BezpiecznaCiaza112023

Mamusie czerwiec 2012

13 lata 10 miesiąc temu #440968 przez nataleczka_92
Witam mamusie jako druga;-) u nas nocka w miarę. Mały wkońcu ładnie pospał. Obudził się o 3 i o 5. Spalismy do 7:) ale poszłam normalnie spać bo o 22 więc jestem wyspana;-) my dziś też w czwórkę w domu. Jutro mąż ma pierwsza zmianę. A dziś po południu zamierzamy jechać do teściów na wieś na obiad. A potem jakieś zakupy na jutro.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 10 miesiąc temu #441081 przez iwonka_wwa
Witam mamusie!

nataleczka super ze Filipek tak ładnie zjada słoiczki.
Ale mam pytanko, czemu Wam zależy na tak szybkim wprowadzaniu jedzonka stałego. Tzn wiem że zalecane jest dopoero od 6 miesiąca (przynajmniej na piersi), więc czemu się z tym tak spieszycie? Lepiej jest wprowadzić wcześniej?

kasiulka a próbowałąś może podać mleczko łyżeczką? Wiem że to czasochłonne, ale słyszałam właśnie o dzieciach od tesciowej (jest już pare lat na emeryturze i dorabia opiekując się dziećmi) które nie tolerowały butelki i trzeba było krmić łyżeczką :O

Mój Michaś też już gryzaczk i grzechotki potrafi potrzymać w rączce i włożyć sobie do buzi. A wczoraj kochany zaczął mi sie tak ładnie śmiać, a powiedziałm tylko ": przykryjemy kołderką" dziecinnym głosem. Ale od tamtej pory próbuje i próbuje i nic nie działa :( Widsać miał lepszy humor chwilowo.

Wczoraj znów do 23:00 łobuzował i spać nie chciał, ale za to jak usnął to prawie do 7 spał.
Tylko już 4 dzień nie robi mi kupki. Ostatnio miał tak że robić co 3 dni, ale ta 3dniowa to była mega. A teraz takie malutkie robi albo wcale. Mało jje i pewnie dlatego. Ale nie pręży sie ani nic tylko dużo bączków puszcza. Nie wim czy powinnam sie tym martwić?

A dziś byliśmy pierwszy raz na basenie :D

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
Załączniki:

13 lata 10 miesiąc temu #441085 przez nataleczka_92
Iwonka ja małego karmie tylko mlekiem modyfikowanym odkąd chyba skończył 2miesiące. Rozmawiałam z położna i powiedziała że już spokojnie mogę mu jedzonko podawać. Tymbardziej że na razie podaje mu co drugi dzień pół sloiczka. A Oliwkę karmiłam do roku czasu i wprowadziłam jej posiłki stale jak miała 5miesięcy i żyje;-) wogóle kochane to Filipek zaczął mi strasznie ulewać i niewiem czy to po tym mleku czy co...:-(

13 lata 10 miesiąc temu #441130 przez Joanna
Ale dzień szybko zleciał, niedawno wróciliśmy z zakupów :) stwierdziłam, że lepiej pojechać co centrum handlowego niż łazić po giełdzie bez dachu nad głową w deszczu i zimnie, nie miałabym serca dla męża i Alicji :) udało mi się kupić taką kurtkę w formie płaszcza z paskiem po środku, do tego ciepły kaptur z futerkiem, fajnie leży :blink: Alutce dokupiłam czapkę z szalikiem z tej samej serii co kombinezon i mężowi czapkę ruska z futerkiem, śmiesznie w niej wygląda :laugh:

iwonka kochana nikomu nie spieszy się z wprowadzeniem nowych posiłkow, ale dzieci karmione mlekiem modyfikowanym powinny mieć urozmaicony jadłospis już po 4 miesiącu, a dzieci na piersi po 6 miesiącu :) a ze my z nataleczką karmimy mm to już powoli myślimy o innym jedzonku dla naszych pociech :blink:

nataleczka hmmm, ciekawe czemu Filipek Ci ulewa, może za dużo je albo zbyt zachłannie...bo jak długo jesteście na mleczku hipp?

Muszę zaraz obudzić Alutkę, bo mi zasnęła a trzeba ją wykąpać :side:
dzisiaj znowu pięknie bawiła się na macie, zaraz wrzucę jakieś zdjęcia :woohoo:

13 lata 10 miesiąc temu #441139 przez Joanna
Jutro może coś wstawię, bo net mi pada jak próbuję wgrać zdjęcie :angry: :blink:

13 lata 10 miesiąc temu #441177 przez Madeline
Jestesmy u moich rodziców i maly zaczął niewyraźnie wyglądać a nie miałam termometru i dziadek szybko skoczył do apteki i kupił termometr w smoczku :) nawet nie wiedziałam, ze takie są :p super jest :) na szczęście nie ma temperatury.

Joanna ja też musiałam sobie kupić kurtkę i też kupiłam taki ala plaszczyk do połowy tylka.

Przecież dzieci na mm można już karmić czymś innyma te parę dni jak ktoś da papke przed skonczeniem 4 miesiąca nic się nie stanie.

13 lata 10 miesiąc temu #441214 przez nataleczka_92
Joanna no właśnie nie mam pojęcia czemu tak ulewa. Tymbardziej że nie zawsze tylko czasem a dużo. Po niedzieli zapisze małego na szczepienie to spytam o to bo w sumie mlekiem hipp dłuższy czas już Filipka karmie. Madeline to dobrze że mały jednak niema temperatury. Masz rację,parę dni w ta czy w tamtą nie robi różnicy a nam brakuje tylko 6dni do ukończenia 4miesięcy;-)

13 lata 10 miesiąc temu #441217 przez nataleczka_92
Joanna no właśnie nie mam pojęcia czemu tak ulewa. Tymbardziej że nie zawsze tylko czasem a dużo. Po niedzieli zapisze małego na szczepienie to spytam o to bo w sumie mlekiem hipp dłuższy czas już Filipka karmie. Madeline to dobrze że mały jednak niema temperatury. Masz rację,parę dni w ta czy w tamtą nie robi różnicy a nam brakuje tylko 6dni do ukończenia 4miesięcy;-) a i wogóle teraz to mój K jest w małym zakochany ciągle śmieje się w głos;-) a najlepiej idzie mu to gdy widzi moja kitkę gdy do niego mówię i ruszam głową :-* mój skarbek kochany

13 lata 10 miesiąc temu - 13 lata 10 miesiąc temu #441219 przez Joanna
madeline to całe szczęście, że synek nie ma temperatury :) pochwal się nową kurtką :)

nataleczka najlepiej będzie jak zapytasz się pediatry, bo w sumie ciężko stwierdzić od czego ulewa...przychodzi mi do głowy refluks, ale to chyba nie to...
ja za 2 tygodnie dam coś Ali na spróbowanie, a tak na poważnie zaczniemy jak skończy te pełne 4 miesiące abym ja też miała czyste sumienie :lol: w zasadzie za chwile skończy 3,5 miesiąca :side:

13 lata 10 miesiąc temu - 13 lata 10 miesiąc temu #441236 przez Koni
Cześć mamusie ;)

Nikt chyba już o nas nie pamięta :(

My od późnej niedzieli już w Irlandii. Mały oba loty przetrwał bardzo spokojnie ;)

Poza tym dalej męczy nas katar :( w dzień jest ok ale noce są masakra i chodzę jak zombi bo Kacper się często budzi! Z drugiej strony zastanawiam się czy to czasem nie zęby :unsure: Lekarz w PL powiedział że już mu idą choć wiadomo mogą pojawić się za tydzień lub 3 miesiące ale zmieniły nam się kupki od 2 dni i pojawiają się wymioty ( nie często ale są) poza tym jest okropnie marudny na szczęście nie przez cały dzień ;) potrafi też wybudzić się ze snu z przeraźliwym płaczem jakby go coś bolało :ohmy:
Jeżeli to zęby to oby szybko wyszły!

My słoiczki zaczniemy podawać dokładnie w 4 miesiącu bo nie ma co się wcześniej śpieszyć.

Dzisiaj Kacperek znów zaliczył dwie przewrotki z brzuszka na plecki :D 3 mu się nie udała i zaczął się denerwować :P Zaczynamy też coraz lepiej chwytać zabawki :)

W pozycji pół siedzącej Kacper ciągnie się do siadania ale mu nie pozwalamy bo to dość wcześnie choć mój siostrzeniec siedział już jak miał 5 miesiecy

młoda_mamuska tak my mieliśmy trądzik niemowlecy i u nas świetnie się spisał Oliatum Junior ;)

madeline ja też chciałam ten termometr w smoczku ale dobrze że nie kupiłam bo Kacper jak wiadomo smoka nie tyka :( Dobrze że Aleks zdrowy :) Przykro mi z powodu pracy męża mam nadzieję że szybko coś znajdzie.

Joanna zazdroszczę przespanych nocek!

Kupiliśmy bilety do PL na święta :D więc do pracy wracam w styczniu tylko muszę zdecydować czy 14 od razu po powrocie czy wziąć jeszcze tydzień urlopu bezpłatnego i wrócić 21 stycznia. Do tego wciąż mam dylemat co zrobić z opieką nad malym :S

13 lata 10 miesiąc temu #441287 przez Madeline
Koni słońce pamiętamy o Tobie :-*

Joanna pochwałę się jak wrócę do domku, bo kupiłam ja jakieś 2tyg temu. ;)

Ja z mężem jestesmy chorzy, oby nasza zabka się od nas nie zarazila :(

W przyszłym tygodniu dowiemy się czy mąż wyjedzie za granicę, planujemy by pojechał pierwszy na miesiąc lub dwa i wtedy my z synkiem zjedziemy i jak się uda to na kilka lat już tam zostać, ale zobaczymy co wyjdzie.

13 lata 10 miesiąc temu #441289 przez nataleczka_92
Koni kochana czemu sądzisz że nie pamiętamy o Was. Pamiętamy. Tylko wiedzialysmy że nie masz za bardzo czasu siedzieć przy komputerze żeby nas odwiedzać;-) że chodzisz jak zombie to nie jesteś sama ja również tak chodzę bo Filip potrafi się nawet dziesięć razy obudzić:-/ ja mam macierzyński do 26listopada,później chyba pół roku kuroniowka a potem mam nadzieję że mąż znajdzie lepsza pracę bo chyba nie dam zostawić moich szkrabów komuś obcemu. Może to przez nie przyjemne wydarzenia z opiekunka Oliwii:-(

13 lata 10 miesiąc temu #441295 przez Joanna
Koni już wczoraj o Tobie myślałam, patrząc na nowe zdjęcia na fb i tak się zastanawiałam czemu nic nie piszesz na forum :) ale zwyczajnie pewnie nie miałaś czasu,wybaczamy :laugh:

nataleczka powiedz dokładnie o co chodzi z tą opiekunką, coś kiedyś wspominałaś, ale nie pamiętam dokładnie... ;)

13 lata 10 miesiąc temu #441301 przez iwonka_wwa
nataleczka wcale Ci się nie dziwię, ciężko zostawić dzieci z obcą osobą. Mąż mi opowiadał, że w pracy kolega mu opowiadał, że jacyś znajomi zatrudnili opiekunkę do dziecka. I pewnego razu sąsiad im powiedział, że cos z tym dzieckiem jest nie tak, bo jak przyjdzie opiekunka to ze 20 minut dziecko płacze, a potem cały dzień jest cicho. I koleś przyczaił się raz na nią, nie poszedł do pracy, tylko zakradł się pod okno. A baba trzymała dziecko nad gazem.Masakra! Jak o tym myślę to jestem za karą śmierci. Autentycznie. Jak tak można. A oni jeszcze jej za to płacili.

Koni no pewnie że pamiętamy, ale wiedzieliśmy że Kacperek Ci chorował i nie miałąś czasu. Ale fajnie że już wróciłaś :)

madeline mam nadzieję że Aleks uchroni się przed chorobą.

A ja Wam nie pisałam, ale byliśmy w piątek u ortopedy na kontroli naszych stópek i dostaliśmy skierowanie na kolejne 6 tygodni, bo mała poprawa :( I ortopeda dodatkowo kazała kupić buciki wiązane lub na repy za kostkę i Michaś w dzień i noc ma w nich chodzić. I szukam i szukam, a takich malutkich bucików na niego nigdzienie ma :(

13 lata 10 miesiąc temu #441304 przez nataleczka_92
Iwonka jezu to straszne co piszesz. Normalnie jakbym coś takiego zobaczyła to bym ta opiekunkę zatłukła! Joanna u nas opiekunka kradła pieniądze i złoto mojej mamie ukradla,bo mieszkaliśmy wtedy razem. Wogóle się Oliwka nie zajmowała tylko siedziała i sms pisała.

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka