BezpiecznaCiaza112023

Macierzyństwa pierwszy tom ;)

11 lata 1 miesiąc temu - 11 lata 1 miesiąc temu #853307 przez KaRoLkA
Dzien dobry :)

Alanku wszystkiego dobrego , i ciotka tez zyczy siostrzyczki :kiss:

Szosteczka dzieki bogu ze obeszlo sie bez drutow , teraz niech sie goi prawidlowo :)

Kakaszka o kurka ja to bym o polnocy do apteki leciala ze strachu, choc nie mowie bo chce jeszcze jedno dziecko a nawet dwa ale moj narazie stwierdzil " ze on idzie na jakosc a nie na ilosc " :/ cos mu sie w glowie porobilo

Aleksia sprobuj infacol mojej pomagal na brzuszek jak bolal , no poprawia prace jelit niby jest do 6 miesiaca ale ja dawalam jej miesiac temu jak brzuszek bolal ;)

Malutka my mamyvtaki i tez jezdzi w aucie :)
allegro.pl/spacerowka-bomiko-model-m-tri...tis-i4012467765.html

Haniu pisz tu jak po lekarzu :)

Ikunia fajnie ze wkoncu jakas kaske Ci oddali :) co dzis dobrego na obiad planujesz ???? Buciory super a plaszczyk boski :blush: wyobrazilamnsobie Zosie w nim i te jej czarne oczyska :) udanego fryzjerowania :) a co bedziesz robic ??? Owocnego polowania na spodnie :)

U nas noc, do 22 musialam ja 3 razy dolulac bo ryk, pozniej pobudka o 1 i o 4 mleko a wstala o 8 :)
Dzisiaj znowu super pogoda takze idziemy z dziecmi na spacer bo umowilam sie z kolezanka :)

Dziewczyny ogladam pytanie na sniadanie i jest temat jedzenia niemowkakow , matka daja dzieciom jedzenie w calosci np. Ugotowany brokul , marchewka , makaron i dziecko samo sobie bierze i je ,mowia zeby nie przyzwyczajac do papek :/ co sadziciebo takim karmieniu ???
Milego dnia kochane :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 1 miesiąc temu - 11 lata 1 miesiąc temu #853324 przez Sophie25
Alanek słodziaku :kiss: :kiss: :kiss:

KaRolka czytałam kiedys o tej metodzie : babyledweaning.pl/start/przygotowania.html

Ja ostATNIO dałam Zosi makaronik do miseczki ładnie brała i powolutku rozdrabiała w buzi,brokuł mieciutki ugotowany tez :)

makaronik drobniutki ja dawałam taki mały makaronik i wcianała strasznie :laugh:
Załączniki:

11 lata 1 miesiąc temu - 11 lata 1 miesiąc temu #853328 przez Ikunia1910
Karolka obiad dzis na szybko. Przesmazylam cycki w cynamonie curry i papryce, pieczarki i cebulke skarmelizowalam, troche przecieru orygano i bazylii, troszke wody, papryka, pomidor, kukurydza i grzybki mun. Z makaronem albo ryzem. 3 minety i mozna jesc a ze dzis wychodzimy to nic wymyslnego nie robie.
Takie karmienie jest ok ale jak dzieciak ma juz zeby bo moze sie wrzodow nabawic wiec tak do poltora roku radze poczekac;)
A z wlosami to tylko koncowki podetne bo porozdwajane, na krotko nie moge bo Bartek mowi ze uwielbia moje dlugie kudelki wiec dalej zapuszczamy jeszcze troche i bede sie potykac:p haha ale marzy mi sie ostre cieniowanie takie w stylu japonskim tylko tez z wygody nie scinam bo wiadomo tak zwine w kite i mam swiety spokoj. Chociaz kto wie co sie stanie jak juz siade na fotelu moze pojde na zywiol:)

Ja tez bym okna myla ale ze mam jedno pomieszczenie to musze czekac do ładnego weekendu to wtedy B. pojdzie z mala na spacer a ja opekam okienka. W ten ma padac ale moze nastepny.
A i mamy w planach pojechac na wystawe lego a ze moj wieczny maly chlopiec to az sie pali do dunskich malych klocuszkow i ze niby dla zosi tam pojdziemy:p slodziak z niego. A uklada sie nam coraz lepiej az w szoku jestem. Chyba dlatego ze ma troszke mniej pracy wraca do domu mamy wiecej czasu dla siebie i slonko swieci i dlugow coraz mniej takze fajnie fajnie oby tak dalej.

???
:blush:

[link=https://www.suwaczki.com/] [/link]
Załączniki:

11 lata 1 miesiąc temu #853404 przez KaRoLkA
Ikunia cieniujnwiosna idzie trzeba cos dla siebie tez zrobic :) jakby sie B rzucal to zwal na mnie ze ja Cie pod puscilam hihi

Zoska fajnie zajada ten makaronik :)

jakie przyprawy pasuja do buraczkow ????

11 lata 1 miesiąc temu - 11 lata 1 miesiąc temu #853469 przez Hania84
hej jestem w końcu i ja :P

Malutka pokoik śliczny i inspiracja również :) ja uwielbiam wszystko co fioletowe, wrzosowe, śliwkowe etc. :lol:

kakaszka to kup dziś test i zrób jutro rano...tylko pamiętaj teraz rano bo wtedy najprawdziwszy wynik...ale jesli piszesz że z zabezpieczeniem i przerywany to ja myślę tak jak Agusia że zmiana klimatu, podróż to wszystko wywołała...bo taka też jest możliwość !!! nic się nie stresuj...a co będzie to będzie rodzice na pewno pomogą :)

Karolka kiedyś w TVN też był o tym program. Reni Jusis propaguje taki styl jedzenia...rękoma bo dziecko wtedy ma też przyjemnośc z jedzenia i uczy się szybciej itp. itd. Ale jestem tego zdania co Ikunia...poczekać aż dziecko będzie miało więcej ząbków zeby to rozdrobniło porządnie...moja Lena je grudkowe jedzenie ale zauważyłam że łyka...nie mieli jeszcze...więc bałabym sie dac jej teraz brokuła w całości na przykład.

W ogóle zauważyłam że Lena ma grudy w jedzonku ale jest ono w papce , wiecie takie mokre...i to łyka i jest okej...ale jak raz spróbowałam dac jej kawałek parówki to gdzie tam...zakrztusiła się...nie potrafi jeszcze takich rzeczy jeść...więc tak jak tu czytam Że wasze pociechy bułki ze szynkami, serami czy parówy już jedzą to w szoku jestem :cheer: moja jeśli precla zje to suchego i ciamka go długo.
Musze zacząć jej wprowadzac powoli od jutra jajeczniczkę, chleb z szynką...itp ;)

szósteczka to super że Pati nie musiała mieć drutów...jednak moja prośba do Anioła Stróża coś dała :)

teraz o sobie:
Byłam u ginki...przyjęła mnie fajnie...zrobiła wymaz czy nie ma czasem zapalenia jakiegoś...jajniki mam okej, szyjkę macicy super...śluz gęsty i klejący super...w jajnkach za chwilę będzie uwalniane jajeczko :P mówiła że dziś w nocy lub jutro rano...także zero ciupciania :P :lol: teraz !!! ale jak jej to wszystko opisałam że ciężko mi schudnąć że powoli to idzie że okres mam nieregularny że ostatnio mi się 2 tyg. spóźnił...zauważyła też że mam brzydką cerę teraz (wypryski :dry:) więc stwierdziła że to może być wina hormonów. Zleciła mi pobranie krwi na hormony tarczycy, męskie i jakieś jajnikowe czy coś w tym stylu. I powiedziała ze jeśli to będzie to...to poleci mi terapię hormonalną która wyreguluje mi wszystko i przy okazji powoduje ona też chudnięcie. Tyle że nie jest finansowana przez kase chorych...ale pal to...jakby miała mi pomóc to ją wezmę. A to plamienie co miałam to mówiła że owulacyjne na pewno :)
Także wiecie co u mnie :) następną wizytę mam 4 kwietnia bo od pojutrza moja ginka ma urlop do końca marca :P ufff w samą porę trafiłam :)

dobra lece Lenę położyć spać i robić obiad :) dziś nuggetsy robię :P

a właśnie Ikunia ale rewela obiad robisz :cheer: musze spisac składniki i spróbuję nowego smaku bo te moje już mi się nudzą :P
I super butki a płaszczyk miodzio :blush: ekstra modnisia będzie ze Zosi :)

do później

aaa i zapomniałam napisać :lol: Lena ma od dwóch dni drugą dolna dwójkę !!! :lol: także mamy już 6 ząbków !!! :)

11 lata 1 miesiąc temu #853470 przez Kasiasia
Hej kobietki
juz rano mialam napisac ale jak skonczylam czytac was to maly sie obudzil po 20 minutach, kurde raz spi dlugo raz krótko. Zglupiec mozna.
Oczywiscie przepraszam za literowki itp. Te pisanie na tablecie jest daremne i do tego wszystko tak w pospiechu robie. Wybaczcie!
szosteczka dobrze ze z Pati sie to tak rozwiazalo.
Malutka pokoik super, taki kolorowy a ten drugi przesliczny B)
Kakaszka nie stresuj sie! Co by nie bylo bedzie dobrze!
Alaneczku grzecznego rodzenstwa zycze i duzooooo bułek :P
Nie wiem czy juz pisalam ale wg madrych ksiazek ktore zmuszona jestem czytac to bedziemy a raczej mamy najinteligrntniejsze dzieci z mozliwych! Dzieci poczete w okolicach października i listopada maja najkorzystnirjsze warunki rozwoju. W brzusxku mamy jak na dworze zimno wiec nie narazone sa na przegrzania a urodzone gdy cieplo i wtedy maja w ok8l siebie najwiecej bodzcow. Mysle ze to akrat wszystkie mozemy przyjac za prawde bo nam onasie pofoba B)
u mnie dzis taka trmperatura jak wczoraj u malutkiej :-) poszlam z Tomkiem na dwor a on taki cyrk odwalił ze mialam dosc tylko ludziom sie tlumacyzlam ze siedziec nie lubi. Znow zaczal w placzu sie zanosic... a tak dlugo juz tego nie robil. Oczywiscie wzielam go na rece i od razu usmiech. Skubaniec jeden!
Trafilam na fajny komis dzieciecy i kupilam pchaczo-jezdzik Tomkowi za 44zeta, ale jakos jeszcze nie kuma ze procz pchania trzeba nogami ruszac i sie komicznie rozjezdza.
Kupilam tez pierwszy raz cos na tablicy -krzeelko do karmienia. Bo na tego palanta z allegro j6z nie licze od ponad 4 m-cy ani krzeselka ani forsy. A allegro mimo ze mu daje ostrzezenia toon spoko sprzedaje dalej i ma to w d.... jak ktorys raz do niech napisalam to mi odpisali ze moga tylko ostrzezenia i nic wiecej a ja zeby sprawe do sadu oddala.
Od 3 dni tomek tobi plastelinowe kupki. Kilka na dzien. Staram sie dawac mu duzo pic ale z tym ciezko. Nie wiem z czego to.
a co do jedzenia rekami to promuje to Reni Jusis i mojlekarz :S za jego namowa gotuje mu rozyczki brokulow i on sam je. Oczywisie wszystko w kolo zielone. Dr proponowal tez kalafior (ale moja tesciowa mi go odradza) i buraki ale wolalabym nie musiec sprzatac po nich :blink:
Wieczorem znow zajrze (fajnie ze jestescie) teraz czekam na meza i lece na praktyki. Wczoraj byly takie dzieci ze znow dziekowalam Bogu ze moje zdrowe.

11 lata 1 miesiąc temu #853471 przez Kasiasia
No i milego dnia :kiss:

11 lata 1 miesiąc temu - 11 lata 1 miesiąc temu #853476 przez Hania84
Kasiu jedzenie teraz jest bardziej zbite to i kupki będą inne :) i w pampersie inaczej taka kupka wygląda i na nocniczku też :) przekonałam sie już u Leny :) w pampku ma plastelinową ( bo ją rozdusi itp. :P) a na nocniczku jest normalna :) taka jak byc powinna :)
Ja dziś z Leną tez na miasto poszłam i w drodze powrotnej mi się darła ( mimo że w spacerówce i wszystko widziała B) ) a jak ją wzięłam na ręce to super i uśmiechy i gadanie B) a ja ją na rękach i wózek z tobołami pchałam B) matki to niekiedy mają B)

kurde kota mamy w korytarzu...miauczy jak powalony...jak uśpię Lenę to musze go wywalić :angry:

Agusia zdrowia dla Artka !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

heh a lekarka dzis zauważyła że mam na koniec marca urodziny i to 30 ! :blush: B) hehe miło mi się zrobiło że tak o tym wspomniała :) ponoć te w recepcji też mówiły :blush: fajne to takie :)

11 lata 1 miesiąc temu #853485 przez Sophie25
Stoje sobie w kuchni robie obiadek,Zoska w 3 pokoju zaraz przymknęła oczywiscie do kuchni i chyciła sie oczywiscie szuflady ja mieszam warzywka a patrze ona odkreciła sobie takie kułeczko od szuflady co sie otwiera i sobie Go mamli eju jak ona to odkreciła!? :ohmy: :ohmy:

Masakra drzwi sobie otwiera oczywiscie to teraz musze miec oczy nawet w dup za przeproszeniem :lol:

Spacerek udany ide teraz pranie wyjac :)

11 lata 1 miesiąc temu - 11 lata 1 miesiąc temu #853512 przez Hania84
Lena od godziny śpi :) ja dokańczam obiadek...i weszłam by spisac Ikuniowy przepis na cycki :lol: i co widzę ? :D :lol: " 3 MINETY i można jeść" haha Ikunia jesteś the best :lol: :D normalnie padłam ze śmiechu :D uwielbiam jak czasem takie figle powstają przy pisaniu :lol:
Swoją drogą dobra minetka przed obiadem nie jest zła B) haha :D :lol: :P

11 lata 1 miesiąc temu #853515 przez kakaszka
no wiec zrobilam jeszcze test i wyszlo co wczoraj, ale juz kupilam jednego na rano.

u nas pogoda tez dopiesuje, wiec mamusia dzis sie odjebala w miniuwe i szpile i az sie piekna poczula, ale to pewnie nie nadlugo, bo znowu bede hipopotamem, kurwa!!!!!!

juz w piatek ide do szkoly jazdy :) przynamniej jakas odskocznia.

11 lata 1 miesiąc temu #853516 przez dziubasek
Część kobitki :)

Karierę baletnicy mojej córki uważam za zakończoną, wczoraj dala mi taki popis ze odechcialo mi się z nie gdziekolwiek chodzić. Po 15 minutach rozbeczala się i było po balecie. Trochę się winie za to, chciałam jej przekazać jak najwięcej miłości poświęcając jej kazda wolna chwile i chyba przez to ona jest taka mamusiowa i dzika w stosunku do innych ludzi.
Co do jedzenie to ja mam troszkę inne zdanie na ten temat, uważam ze dziecko jakoś musi nauczyć się mielić ten pokarm w buzce( Julcia mieli pokarm w każdej postaci nie dławiac się i mając przy tym frajdę i nie sadze zeby z tego powodu nabawila sie wrzodow albo czegos podobnego),jeżeli ktoś ma ochotę czekac na zabki czy na ukończenie roku ma do tego prawo- tylko nie zdziwcie się jak półtoraroczne dziecko bedzie miało odruch wymiotny przy każdym twardszym jedzonku( nawet grubszy kawałku kartofelka)...

No i to mleko na noc działa chyba- ostatnie trzy noce super, wczoraj tylko jedna pobudka. Mieszam jej pol na pol mm z tym.mlekiem na noc bo to nocne jest dziwne w smaku i konsystencji. Spróbujcie, może wam też pomoże...

11 lata 1 miesiąc temu #853525 przez Hania84
Dziubasek wiesz nie wszystkie dzieci w równym tempie potrafią jeść twardsze rzeczy i z nimi sobie radzić B) to tak jak z chodzeniem czy czworakowaniem. Ale jeśli moja mała krztusi się twardszymi to co mam jej wciskac na siłe? to tak jak z początkowym jedzeniem obiadków...inne dzieci chciały i jadły a ona nie i miałam z tym problem...aż nadszedł dzień że załapała sama i dziuba otwierała. Więc wracając do twardszego pożywienia...jaki masz patent na to by Lena jadła i się nie krztusiła????
Pragnę zauważyć że nie jestem przeciwniczką takiego czegoś...grudki je ale miękkie...a co z twardszymi? jakaś rada??

11 lata 1 miesiąc temu #853532 przez dziubasek
Hania ja nie mowie zeby każdy podawał twarde produkty, jesli dziecko się dławi to oczywiście ze nie- ale ja bym próbowała zmieniając konsystencje posiłków. To prawda każde dziecko rozwija się swoim tempem ale jak nie spróbujesz to się nie przekonasz... Mam nadzieje ze nikogo nie urazilam - chciałam tylko wyrazić swoja opinie i tyle

11 lata 1 miesiąc temu - 11 lata 1 miesiąc temu #853535 przez Hania84
dziubasek no jo :lol: opinie mile widziane i nie uraziłaś...przynajmniej nie mnie ;) ja też tylko wyraziłam swoje zdanie :P :lol:
oczywiście że będe próbować...najpierw twardsze bardziej rozdrobnione i co jakiś czas zmieniać będę na mniej rozdrobnione i zobaczymy...ale na razie po parówie było przekręcanko do góry plecami i wypluwanko :P

ja juz po obiedzie...ale się obżarłam coleslawem :P uwielbiam tę surówkę w Poznaniu jadłam ją co rusz :blink:

aaa kupiłam dziś obrus świąteczny na stół wielkanocny :lol: w promo był to wzięłam...sliczny jest :) ze zajączkami i jajcami :)

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka