BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Marcowe 2015 :)

10 lata 6 miesiąc temu #935141 przez Karlinka
Kasia dzięki za rady :) już raczej postanowione, że jeśli wanienka to ze stojakiem albo wiaderko ale tutaj decyzyjny głos będzie miał Małż ,bo jemu w udziale przypadnie kąpanie ;)
Co do obciążenia glukozą nie pomogę- jeszcze nie dostałam skierowania a teraz wizytę będę miała w 21tyg to pewnie mi już da.

LoveMami mi lekarz od poczatku mówi ,że dziecko jak na swoje tyg duże jest ale może poprostu taki urok i pewnie się wyrówna. Co do diety to nie pomogę, bo jak narazie to jeszcze na minusie jestem.

Dzisiaj jakoś tak dziwnie kilka razy mi brzuch twardniał, nie bolał przy tym tylko się napięty robił. Normalne to jest?

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 6 miesiąc temu #935173 przez Anabelle
A ja jak nie tyłam gdy byla ladna pogoda i duzo ruchu, tak teraz przez chorobe swoja i Antka, wiecej jestesmy w domu, do tego ja w pierwszych dniach zapalenia oskrzeli wiecej leżałam, siostra przyjechała się Antkiem pozajmować jeden dzie.n Do tego wszyscy "jedz, bo nie wyzdrowiejesz" i jak miałam 1 kg do przodu to teraz ze 2,5 :(
LoveMami, a jaką masz wage startową, bo jak niską, to tragedii nie ma, gorzej jak wysoką. Ja zaczynałam od 68/69 kg, a wiem z ciąży z Antkiem że jak dobiłam w 9 msc do 88/90 kg to niestety krążenie siadało, poruszanie się sprawiało mi olbrzymi problem, brzuch zasłaniał wszystko, dotykałam brzuchem kierownicy w samochodzie, więzadła również bolaly. To już jest sporo dla obciążonego kręgosłupa, no i podczas porodu ucieka ok 10 kg, a z resztą, trzeba działać już poxniej :P Natomiast jak zaczynasz z wagi np 50 kg, to tym tempem możesz dobić do 70-75 kg końcowo -więc aż takiej tragedii nie bedzie jeśli chodzi o twój komfort.

10 lata 6 miesiąc temu - 10 lata 6 miesiąc temu #935174 przez Anabelle
nowa strona?

Kasia krzywą cukrową można robić całą ciążę, ten jeden pomiar ok 25 tc to jest po prostu zalecany przez instytut srata tata coś tam, tak samo jak usg genetyczne, polowkowe i po 30 tc.

Karlinka mi sie ze 2 dni temu zdarzylo, że macica mi stwardniała. To nie jetst dobrze na tym etapie ciąży. Magnez i wiecej odpoczynku, za wczesnie na skurcze przepowiadające. Mi pewnie stwardniała od kaszlu.

10 lata 6 miesiąc temu #935189 przez lalka
Kasia ja w poprzedniej ciąży miałam krzywą cukrzycową robioną właśnie w 20 tyg ciąży i nie miałam ku temu żadnych przesłanek!!!

LoveMami nie zawsze jest tak,że duży przyrost wagi jest od wysokiego cukru....mi od wysokiego cukru bardzo chciało się pić..bolały mnie ręce i spanie mnie brało!!!!

ja mam dzisiaj połówkowe,ale dopiero na 19-20...oszaleję do tego czasu,że nie wspomnę o stresie!!!!

10 lata 6 miesiąc temu #935195 przez LoveMami
Powiem, że jestem szczupła tzn waga startowa 54kg ( ale ciuszki XS noszę )
A teraz już 63kg mam.. Jem tyle co zawsze.. może już tak słodkości sobie nie odmawiam jak kiedyś.. ale nigdy nie miałam tendencji do tycia..w pierwszej ciąży do porodu szłam z wagą 62kg.
I teraz, jak i z poprzedniej ciąży nie miałam ani jednego dnia wymiotów.

Lekarka dała mi skierowanie na glukoze 75g i mocz..
W przyszłym tyg się wybiorę bo teraz jestem lekko zaziębiona ;/

10 lata 6 miesiąc temu #935196 przez LoveMami
Lalka z pierwszych badań krwi nic nie wskazywało że mam wysoki cukier.
Spanie mnie nie bierze o 7 pobudka a kładę się o 22, pije też normalnie bez żadnych pragnień ;p

10 lata 6 miesiąc temu #935201 przez Karlinka
dobry :)
kurcze Anabelle toś mnie teraz nie pocieszyła.... myślałam ,że to normalne jest....tylko ja właśnie cały czas staram się oszczędzać, bo przy tych kłuciach w podbrzuszu lekarz kazał leżeć i faktycznie przeszło .no nic w takim razie dzisiaj dzień leżenia chociaż plany ambitne miałam , bo remont, bo od jutra goście ....

10 lata 6 miesiąc temu #935208 przez Anabelle
Karlinka wczoraj nie mialam juz czasu ale teraz wpisalam twardnienie macicy w google, bo chcialam sprawdzic czy cie w blad nie wprowadzam ale o to co pisza dziewczyny na forach :

"Kobieta powinna się bardzo oszczędzać, dużo leżeć i odpoczywać. Pod żadnym pozorem nie wolno jej dźwigać nawet lekkich rzeczy lub w jakikolwiek inny sposób się przemęczać."

"Jak się robi twardy brzuch - to znaczy ,że masz skurcze. Mogą - ale nie muszą być groźne. Warto powiadomić o tym lekarza prowadzącego.
I radzę nie lekceważyć tego. "

"Twardnienie brzucha to skurcze. Powiedz o tym lekarzowi. Ja miałam skurcze od 24 tygodnia i niestety musiałam brać leki i leżeć. Więc jeśli masz już teraz skurcze, to nie ignoruj tego i koniecznie jak najszybciej idź do lekarza, żeby sprawdził, czy wszystko jest OK.

Bo w III trzmestrye pamietam że dziewczyny miewaly bezbolesne skurcze macicy, twardnienia brzucha i byly to cwiczenia macicy do porodu. Choć w listopadówkach kolezanka w 36 tc miala twardnienie brzucha i byla w szpitalu, bo okazalo sie, że grozi jej przedwczesny porod.

Duzo odpoczynku Karlinka
Podziękowania: Karlinka

10 lata 6 miesiąc temu #935211 przez syza24
Hej :)
Karlinka ja mam od początku ciąży twardą macice i żadne leki ani leżenie nie pomagają ale zauważyłam, że jak miesiąc temu lekarz zalecił mi zwiększyć dawkę magnezu i zażywanie Asparginu to jest trochę lepiej może to też by ci pomogło no i oczywiście odpoczynek ja mam zalecone trzy razy dziennie ok 2 h odpoczynku :(
Na szczęście dziś obudziłam się bez bólu kręgosłupa :) ale za to przez to, że moja dzidzia ciągle wywija w brzuchu nie ważne czy dzień czy noc :laugh: to śniło mi się że na brzuchu odbiła mi się twarz dziecka i strasznie się cieszyłam :laugh: troszkę dziwny był ten sen ale co zrobić :laugh:

10 lata 6 miesiąc temu #935216 przez ewawawa

Dżasta86 napisał: Ewawawa hotel był przepiekny tylko obsługa tak nastawiona, cieszę się że przewaga była niemców a nie ruskich ;]. Turcja chyba nie moja bajka. Jeżeli chodzi o plaże, tak byla kamienista przy wodzie, piastek cały zasypany petami. Morze cudowne ciepła woda jak zupa :)

W ciągu miesiąca przytyłam 5 kg !!!! chyba się pochlastam ! Troche apetyt już mi ustaje ale ostatnie 4 tyg to jak smietnik chodziłam... Własnie kupiła rowerek stacjonarny będzie dobrym rozwiązaniem na podtrzymanie kondycji :)

a ja byłam nad plażą Kleopatry, tam to jest takie piaseczek jak u nas :) ale ciepła woda w morzu w październiku to bajer, zazdroszczę :) a ruskich to też nie lubię w hotelach, za przeproszeniem ale zachowują się jak totalne buraki

ja do jogi dołączyłam jeszcze basen ale chwilowo mam przerwę przez pogodę, dobry jest ruch w ciaży, mnie to rozluźnia

10 lata 6 miesiąc temu #935219 przez bujanka
Dziewczyny jak wy rozpoznajecie to twardnienie brzucha?

Mnie coś dziś lekko pobolewa podbrzusze troche jak na okres, mam sie martwić? :unsure:

10 lata 6 miesiąc temu #935222 przez syza24
Karlinka no i zapomniałam dodać, że oczywiście najlepiej byłoby udać się do lekarza żeby to skonsultować wiem ze swojego doświadczenia. Mi mój lekarz powiedział, że gdybym znowu miała jakiekolwiek skurcze to mam od razu zgłosić się do szpitala bo w tym momencie ciąży jest to niebezpieczne no a w szpitalu mają cały potrzebny sprzęt do diagnostyki. Tobie wystarczy raczej wizyta u lekarza prowadzącego u mnie raczej szpital bo ja przyjmuje bardzo dużo leków więc mój lekarz niczego dodatkowo już nie jest w stanie mi zalecić oprócz dożylnych leków :(

10 lata 6 miesiąc temu - 10 lata 6 miesiąc temu #935223 przez Karlinka
Anabelle dzięki ! ja za dużo nie chciałam czytać, żeby niepotrzebnie się nie przejmować, ale chyba zadzwonię dzisiaj do położnej tak w razie czego i jeszcze z nią skonsultuję. Wizyta w poniedziałek dopiero...
Bujanka ja poprostu czuje nagle napięcie w podbrzuszu i jak przykładam ręke to od spojenia prawie pod pępek mam napięte i tak jakby wydęte, twardsze niż zwykle. U mnie trwa to chwile, nie boli. Na początku myślałam , że Łobuz się przekręca bo zawsze po tym trochę się rusza

Edit: Syza Tobie też dzięki. Zobaczę jak będzie dzisiaj i chyba faktyczne skończy się na jakiejś konsultacji. Narazie nie panikuje ale od rana leżę w łóżku

10 lata 6 miesiąc temu #935227 przez ewawawa
bujanka mi też parę razy się zdarzyło takie napięcie ale to kilka razy i to trwało dosłownie chwilkę

10 lata 6 miesiąc temu #935229 przez Karlinka
Ewa no mi też wczoraj kilka razy -ze 4-5. Mi też po chwili przechodzi, no i nie boli.

Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka

Dzienniczek żywienia