BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Lipcowe 2013

12 lata 3 tygodni temu #640108 przez dorkiszon
Ja dzis byłam na badaniach krwi i moczu i dostałam od koleżanki smsa, ze juz urodziła, a miała termin na 15 maja w sumie to donoszone dziecko, ale strasznie małe sie urodziło 2 kg ciekawe co spowodowało tak małą wagę urodzeniową.
Jeśli chodzi o apetyt to ja nie narzekam, a moja waga juz sie nie przejmuje wole juz chyba więcej ważyć, bo wtedy myślę, że mi sie nie urodzi dziecko z taką niedowagą no chyba, że się mylę, bo ta koleżanka właśnie ważyła ciągle jakos mało w ciąży więc może też to świadczy, ale nie jestem pewna.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 3 tygodni temu #640190 przez sloneczko33
moja kolezanka dzis o 4 nad ranem urodzila blizniaczki a termin planowo miala na 12 maja

12 lata 3 tygodni temu #640205 przez agusiaa26
siwa342 śliczny brzunio Laura i Julianna piękne imiona :)

Jamajka a tej Pani to nie za dobrze??

mamuśki pamiętajmy że te nasze kochane dodatkowe kilogramy to w większości nasza dzidzia łożysko, wody, cyce itd więc wyluzujmy i jedzmy normalnie :)

12 lata 3 tygodni temu #640216 przez dziubasek
Lacra dziubaskowa moc poszla w niepamiec :angry: ja jeszcze z Miss w wyrku leze... plecy mnie bola masakratycznie na dodatek caly czas mam nerwa(chodze jak bomba zegarowa)
Jamajka sliczna z ciebie mamuska :) a hamaczka tez zazdroscimy ;)
Cos bym zjadla ale mi sie nie chce z wyrka wychodzic... ehhhh pogoda piekna((czyt 12stopni i sloneczko)wiec trzeba cos zaplanowac dla starszej siostry :laugh:

12 lata 3 tygodni temu #640225 przez emi87
Witam kochane :)
ja dzis sie o 5.30 obudziłam i nie mogłam sie ułożyc - kręgoslu i nogi mnie bolały, kości pipne też :/ za duzo w pracy wczoraj siedziałam...na szczęscie dziś tylko 6h i weekend :D
co do stresu - pod względem "wyposażenia" sie nie stresuje :) praktycznie wszystko gotowe. dzis poprasuje ciuszki i poukładam, zobacze czy czegos brakuje. skocze jeszcze ktoregos dnia do rossmana, apteki,zamówic laktator,literki nad łóżeczko, w maju zamawiamy wózek, :) no i szlafroczek musze dorwać hehe a tak wsio mam :) nawet torba do szpitala wstepnie naszykowana :)
bardziej mnie stresuje to ze to ostatni miesiac w pracy i od czerwca chce isc na zwolnienie...jakos sobie nie wyobrażam tego :huh: 2 lata non stop w moim "dziecku" pracowałam po 10-12h, najwyzej tydzień wolnego w roku...jakos tak mi ciezko bedzie ale bede tam codziennie wpadac w odwiedziny :D bo sie zpłacze i zatesknie :D
za 2 tyg usg - nie moge sie doczekac!!!! :D

bea i jak samopoczucie?? ja naturalnymi metodami (imbir,syrop z malin, cebula,czosnek,inhalcje itp), za drugim razem juz antybiotyk...brałam tez ten syrop Prenatalen ale dla mnie lipa.lepszy z cebuli-na prawde :)
malutka rośnie :D masz jakies zdjecia z usg?

słoneczko coraz wieksza niunia :)

dorkiszon moja az tak mocno nie kopie :D a czkawki tez wogóle nie czuje hmmm :unsure:
skurczy tez nie mam...ostatnio mi raz brzuch stwardniał ale to od gazów raczej...
a nie przepraszam-własnie czułam czkawke przed chwila - rytmiczne podskakiwanie/pukanie :P

Lacrusia jakby nie patrzec idziesz pierwsza na odstrzał :D kazda z nas juz zaczyna o tym myśleć :)

Ptrizia noooo jaki brzunio słodki :)

moonia a podobno hormony po porodzie sa gorsze niz te przed... a moze to przez pogode?? bo u mnie brak słonca i chodze nie do życia jakaś....zamulona ciągle..
to czekamy na zdjecia z usg! :)

Qltoorka spokojnie jeszcze z brzuchem polatasz :P nie tak predko kochana hihi bedzie dobrze, no panic :*

Jamajka ech ty to n9ie masz szczęscia bidulko nasza. trzymaj sie cieplutko :* moze to przesilenie i przejdzie...
o jak fajnie na tym hamaczku :D śliczna ciężaróweczka z ciebie :*

agusia fajne zdjęcie - słodka dupinka malutka ach :kiss: :cheer:
ja kupiłam otulaczek.słyszałam rózne opinie.ale podobnie jak uniuni - na lato ciniutki wole miec bo w kocu sie zapoci :) a czy sie sprawdzi-sie okaże :) podchodze do wszystkiego z rozsadkiem i mimo że to moje pierwsze dziecko nie kupuje wszystkiego - tylko to co uważam i czuje ze moze sie przydac. i tak wszystko wyjdzie w praniu :)i tez weźmy pod uwage ze maleństwo nie bedzie w tym otulaczku 24/dobe :) wszystko z rozsadkiem i umiarem :)

karolcia witamy :) a jaka płec jakie imie?

siwa sliczne zdjecie :)

12 lata 3 tygodni temu #640267 przez uniuni
Brzuchatki piękne!! :) Za każdym razem jak któraś z Was wstawia zdjęcie brzuszka, to nie mogę się opanować by się nie uśmiechnąć :) To takie piękne, że tam malutki człowiek (albo dwa :silly: ) sobie rośnie i że każdej z nas zwykła czkawka sprawia tyle radości :laugh:

Siwa Laura, to mój faworyt :)

Jamajka radość aż promieniuje z Twojej buzi :) Oddaj hamaka albo się podziel..ja mam balkon po obu stronach mieszkania za to bez zadaszenia więc o bujaniu mogę zapomnieć ;)

Qltoorka ja też mam ciągłe parcie na pęcherz i czasami wydaje mi się tak mocne, że się posikam, a pójdę siądę i kilka kropel ledwo wycisnę :angry: A innym razem takie samo uczucie idę dla świętego spokoju i sikam, i sikam, i sikam.. Tylko, że mi w moczu jakąś malutką infekcję wykazało, którą mam się nie przejmować, ale trochę się boję, że się przeobrazi w potwora który zaatakuje moją pipkę, a pózniej moje dziecko :blink: Co to za tabletki były które można stosować na infekcję dróg moczowych w ciąży? Piłabym sok żurawinowy, ale mi nie wolno :)

Emi nie ma co, wrócisz do pracy - ciesz się tym ostatnim miesiącem :) Dryfuj kochana do brzegu. Mila się pojawi, to dopiero ciężko Ci będzie wybrać między dziećmi :blink:

J. nauczył się nowego słówka po polsku - kuleczka :) heh Używa go na codzień :) mój nowy nick :laugh:

12 lata 3 tygodni temu #640268 przez karolinkanice16
hej kochane. ja dzisiaj na 14.30 usg :) jutro do poloznej a w czwartek lot. Dzis musze zaczac sie pakowac :)

12 lata 3 tygodni temu - 12 lata 3 tygodni temu #640311 przez Jamajka
Hej Mamunie ;-)

Jesteście kochane, dziękuję bardzo za miłe słowa, nie ma to jak usłyszeć komplementy od kobiet :) zwłaszcza mając 10 kilogramową nadwagę na koncie :P

Emi to Ty już zwarta i gotowa.. chyba jedna z pierwszych masz już prawie wszystko zorganizowane ;-) Co do pracy to w pierwszej ciazy pracowałam do 6 miesiąca i też sobie nie wyobrażałam co to będzie siedzieć w domu. I nawet wyrzuty sumienia miałam, jak już na zwolnieniu byłam.. czułam się jak na wagarach :P ale szybko mi przeszło :D

Dorkiszon moja mama schudła ze mną w ciąży 10 kg a a ważyłam 3.5 kg więc pewnie nie ma reguły.

Kochane, hamaczkiem chętnie się podzielę, zapraszam się pobujać ;-)

12 lata 3 tygodni temu #640318 przez moonia154
Witam, Kobietki :kiss: Wstałam dzis w lepszym nastroju, wiec chyba faktycznie ta pogoda tak na mnie podziałała :blush: Dzis tak naprawde zdałam sobie sprawe, ze to juz niedługo- NAPRAWDE NIEDŁUGO! Pomyslicie sobie, ze odkryłam Ameryke, ale ostatnio jakos czas mi sie zatrzymał i nawet nie wiedziałam, w ktorym tyg. jestem :silly: Wiem tylko, ze zaczynam miec wage wielorybia, a to mnie rozbraja. Pisałyscie, ze lepiej wazyc wiecej, zeby maluch nie mial niedowagi, ale ja ostatnio mogłabym zywic sie wyłacznie słodyczami i to mnie przeraza, bo przez cała ciaze nie miałam takich zachcianek, a słodycze to chyba ostatnia rzecz potrzebna takiemu maluszkowi do rozwoju. Łacznie przybyło mi jakies 13kg i az sie boje ile bede wazyc do rozwiazania :ohmy:
P.S. Brzuszki naprawde przeurocze i, tak jak to ujeła Uniuni, to takie piekne, ze tam malutki czlowiek sobie rosnie :) Uwielbiam tą mysl, ze 'nie wiadomo skad' (hihi :lol: ) bierze sie w nas nowe zycie :)

12 lata 3 tygodni temu #640335 przez dziubasek
Monia to nie do konca jest prawda ze jak malo przytyjesz to dziecko bedzie mialo niedowage(moja siostra przytyla 7 kg przez cala ciaze a urodzila corke ponad 3kg) ja spaslam sie 30kg w 1szej ciazy i moja Miss 4,5kg teraz moze zamkne sie w 20(mam nadzieje) a dzidzia rosnie jak na drozdzach i zanosi ze bedzie duzym bobasem...

12 lata 3 tygodni temu #640344 przez emi87
ufff poprasowane ciuszki i za godzinke do pracki :)
a sie z męza uśmiałam ostatnio. bo ja ogólnie zazdrośnica jestem straszna. i w tv leciał jakis reportaż o modelkach czy cos i mój mówi "ale one chude fuj" (lubi kształty ogólnie), ja " nooo dla ciebie każda za gruba i za chuda i za brzydka-tylko jedna jest dla ciebie piekna i najcudwoniejsza" (miałam na mysli siebie). a mój mąż na to "tak-moja córka!!!" hahaha :kiss: :woohoo:

uniuni kuleczka :cheer: jakie to słodkie :D mój mówido mnie brzuchaczku hehe a do pracy wiem że wróce tylko wiesz...takie to dziwne :D
śmiałam sie wczoraj do męża ze to niesamowite ze rośnie we mnie człowiek!! i że sami go zrobiliśmy hihi :D nasze małe słodkie dzieło :P :cheer:

karolinkanice czekamy zatem na wieści!!

12 lata 3 tygodni temu #640352 przez moonia154
Ojj Dziubasku teraz to mnie pocieszyłas ;) Czyli moge jeszcze nadrobic kilogramy... Dopiero za tydzien bede wiedziała, jaki procent mojej wagi stanowi dzidzius, ale szczerze to sie juz doczekac nie moge :lol: Kolezanki z pracy (jak je odwiedzam) to nazywaja mnie pieszczotliwie 'grubasie', a ja juz nie wiem czy sie smiac czy płakac. Tylko wez tu nie przytyj, jak sie ciagle czuje ssanie, a zjedzenie jabłuszka to za mało, zeby powstrzymac apetyt, ktorego nie miałam przez prawie cała ciaze!

12 lata 3 tygodni temu #640355 przez Joanna89
Hej mamy!
Jamajka pięknie wyglądasz! :)
Siwa mnie się najbardziej podoba Julianna, tych pozostałych imion dookoła mnie pełno :)
Co do wagi zgadzam się z dziubaskiem , każda z Nas inaczej przybiera, ale ważne że dzidziuś jest zdrowy:) Moja znajoma która w dniu porodu ważyła 55 kg urodziła synka 3,900 więc nie taki malutki :)

Alicja strasznie dziś skaczę w brzuszku z dnia na dzień jest coraz silniejsza!

karolina powodzenia na USG :)
Pogoda piękna ciepełko, też grzeje dupkę na balkonie noo może nie jak Jamajka ale zawze coś hihi ;)

12 lata 3 tygodni temu #640367 przez Qltoorka
Jamajka, ale ślicznie wygladasz :) A w nowej fryzurce jak nastolatka :P Nikt nie uwierzy, że Ty się zdążyłaś już dwójki dorobić :P

I coś w tym może jest, że moja budowa ma wpływ na to jak czuję główkę małego, bo na usg było ewidentnie widać, że ma tam mało miejsca i jest wciśnięty buzią w miednicę... Kurczę, ciekawe czy będzie to miało wpływ na to czy dam radę urodzić naturalnie, bo mnie zawsze wszyscy straszyli, że ja to w ogóle bioderek nie mam i pewnie dzieci będę rodzić tylko przez cc :(

Dorkiszon, ja się urodziłam w terminie z wagą 2000g a moja mama przytyła w ciąży 8kg. Mówi, że tak mało ważyłam z jej winy, bo bardzo mało jadła przez całą ciążę... Trochę mnie tam na siłę w tym szpitalu dokarmiali przez 10 dni i na zdjęciach na których mam pół roku jestem już mały pulpecik :laugh: Niska waga urodzeniowa nie wpłynęła na mój rozwój w ogóle - jestem zdrowa jak ryba, nigdy na nic nie chorowałam, więc ja tam nie mam parcia, by mój mały miał ważyć nie wiadomo ile, chociaż sądząc po tym ile waży teraz nie wda się w mamusię... :P Wolałabym szczerze, by ważył tak w granicach 3kg, bo wtedy z tą moją wąską miednicą to chyba go dam rade urodzić przez sn...
Ale słyszałam, że przyczyną niskiej wagi urodzeniowej może być również krótka pępowina, stres, dolegliwości ciążowe...

Wcale nie jest lepiej ważyć za dużo w ciąży-specjalista od żywienia na warsztatach mówił, że przybranie w ciąży 30, 40kg to choroba...Od razu pomyślałam sobie o tej mojej koleżance z pracy, która już na tym etapie (ten sam okres ciąży co my) przybrała 28kg... Bardzo jej współczuję, bo juz przed ciążą miała zdecydowaną nadwagę...

12 lata 3 tygodni temu #640385 przez Patrizia
ja mam nadzieje ze nie wiecej niz 20kg mi przybedzie bo teraz juz 11kg na plusie ;) ale lekarz mi juz powiedzial ze moj synek to z tych wiekszych bedzie tydzien temu wazyl juz 1500g a z tego co slyszalam osoby z nadwaga przed ciaza powinny przytyc mniej w czasie ciazy niz takie ktore tej nadwagi nie mialy. wlasnie przyszlo mi lozeczko :) :) :)

Ksawerek(*)

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Dzienniczek żywienia maluszka

Dzienniczek żywienia

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka