BezpiecznaCiaza112023

Mamusie luty 2013 !

12 lata 2 miesiąc temu - 12 lata 2 miesiąc temu #575232 przez Madlen
Hej mamuśki, ja 2 w 1.
Czekam na bociana.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 2 miesiąc temu #575245 przez kasia123m
Madlen napewno juz leci do Ciebie... :laugh:

Ja odciagnelam o 12 z dwoch cycow ledwie 20ml.Antosia spala od 22 do 3.wiec ja dalam do cycow...na lezacao po staremu...cos tam sobie niby ssala...z lewego malo.po pol godz dalam jej to 20mojego a potem zjadla ze 20sztucznego i poszla spac.cale czynnosci zajely z 1,5 godz:( specjalnie ja do cycow dalam.byla zaspanaa cos tam memlala...moze to choc troszke sprowokuje.
Teraz spi 2,5godz cos juz sie wierci.ja sie biore za odciaganie laktatorem.
Musicie mi powiedziec jak to mleko przechowywac.wczoraj lezalo na wierzchu 3godz.ale jakbym wlozyla do lodowki to potem moge np do podgrzewacza zeby sie podgrzalo lekko...lub butelke do cieplej wody?Takich jaj nie bylo...jakbym z dnia na dzien pokarm tracila..polozna mowila ze przy chorobach tarczycy moja przysadka mozgowa moze zle byc stymulowana i zamalo moge miec prolaktyny..Ja licze ze moze laktatorem rusze to jeszcze...zeby choc z mies. Po odrobinie jej dawac.

12 lata 2 miesiąc temu - 12 lata 2 miesiąc temu #575248 przez chomiczka
Kochane poradzcie coś. Mały nie spał od 17 do 4 rano, co uznał toza chwile się budził. Cyca mietosil cała noc ale tam chyba nic nie ma. Dostał 30 ml mm nie wiem czy to nie za mało, usnal i śpi teraz. Ale w cycach chyba nic nie ma. Co robić? W nocy plakakam razem z nim. Skąd wziąć to mleko :(

12 lata 2 miesiąc temu - 12 lata 2 miesiąc temu #575254 przez Madlen
Kasiu z mojej książki ze szkoły rodzenia:

"nie ma potrzeby podgrzewania pokarmu odciągniętego kilka godzin temu i przechowywanego w temp. pokojowej"

"pokarm chłodzony w lodówce lub zamrażany należy podgrzać do temp. 30-36 stopni -przy użyciu podgrzewacza lub w naczyniu z wodą, której temp. nie powinna przekraczać 50 stopni"

"pokarmu kobiecego nie gotuje się, nie podgrzewa bezp. na palniku kuchenki gazowej ani w kuchence mikrofalowej"

"mleko podgrzane i nie zużyte nie powinno być używane ponownie"

"nie nalezy powtórnie zamrażać rozmrożonego pokarmu"

Aha a samo rozmrażanie w lodówce.

Chomiczka a położna co na to? Skąd wiesz, że nie ma mleczka?

12 lata 2 miesiąc temu #575258 przez Majkon
gabilee to nie wiedziałam ze u Ciebie taka gmatwanina... trzymaj się. U mnie na ktg tez skurczy nie ma, ale jak jestem w domu to są.
nie chcą się ujawniać.
jadziatopol maleństwo zadecydowało ;)

Madlen masz skurcze ? ktg jako przyśpieszacz? hm.. ,ale jak?

12 lata 2 miesiąc temu #575259 przez Madlen
Czas przechowywwania pokarmu kobiecego (dla dzieci zdrowych i donoszonych):

temp. 25-37st. 4h
temp. 15-25 8h
temp. do 15 12h
torba chłodnicza do24h
w lodówce poniżej 4 stopni 2-5 dni
w zamrażalce wewnątrz lodówki (wspólne drzwi) 2 tygodnie
w zamrażarko-lodówce (oddzielne drzwi) -14 stopni 3 miesiące
w zamrażalce -18, -20, -14 6 miesięcy

rozmrożony pokarm w lodówce 48h

12 lata 2 miesiąc temu #575261 przez Madlen
Majkon jakoś tam niby głowice ktg wpływają na przyspieszenie- i faktycznie, bardziej czułam skurcze na ktg. Pierwsze słyszę, ale skoro położna tak mówiła....

Skurcze- mam twardnienia, kłucia, bóle od 2 tygodni i lipa..
Jutro kolejne wróżenie z ktg.
A jak u Ciebie?

12 lata 2 miesiąc temu - 12 lata 2 miesiąc temu #575268 przez dominia
Kasia mleko w lodowce kladz na sam tyl do sciany tej z tyl zeby bylo przytulone. I w podgrzewaczu spokojnie przygrzewaj. Ja bym nie nogla dac dziecku zimnego mleka z temp. Pokojowej .. Chociaz w szpitalu tak dawali :/

Chomiczka spokojnie dzieci na poczatku tyle jedza :) Olus napewno sie najadl :) pokarmu mozesz miec jeszcze malo ale tez naplynie :) mi w szpitalu Igora dokarmiali bo w cycach niewiele bylo ale w domu nie dawalam mu ani raz sztucznego bo.w trzeciej dobie naplynelo tyle, ze chcialo mi rozsadzic cyce przez 2 dni ;)

12 lata 2 miesiąc temu #575269 przez sylwia1986
Dzień dobry, u mnie bez zmian. Noc fatalna, spałam może 2 godzinki, w sumie nie wiem czemu, nic nie bolało ani się specjalnego nie działo. Mam nadzieje że w dzień odeśpię, bo jakbym miała dziś rodzić to czuje że nie dam rady. Im bliżej końca tym ciężej.. A pogoda taka cudna.

Natalko, Aga wielkie gratulacje :kiss: :kiss: :kiss:

Czytam Was uważnie cały czas, jesteście istną skarbnicą wiedzy, z której mam nadzieje czerpać już wkrótce, ale z wiadomych względów ciężko mi na razie się wypowiedzieć. Cieszę się z każdych Waszych i maluszków "postępów" w macierzyństwie, kibicuję tym którzy mają drobne problemy, wszystko się uda z czasem :kiss:
Mój M stwierdził, że czeka na maluszka, jak w dzieciństwie na pierwszą gwiazdkę w wigilijną noc, strasznie mnie to rozczuliło. :blush: No więc czekamy na Naszą gwiazdeczkę.

12 lata 2 miesiąc temu - 12 lata 2 miesiąc temu #575286 przez kasia123m
dzieki Madlen..czyli moglo postac 3 godziny..
niezdazylam odciagnac..przystawilam ja do lewego cyca..cmoknela dwa razy i dupa..zero mleka..z prawego troche jadla..ja jej nagniatalam.potem dojadla 45ml sztucznego i spi...
Ja znalazlam wczoraj taka informacje ze noworodkom mozna podawac 7 razy na dobe po 20ml w drugiej dobie zycia,30 w 3,40ml w czwartej itd...wiec dzis moge jej dawac max po 60ml co 3-4 godziny.sztucznego...bo mojego moze zjesc ile wlezie.Laska pisala ze stracila pokarm w drugiej dobie i pod okiem poloznych karmila sztucznie..choc wdrugiej dobie to moim zdaniem jeszcze naplynac niezdazyl:P..u nas 6 doba...i dupa..
Zjadlam sniadanie..pije duzo..i zaraz sprobuje laktatorem jej odciagnac zeby miala jak sie obudzi...moze juz cos naplynelo od 7.I wiecie co,ulalo jej sie w nocy jakby troche z krwia..jest mala plama na beciku..ja mam strupy na sutkach..moze to stad?
wogole to mamy dzis pierwsza zolta kupe..to chyba dobrze...po tylu dniach..wczoraj jeszcze byly bardzo ciemne.
na 11 jade na zdjecie szwow..ponoc do ambulatorium..chyba niezamierzaja mnie tam trzymac 3 godziny..powiem ze z dzieckiem jestem bo nie mam jej gdzie zostawic..

chomiczka ja mysle ze pokarm jeszcze nienaplynal...jak dokarmilas nic sie nie stalo...ktora to juz doba?ja mysle ze naplynie..miedzy 3 a 5 doba ma naplynac wiec spokojnie..

dziewczyny karmiace czy pijecie Roibosa?

zjadlam 2 kromki bialego chleba z serem bialym..troche sie boje tego cukru...Boze tak bym chciala zeby sie juz uregulowaly...

12 lata 2 miesiąc temu #575290 przez Monia_T
Cześć

Moja Igunia niestety zaraziła się od domowników, ma katar i pokasłuje. Będę dzwonić do naszej pediatry, co robić. Na razie radzimy sobie Marimarem. W nocy budziła się co 2-2,5 godziny. Na szczęście ma chwilę do cyca i z powrotem spać. Żal mi jej, bo sie męczy...cholerne wirusy.

Natalka gratuluję :kiss: Ale się lista dwupaczków kurczy...jeszcze moment i ją zamkniemy :)

Pati to nieźle z tym ślubem :ohmy: Zapytaj czy musisz się pojawiac, bo skoro tak sobie ze wszystkim radzą bez Ciebie, to może nie musi Cię tam być?

Sylwia jeszcze chwilkę i gwiazdeczka spadnie z nieba :lol: Ale masz opis na suwaczku... :blink:

Kasia ja podobnie jak Kasica nie zawsze odbijam małą, żeby się nie wybudziła. Śpi na boczku, dodatkowo pod materacem mam taki specjalny klin przeciw ulewaniu i to wystarczy.

Dziewczynki, które mają problem z karmieniem...pierwsze kilka dni to wiszenie malucha na cycu. Wam się wydaje, że tam nic nie ma, ale ono coś wyssie. Jak naprawdę dziecko nadal głodne, podajcie mu mm, dla własnego i jego spokoju, a piersi nadal do laktatora i pobudzać.

Madlen ja codziennie rano jak wchodzę, szukam info...zaczęło się! A Ty ciagle to samo...;) Nie jestem wróżką, ale może w ten weekend? 03.03.13 taka ładna data :) Może trzeba dobrego GPS sprawić bocianowi, żeby szybciej do Ciebie trafił ;)

A z prezentów z biura jestem zadowolona. Termometr dobrej klasy i ładna trzyczęściowa pościel, to co sie przyda :) Z fajnymi ludźmi pracuję, wiem, że to skarb, zwłaszcza, że lubię swoja pracę :woohoo:

http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/13743

12 lata 2 miesiąc temu #575313 przez Paulaaa
Hej dziewczyny.

Kompletnie nie mam czasu na internet. :(
Mała w dzień jest aniołkiem, gorzej w nocy.
Drugą noc nie spała od 1 do 4.30 rano.
Na rękach jak ją trzymamy to zaśnie, co ja odłożymy do łóżeczka to oczy jak 5 zł...

Dziś na 13 przychodzi do nas położna. Boże jak się cieszę. Mam chyba z milion pytań do tej kobiety.

Amelce tak się łuszczy skóra na zgięciach rączek że można odrywać płatkami. To samo ma na nóżkach w okolicach kostek. Dziś mamy 9 dobę i pępuś jeszcze jest. Co prawda widać że to już jego ostatki bo suchy cały, no ale mógłby już odpaść.

Z cyckami już nie walczę. Ściągam po 20 ml z jednej piersi a czasami mam 20 z OBU :angry: :angry: Młoda dostaje Bebiko i też jestem ciekawa czy to dobre mleko dla niej. Zjada 60 ml co 3 godziny ale między karmieniami jest jakaś taka mało spokojna. Po 2 godzinach już się zaczyna wiercić, stęka itd. Więc może za mało jej daję. Dziś mam nadzieję że położna mi wszystko wyjaśni bo od czytania internetu już fioła dostaję. :dry:

Niby moje drugie dziecko a jestem taka ZIELONA w tym wszystkim że szkoda słów. :( Oliwię dostałam już ''odchowaną'' do domu i było zupełnie inaczej.

Przepraszam że nie odpisuję każdej z Was ale nawet nie mam szansy nadrobić tych kilkunastu stron. Dochodzę do neta z doskoku.

Kiedy zaczęłyście werandować maluchy? I w której dobie był pierwszy spacer?

12 lata 2 miesiąc temu - 12 lata 2 miesiąc temu #575334 przez Monia_T
Paulaaa Iga też tak miała, że na nadgarstkach i kosteczkach stópek łuszczyła jej się skórka, takie suche płatki odchodziły. Poradziłam sobie oliwką bambino, przy przebieraniu 2-3 razy dziennie tam ją smarowałam i przeszło :)
My na pierwszy spacer wyszłyśmy późno, jak mała skończyła 3 tygodnie, ale pogoda była beznadziejna i nie chciałam wcześniej ryzykować. Werandowałam 3 dni wcześniej.

http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/13743

12 lata 2 miesiąc temu #575341 przez princess
Michasia w szpitalu dali mi numer do położnej i musiałam się z nią sama skontaktować.

Madlen ja już właśnie przestaję wierzyć w swoje mleko bo mały na nim nie przybiera na wadze, śpi po nim niespokojnie... Byłam bardzo pozytywnie nastawiona do karmienia piersią, nie wiedziałam, że napotkam tyle problemów. Ktoś, kto powiedział, że karmienie piersią jest piękne się bardzo pomylił...

Pliszka ja się cieszyłam na spacerki ale sama nie zniosę wózka z 3 piętra :(
U pediatry jeszcze nie byłam, mówiłam tylko położnej, że dokarmiam butlą na noc.

Chomiczka ja wyraziłam zgodę, mały dostał szczepionki na WZW B, gruźlicę i grypę.
Co do karmienia to na początku musisz go jak najczęściej przystawiać. Mały też mi cyckał całą noc puste flaczki, nie spał, płakał, ja płakałam z bólu i niewyspania ale pokarm się pojawił.

Ola ja na Twoim miejscu korzystałabym z pomocy bliskich. Samej z dzieckiem jest przesrane.

Banan śliczna córeczka :)

Gabilee właśnie podobno długo nie można dżwigać a wózek z 15 kg waży. I przynajmniej do końca połogu nie można dźwigać więcej niż dziecko. Kilka osób chce mnie odwiedzić ale wszyscy uparli się na piątek i siostra cioteczna i dwie koleżanki i położna i może jeszcze zrobimy pierwszą wycieczkę do teścia bo M będzie miał jeden dzień wolnego przed poligonem. Jak tak to nikt nie przyjeżdża a jak coś to wszyscy na raz...
a jak u Ciebie, torba do szpitala czeka gotowa? :)

Justyna dzięki, mój mały zazwyczaj zjada na raz dwie piersi. A ja dużo piję.

Natalka gratulacje :)

Pati u Ciebie jak w Koglu-Moglu hehe, oni są nienormalni.

Kasia ja przechowuję w buteleczce w lodówce (można do 24 godz.) a podgrzewam butelkę w gorącej wodzie w kubku. W nocy małego nie podnoszę do odbijania tylko układam go na boczku i obserwuję przez 10 min dopóki nie zaśniemy.

12 lata 2 miesiąc temu - 12 lata 2 miesiąc temu #575367 przez xpatiiix3
Kasia, Chomiczka powodzenia w walce z laktacją oby się rozkręciło :) Ja też mam problem ale w drugą stronę, dzisiaj to mi cycki rozrywa i muszę zaraz ściągnąć...

Monia no nie wiem może ja nie potrzebna na ślubie :P hahah

Paulaaa mój Marcelek też tak ma i na szyjce w sumie wszędzie gdzie zgięcia ma suchą skórkę to też smaruję go i coś zaczyna powoli działać :)

Princess no hehe co raz to co innego wymyślą, ja już nie rozumiem tej rodziny...

Ja to lecę skorzystam z chwili wolnego póki maluszek śpi i idę się wykąpać, matko cała się kleje znowu, cholerne cycki wiecznie płynie rzeka albo sika pod ciśnieniem jak nie z jednej to z drugiej, biedne to moje dziecko nawet normalnie zjeść nie może, jeszcze mi się ssać oduczy jak tak dalej będzie, nie mogę tego opanować, tylko skąd tyle tego się bierze w takim krótkim czasie, musiałabym być chyba non stop do laktatora podłączona...

A co do odbijania w nocy ja zauważyłam że mój malutki jak leży na boczku jak go karmie to od razu po jedzeniu mu się odbija :) więc nie muszę go tak podnosić nawet :P

Córcia Livia tp 20.04.2015 <3
Córcia Nela 03.10.2014 <3
Synek Marcel 19.02.2013 <3
...
Aniołek [*]

Moderatorzy: ilonaInsomnia
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka