L4, a wczesniej byłam 1,5 miesiąca na urlopie,.Pracuje w przedszkolu i wolałam isc szybciej na zwolnienie zeby się od moich bąblów nie zarazić nawet katarem. :laugh:

13 lata 11 miesiąc temu #419754 przez sylwka727
Vernix ja słyszałam o jakimś mleczku że też pomaga ale na szczęście Rennie jest dozwolone w ciąży i ;pomaga :laugh:

24.12.2011-26.12.2011Mateuszek
24.12.2011-30.01.2012Adrianek
Moje Aniołki[*]

13 lata 11 miesiąc temu #419814 przez mamcia2013
Hej Dziewczyny , dawno nie zaglądałam na nasze forum a tu tyle do czytania :)
ja we wtorek ide do gina , nie mogę się doczekać.
Wiecie co, wczoraj od rana mnie muliło w żołądku, mało zjadłam przez cały dzień, a wieczorem puściłam dwa pawie :( pierwszy raz od początku ciąży. Dzisiaj też coś mi siedzi na żołądku ale nie jest najgorzej :)
A jak u Was weekend ? Pozdrawiam.

13 lata 11 miesiąc temu #420198 przez Gosia27
Hej dziewczyny, co do zaparć to ja sobie dzień wcześniej zalewam wrzątkiem 5 suszonych śliwek i następnego dnia wypija sok i zjadam śliwki. Efekt jes, a jeśli to Wam nie pomaga to jest taki syrop Lactulosum specjalnie na zaparcia i stosuje się go często na oddziałach ginekologiczno-położniczych. Co do L4 to ja jeszcze popracuję do 1 października, mimo, że pracuję w szpitalu na miany 12h i w dodatku na nocki...potem już stamtąd spadam...czyli będę w 15tyg.
Dobrej nocki

13 lata 11 miesiąc temu #420377 przez sylwka727
Mi weekend minął na płaczu zaczęły mi się płaczliwe dni w sobotę nawet nie wiem czemu płakałam wczoraj nie filmach płakałam na cmentarzu jak byłam na chłopcach strasznie się boję że historia się powtórzy :( cały czas płaczę i wszystko mnie rozczula

24.12.2011-26.12.2011Mateuszek
24.12.2011-30.01.2012Adrianek
Moje Aniołki[*]

13 lata 11 miesiąc temu #420455 przez andzia_zg
Cześć dziewczyny :-)

Jak tam po weekendzie? ja żeby sie wyrwać z domu pojechałam w sobotę na zakupy, a wczoraj byłam u babci na imieninach. dobrze mi to zrobiło bo takie samotne siedzenie w domu czasem mega dołuje (szczególnie w taką pogodę)

[*] Aniołek 10.2014

13 lata 11 miesiąc temu #420464 przez madga
Sarka ja jestem od początku (5 tydzień) na L-4 bo się przeprowadziłam i po co mam się męczyć z dojazdem 25 km w jedną stronę :) tym bardziej, że pracuję na zmiany :)

Andzia też od dziś będę sama w domku :( mężowi skończył się urlop, a przed urlopem był na L-4 boroczek dłuuugo byliśmy razem,a teraz :( ach....

Mama jeszcze pytania do spania czy gin albo ktoś inny powiedział wam coś na temat spania ? tzn. że po 1 trymestrze powinno sie spać na lewym boku ???? ponoś na plecach i prawym boku uciska sie ( teraz niepamiętam co hahaha) i to powoduje niedotlenienie u dziecka

tak wyczytałam w gazecie i na necie a zapomniałam się zapytać gina

13 lata 11 miesiąc temu #420469 przez madga
A po weekendzie :) byłam w sobotę na basenie i po nocy niebolał mnie kręgosłup :) świetnie się czuję :) mam zamiar zapisać się na aqua-aerobik, ale najpierw zapytam sie gina co o tym myśli :) bo bardzo dużo rzeczy mi niewolno węc niewiem :) a wy jak tam z ćwiczeniami ?

13 lata 11 miesiąc temu - 13 lata 11 miesiąc temu #420473 przez andzia_zg
Magda znalazłam w internecie taka odpowiedź:

"w ciąży przebiegającej prawidłowo nie ma medycznych przeciwwskazań do spania na prawym boku. Jednak pozycja na lewym boku jest korzystniejsza z paru powodów. Leżąc na prawym boku lub na plecach można doprowadzić do ucisku żyły głównej dolnej, która biegnie po prawej stronie kręgosłupa, zmniejszając dopływ krwi do serca. Krew zostaje w dolnej części ciała stopy, nogi, miednica). To z kolei zmniejsza rzut serca i ilość krwi dopływającej do narządów (także mózgu i macicy). Może to spowodować omdlenie, a w dalszym etapie także słabsze dotlenienie płodu. Na lewym boku ułatwiona jest też praca nerek, przez co skuteczniejsze jest usuwanie produktów przemiany materii i nadmiaru płynów z organizmu."

Przyznam szczerze, że pierwszy raz słyszałam od Ciebie o czymś takim, żeby spać na lewym boku. Stad od razu poszperałam w internecie.

A jeśli chodzi o zasypianie to zawsze zasypiałam na prawym boku, a odkąd jestem w ciąży, to jak się kładę spać to coś mnie uciska w brzuchu jak się kładę na prawym boku i muszę sie przerzucać na lewy... ale potem w nocy juz jest ok i już często budzę się na prawym boku.

[*] Aniołek 10.2014

13 lata 11 miesiąc temu #420489 przez madga
andzia dzięki :) ale też pisze, że w ciąży rozwijającej się prawidłowo niema przeciwskazań :) ja to czytałam bardzo dawno, ale zawsze zapominam się zapytać :)
Ja śpę różnie, ale jeszcze nie skończył się 1 trymestr, a potem pogadam z ginem :)

13 lata 11 miesiąc temu #420493 przez mamcia2013
Magda Ja też pierwszy raz o tym słyszę...a śpię najwięcej na prawym boku. Ciekawe to :)
Sylwka727 nie smutaj się Kochana, bądź dobrej myśli :)

Moderatorzy: ilonaInsomnia
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka