- Otrzymane podziękowania: 13
- /
- /
- /
- /
- Listopadówki 2014
Listopadówki 2014
- Alex_87
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

a to grupowe oczekiwanie na poród następnej mamuśki - bezcenne

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Anabelle
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- https://matuli.pl/

- Anna1807
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- Otrzymane podziękowania: 6
GRATULUJĘ piękny BOBASEK rośnie!

Tak się cieszę! Zaciskam za Ciebie i Maluszka ze wszystkich sił!
Pisałyscie o szkole rodzenia i powiem szczerze,że chodziłam z mężem przed narodzinami Mareczka i bardzo nam to pomogło szczególnie jeżeli chodzi o sam poród i karmienie,a jeżeli chodzi o opiekę i pielęgnacyjne sprawy to tak jak napisała Alex wszystko wygląda inaczej z lalką a inaczej z ruchliwym, delikatnym noworodkiem

Teraz lekarz też proponował nam szkołę,ale bardziej ze względu na poznanie położnych które pracują w szpitalu w którym będę mieć cięcie, jednak wolę wydać te pieniądze na wyprawke niż na ich poznanie

Ale z pewnością jeżeli miałabym rodzić siłami natury skorzystałabym z zajęć takiej szkoły.

Czas mi się dłuży, ale to ze względu na psychikę jest mi ciężko. Jak Lilianka się nie rusza to już mam schizy

Mam nadzieję, że teraz czas szybko będzie mijać i wszystko dobrze się skończy:)
Moje Najukochansze Skarby
Lilianna 27.10.2014
Marek 15.02.2007
Moje Aniołki[*][*][*]
Emilka 19 tydzień (*29.12.2011)
Gabriel 15 tydzień (*19.07.2013)
Kruszynka 9 tydzień (*5.12.2013)
- sandroosia
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-
- Otrzymane podziękowania: 0
- Alex_87
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

- Maddy
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-

Odliczam dni kiedy zostane wreszcie Mama. Po 3 latach staran, w koncu sie udalo... Juz tracilam nadzieje, a tu taka niespodzianka

- Anabelle
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
jedna szpitalna 350 zł, ale dzieki temu 8 wejsc na aqua aerobic i porod rodzinny gratis
druga na nfz w przychodni obok domu.
pierwsza rewelka. duzo wynieslismy, szczegolnie w kwestii porodu rodzinnego, laktacji i druga badziewna, połozna totalnie nie ogarnieta, bez taktu, do tego wszystko na odwal sie, metody z 19 wieku, no i nie wiedziała co to tummy tub którego poznałam w płatnej szkole rodzenia

duzo zalezy jednak nie od ceny, a od prowadzacych
- Izma181
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-
- Otrzymane podziękowania: 2
odnośnie szkoły rodzenia, ja w czwartek zaliczyłam 1 zajęcia. Myślałam, że będę jedyna bez partnera a tu guzik;) więcej babeczek bez faceta przyszło, choć myślę, że akurat lekcja kąpania ( bo to było w programie) mojemu mężusiowi by się przydała, choć rzadko jest w domu, ale myślę, że jak już będzie dzidzia na świecie to też będzie chciał się nią zaopiekować. U mnie szkoła rodzenia jest za darmo, gdyby była płatna na pewno bym nie poszła, bo nie stać mnie, biedną studentkę i księgowa na taki wydatek

- sandroosia
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-

- Izma181
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-
- sandroosia
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-

- Anabelle
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
A emolienty są tansze w internetowych aptekach, np w stacjonarnej widziałam po 60 zł, a w aptece gemini oilatum kosztuje ok 38 zł za wielką butle

- Izma181
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-
Anabelle z kosmetyków jakie kupiłam to własnie Oilatum mała buteleczka bo nie wiem czy bedzie dobra, ale widze że na różnych forach polecaja, z tej samej firmy mam mały krem do suchych miejsc, kolana stópki, kupiłam też bepanthen do pupy, jak sie nie przyda to wyczytałam ze dobry jest na pogryzione sutki, mam też oliwke z hipa malutka buteleczke, jak nie uzyje na dzieciatku to na sobie lub sprezentuje babci ona lubi byc "tłusta" XD poza tym nie mam nic z typowych kosmetyków. Słyszałam o szamponach na ciemieniuchę itp ale nie wiem czy to konieczne, sudokrem np jest bardzo "gruby" ciężko może się go z pupy po kapieli zmywać. Mam kupione tez jeszcze nożyczki okragłe dla niemowlaka, szczotke do włośów miękką zastanawiam sie nad aspiratorkiem do noska i chyba wszystko. Powinnam cos jeszcze mieć ( nie wypisuję mokrych chusteczek, pampersów, wacików i patyczków kosmetycznych bo to oczywiste ze kazdy musi miec;)) dajcie znać kobitki czy cosik jeszcze mam kupic.
- Anabelle
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

Do noska mam fridę i aspirator katarek do odkurzacza - raz dwa i nos czysty

Ale to dziewczyny będą na pewno jeszcze pisać bliżej porodu

- Alex_87
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

My byliśmy w poniedziałek na usg 3d, Tymon waży 930g, będzie prawdopodobne mniejszy od córki, narazie waga prognozowana to 3600, ciekawe czy się sprawdzi. U córki się sprawdziło ponad 4kg :)Teraz chyba syn z wagą pójdzie we mnie

Co do kosmetyków, ja na początek kupiłam Oillatum a w tej ciąży chyba kupię olejek Linomagu, moja siostra kąpie w nim synka i jest ok, kosztuje grosze więc jakby coś było nie tak to kupię coś droższego. Później jak nie będzie problemów to tak jak Zuzkę będę kąpała w Nivea itp. akurat z Nivea mam dużo płynów i balsamów od cioci ze szpitala. Szamponu na ciemieniuchę nie miałam. Do noska na początek zwykła gruszka, później frida i katarek, no i spray sterimar. Do pępka zalecają Octenisept, ale ja używałam spirytusu

a oliwki to używałam tylko do masażu małej i na ciemieniuchę.
Planuje też w domu używac tylko wody i mydła do mycia pupy, u Zuzki dość długo używałam w ciągu dnia tylko mokrych chusteczek, ale u małego wolałabym zminimalizować ich użycie.