- Otrzymane podziękowania: 10
- /
- /
- /
- /
- /
- Mamusie Marcowe 2015 :)
Mamusie Marcowe 2015 :)
- Karlinka
-
- Wylogowany
- rozmowna
-

Co do obciążenia glukozą nie pomogę- jeszcze nie dostałam skierowania a teraz wizytę będę miała w 21tyg to pewnie mi już da.
LoveMami mi lekarz od poczatku mówi ,że dziecko jak na swoje tyg duże jest ale może poprostu taki urok i pewnie się wyrówna. Co do diety to nie pomogę, bo jak narazie to jeszcze na minusie jestem.
Dzisiaj jakoś tak dziwnie kilka razy mi brzuch twardniał, nie bolał przy tym tylko się napięty robił. Normalne to jest?
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Anabelle
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- https://matuli.pl/

LoveMami, a jaką masz wage startową, bo jak niską, to tragedii nie ma, gorzej jak wysoką. Ja zaczynałam od 68/69 kg, a wiem z ciąży z Antkiem że jak dobiłam w 9 msc do 88/90 kg to niestety krążenie siadało, poruszanie się sprawiało mi olbrzymi problem, brzuch zasłaniał wszystko, dotykałam brzuchem kierownicy w samochodzie, więzadła również bolaly. To już jest sporo dla obciążonego kręgosłupa, no i podczas porodu ucieka ok 10 kg, a z resztą, trzeba działać już poxniej

- Anabelle
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
Kasia krzywą cukrową można robić całą ciążę, ten jeden pomiar ok 25 tc to jest po prostu zalecany przez instytut srata tata coś tam, tak samo jak usg genetyczne, polowkowe i po 30 tc.
Karlinka mi sie ze 2 dni temu zdarzylo, że macica mi stwardniała. To nie jetst dobrze na tym etapie ciąży. Magnez i wiecej odpoczynku, za wczesnie na skurcze przepowiadające. Mi pewnie stwardniała od kaszlu.
- lalka
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 3
LoveMami nie zawsze jest tak,że duży przyrost wagi jest od wysokiego cukru....mi od wysokiego cukru bardzo chciało się pić..bolały mnie ręce i spanie mnie brało!!!!
ja mam dzisiaj połówkowe,ale dopiero na 19-20...oszaleję do tego czasu,że nie wspomnę o stresie!!!!
- LoveMami
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-
- Otrzymane podziękowania: 0
A teraz już 63kg mam.. Jem tyle co zawsze.. może już tak słodkości sobie nie odmawiam jak kiedyś.. ale nigdy nie miałam tendencji do tycia..w pierwszej ciąży do porodu szłam z wagą 62kg.
I teraz, jak i z poprzedniej ciąży nie miałam ani jednego dnia wymiotów.
Lekarka dała mi skierowanie na glukoze 75g i mocz..
W przyszłym tyg się wybiorę bo teraz jestem lekko zaziębiona ;/
- LoveMami
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-
Spanie mnie nie bierze o 7 pobudka a kładę się o 22, pije też normalnie bez żadnych pragnień ;p
- Karlinka
-
- Wylogowany
- rozmowna
-

kurcze Anabelle toś mnie teraz nie pocieszyła.... myślałam ,że to normalne jest....tylko ja właśnie cały czas staram się oszczędzać, bo przy tych kłuciach w podbrzuszu lekarz kazał leżeć i faktycznie przeszło .no nic w takim razie dzisiaj dzień leżenia chociaż plany ambitne miałam , bo remont, bo od jutra goście ....
- Anabelle
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
"Kobieta powinna się bardzo oszczędzać, dużo leżeć i odpoczywać. Pod żadnym pozorem nie wolno jej dźwigać nawet lekkich rzeczy lub w jakikolwiek inny sposób się przemęczać."
"Jak się robi twardy brzuch - to znaczy ,że masz skurcze. Mogą - ale nie muszą być groźne. Warto powiadomić o tym lekarza prowadzącego.
I radzę nie lekceważyć tego. "
"Twardnienie brzucha to skurcze. Powiedz o tym lekarzowi. Ja miałam skurcze od 24 tygodnia i niestety musiałam brać leki i leżeć. Więc jeśli masz już teraz skurcze, to nie ignoruj tego i koniecznie jak najszybciej idź do lekarza, żeby sprawdził, czy wszystko jest OK.
Bo w III trzmestrye pamietam że dziewczyny miewaly bezbolesne skurcze macicy, twardnienia brzucha i byly to cwiczenia macicy do porodu. Choć w listopadówkach kolezanka w 36 tc miala twardnienie brzucha i byla w szpitalu, bo okazalo sie, że grozi jej przedwczesny porod.
Duzo odpoczynku Karlinka
- syza24
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
- Otrzymane podziękowania: 5

Karlinka ja mam od początku ciąży twardą macice i żadne leki ani leżenie nie pomagają ale zauważyłam, że jak miesiąc temu lekarz zalecił mi zwiększyć dawkę magnezu i zażywanie Asparginu to jest trochę lepiej może to też by ci pomogło no i oczywiście odpoczynek ja mam zalecone trzy razy dziennie ok 2 h odpoczynku

Na szczęście dziś obudziłam się bez bólu kręgosłupa

- ewawawa
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
Dżasta86 napisał: Ewawawa hotel był przepiekny tylko obsługa tak nastawiona, cieszę się że przewaga była niemców a nie ruskich ;]. Turcja chyba nie moja bajka. Jeżeli chodzi o plaże, tak byla kamienista przy wodzie, piastek cały zasypany petami. Morze cudowne ciepła woda jak zupa
W ciągu miesiąca przytyłam 5 kg !!!! chyba się pochlastam ! Troche apetyt już mi ustaje ale ostatnie 4 tyg to jak smietnik chodziłam... Własnie kupiła rowerek stacjonarny będzie dobrym rozwiązaniem na podtrzymanie kondycji
a ja byłam nad plażą Kleopatry, tam to jest takie piaseczek jak u nas

ja do jogi dołączyłam jeszcze basen ale chwilowo mam przerwę przez pogodę, dobry jest ruch w ciaży, mnie to rozluźnia
- bujanka
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- Otrzymane podziękowania: 7
Mnie coś dziś lekko pobolewa podbrzusze troche jak na okres, mam sie martwić?

- syza24
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
- Otrzymane podziękowania: 5

- Karlinka
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
Bujanka ja poprostu czuje nagle napięcie w podbrzuszu i jak przykładam ręke to od spojenia prawie pod pępek mam napięte i tak jakby wydęte, twardsze niż zwykle. U mnie trwa to chwile, nie boli. Na początku myślałam , że Łobuz się przekręca bo zawsze po tym trochę się rusza
Edit: Syza Tobie też dzięki. Zobaczę jak będzie dzisiaj i chyba faktyczne skończy się na jakiejś konsultacji. Narazie nie panikuje ale od rana leżę w łóżku
- ewawawa
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
- Karlinka
-
- Wylogowany
- rozmowna
-