BezpiecznaCiaza112023

Macierzyństwa pierwszy tom ;)

11 lata 7 miesiąc temu #747247 przez Hania84
Dziewczyny Lenka nie "leci" mi na jedną stronę. Wiem o czym myślicie ale to nie to. Ona jak leży to zgina w kolanie nogę i odpycha się podnosząc lekko pupę kierując się w prawą stronę. Praktycznie tylko pupę podnosi.
Pod tym względem czy ona leci czy nie ( a głownie chodziło o głowę) to badał ją lekarz biorąc ją za ręce do pozycji siedzącej z leżącej...sprawdzał własnie czy głowa jej nie leci na boki i czy ją trzyma prosto i było okej.
A z tym czy dziecko leci na jedną stronę czy nie to z tego co mi wiadomo obserwuje się u dzieci siadających.
Dzięki za rady, na pewno zapytam o to lekarza. :)

Kasia z tym by zaczynać najpierw od warzyw a nie od owoców to już jakiś czas temu Agusia mówiła...ale dobrze że piszesz o tym i w ogóle fajnie że lekarz Wam to powiedział. Chodzi w tym o to że jak dziecko przyzwyczai się najpierw do owoców (czyli czegos lepszego słodszego) to później nie będzie chciało wcinac warzyw :)
A z tym tv to ja też oglądam przy małej bo inaczej nie da rady..przecież nie zostawię małej w innym pokoju albo nie wyłączę TV bo ona z nami jest. Bez przesady. Ja jak byłam malutka to miałam z rodzicami jeden pokój i też tam był tv i nie uważam bym była mało inteligentna :)
Czasem lekarze mają rację, ale czasem należy ich gadanie brać na dystans ;)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 7 miesiąc temu #747248 przez Hania84
Dziewczyny Lenka nie "leci" mi na jedną stronę. Wiem o czym myślicie ale to nie to. Ona jak leży to zgina w kolanie nogę i odpycha się podnosząc lekko pupę kierując się w prawą stronę. Praktycznie tylko pupę podnosi.
Pod tym względem czy ona leci czy nie ( a głownie chodziło o głowę) to badał ją lekarz biorąc ją za ręce do pozycji siedzącej z leżącej...sprawdzał własnie czy głowa jej nie leci na boki i czy ją trzyma prosto i było okej.
A z tym czy dziecko leci na jedną stronę czy nie to z tego co mi wiadomo obserwuje się u dzieci siadających.
Dzięki za rady, na pewno zapytam o to lekarza. :)

Kasia z tym by zaczynać najpierw od warzyw a nie od owoców to już jakiś czas temu Agusia mówiła...ale dobrze że piszesz o tym i w ogóle fajnie że lekarz Wam to powiedział. Chodzi w tym o to że jak dziecko przyzwyczai się najpierw do owoców (czyli czegos lepszego słodszego) to później nie będzie chciało wcinac warzyw :)
A z tym tv to ja też oglądam przy małej bo inaczej nie da rady..przecież nie zostawię małej w innym pokoju albo nie wyłączę TV bo ona z nami jest. Bez przesady. Ja jak byłam malutka to miałam z rodzicami jeden pokój i też tam był tv i nie uważam bym była mało inteligentna :)
Czasem lekarze mają rację, ale czasem należy ich gadanie brać na dystans ;)

11 lata 7 miesiąc temu - 11 lata 7 miesiąc temu #747249 przez Hania84
heh nie wiem dlaczego wyskoczyły mi dwa takie same posty pod rząd :P

a tak mi się jeszcze przypomniało z tym "leceniem" że pewnie jeszcze to jest do tego jak dziecko leżąc na brzuchu podnosi główkę i tułów i wtedy leci na którąś ze stron.
Wiele jest tych możliwości...
U Leny to tak wygląda jakby chciała zrobić mostek ale tylko jedną nogę podkurcza na razie i dlatego tyłek idzie jej na prawo...gdyby podkurczała obie nogi to zrobiła by coś a'la mostek.
Ech ciężko to opisać...ale czytałam ze coś w stylu mostka jest prawidłowe. Zobaczymy co lekarz na to powie za tydzień.

11 lata 7 miesiąc temu - 11 lata 7 miesiąc temu #747251 przez kakaszka
niedawno wrocilismy ze spaceru, no i eliza miala zemnego nosa, wiec stwierdzilam, ze nastepnym razem ubiore ja jak na zime.

prawie zalatwilismy becikowe, ale jak zawsze zabraklo 2 papierkow, grr...

kasia przy licytacji muszisz siedziec ciagle na necie i w ostatnich minutach przelicytowywac, wiec nie jest to latwe :) ile razy nie probowalam nigdy nie udalo mi sie :)
a czemu lekarz namawial na nosidelko? bo ja mam, ale nawet ie potrafie w niego dziecka wsadzic. wiem, sierota ze mnie, ale nie umiem :D

dzis mnie pewnie czeka wieczor z mala, bo moj idzie na mecz, wiec bedzie babski wieczor :)

zgadzam sie z haniu tv to juz przesada. mi sie wydaje na poczaku to nawet odbrze, ze cos gada, bo przeciez ja nie moge non stop do niej nawijac. no i spi mala pod tv bardzo dobrze i przynajmniej nie obudzaja ja jakies dzwieki.

11 lata 7 miesiąc temu #747293 przez aleksiaa88
Hania przeczytawszy Twój post mój mały to samo robi, a mianowicie leży na brzuchu ręce ma pod sobą tyłek podnosi do góry i odbija się nogami jak da radę dwoma to się przesunie do przodu, a jak jedną to zależy która to jest więc leci na bok tej nogi przez chwilę poleży na boku i znów się powierci i już jest na plecach.

11 lata 7 miesiąc temu #747325 przez Hania84
Aleksiaa ale moja nie leży na brzuchu jak to robi :D pisałam wcześniej że jak na plecach leży i podkurcza nogę jedną i lekko podnosi tyłek i wtedy idzie on jej na prawo. Ech nie będę się nad tym już rozwodzić.
To co wyżej pisałam o brzuchu to były przykłady na to "lecenie" co Gochens pisała że może moja to ma. Ale moja nie robi tak w pozycji na brzuchu.
Egal...

Mała znowu szału dostaje...tata ją próbuje do snu ululać i nie daje rady...zresztą ona od tygodnia ma histerie wieczorem przed spaniem i inaczej jak na brzuchu nie zasypia mi.

miłego wieczoru i łatwego zasypiania Waszych pociech :)

11 lata 7 miesiąc temu #747340 przez Gochens
My już po kąpieli a od kilku godzin Alan wciąż by na cycu był najlepsze, że nie ciągnie a zasypia... już mnie to trochę irytuje bo jak go odkladam to ryk a smoczka nie chce...

Teraz jest na bujaku husta się w tle melodia zobaczymy czy usnie. Ja mam cycuchy "wypomoowane" więc mógłby usnac na jakiś dłuższy czas heh

Hania, Agusia jak ćwiczenia ?? Ja dziś zaliczylam bieznie i Mel na brzuch na nogi już nie wystarczyło czasu, albo może zabrakło chęci heh może jutro będzie lepiej.

11 lata 7 miesiąc temu #747343 przez kakaszka
dziewczyny jestem obuzona. wlasnie ogladam na tvn style porod domowy i cholera te baby nawet nie jaczal. jak to jest mozliwe? ja jedyne o czym blagalam, zeby mnie zabili, wrzeszczalam jak szalona, az po godzinie stracilam glos na dluuuugo. mam wrazenie, ze tym babom w ogole nic nie boli!!!!!!!!!!!!!!!!! to czemu u mnie bylo tak a nie inaczej, no chyba, ze problem we mnie.
tez nie rozumiem, siedza w wannie gola obok cala rodzinna wujki ciotki dziedki itd, chore!!!!!

haniu mam nadzieje, ze sie nie obrazilas na rozkrecenie tematu o lence, tylko odrazu mi przyszlo do glowy historia mojej kolezanki, ale napewno z lenka wszystko jest dobrze jak i ze wszystkimi naszymi dzieciaczkami :-*

moja glodomorka dzisma dzien spania, za niedlugo bede musiala ja budzic na kapanko, bo wczoraj nie plywalysmy :) nie moge sie doczekac kiedy juz bedziemy ogly razem siedziec w wannie z piana i sie pluskac :)

11 lata 7 miesiąc temu #747346 przez violcia00
dobry wieczor.

W koncu doczytalam ale "PO ŁEBKACH" :laugh: ,duzo tego a ja am malo czasu...wogole to nie wiem jak dawniej ludzie zyli bez internetu,dzis jestem u rodzicow to wykorzystuje neta na maksa.

Jstesmy tylko z malym,tatusiowi dalam wolne,a nawet nie wiem co robi bo nie dzwonilam,jutro po nas przyjezdza,w sobote wesele kuzyna meza,impreza ma byc konkretna bo az na 200 osob no i zamierzam Oskarka zostawic z rodzicami ale sie boje jak sobie poradza bo praktycznie caly dzien z nim beda a wesele jest daleko to nie bede miala mozliwosci przyjechac i sprawdzicczy jest ok.

W poniedzialek mielismy chrzciny,wszystko ladnie sie udalo,tylko troche pozno bo msza byla o 18.00 to dlugo nie posiedzielismy bo wszyscy zmeczeni,a tyle przygotowan...w kuchni rzadzil moj tesc,bo mimo iz zamowilam katering to on przyrzadzal jeszcze swoje potrawy,nie wim po co,no ale milo z jego strony,pozatym za wszystko placil,nawet za chrzest ksiedzu,nie przyjal kasy ode mnie to co moglam :silly:

Ta sukienka przyszla dzisiaj ale za duza,w biuscie za szeroka i strasznie dluga i wogole wygladam w niej jakbym w ciazy byla no i kolor inny jak na zdj,za bardzo cukierkowy,ale dam do przerobki,ciekawe co z nij wyjdzie :dry:

A malutki slodko spi od 8smej

A jeszcze info do tabelki:

Ja karmie naturalnie,Oskar w 3 miesiacu wazyl 6200 i mierzyl 63 cm,a co do zamieszkania to napisze tak:Francja-miasteczko nazywa sie Publier,a w Polsce mieszkamy w Rzeszowie,Malutka sama zdecyduj co tam wpiszesz :woohoo:

Ide do wanny.

Do nastepnego razu dziewczynki,dobranoc :kiss:
Ja znow mam zapalenie ucha,musze sie w koncu wybrac do lekarza bo ilez mozna sie meczyc.

11 lata 7 miesiąc temu #747407 przez Gochens
Violcia chyba Cie sciagnelam myślami :lol:

Fajnie, że znalazlas chwilę żeby do nas napisać. Nie martw się rodzice na pewno sobie poradzą z Oskarkiem, wy bawcie się dobrze i nie schizujcie bo to chyba najgorzej. Kiepsko z kiecka, ale pewnie jak przerobia to będzie bosko. Cykaj fotosy :kiss:

Kakaszka też to widziałam :dry: najglupsze dla mnie to jest ich cykanie fot jak dziecko wychodzi :dry: no i fakt one w ogóle nie krzycza a przynajmniej ta w domu w basenie. Ale ja wlaśnie stwierdziam, że ona się nie drze bo ma telewizję przed sobą heheh ehh kiedyś poród był intymna sprawa a teraz te sesję i inne pierdoly to już przegiecie...

Alan póki co śpi, ja sobie pomalowalam pazury no i siedze z M. i oglądamy mecz.

Dobrej nocki :kiss:

11 lata 7 miesiąc temu - 11 lata 7 miesiąc temu #747415 przez natali
Haniu nie wiem czy pamietasz zdjecie Erniego jak spal na brzuszku, jeszcze nie tak dawno, mowilas ze lenka w zyciu by nie zasnela na brzuszku a teraz tylko tak zasypia ;-) co do odpychania nozka to widocznie ta jedna ma narazie silniejsza to tak jak z raczkami jedna dziecko chwyta mocniej druga lzej takze bez obaw .

Kakaszka kazda kobieta tak naprawde inaczej odczuwa bol jedne krzycza inne placza ale w tel pokazujq chyba tylko te spokojne bo kto by chcial ogladac zmeczona krzykiem babke hehe

Violcia milej.zabawy zycze a o maluszka badz spokojna zostaje w dobrych rekach.

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
cos mi fotki nie chca wejsc a juz dwa razy zmniejszalam

11 lata 7 miesiąc temu - 11 lata 7 miesiąc temu #747423 przez natali

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
Załączniki:

11 lata 7 miesiąc temu #747433 przez violcia00
Dzieki dziewczyny...Gochens a ja myslalam ze zostalam zapomniana juz tutaj :dry: ,a kiecke najwyzej sie kupi nowa jak bedzie trzeba choc w szafie kilka jest,ale tak to z nami kobietami jest :silly: no i mam nadzieje ze faktycznie tak jak piszecie rodzice sobie poradza.

No ja podczas porodu to strasznie wrzeszczalam,jak sobie przypomne ,to byla masakra,ale musialam to przetrwac.

Moja zabcia slodko spi,pewnie o 2 sie obudzi bo teraz cos mu sie poprzestawialo i sie tak budzi,przez co malo sie wysypiam.

Zapomnialam napisac ze wszystkie dzieciaczki cudowne i mamusie rowniez :blink:

11 lata 7 miesiąc temu #747434 przez Hania84
Ja tak na szybko...

dziewczyny zjebcił mi się internet...przeglądarkę mi szlag trafił i odtwarzam was z internet explorer...ale on do tyłka jest...wciąż się wiesza i wolno chodzi a jak chce zainstalować przeglądarkę normalną to on wciąż mi to blokuje. Wkurzyłam się na maksa i nie wiem co mam zrobić teraz. Ech zasrany komp.

Natali synuś śliczny

dobranoc

11 lata 7 miesiąc temu - 11 lata 7 miesiąc temu #747447 przez Marta1985
Piękne te nasze dzieci :-)

Tak na szybko, ja dziś musiałam zrobić zakupy bo w lodówce wiatr.... Pozniej bylam u rodzicow a potem wzięłam się za sprzatanie - jutro muszę tylko łazienke ogarnac bo z mezulkiem top chefa oglądaliśmy no i jak już usiadlam to mi się odechcialo ;-)

Mój mezus ma od 24 urlop 2 tygodnie jeden tydzień musi pozałatwiał parę spraw a drugi spędza tylko z nami :-)

Co do tv to ny postanowilismy ńie puszczać prży Bartku tv bo jak przypadkiem jest włączony to strasznie się na niego gapi... Ja oglądam tylko prży śniadaniu a potem jak bartek zasnie to od 20 my ogladany :-) ogólnie to radio leci ewentualnie bajki na cd puszczam. Znajomi też tak wychowali swojego syna i bardzo mi się to podobało :-) do tej pory tv go ńie ciągnie a ma 3 lata - ogląda jedynie bajkę przed snem :-)

Kasia mądry doktor - pisz nam zawsze to co mówil :-) a ten sh to ten w katowicach co kiedyś pisalas? Daj konkretne namiary ti się wybiorę tam bo szafa się pustoszy ;-)

My też idziemy teraz na wesele 2 dniowe z noclegiem także się pobawimy będą też moi rodzice i chrzestna Bartusia i in e ciotki - także będzie Bartuś pod opieką :-) będą też na tym weselu kamerzysta i fotografka ktorzy byli u nas na weselu, w dodatku oboje są strasznie sympatyczni i w moim wieku ze liczymy na ładne ujęcia po znajomości :-) muszę jutro przyszykowac garderobe :-)

Komputer powoli się składa także niedługo będę miala normalny dostęp do świata :-) i do allegro... :-) jedynie zamówiłam nagrywarke przeź allegro i sprzedawca coś kręci.... Poczekam do końca tygodnia i jak coś to wytocze dziala w jego stronę :-(

Mój Bartuś zaczął ssac intensywnie dolną warge - czy któras wie co to oznacza? ząbki?

Dobranoc :-*

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka