BezpiecznaCiaza112023

mamusie CZERWCOWE

12 lata 1 miesiąc temu #588355 przez Agusia83
Wisnia,świetne,z humorem zdjecie.
Ciesze sie,ze juz macie wszystko przygotowane. Fryzurka,tez wazna sprawa. Na pewno sukienka ślicznie. wygląda na Tobie.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 1 miesiąc temu #588423 przez Małgośka
Hej Dziewczyny,
witam nowe mamusie.
Wiśnia wszystkiego NAJ NAJ "na nowej drodze życia". Zdjęcie SUPER!
Ja wybieram się na glukozę i morfologię pod koniec przyszłego tygodnia.
Miłego dnia :)

12 lata 1 miesiąc temu #588471 przez Ikunia1910
Wisnia fajna sesyjka :)
Szczerze mówiąc to bardzo się cieszę że zdecydowalaś sie jednak na krutsza wersje panny młodej:) bo jak sobie wyobraziłam brzuszek zakryty pod tymi metrowymi materiałami to aż mi się ciężko zrobiło ;)
Nie wiem jaką masz tą kiecuszkę ale mnie osobiscie bardzo podobaja się upięcia tego typu:

sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/c...922_1775640059_n.jpg

[link=https://www.suwaczki.com/] [/link]

12 lata 1 miesiąc temu #588534 przez violcia00
Wisnia super sesyjka :) I sukienke tez tanio kupilas...ja kupilam wczoraj za 210 zl-droga..ale nic konkretnego nie bylo inie chcialo mi sie juz chodzic po sklepach :dry:
Ja mam pomaranczowa,krotka-bardzo mi sie podoba,tylko pozniej chyba bede musiala ja komus oddac bo bardzo duzy rozmiar :lol: My robimy tylko maly poczestunek dla rodzicow i swiadkow w restauracji,ale wynagrodzimy to sobie w czerwcu -w przyszlym roku bo mamy wtedy zamiar wziac slub koscielny i zrobic weselicho :woohoo:

Wspolczuje Wam dziewczyny tej glukozy...ja tez postanowilam ze zrobie prywatnie zeby miec pewnosc ze nic nam nie zagraża ;)
Mowicie ze Wasze maluszki malo aktywne teraz...moj Oskar to bryka caly czas-chyba ma to po tatusiu :laugh:

Mnie dzisiaj nogi bolą,ale da sie wytrzymac..znalazlam dobra masc to moze cos pomoze,wlasnie koncze robic obiad-dzisiaj kluski leniwe i zupa ogorkowa :silly: .

Milego dnia mamuski :kiss:

12 lata 1 miesiąc temu #588537 przez kakaszka
Wisnia zdjęcie czadowe, bardzo ładna z was para :) dużo niekończącej się miłości w małżeństwie życzę :)

ja już po glukozie. Faktycznie to gówno nie jest z najbardziej przyjemnych, ale jakoś wypiłam. gorzej było po 20 minutach, kiedy moja mała stwierdziła, że jej nie smakuje i myślałam, że się porzygam. Ale po chwili poważnej rozmowy z córką było lepiej :)
ale oczywiście w przychodni trzeba było się wykłócić jak zawsze (bez tego to chyba żadna wizyta w przychodni się nie obejdzie). mogłam wejść bez kolejki, ale stwierdziłam skoro przede mną 3 osoby to zaczekam, ale nie, przede mną już chciało wleźć z 10 osób. póki nie krzyknęłam, że żaden tyłek nie wejdzie przede mną nie uspokoili się :)

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #588549 przez Hania84
Witajcie mamuśki :)

Wiśnia super zdjęcie, ...czołem żołnierzu :silly:

Ikunia upięcie włosów które zaprezentowałaś jest bombowe. Mnie się bardzo podoba :blink:

No i już jestem po wizycie u diabetologa...a więc:

Najpierw pobrano mi krew do ampułki (znowu :P B) ) później pani pielęgniarka uczyła mnie jak używać glukometru, najpierw wszystko pokazała, a później miałam sobie przy niej sama zbadać :silly: poszło okej :) , za chwile inna pani pielęgniarka przyszła mi wytłumaczyć co jeść mogę a co muszę ograniczyć. A więc nowości się nie dowiedziałam bo to już wiedziałam ( na tak chleb razowy, brązowy ryż, razowy makaron, praktycznie wszystkie warzywa i owoce -prócz- bananów i winogron. Uważać na mleko i tłusty nabiał, chudy jeść jak najbarziej. Jeść ryby pełnotłuste. Herbata bez cukru najlepiej owocowa i ziołowa. Zero słodyczy, alkoholu (to chyba wiadome B) ) i soli ).

Później się naczekałam na lekarza bo jednych pacjentów to trzymał w gabinecie po godzinie (ten diabetolog jest też naczyniowcem i robił USG ludziom)

Kiedy do niego weszłam (siedziałam tylko 10 minut) powiedział, że mam nie panikować że tragedii nie ma ,ale muszę uważać na to co jem. Najważniejsze że na czczo mam super cukier. To już połowa kłopotu z głowy. Powiedział że daje mi glukometr dlatego bym badała i sprawdzała co mogę jeść a czego nie. Tak więc zjem "coś" cukier wyjdzie mi troszkę ponad normę to mam sobie powiedzieć - aha tego mi jeść nie wolno. Bo jak stwierdził cukrzyca ciążowa to swoiste patrzenie , dobieranie odpowiednich produktów bo jako takiej diety mieć nie mogę ze względu na dzidzię. Metodą prób i błędów eliminowanie z posiłków tego z czym moja trzustka sobie nie radzi. Dla przykładu podał mi inf. że np. banan mocno podnosi cukier , ale być może będę mogła sobie pozwolić na pół banana rano i pół wieczorem. Wszystko trzeba zobaczyć. Ale ja ogólnie już wolę nie jeść tych bananów. Obędę się :) Mam jabłka :)

Mam badać cukier 6 razy dziennie. Przed śniadaniem i półtorej godziny po, przed obiadem i półtorej godziny po oraz przed kolacją i półtorej godziny po.

Uczyła mnie jeszcze pielęgniarka jak prawidłowo wyciskać krew z nakłutego palca. Otóż nie ściskać a przesuwać od nasady palca po czubek. I kłuć palec (licząc od kciuka) trzeci i czwarty. Kciuka i wskazującego kazała mi nie kłuć. Nie wiem czemu.

To tak tyle mogę Wam kobietki powiedzieć jeśli chodzi o moją dzisiejszą wizytę :)

Następną kontrolną mam za tydzień we środę :cheer: nachodzę się po tych lekarzach jak jakaś babcia :silly: no ale co zrobić, taki mój los :silly:

lekarz jest takim pierduśnikiem, lubi pogadać, mówię mu że ma gadać wolniej bo jestem polką i nie wszystko szybko łapię to on że okej i że lubi Polskę bo jeździ na mazury na wakacje (na spływy kajakowe) B) Ale ogólnie, miły ,uśmiechnięty, starszy pan :)

Aha glukometr dostałam od niego za darmo (nówka :silly: ) chyba już na stałe dla mnie...a paski i igiełki mam do odbioru w aptece. Za darmo bo cukrzyca ciążowa jest tu w 100% refundowana :)

Ufff ale się rozpisałam. :D

violcia twoją suknię też chcę obejrzeć :silly:

kakaszka i tak trzymać !!! Co to za wpychanie się przed ciężarną. Też tego nie lubię. Jak trzeba to opieprzać bo inaczej cię zjadą. A jak :)

12 lata 1 miesiąc temu #588573 przez WisniaJ
Violcia ja chciałam koniecznie białą no i udało mi się kupić taką, którą później na pewno założę nie raz, bo jest to mój ulubiony krój i rozmiar uniwersalny, no i weszłam w nią bez problemu :D A robimy przyjęcie w restauracji, gdzie w weekendy śpiewa zespół, a będzie ok 30 osób, więc też bez szału :) A kiedy bierzecie ten ślub?

Co do aktywności naszej małej to bardzo się uspokoiła, pewnie dlatego, że już nie ma tyle miejsca, żeby sobie swobodnie hulać i zamachnąć się na porządnego kopa. Teraz więcej niż kopania to wiercenia się i rozpychania, brzuch mi faluje non stop :P

Jeszcze jedna fotka z brzuchem, którego w ogóle nie widać chyba :P
Załączniki:

12 lata 1 miesiąc temu #588597 przez Gochens
hej kochaniutkie ;))

Co do drugiego imienia Ja posiadam 2 i szczerze mówiąc w ogóle mi to nie przeszkadza.. jeśli chodzi o malucha chciałam zawsze dac imię po tacie Aleksander ale teraz Aleksandrów wśród nas jest bardzo dużo więc postanowiliśmy dać Aleksander na 2 imię... i tak będzie Alan Aleksander ;)

2 imie nadawane jest w Urzedzie przy rejestracji malucha wraz z podaniem 1 imienia ;) dopiero na bierzmowaniu nadajemy sobie w tym przypadku 3 imię i to musi być imię jakiegoś Świętego/ Świętej...

Zwolenników jest tak samo dużo jak przeciwników więc wszystko zależy od Was ;)

Wiśnia sesyjka naprawdę fajna ;)

12 lata 1 miesiąc temu #588647 przez violcia00
Wisnia ale z Ciebie laseczka-sexi mama ;)
My mamy slub juz w ten piątek o 13.00...mimo iz to tylko cywilny to i tak jest stresujace.
Ja to mam problem co zarzucic na siebie-bo w zadnym plaszczu czy zakiecie sie nie zapne,wejde bez problemu,ale brzuszek jest za duzy,wiec bede musiala cos jeszcze kupic.

Widzisz Haniu nie bedzie tak zle..trzeba tylko przestrzegac diety i powinno byc ok,zdj.sukienki pewnie wrzuce po slubie od razu ze mna :woohoo:

Oj ale sie nameczylam przy tych kluskach,kregoslup mnie boli i znow te nogi..u mnie troche sloneczko wyszlo-od razu sie milej zrobilo :)

12 lata 1 miesiąc temu #588681 przez Ikunia1910
Violcia na leniwe nie mówimy KLUSKI :ohmy: tylko pierogi :blush:

Haniu bardzo ładnie i dokładnie wszystko opisałas jesli chodzi o wizytę.
Jedyne co to musisz teraz testować, tak jak kazał dr. co Ci wolno a czego niekoniecznie :)
Myslałam ze może cos nowego ciekawego w DE powiedzą...ale to wszystko to samo co u nas :laugh:
Chociaz cieszę się że teraz nie będziesz mogła jeść śmieciowego jedzenia tylko zakupki z najwyższej półki i najzdrowsze ;)
Wszystkie powinny zmienic w swojej diecie przynajmniej produkty zbożowe, ciemne makarony, ryże, kasze, pieczywo...samo zdrowie i brak zbędnych kcal które gromadza nam się w niepotrzebnych miejscach :P

[link=https://www.suwaczki.com/] [/link]

12 lata 1 miesiąc temu #588697 przez Hania84
Ogólnie jestem zadowolona z tej wizyty :) A jeszcze bardziej będę jak moje wyniki będą już dobre.
No właśnie, zdrowe odżywianie...brązowy ryż (nigdy nie jadłam, nawet nie wiem jak smakuje), kasze, razowy makaron itp. I najlepiej nie łączyć mięsa z ziemniakami, tak mi powiedział. Najlepiej warzywa i mięso...albo ziemniaki i warzywa. W ten właśnie sposób.
No niestety nic nowego nie powiedzieli...hihi :D wszędzie te same wyznaczniki :)
Wczoraj mój A. był ze mną na zakupach i mówi tak: ooo kupmy frytki co? a ja na to nie mogę ich jeść...a on na to - aha łeee ... za chwilę ... kupmy może na obiad nuggetsy (gotowe jedzenie)...a ja na to ...nie mogę tego jeść...a on łeee szkoda...i tak parę razy, az nie wytrzymał i pyta to co ty kurka możesz jeść ??!!! ... a naleśniki możesz? ja na to - nie, nie mogę B) ... no i taki ze mną ci jego los...ale przynajmniej on też się teraz zdrowo poodżywia hihi :D wyjdzie mu to na dobre, bo będzie musiał jeść to co ja :) bo dwóch posiłków nie zamierzam codziennie gotować :)

12 lata 1 miesiąc temu #588710 przez violcia00
Ikunia pierogi leniwe a kluski leniwe to jedno i to samo...tez je zawsze nazywalam pierogami ale w przepisie mam ze to sa kluski wiec tak napisalam... :angry: nie zaleznie od nazwy...byly bardzo pyszne :P

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #588729 przez aleksiaa88
Byłam dziś na zakupach miałam tyle rzeczy zobaczyć dla dzieciaczka a nawet nie doszłam do żadnego sklepu, gdyż zatrzymaliśmy się tylko na sklepie spożywczym, nie wiem o co kaman ale jak zobaczyłam chłopa mego z rana do mnie wkurzył tylko nie wiem czym. Może jutro się uda bez niego.

26 tydzień 53kg uwieczniony

12 lata 1 miesiąc temu #588853 przez rysa
Dziewczyny właśnie odebrałam wyniki morfologii i moczu i jestem wystraszona :ohmy: :( .Z krwią wszystko w normie, ale w moczu mam bakterie,0,25 g/l białka i leukocyty 10-40wpw(gdzie norma to>10). Z interpretacji wyników z internetu wyczytałam że mam coś z nerkami i zapalenie ukł moczowego(znowu). Wizyte u gin. mam dopiero 22 marca. Myślicie że powinnam na własną ręke brać chociaż Urosept(brałam go już wcześniej bo miałam zapalenie pęcherza) :unsure: :unsure:

12 lata 1 miesiąc temu #588856 przez rysa

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka