BezpiecznaCiaza112023

Mamusie MAJ 2013

11 lata 5 miesiąc temu #796282 przez demoniqe
vika dlatego do owijania śpiworki są lepsze! ja miałam wersje na lato z siateczką i była super!! Kuba nigdy mi się w nim nie spocił.

Owijanie trzeba na początku stosowac z metoda 5s dr-a Karpa. Czyli owijasz, kładziesz bokiem na swoim przedramieniu lub brzuszkiem na przedramieniu i robisz "szzzzzz". Nie ma że nie zadziała :)

wypróbowałam to na dziecku koleżanki, które wiecznie płakało i przed drzemka przeżywali horrory z płaczem. Twierdzili że on tak ma i że się musi wypłakać (darcie przez 20 min!!) W końcu im zabrałam dzieciaczka, owinęłam pielucha i zrobiłam jak wyżej i dziecko w 5 min zasnęło (to było jak miał 4,5 miesiąca). No ale stwierdzili że to musiał być przypadek że mi sie udało i do dziś tego nie stosują :) i płacz jest cały czas :)

Każde dziecko ma swoich rodziców :) no i rodzice znają swoje dzieci więc nie upieram się że koniecznie zadziała, ale na 4 dzieci które znam to dziala.

ja polecam ci Moniaaak tą metodę 5s nawet bez owijania. Jak zaczniesz szumieć małemu do ucha głośniej niż płacze to reakcja powinna być.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 5 miesiąc temu #796300 przez Sevilla
U nas szumienie działa ...

11 lata 5 miesiąc temu #796309 przez vika
Dominique ja owijałam w otulaczek motherhood i cieszę się,że droższego nie kupiłam....jak już pisałam ona pociła się nie tylko w otulaczku....ale zawsze jak spała skrępowana....czyli bardziej w bezruchu...choć najgorsze było to budzenie się z krzykiem...zawsze darła japę....jej było nie wygodnie...do tej pory rozwala się po całym łóżeczku i w nocy strasznie się wierci ale śpi całą noc...oglądałam te filmiki i próbowałam nie raz ....ale serio ten szum moją jeszcze bardziej rozwścieczał.....a jak mój mąż jej szumiał a ona darła się jeszcze głośniej to i ja zaczełam się drzeć na niego by przestał :) na moją za to działał BIAŁY SZUM I ODKURZACZ.....
ALE POWIEM TAK....NIE UPIERAŁAM SIĘ I PRZY SZUMIENIU W USZKO JAK I PRZY OTULACZKU BO NIE MIAŁAM CZĘSTEGO PROBLEMU Z ZASYPIANIEM A JAK TOSIA SKOŃCZYŁA 7 TYG ZACZEŁA PRZESYPIAĆ CAŁE NOCE..... :lol:
Sewi Maksior ma w sobie upur działania :) super :lol:
Anek chyba masz racje jej szkoda czasu na spanie i jedzenie :lol: :lol: :lol:
właśnie pierwszy raz od X czasu wypiła mi picie ponad 100ml :cheer: :cheer: :cheer: no w szoku jestem in to z butelki której nie lubiła jakiś czas temu :side: przewrotowiec :side:

11 lata 5 miesiąc temu #796311 przez paninka87
U nas tez często porównują Blankę z Jasiem... ja nie zważam uwagi, siora też chyba.
Mam też koleżankę, która urodziła 9 dni przede mną. Jej córka w 3 mies dźwigała głowę, robiła przewroty, siedziała stabilnie mając 5 mies. Teraz czołga się po podłodze, sama usiądzie i prześcignęła wagowo Blankę itd. pewnie będzie wcześnie chodziła ... Blanka jest leniuszkiem, jedynie co potrafi kopać w karuzelke w łóżeczku i okręci się tym sposobem o 180 stopni... ale ja się nie przejmuję, nie porównujemy swoich dziewczynek, jedynie wymieniamy się spostrzeżeniami i doświadczeniami :)

Ponoć im później ząbki się pojawią tym są trwalsze.. na ile to prawda nie wiem. My czekamy cierpliwie :blink:

11 lata 5 miesiąc temu #796325 przez Sevilla
paninka87 też coś takiego słyszałam o zębach, ale nikt nie wie ile w tym prawdy ???

11 lata 5 miesiąc temu #796363 przez demoniqe
Odkurzacz i prysznic działają usypiająco na Kubę też :)

11 lata 5 miesiąc temu #796375 przez pauluska
Ale skrobiecie :)

U mnie była koleżanka z synkiem 2 dni młodszym on siedzi Iga nie a ja gdzie to mam w nosie :D Co to za porównywanie dzieci ? Niczemu to nie służy a rodzic to jakiś zakompleksiony musi być skoro się ekscytuje tym że moje to robi a Twoje nie :laugh: Co do tego że nie dajesz tego czy tamtego ja ucinam temat mówię to jest moje dziecko i robię co ja uważam za słuszne osobiście nie będę podawała biszkoptów bo dla mnie to niepotrzebne zapychacze.

Co do spowijania u nas to nie działało też miałam otulacz i tak był wrzask Iga nie znosiła być skrępowana. A spowijanie 6 miesięcznego dziecka to już przegięcie można spowijać tylko do 3 msc bo to ma na celu aby ograniczyć odruch Moro a nie całkiem dziecko. Dziecko 6 miesięczne już takie ruchliwe widzę po Iguli jak śpi więc nie miałabym sumienia jej wiązać. Moje dziecko bardzooooooooooooo dużoooooooooooooo płakało i wiem że można nauczyć zasypiać w łóżeczku tylko do tego potrzebna jest KONSEKWENCJA(u nas pierwsze 3 dni to horror pisałam już o tym wielokrotnie ale do dzisiejszego dnia Iga zasypia sama bez krępowania) i najlepiej aby nauczyć zasypiania przed tym jak dziecko zacznie samo siadać bo wtedy to dopiero byłaby ciężka praca.

11 lata 5 miesiąc temu #796380 przez pauluska
Moniaaak odnośnie plam tak u nas rano jest ok ale wczoraj jadła zupkę od razu po niej plamy zrobiły się czerwoniaste tak okropnie. Skoro zmieniają barwę w ciągu dnia dziecko na 100 % ma kontakt z alergenem u nas wczoraj była zupka marchew ziemniak por pietruszka i teraz pytanie pietruszka czy por ? Ojojoj głowa mnie od rozmyślań boli

11 lata 5 miesiąc temu #796403 przez vika
włożyłam Tosię do łóżeczka poleciałam zrobić jej kaszkę o Ona co???......śpi :cheer: dosłownie minuta jej wystarczyła...do południa dwie godziny ją usypiałam,teraz chciałam troszkę podkarmić i wyjść na spacerek po tatę m Ochhhhh ten mój mały przewrotowiec :side: :side: :blink: ja dziś wziełam się za gotowanie w garku na gazie pieluszek,śliniaczków i ubranek poplamionych.....rezultat już widoczny :blink:

11 lata 5 miesiąc temu #796436 przez Karolka85
Pauluska jaką zastosowałaś metodę przy nauce samodzielnego zasypiania w łóżeczku?
Moja Julka jakiś czas temu zasypiała sama, ale musiałam być w pokoju i musiał być szum ( my nagraliśmy szum suszarki i odtwarzaliśmy na wieży). Teraz jej się poprzestawiało na maksa i usypianie to jakiś horror- trwa 1-1,5godz i co chwilę trzeba brać na rączki bo jest darcie jak nie wiem... :(

11 lata 5 miesiąc temu #796484 przez ewela86
karina ale z Ciebie obrotna babka! ja to bym chyba cała w nerwach i zestresowana była jakbym robiła chrzciny w domu, a Ty pełen luzik (wnioskuje ze zdjęć)! Świetnie wyglądałaś, a Irinka po prostu cudnie :)
jak się sprawdza siostrzyczka szczeniaczka? bo chrzestny chce kupić Dianie pod choinkę?

no i niestety tak jak myślałam ta przespana sobotnia noc była tylko wyjątkiem, dzisiaj znowu powrót do rzeczywistoći :( cierpliwości :P

co do spowijania to u nas działało tak do 3 miesięcy właśnie, nie wiem jak by było potem bo wyrosłą z otulaczka ale wydaje mi się że już by nie pomogło, ale suszarka dalej działa na małą. do tej pory jak mocno płacze ten dźwięk ją momentalnie ucisza :)

dzisiaj wyciągnęłam pierwszy raz spacerówkę, bo w gondoli za nic w świecie nie chciała leżeć, myślałam że teraz spacery będą się odbywało bezproblemowo, ale bez marudzenia się nie obyło :( mam nadzieję że jej przejdzie...

oj porównywanie dzieci to najgorsze co może być!!! ja mam sąsiadkę która ma 2 miesiące starszą córkę i bez przerwy słyszę: "moja to już miała zęby jak miała 5 miesięcy", "moja to już siedzi", "moja robi pa pa" i najlepszy tekst: "mówi mama i baba"!!!!!! (śmiać mi się chce jak słyszę takie teksty musi być wybitnie uzdolniona jak w wieku 7 miesięcy zaczyna mówić :lol: chyba nie potrafią rozróżnić gaworzenia od świadomych słów...) ale co tam niech sobie robią nawet fikołki, mam to gdzieś!

11 lata 5 miesiąc temu #796495 przez KarinaM
Ewela siostrzyczka szczeniaczka podoba się. Cieszy się do niej ale najlepszą zabawką jest pudełko od chusteczek nawilzajacych. To one robią teraz furorę.

Igorek

Irina

11 lata 5 miesiąc temu #796504 przez KarinaM
Dziewczynki jaką paste polecacie do zabkow? No i jaką szczoteczke. Na kwietniowkach czytałam za Nenedent. Pisalyscie coś że pasta nie powinna mieć fluoru. A dlaczego?

Igorek

Irina

11 lata 5 miesiąc temu #796526 przez Alex_87
A moja nadal sama nie zasypia, ale jakoś mnie to przestało aż tak boleć, różnie to bywa, czasem uśnie przy cycku przytulona do mnie (wiem wiem straszne to, ale ja też to lubie :lol: ), czasem jej pośpiewam, no a czasem to jeszcze inne kombinacje. Na szczęście nigdy niepotrzebuje żeby ją nosić na rękach i bujać :D na noc tylko zasypia sama i dobrze, bo im starsze to przecież i tak będzie później miało pewnie z jedną drzemkę w dzień.

Ewela u nas też od 3 dni zaczynają się cyrki w wózku, siada i inaczej nie chce jak tylko na siedząco i nie oprze się o oparcie tylko musi sama siedzieć...

My dziś na rehabilitacji spędziliśmy całe 15 min bo był taki płacz, pierwszy raz...No musi być coś na rzeczy bo od 3 dni tak płacze i marudzi. Jutro zrobię jej badanie moczu, bo ostatnio przy takim płaczu wyszło dużo bakterii w moczu, więc muszę najpierw to sprawdzić, ewentualnie mogą to być w końcu zęby...

11 lata 5 miesiąc temu - 11 lata 5 miesiąc temu #796530 przez paninka87
Ja na razie mam zestaw szczoteczek z babyono. Dzieci polykaja paste dlatego powinna byc bez fluoru bo szkodzi.

Blanka zjadla prawie cala porcje kaszki i deserek Nestle :cheer: teraz marudzi bo spiaca ale jeszcze troche musi wytrzymac...

Jak wrocilam z pracy to tak sie opila mleczkiem ze ulala a rzadko jej sie to zdarza... widocznie teskni za cycusiem ;)

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka