BezpiecznaCiaza112023

ciaza i porod w Hiszpanii

12 lata 6 miesiąc temu #439962 przez kasiah
Witam wszystkich,

Moja zoaladkowka chyba dopiero dzisiaj puscila, bo jeszcze wczoraj srednio sie czulam i nie mialam apetytu. Za to dopadl mnie bol gardla, musze zaczac stosowac jakies domowe sposoby na ten bol, bo boje sie zeby sie bylo gorzej.
Wczoraj zrobialam pierwsze zakupy wyprawkowe na allegro :) w koncu, bo myslalam ze nigdy sie za to nie zabiore. Czesc rzeczy chce kupic w PL i mama mi to wszystko wysle, a rzeczy o wiekszych gabarytach i co tam jeszcze bedzie brakowalo kupie tutaj. O ile kupowanie ciuszkow sprawialo mi duzo frajdy to jakos zakup innych potrzebnych rzeczy juz jakos mniej mnie cieszy, moze dlatego ze widze jak kasy ubywa hehe
Nawet nie wiecie jaka przyjemnosc sprawia mi czytanie o waszych maluchach. Czuje sie troche taka wirtualna ciotka ich wszystkich, ciesze sie razem z wami w milych momentach , smuce kiedy dzieje sie cos zlego i oczywiscie zadrosze wam strasznie ze juz je tulicie, ale co tam jeszcze niecale 3 miesiace, byle do grudnia...
Kamila ja tez ci podziwiam za te przetwory, mi sie ani nie chce ani nawet nie wiem jak sie je robi. Pochwal sie jak ci wyszly. Pewnie bardzo smaczne...mmm slinka mi leci na sama mysl. Jaz polskich przetworow najbardziej tesknie za ogorkami kiszonymi
Anusska dzieki za link o tych formalnosciach
Cata... wow ale sliczny twoj Alex, piekny ma usmiech

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 6 miesiąc temu #440101 przez tatus73
Cata, cudowny usmiech twojego maluszka, co do obywatelstwa to w registro civil nam powiedzieli, ze na poczatku dziecko ma ob. polskie a po roku od momentu wystawienia paszportu i jesli zrobimy mu DNI, moze miec tez hiszpanskie, nie jedno do wyboru tylko podwojne, polskie i hiszp.,
Anusska, to sobie Milenka podjada smakolyki, ja idac za twoim przykladem sprobowalem dzis troche chlebka z maselkiem Marcelkowi dac, usmialismy sie jak nigdy, mial tak kwasna minke jakby cytryne, albo nawet jakiegos robaka jadl, szkoda ze aparatu nie mialem pod reka, ale jutro znow sprobuje, niech sie przyzwyczaja,

12 lata 6 miesiąc temu #440178 przez cata
Dzien dobry!
U nas kolejna nocka nie przespana,maly ostatnio ma problemy z zasypianiem, a jak juz zasnie to w nocy wybudza sie machyajac swoimi konczynami ,kreci sie i marudzi. Dzisiaj doszlam, ze to brzuch nie moze zrobic kupki ,baczki tez nie chca wyjsc. Dzis rano przypomnialam sobie o waszych poradach termometrowych,zaaplikowalam malemu i gotowe kupka zrobiona i rogal na twarzy.teraz spokojnie spi.Boje sie tylko zeby sie to juz nie powturzylo,bo z tego co pisalyscie to dziecie sie do tego przyzwyczajaja i pozniej sami nie potrafia zrobic. Nie wiem tylko co wywolalo tr zaparcia katarek,czy moze moje menu.Zjadlam wczoraj pare gruszek,myslicie ze to mialo swoj wplyw?
Ania-83 powiem tak jesli wybierasz sie do Polski i zostaniesz w jednym miejscu tzn. Nocleg i nie bedziesz z nim po tej Polsce podrozowac to mysle, ze nie bedzie wiekszych problemow i pod warunkiem, ze bedzie zdrowy no ale to raczej ciezko przywidziec .
Anuskaa to ta kase mozna pobierac jak sie jest na macierzynskim?
Camila dawaj fote,ja w sumie tez robilam sloiki ,ale jeszcze w czasach gdy maly byl brzuchu,teraz to rzecz nierealna. A robisz tez kiszone? Bo mi tutaj nie wychodza,robie czasami malosolne ale wychodza naprawde bezsolne tutejsze ogorki maja chyba grubsza skorke. A musze sie pochwalic ,ze kisze kapuste.
Kasiah lecz sie zawczasu,pij herbatke z lipy pomaga na przeziebienie i plucz gardelko szalwia,lub pij mleczko z miodkiem. A zapomnialam najlepszym sposobem na bol gardla jest – wlacz do szklanki goraco wode dodac lyzke miodu i pozostawic na noc,wypic rano na czczo.sprawdzone!
Tatus,ale mnie zaskoczyles z tym obywatelstwem,ja bylam przekonana ze mozna miec tylko jedno,paszport juz mam wiec bedzie mial tylko jedno.Czytalam ze gdy bedzie pelnoletni bedzie mogl sam zadecydowac jakie chce miec obywatelstwo. Nie rozumiem tego z tym DNI myslalm ze to trzeba obowiazkowo zrobic ,zeby zrobic mu tarjeta sanitaria i empadronamiento. Kurcze ja to sie nie moge polapac co trzeba zrobic.jak ciezko jest byc obcokrajowcem. Wstaw koniecznie zdjecie Marcelka jak zajade ten chlebek.
Moj brzdac juz sie obudzil i znowu placze,ja nie wiem jak mu pomoc.

12 lata 6 miesiąc temu #440185 przez olencja
Anuskka, ale Ty kochana jestes ;)) Tak sobie Was czytam, bo tu sie wiecej dzieje niz u nas. I roztapiam sie, jak czytam o Waszych doswiadczeniach, widze zdjecia z USG albo takich malenstw. Przecudne sa wszystkie. Buziaczki i glaski :lol:
NO wiec ja tez kupilam takie kubeczki na 125 ml i w tym Mayi mroze. Ale doczytalam, ze Marcelek Tatusia zjada 200 ml i poprawia jogurcikami. No a wczoraj ugotowalam jej brokula, kalafiora, poledwiczke, pora, ser i ryz i zjadla podwojna porcje!( Swoja droga zauwazylam, ze lubi bardziej slone niz slodkie jedzonko. Oczywiscie nie dosalam, ale np ser jest slony, dodaje bazylie, natke pietruszki czy koperek. No ale por, cebula i czosnek to juz koniecznie musza byc... W zyciu nie spotkalam dziecka, ktore ma takie upodobania :lol: ) Caly czas bylo mniam i mniam. No ale w koncu miala dosc. No i zastanawiam sie czy te 125 to nie jest troche malo. Moze powinnam zaczac dodawac jeszcze polowe porcji? Hmmm, zobacze jak dzisiaj pojdzie.

12 lata 6 miesiąc temu #440235 przez annaem66
Witam Was dziewczyni, i Tatusia i mam do Tatusia73 pytanie... czyli Twój Marcelek po roku ma 2 obywatelstwa pol i hiszp. Przeciez od kiedy jesteśmy w UE nie można miec dwóch obywatelstw, ae moze co innego piszą a praktyka jest inna ?
A umiejscowialeś akt urodzenia Marcelka w Polsce ? Oboje zoną jestescie Polakami jesli moge zapytać ?
Tak podpytuje bo w marcu będę rodzić, i rozmyślam jak będzie dziecku w zyciu najlepiej ale ja mozna 2 to bylo super, Tylko chyba wtedy jak chce się hiszpansie ob. to nie można w Polsce rejestrować aktu urodzenia ? I ja mam problem bo chyba musze miec polski dokument będę brała z Polski zasiłek macierzyński. Tu to chyba nie ma o co się ubiegać, nie mamy tu z mezem ubezpieczenia.

Co do zakupów dla dzidzi to też wyszłam z założenia ze lepiej w Polsce kupić, ceny niby cyferi mają te same ale waluta inna, a jakość podobna produtów. więć cuna y cochito desde Polonia plus kurier to i ta będzie taniej. U nas fajne jest allegro przejrzyste nowe uzywane rzeczy, tu czegos takiego niema, jedynie ebay ?

Pozdrawiam serdecznie, miłego dnia ;))

12 lata 6 miesiąc temu #440297 przez tatus73
witam mamusie, to ja juz zglupialem z tym obywatelstwem, nam przy rejestracji Marcela w registro civil tak kobieta powiedziala, ze po roku od DNI moze miec drugie, chyba ze jej sie cos pokrecilo, nie wiem. Cata, do empadronamiento i tarjeta sanitaria nie jest potrzebne DNI, chyba ze u was w regionie jest inaczej,a z tym zameldowaniem to w ogole smiesznie bylo, jak chcielismy Marcela zameldowac to sie okazalo, ze juz jest zameldowany, automatycznie od momentu rejestracji w registro civil. Pozdrawiam wszystkie mamusie

12 lata 6 miesiąc temu - 12 lata 6 miesiąc temu #440392 przez Agathe888
Hej Kochani!
Od dzisiaj sie witam nie z migrena a z anemia...:) wyszlo na badaniach krwi:/
Zelazo kupione, watrobka i szpinak kupione, bede sie od dzisiaj faszerowac.

Wlasnie zadzwonilam do konsulatu dowiedziec sie o obywatelstwo bo chcialabym aby Zosia miala 2 - polskie i hiszpanskie. Pani potwierdzila ze tak bedzie! Zosia dostanie akt urodzenia hiszpanski i potem trzeba tez w ciagu pierwszego roku zarejestrowac ja w Polsce (aby mogla dostawac kolejne paszporty). Do tego potrzeba przetlumaczony akt Zosi i jej Taty i rowniez moj.
Pani mowila duzo a ja zapamietalam malo:( ale najwazniejsze ze wszystko da sie zalatwic. Bedzie i PESEL i paszport :)

A gdzie sa gumis i gatita i lenita?? Mam nadzieje ze wszystko u was dziewczyny ok!

Ostatnia ciekawostka. Poprosilam o ponowne zbadanie grupy krwi bo nie bylam pewna czy mam AB- (sprawdzone w Polsce wiele lat temu). Wyszlo tutaj ze mam 0- !!!! (to chyba to hiszpanskie slonce:)) A tak na powaznie to ktos sie musial pomylic !!! Poprosilam Mame zeby poszukala i znalazla wyniki z AB-.. tak wiec mam 2 dokumenty i 2 rozne grupy. Musze jeszcze raz zrobic. Az strach pomyslec co by bylo gdyby ktos mi zapodal zla krew...

12 lata 6 miesiąc temu - 12 lata 6 miesiąc temu #440395 przez anuskka
Hejka
Tatus ,Cata to widze ze co region to inne przepisy.
Co do obywatelstwa to nie wiem,bo my wszyscy mamy poskie.Ale u nas do empadronamiento wystarczylo libro de familia. Ale zeby dostac tajeta sanitaria juz potrzebne jest DNI,czy NIE. Na poczatek w Seguridad Social dostalam tylko ubezpieczenie na 9 miesiecy , teraz bylam juz z NIE i dopiero teraz w przychodni dostane tarjete sanitaria na stale.

Hehe Tatus wyobrazam sobie minke Marcelka :lol: :lol: .Ale zdjecie moglbys jakies aktualne dolaczyc-pewnie juz sie zmienil od czasu poprzednich-pliiiiisssss

Olencja wow :ohmy: jestem w szoku. Mayeczka jada juz jak duza dziewczynka.Jestes moja idolka :lol: ja wczoraj odwazylam sie podac zoltko-ale smakowalo!!!
Olencja a teraz poprosze o zdjecie Mai

Annaem fajnie ze do nas wrocilas.Ale ci zazdroszcze ze jeszcze wszystko przed toba :blink:

Kasiah no i tobie tez-oczywiscie wszystkiego pozytywnego ,bo jednak za dolegliwosciami zoladkowymi mniej. Nie daj sie

Kamila szybka jestes z tymi przetworami. Mnie chyba brak samozaparcia-bo pojadlby roznych salatek mniam,mniam. A co do farmacii-to nie kazde dziecko musi sie zachwycac-poza tym Carolinka jest troche mlodsza od Milenki,wiec tez ma jeszcze czas.A ja pytalam tylko z ciekawosci.

Cata nie mam pojecia co moglo byc przyczyna zaparcia-moze i gruszki...bo przeziebienie,czy katarki raczej ida w parze z luzniejszymi kupkami.

Kurcze-pisze tego posta juz z godzine. milenka nie spi i co chwile wstaje przy sofie. Wiec ,zeby nie zrobila sobie krzywdy musze ja asekurowac. nagralam filmik,jak go wrzuce na youtube to wstawie link.
a dzis doszedl mi nowy klopot. pies warczal na Milenke jak sie do niego zblizala. boje sie zeby nie zrobil jej zlego w chwili nieuwagi z mojej strony :angry: kurcze a przredwczoraj tak ladnie sie z nia bawil...

Agathe rozminelam sie z toba przez to moje dluuuugie rozwleczenie w czasie. :blink: Ale jaja z ta twoja grupa krwi :ohmy: Rzeczywiscie ,gdyby nie daj Boze podali ci ta AB- :huh: !!!!
Moze zrob jeszcze raz to badanie gdzie indziej-bo pieron wie-gdzies ktos sie pomylil-tylko kto i gdzie????
No i walcz z anemia bidulo ty nasza. A migreny oslably troche?

OOooo dziecko mi usnelo ,wiec dodam jeszcze ,ze jak Olencja uwielbiam tu wchodzic, bo Milenka juz mi sie wydaje taka duza-a tu az sie roi ;) od malenstw. no i tych ktore dopiero podgladamy w brzusiach. :kiss: :kiss: :kiss: :kiss: Trzymcie sie wszyscy mocno i buziaczki dla wszystkich bez wyjatku.

12 lata 6 miesiąc temu #440462 przez tatus73
Anusska, no to rzeczywiscie w kazdym regionie inaczej, u nas dzieci do lat 14 nie musza miec NIE, Marcel dostal swoja tarjete sanitaria jak mial 3 tyg.,wystarczylo libro de familia i nasze dane,
postaram sie pozniej jakies zdjecia wstawic, bo w tej chwili ten maly rozrabiaka probuje ze mna posty pisac
milego dnia

12 lata 6 miesiąc temu #440510 przez cata
Kurcze to faktycznie co region to inny obyczaj,ja do wszystkiego potrzebuje numer NIE,masakra,z tarjeta sanitaria to tez dostane bez numeru na jakis czas. A z obywatelstwem to pierwsze slysze, ze mozna miec dwa. No ale panie w konsulacie nie klamia.
Jejku wasze dzieciaczki juz normalne jedzonka jedza,takie juz duzutkie sa,fajnie.
Lece chrzan mrozic ;)

12 lata 6 miesiąc temu #440535 przez Agathe888
anuskka migreny juz minely:) czasem boli mnie glowa ale to nic w porownaniu do tego co musialam przezywac. teraz natomiast bola mnie plecy:) no ale wiedzialam ze tego sie nie ominie.

wlasnie jestem po obiedze. sa u nas rodzice Raula, jego Mama przejela dowodzenie w kuchni. zrobila mi watrobke ktora wczoraj kupilam..chcialam sama zrobic bo watrobka to ciezka sprawa, nie kazdy lubi - ja tylko mieciutka z cebula i w malych kawalkach. Nie mialam czasu zareagowac gdy ona wrzucila na patelnie wielki kawal i po 5 min mi postawila przed nosem watrobke wielkosci schabowego, taka twarda z zylkami. dziewczyny myslalam ze sie przekrece!!! ale zjadlam udawajac ze mi bardzo smakuje. chyba juz w zyciu nie zjem watrobki:( mysle o tym co mam w brzuchu i nadal jestem w szoku.
ide do sklepu wybierac farbe do pokoju Zosi. moze zapomne.

12 lata 6 miesiąc temu #440598 przez anuskka
obiecany link
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

12 lata 6 miesiąc temu - 12 lata 6 miesiąc temu #440602 przez kamila7-26
MY musielismy miec numer NIE zeby zrobic malej karte do lekarza u nas mala byla przez pierwszy miesiac na naszym ubezpieczeniu nie dali jej tymczasowego dopiero jak miala numer NIE to wtedy ja zapisali masakra z tymi papierami!! Agathe dobrze ze migreny minely no ale przyczepila sie anemia ojj biedulko ty nasza uwazaj na siebie no i jedz tesciowej watrobke ojjj wspolczuje :P
Anuskka ja tez juz pisze 20 minut tego posta i chyba nie skoncze widze ze wrzucilas linka obiecuje ze ogladne tylko pozniej teraz ja dodam pare zdjec i zmykam bo lobuziara mala mi nie daje nic zrobic :)
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

oki zmykam pozniej wrzuce jeszcze kilka fotek mojej ksiezniczki :)
Załączniki:

12 lata 6 miesiąc temu #440798 przez kamila7-26
Anuskka Milenka poprostu cudna jeju banan nie schodzil mi z twarzy jak to ogladalam :) slodziak malutki juz niedlugo chodzic bedzie :) ucaluj ja mocno!!

12 lata 6 miesiąc temu #441071 przez kasiah
hej wam
cos dzisiaj mam strasznego lenia, leze na kanapie i nic nie robie. Pewnie to dlatego ze sie dzisiaj nie wyspalam, obudzilam sie o 3 w nocy i nie spalam do 5, wiem ze pozniej to tak beda wygladaly moje noce ale przez te niecale 3 miesiace, ktore mi zostaly chcialabym sie wysypiac a tutaj nic z tego i spie srednio lub fatalnie...

Anusska filmik jest super a Milenka po prostu bombowa, usmiechalam sie przez caly filmik.

A Caroilnka jakie ma piekne wielkie oczy na tym ostatnim zdjeciu.

A co do obywatelstwa to mozna miec podwojne bodajze do 18-go roku zycia, pozniej trzeba wybrac

Moderatorzy: kasiorailona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka