BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Marcowe 2015 :)

10 lata 7 miesiąc temu #928302 przez Ada2424
Bujanka jutro zadzwonie do laboratorium gdzie robie wyniki i zapytam, super by było jakby też przeprowadzali to badanie to nawet bym się nie wahała je zrobić, ale wątpie że u nas je wykonują. Rozmawiałam z Mężem to też mówi, że do Wrocka kawał drogi mamy i problem będzie żeby dostał wolne w pracy a ja sama nie mam czym dojechać także nie wiem...

[/url] [/url]

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 7 miesiąc temu #928312 przez Anabelle

Ada2424 napisał: Dziewczyny czy któraś z Was zamierza robic badanie HPA? do 20tc jest za darmo...ja pytałam u nas ale mam kawał drogi gdzie takie badanie wykonuja bo ok 100km w jedną strone i nie wiem sama już...

Hmm nie wiem czy mi nie robili przypadkiem w szpitalu teraz tego. Ale głowy sobie nie dam uciąć :dry:

Ja mam AB + a mąż B +

10 lata 7 miesiąc temu #928313 przez bujanka
Ada no tak zrób, a z mężem musicie pogadać, może jakąś wycieczkę zrobić ;) plus ze na to badanie nie trzeba być na czczo, a może możliwe jest i w weekend musisz dopytać, np. te alablaboratoria pracują 24 h na dobę przez 7 dni w tygodniu. To niby bardzo rzadkie jest, ale niepokoi mnie że na jednym wątku dotknęło to aż dwie dziewczyny, to chyba dużo jak na tą statystykę.... :huh:
Anabell już pisałyśmy że nie ma związku grupa krwi, to zupełnie co innego niż konflikt ten popularny z krwi. Ja w sumie też za bardzo nie wiem o co w tym chodzi, ale dopóki złego wyniku nie będę mieć nie będę się doczytywała...

10 lata 7 miesiąc temu #928338 przez nesQa
Bujanka, ja płaciłam za to badanie
badanie. 30 zł bodajże, ale prywatnie robiłam, to chyba dlatego. W ogóle mi w przychodni powiedzieli,ze jak gin prywatnie to mimo tego, że jestem ubezpieczona i zapisana u siebie w przychodni to wszystkie badania muszę robić odpłatnie.

10 lata 7 miesiąc temu #928368 przez bujanka
Nesqa to nie możliwe, może mówisz o innym badaniu? Bo badanie antygenu hpa 1a dołączyło do programu PREVFNAIT i to badanie od 8 do 20 tygodnia ciąży jest całkowicie za darmo, robisz je tylko w wybranych placówkach i nawet jeśli jest to placówka prywatna to do 20 tygodnia jest za darmo. Po 20 tygodniu dopiero się płaci za to.

10 lata 7 miesiąc temu #928381 przez Aneczka84
Witam Mamusie :) nie pisałam bo byłam w trakcie pakowania ... ale już w miarę jestem gotowa, a rzeczy jadą do Włoch :)
TSH mam 3,9, a w ciąży powinien być do 2... Na razie powiedział, że poczekamy i jak będę w Polsce w październiku to zrobię dokładny panel tarczycowy. Wtedy będziemy decydować czy iść do endokrynologa. Ja mam teraz utrudnione wszystko,bo wolę chodzić do specjalistów tu niż we Włoszech ... różnica w cenach jest znacząca. Jak będę mieć wyniki to dzwonię do mojego ginekologa i on na szybko umawia mnie z endokrynologiem z którym pracuje w szpitalu. Staram się nie panikować :) Czuję się dobrze i nigdy nie miałam problemów z tarczycą, nie mam też żadnych objawów dodatkowych
.

10 lata 7 miesiąc temu #928402 przez Karlinka
Aneczka kurczę to wysoki bardzo wynik , ja miałam 2,652 i od razu powiedział że bez konsultacji endokrynologicznej się nie obędzie ;/ no i ja leki od razu dostałam od endo. A dzisiaj na kolejnych badaniach byłam bo za tydzień na kolejną wizytę jadę. a kiedy do Włoch wyjeżdżasz? I tak prywatnie musisz iść to może przed wyjazdem uda Ci się gdzieś wcisnąć...

10 lata 7 miesiąc temu #928405 przez Anabelle
Dzień dobry :)

Patrzyłam w karte ciąży i nie miałam tej krwi badanej, ale z Antkiem w ciąży i przy porodzie nie było problemów wiec sobie odpuszczę ;)

Aneczka bo tarczyca w ciąży lubi szaleć a po ciąży często się uspokaja. Dziwne jednak dla mnie podejście gina, przecież sam mógł ci dać nawet najmniejszą dawkę eutyroxu bo własnie im ciąża młodsza tym dziecko bardziej potrzebuje uregulowanej tarczycy bo samo jeszcze nie ma w pełni rozwiniętej gospodarki hormonalnej, a przy wyniku blisko 4 to ciążowa niedoczynność tarczycy. No ale każdy robi jak uważa.

Zjedliśmy z Antkiem śniadanie, teraz mi się marzy herbata i milki way :P

W środę mam wizytę, dobrze że dzisiaj mąż ma być wcześniej i zostaje cały weekend w domu to nie bede o tym myśleć, a od poniedziałku będę sikać po majtach :woohoo: To ostatnia taka najgorsza wizyta. Liczę na to, że do następnej wizyty będę czuć regularne i mocne ruchy płodu więc już troche człowiek spokojniejszy się robi.

10 lata 7 miesiąc temu #928412 przez Aneczka84
Wyjeżdżam już we wtorek. No wysoki ten poziom, ale z drugiej strony nie miałam wcześniej żadnych badań bo we Włoszech nie badają poziomu tarczycy. W poniedziałek zrobię badanie więc we wtorek już wezmę z sobą wyniki do Włoch. A dalej to zobaczymy ... Możliwe, że coś zaburzyło wyniki TSH ... wszystko się okaże.

10 lata 7 miesiąc temu #928423 przez Karlinka
ja dzisiaj byłam zrobić powtórkę z tsh a do tego ft4. Chyba nawet wskoczę dzisiaj tsh odebrać bo niby ma już być a jestem ciekawa ,czy po tym letroxie coś lepiej będzie...
Dzień lenia mam dzisiaj od rana.....

10 lata 7 miesiąc temu #928446 przez Agula89
Nie słyszłam wczesniej o badaniu HPA ale dobrze wiedziec. Nie pamietam która już z Was pisała ze labolatorium alablabolatoria wykonuje te badania bo mam pytanie do niej. W wyszukiwarce alablabolatoria jak wpisałam swoje miasto wysokoczyło mi labolatorium Viatlabo myslycie ze oni razem "współpracują "??
Czy jak poszłas/pójdziesz do tego labolatorium Alablabolatorium to tak jak do instytutu hematlologi drukujesz zaświadzczenie do programu i oni kumają o co chodzi ?? Pytam bo czasem bywa zamieszanie z takimi rzeczami... i potem zanim sie im to wszystko wytłumaczy to człowiek nerowy jest :)
U mnie nie ma Alablobolatoria ale jest te Vitlabo, musiałabym przedzwonić najwyzej i zapytac czy to u nich działa.

Jeszcze jedno do was pytanko Co do Konfliktu serologicznego. Ja mam grupe A Rh- mąż B + to czy ja musze wykonać jakies dodatkowe badania?? bo mi gin nic nie zlecił.... :huh:

10 lata 7 miesiąc temu #928458 przez kristi*
Agula89 Lekarze raczej rzadko pytają o dodatkowe informacje, mnie o wzrok nie pytali, a jak poszłam do okulisty to skierował mnie na laser siatkówki.

Może i warto w twoim przypadku zrobić to badanie, przynajmniej będziesz wiedzieć, ale jak piszą nie jest to groźne tylko przy pierwszej ciąży.
www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzyn...ologiczny_35339.html

Wczoraj na wieczór wcisnęłam se tą tabletke ( Clotrimazolum), dosłownie po chwili zaczyna się rozpuszczać i strasznie szczypać, potem mnie zaczął boleć brzuch, i rano jeszcze bolał. Jedyny plus jest taki, że w końcu znalazłam sobie odpowiednią pozycje do spania, i udało mi się przespać całą noc.

10 lata 7 miesiąc temu #928466 przez Karlinka
Agula sprawdź sobie na ten stronie to laboratorium konfliktplytkowy.ihit.waw.pl/index.php/p...tapdoprogramu#Punkty
z tego co na stronie piszą idziesz z deklaracjami, powinni wszystko wiedzieć skoro dołączyli do tego programu. A co do tego laboratorium w twoim mieście to myślę , że wwcale nie chodzi o to że współpacują tylko jeśli wpisałaś w wyszukiwarce "miasto, alab, laboratorium" to wyszukało ci nabliższe hasło czyli to twoje laboratorium . Sprawdz sobie na stronie co ci wyżej podałam. Allbo zadzwoń do swojego laboratorium i poprostu sie zapytaj

10 lata 7 miesiąc temu #928471 przez Ada2424
Cześć Mamusie :)

U Was też taka paskudna pogoda dziś? Lenia mam takiego jak nie wiem, a musze dziś za sprzątanie się wziąć bo jutro gości będziemy mieć. Żałuje, że wcześniej nie kupiłam tej poduszki, kurcze wstałam z bólem pleców, w nocy wierciłam się bo ciągle mi było niewygodnie, mam nadzieje, że ta poduszka mi podpasuje ;) u mnie w laboratorium nie robia tego badania, tak jak myślałam :( babka podała mi te same miejscowości co wczoraj znalazłam i okazuje się, że jednak w moim województwie tylko tam robią. Mąż ma pogadać z szefem czy by nie dał mu jednego dnia wolnego, ale wiem że ciężko będzie bo tak jak pisałam, nawet na wizyte tu u mnie u gina mąż bierze na żądanie bo nie chcą dać. Najgorszy okres teraz ma w pracy do grudnia, co roku tak jest :unsure: no nic zobaczymy, jeszcze troche czasu jest moze uda sie podjechac.

Agula ja też mam grupe minusową a mąż plusową. Zawsze gdy kobieta ma minus a mężczyzna plus może wystąpić konflikt serologiczny. w pierwszej ciąży niby nie ma zagrożenia tylko w kolejnych, ale mimo to mi sprawdzają czy nie wytwarzają się przeciwciała. Miałam raz sprawdzane i jeszcze dwa razy będę miała.

[/url] [/url]

10 lata 7 miesiąc temu #928492 przez bujanka
Agula to ja pisałam o alablaboratoria, ale wystarczy że zrobisz tak jak Karlinka pisała, wejdź na strone i po prawej stronie masz Punkty pobrań krwi i poszukaj czy w Twoim mieście tego nie ma.
Ada ciężka sprawa, no jak Ci się nie uda to trudno, ni na to nie poradzisz.... Z jednej strony to rzeczywiście straszna nowość, kiedyś przecież tego nie było, teraz to rzeczywiiście trochę wymyślają, ale z drugiej strony czytałam na testach owu, że temu maluszkowi cały czas płytki spadają :(

Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka

Dzienniczek żywienia