- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- Imiona dla dzieci :)
Imiona dla dzieci :)
- eash
-
Autor
- Wylogowany
- rozmowna
-

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- ewelina
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-
ja sie zastanawiam nadal nad imieniem MARITA lub MARIKA....
zgadzam się z EMME niektóre nowoczesne imiona nie pasują do nazwiska na to tez nalezy zwrocic uwagę... znajomi nie zwrócili zbytniej uwagi i inicjały wyszły WC, wiec wtopaaaaa:)

[
- eash
-
Autor
- Wylogowany
- rozmowna
-

ja się spotkałam z nazwiskiem typu "Roland Nowak - usługi hydrauliczne" czy coś takiego (mam nadzieję, że na forum nie zajrzy żona/matka/siostra/córka" Rolanda i się nie pogniewa

poza tym jest coś takiego, że imię sugeruje człowiekowi, z kim ma się do czynienia, jaki to typ człowieka. czasem ta sugestia może być mylna, ale wybierając imie dla dziecka, warto zastanowić się, kim chcemy, żeby w przyszłości było, jak chcemy, żeby było postrzegane. Np. imię "Clarissa" czy "Angela" jest całkiem fajne dla tancerki gogo, ale wyobrażacie sobie profesor z wyższej uczelni lub poważną biznes woman o takim imieniu? jakoś to dziwnie brzmi... albo wyobraźcie sobie, że poznajecie księdza o imieniu Kevin czy dyrektora projektu w poważnej firmie o imieniu Denis... no ja nie wiem... po prostu trzeba mieć jakieś wyczucie, wybierać te imiona wg gustu, ale i z jakims zdrowym rozsądkiem czy umiarem...
opowiem wam anegdotkę: kiedy miałam naście lat i byłam w wieku, w którym człowiek dąży do wyróznienia się, nadszedł czas bierzmowania i wyboru imienia. swojego - Edyta Anna - nigdy specjalnie nie lubiłam, uważając je za pospolite. wyszukałam więc sobie takie "piękne, cudne, wyjątkowe" z Biblii - Salomea. i tuż przed bierzmowaniem babcia, która nie dosłyszy, zapytała, jakie imię wybrałam. powiedziałam, że Salomea. popatrzyła na mnie jakoś dziwnie, a wieczorem ojciec taka awanture mi zrobił, że hej - bo podobno babcia cały dzien przepłakała, bo ja chcę sobie dać imię Salmonella - jak ta choroba zakaźna - i co ludzie powiedzą.
na tym skończyłam etap udziwnień w moim życiu. a do bierzmowania poszłam z imieniem Ewa

i powiem wam, że to imię dla dziewczynki, zwłaszcza pierworodnej, wydaje mi się super. tylko ze eks mojego tak ma na imie, wiec... no - odpada

- Emme
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 1

Ja nie lubiłam mojego imienia przez lata. teraz bardzo mi się podoba, bo mimo, że jest proste i raczej popularne to zarazem oryginalne- Magda (nie Magdalena:>)
- martela89
-
- Gość
-

Uważam,że te imiona ,które teraz wchodzą do mody kiedyś będą normą tak jak Krzysiek ,czy nawet Józek i dziadek Kevin będzie normą tak jak dziadek Franek

Bo np. Imię Wiktoria albo Anastazja kiedyś bardzo popularne imiona na jakiś czas zanikły,a teraz pełno wszędzie Wiktorii czy Anastazji.
To jest indywidualna sprawa każdego człowieka bo ja nie lubię oklepanych imion, siedzę na placu zabaw zawołam Julka to obróci się 50% dziewczynek i z Wiktoriami jest to samo.
Nie krytykuję wyboru imion bo to jest sprawa rodziców i jeżeli ktoś ma ochotę nazwać dziecko Denis,Ronald czy nawet Alechandro albo Wojtek,Franek czy Józio to jest to jego sprawą

- PIEGUSEK
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-
...z tych co mi się podobają to syn ma na imię BARTOSZ... z chłopięcych to fajne jeszcze MIROSŁAW, WOJCIECH, JAKUB i FILIP
...dla dziewczynki: JOANNA, ALEKSANDRA, KATARZYNA, WIKTORIA
- Mirella
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Klaudia - najcudniejsze dziecię na świecie
- Otrzymane podziękowania: 72

- natmur11
-
- Wylogowany
- Moderator
-
ja mam babcie Zuzie i nie uwazam ze to jest jakies krzywdzace, rownie dobrze mozna pomyslec ze dziecko o imieniu Władziu, Stasiu czy Zygmunt jest wymyslem zdziwaczalych rodzicow. Ale nie ma imion ktore pasuja do slodkiego uroczego malego dziecka a kilkadziesiat lat pozniej do powaznej osoby. jedyna sytuacja w ktorej rodzice moga skrzywdzic dziecko imieniem to pisownia imienia np, wanessa, dzesika, i tego typu bledy:0
- raczek10
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Rodzinka w komplecie :P

/035/0354289b0.png?3420[/img] [/url]

s2.pierwszezabki.pl/035/0354289b0.png?6371

- Mirella
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Klaudia - najcudniejsze dziecię na świecie
- Otrzymane podziękowania: 72

- ifka
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Lenka :*22.01.11:*

- Emme
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- _aga86_
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- 16/10/2009- najszczesliwszy dzien w moim zyciu:)

- ifka
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

- ifka
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-