BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Marcowe 2015 :)

11 lata 11 miesiąc temu - 11 lata 11 miesiąc temu #915569 przez Ada2424
Mleczna może moje przeczucie się myli, sama ciekawa jestem czy się sprawdzi czy nie :) u mnie dziś ziemniaki do bigosu :) ale Mąż po pracy jedzie jeszcze na fuche więc bedzie dopiero wieczorem gdzieś po 21.

Dziewczyny czytacie jakieś poradniki ciążowe? Coś bym ciekawego sobie poczytała, może polecacie jakiś? :)

[/url] [/url]

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 11 miesiąc temu #915577 przez Anabelle

Kalinka90 napisał: To mój synek w sobote kończy dwa latka, i mieszkamy ok 8 km od Skawiny.

Hahaha ja to samo. To co my na jednej wsi mieszkamy?? :lol: :lol: :lol:

Mleczna nie dziwie sie że nie mówisz teściom po tej akcji

Moja teściowa dziwnie sie zachowywała, wydawało mi sie że sie domyśla, ale mąż ciagle mowił, że wymyślam. W końcu mąż mówi szwagierce w sensie swojej siostrze, a ona na to, że mama podejrzewała i już jej mówiła, bo "Ania nie nosiła Antka" :lol: :lol: :lol:

Ja nie lubie miesa mielonego (chyba że w spaghetti lub lasagne ;) u mnie chyba pierożki ze szpinakiem z lidla :lol: :lol: miały być placki ziemniaczane lub z cukini ale nie mam nic prócz mąki i cebuli :P

Ada ja miałam w 1 ciąży poradnik w oczekiwaniu na ciaze, ale po co ci poradnik? :P Pytaj - wiekszość z nas po min 1 porodzie :P

11 lata 11 miesiąc temu - 11 lata 11 miesiąc temu #915580 przez MlecznaMama
Anabella! hehe no to się domyśliła teściowa Twoja.... ale ma spostrzegawczość!!!
Ada zobaczymy... mnie w 1 ciąży zmyliły zachcianki bo jadłam mnóstwo cytrusów i cukierków cytrusowych a to niby na dziewczynkę... chociaż u mnie i u jednej z Październikówek zwiastowało to chłopczyka :) , ja też zaczęłam wyglądać.... niespecjalnie więc byłam jakoś przekonana że dziewuszka, chociaż pragnęłam mieć synka pierwszego... i w 15 tygodniu nie było wątpliwości :) Synuś :)
niebawem się przekonamy co u każdej... :)
Anabella.... placki z cukini..... wpadam do Ciebie!

11 lata 11 miesiąc temu #915585 przez Karlinka
U mnie wiedzą wszyscy- w sensie cała rodzina moja i męża, a że teściowie się cieszą to juz pół miasta wie ;p znajomym też już powiedzieliśmy a zaraz jadę do pracy l4 zawieźć więc pewnie kolejni się dowiedzą ;)
co do poradników- ja mam dokoła pełno mam i ciężarnych więc mam kogo pytać, zresztą moja położna środowiskowa też już wie i ok 20 tyg zaczniemy się spotykać :) ale ostatnio uległam i kupiłam sobię książkę "Ciężarówką przez 9miesiecy" Musiałam parę godzin na Małża czekać bo się szkolił a znudziło mi sie chodzenie po sklepach to uległam i książkę kupiłam i ze 3godziny w parku czytałam. Bardzo fajna, taka z humorem także zalewam się łzami ze śmiechu jak ją czytam. Jako idealny poradnik dla ciężarnej pewnie bym nie poleciła, ale tak do poczytania świetna :)
Udało mi sie jeszcze na sierpień do endokrynologa umówić- jest dobrze :D

11 lata 11 miesiąc temu #915588 przez Ada2424
Anabelle nudzi mi się w domu, a tak bym sobie czytała ;)

[/url] [/url]

11 lata 11 miesiąc temu #915590 przez Anabelle
Ja miałam poradnik ale tam o każdym miesiacu bylo troche info, w sumie nawet mniej niz w necie piszą. Później czytałam z neta.

Mi sie nie nudzilo w ciazy z Antkiem, oglądnełam wszystkie seriale sherloki, czysta krew, the killing, big bang theory, vikingowie, gre o tron, the lying game itd :D

11 lata 11 miesiąc temu #915595 przez Ada2424
Anabelle na necie jest ich sporo i tak mysle który sobie zamówic :whistle:

Jeden problem mniej... zaparcia od 5 dni odpuściły :) teraz żeby jeszcze te "odrzuty" przeszły i będe zadowolona.

[/url] [/url]

11 lata 11 miesiąc temu #915596 przez Anabelle
A nie wolisz sobie czytać w necie? O każdym tygodniu czasami jest kilka stron. No chyba, ze koniecznie chcesz ksiazke to sobie kup, ale cudów tam nie wyczytasz :) wszystko na jedno kolano :P

Macie zaparcia? U mnie ich przeciwieństwo :D

11 lata 11 miesiąc temu #915597 przez Ada2424
Anabelle mi chodzi o taki poradnik gdzie nie bedzie tylko o tygodniach ciazy ale ogolnie o niej napisane, o kazdym tygodniu czytam wlasnie w necie :) wiem ze jezyk niemowlat jest dobrym poradnikiem ale cos jeszcze bym chciala oprocz tego :whistle:

[/url] [/url]

11 lata 11 miesiąc temu #915611 przez Anabelle
Wiesz co język niemowląt mam w pdf, ale przestałam to czytać, bo każde dziecko inne i przekonałyśmy sie na kwietniowych mamach że niektóre rzeczy na dziecko działają a niektóre nie. A z rozróżnianiem płaczu to człowiek się szybko zaczyna orientować czy to jest płacz z bólu czy znudzenia... teraz jak Antek płacze to od razu wiem czy chce wymusić czy faktycznie trzeba lecieć na łeb na szyję.

Są poradniki które sugerują bliskość z maluszkiem i intuicyjne działanie, są poradniki, że wszystko ma być jak w zegarku, są poradniki, że wszystko wg zasady 3 kroków. Na forum mamazone mam mamusie 2 dzieci, która przy pierwszym dziecku własnie wszystko jak z poradnika robiła i teraz przyznaje że tylko się stresowała jak jej syn nie zachowywał się tak jak pisza i nie reagował na stosowaną taktykę. No i stres jak gdzieś trzeba było wyjść, bo np radzą zawsze stałą porę. Jedna mama do tej pory jest na zasadzie, że wszystko o stałej porze - nawet jak była z nami w zoo, to po zoo myśmy poszli z 3 małżeństw do restauracji i na plac zabaw, a ona wracała do domu bo syn ma plan dnia i o konkretnej godzinie musi byc w swoim łóżku.

Szczerze? Wyluzowana szczesliwa mama to wszystko co noworodkowi potrzebne do szczęścia. Myśmy mieli głęboko gdzieś stałe pory, jeździliśmy na wycieczki, spacery, na szlak, na weekend z Antkiem, po prostu jak chciał to spał, jak nie chciał to nikt sobie włosów z głowy nie rwał ;P

Jak chcesz to ci wysle ten jezyk niemowląt - możesz sobie też poczytać książke "dziecko dla odważnych" taka troche z jajem ;)

11 lata 11 miesiąc temu #915625 przez Ada2424
Anabelle ja nie chce kopiować wszystkiego z poradników nawet czegoś takiego nie napisałam! Po prostu chce sobie coś poczytać tym bardziej, że idzie jesień i długie wieczory a że akurat temat ciąży mnie dotyczy to czemu nie? Wiem również że nie wszystkie dzieci są identyczne i każde reaguje inaczej, w inny sposób i nie ma co na siłe robić tak jak opisują, z reszta to co pisza w necie i w książkach trzeba zawsze brać z przymrużeniem oka ;) ale poczytać mimo wszystko dla samej siebie i dla zabicia czasu zawsze można a wszystko tak czy siak okaże się w praktyce po urodzeniu się bąbelka :)

Ja już po obiadku :) za chwilkę ide na ogród malin nazrywać :)

[/url] [/url]

11 lata 11 miesiąc temu #915629 przez kristi*
mam problem
byłam na wizycie dzisiaj juz u mojej gin miała mí przedłuźyć zwolnienie i stwierdziła ze moge wrócić do pracy.
zadzwoniłam do szefa a on do mnie źe absolutnie szkodliwe warunki pracy praca fizyczna i jeszcze po dwóch poronieniach mam załatwic zwolnienie u innego lekarza
Czy mam szukać lekarza który wystawi zwolnienie czy uczyć szefa przepisów?

11 lata 11 miesiąc temu #915632 przez Kalinka90
Ada2424 ja to Ci się nie dziwię, bi ja w pierwszej ciąży również czytałam i czytałam, bo to jest nowa sytuacja i ciekawi, nie kupiłam jednak żadnego poradnika, w necie mnóstwo czytałam, powiem Wam, że dużo informacji właśnie jak mały się urodził wiedziałam z neta, do tego instynkt i świetnie sobie radziliśmy. Ale najbardziej przydatna okazała się szkoła rodzenia, chodziłam do dwóch, w szpitalu dużo praktycznych rzeczy dot. karmienia itp., a u położnej w przychodni świetne nowoczesne podejście do macierzyństwa np. masaże shantala, kąpiele.

A któraś z dziewczyn napisała, że syna przestała nosić, kurcze ja ograniczyłam dźwiganie synka, ale w sumie to wciąż go podnoszę.

A co do reakcji, to moja mama mnie negatywnie zaskoczyła i gdy jej powiedziałam rozpłakała się i powiedziała : Jak Ty przeżyjesz drugi poród ;/

11 lata 11 miesiąc temu #915635 przez Ada2424
No właśnie Kalinka nowa sytuacja i człowiek ciekawy co i jak :)

[/url] [/url]

11 lata 11 miesiąc temu #915640 przez monique1983
Anabelle - zdaję sobie sprawę, że to jeszcze nic pewnego, tak stwierdziła Pani doktor, że wygląda jej na dziewczynkę po jakichś kościach ;) Mnie jest obojętne co, ale fajnie by było wiedzieć wcześniej żeby móc coś kupić, no i we wrześniu chcę pokoik przemalować, ale w sumie niezależnie od płci będzie raczej kolor miętowy i białe mebelki, a dodatki to później się dobierze jak już będzie wiadomo konkretnie :)

Kalinka90 - u mnie najbliższa rodzina z mojej strony i od strony męża wiedzą, no i kilkoro znajomych, a teraz to już niedługo w 2 trymestr będę wchodzić, także już raczej nie będę ukrywać, zresztą chyba już niedługo będzie nawet trudno to ukryć jak będzie widać gołym okiem ;) Odnośnie reakcji Twoje mamy to pierwszy poród miałaś jakiś ciężki?

Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka

Dzienniczek żywienia