BezpiecznaCiaza112023

Mamusie MAJ 2012

14 lata 11 miesiąc temu #218121 przez vestusia
Ja też jestem zdania, że dobrze iść wcześniej. Ja byłam na pierwszej wizycie w 5 tygodniu i 6 dniu i nie było widać nic. Po tygodniu natomiast zobaczyłam pęcherzyk, a po dwóch - bijące serduszko. No i tak, jak Madziaska - za pierwszym razem od razu dostałam duphaston i no-spę 3xdziennie. No i to troszkę jednak uspokoiło więc, myślę, że warto iść wcześniej niż czekać.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

14 lata 11 miesiąc temu #218170 przez ajłona
Sania ćwiczymy???? cholerka ja to tylko śpię i jem i czekam ;)
chodziło mi o akcję moderatora, bo nie załapałam o co chodzi. pozdro. Sania a gdzie suwaczek??

14 lata 11 miesiąc temu #218182 przez gorla
Witam z rańca :laugh:

dziołchy byłam u gina wczoraj była już fasolka, ale jest o tydzień młodsza niż wg @ ma 4tyg. 2 dni. Zastanawiam sie nad betą , bo czemu fasolinda taka mała? jakoś nie chce mi sie wierzyc, ze teścior wykrył taka wczesną ciąże..hmm.. noo ale jak to ja zanim do chaty dojechała od gina to juz 5 teorii miałam co jest nie tak :silly: :silly: wykończę sie przez moja wybujałą fantazję :silly: :silly: niech ktoś mnie palnie :laugh: :laugh:

14 lata 11 miesiąc temu - 14 lata 11 miesiąc temu #218185 przez kropka
Hej,

dziewczyny chciałam się podzielić moim przypadkiem bo może komuś się przyda. Więc:
Dostałam zwolnienie lekarskie od internisty ze względu na przeziębienie. Pani doktor nie chciała mi wystawić literki B (ciąża) na zwolnieniu (co uprawnia do wypłaty 100% zasiłku chorobowego) ponieważ stwierdziła, że choroba na którą dostałam zwolnienie nie jest związana z ciążą. Wydało mi się to trochę dziwne, więc zaczęłam dociekać. I tak na stronie Zus-u znalazłam następującą, satysfakcjonującą mnie informację: :)

1. Ustawa o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa

"Miesięczny zasiłek chorobowy wynosi 100 % podstawy wymiaru zasiłku, jeżeli niezdolność do pracy lub niemożność wykonywania pracy, o której mowa w art. 6 ust. 2:

przypada w okresie ciąży;

2. Do wypłaty zasiłku chorobowego w wysokości 100% podstawy wymiaru wymagane jest dodatkowo:

* odrębne zaświadczenie lekarskie potwierdzające stan ciąży, jeżeli w zaświadczeniu lekarskim ZUS ZLA nie został wpisany kod B - w przypadku niezdolności do pracy przypadającej na okres ciąży

źródło:

www.zus.pl/default.asp?p=4&id=429

więc jutro śmiagam do gina :)

14 lata 11 miesiąc temu #218200 przez ajłona
Gorla!!!! tracccccccccccccch buuuuuuuuuccccccccccchhhhhhh! Strzeliłabym mocniej ale w ciąży jesteś ;) testy pokazują już po 6 dniach od zapłodnienia podobno, więc wszystko możliwe. Na bank wszystko jest git i NIE WKRĘCAJ sobie PARÓWKO!!!! pozdro

14 lata 11 miesiąc temu #218209 przez aga2+1
gorla nie panikuj z tą wielkością:) Ja byłam na 1 usg w 6 tygodniu (dokładnie 6 i 1 dzień), a na usg wyszło, ze fasola ma 5 i 1 dzień. Po 2 tygodniach poszłam na kontrolne usg i fasolek był już prawidłowej wielkości i tak jest do dnia dzisiejszego. Przy tak wczesnej ciaży trudno dokładnie okreslić który to tydzień, bo to tylko czarna kropeczka. Poza tym może być tak , że miałaś później owulację i ciąża jest młodsza. Więc poczekaj spokojnie 2 tygodnie i idź na kontrolne usg. Zobaczysz, ze wszystko będzie ok:)

14 lata 11 miesiąc temu #218222 przez gorla
aguś toś mnie uspokoiła :laugh: :laugh: wyciszam się :laugh: idę cos przekąsic na poprawę humoru :silly:

ajłoncia nie raz takie palniecie pomaga :laugh:

14 lata 11 miesiąc temu #218243 przez kropka
może dziewczyny z Warszawy będą zainteresowane:

Stołeczny Klub Mam. Czy poród musi boleć?

Zapraszamy wszystkie kobiety w ciąży oraz młodych rodziców z dziećmi na kolejne spotkanie z cyklu Stołeczny Klub Mam w ramach akcji "Rodzić po ludzku. Pozwólcie nam się przywitać".
O roli bólu porodowego i metodach jego łagodzenia będziemy rozmawiać z anestezjolożką, dr n. med. Dorotą Wojciechowską-Kumelowską, Kierowniczką Kliniki Anestezjologii i Intensywnej Terapii szpitala Medicover.

Środa, 19 października, godz. 13, kino Muranów

Organizatorzy akcji: Gazeta Wyborcza, miesięcznik Dziecko, Fundacja Rodzić po Ludzku, kino Muranów.

Po spotkaniu zapraszamy na poczęstunek

14 lata 11 miesiąc temu #218257 przez Sania
ajłona chociaż kegla ćwicz- nie wymaga to dużo wysiłku ;) i można to robić wszędzie ;)

I jest już suwaczek ;)

Dziewczyny jakie witaminki w ciąży bierzecie?
Mi gin zalecała Pharmaton Matruelle od 12 tyg- twiedzi, że ma najlepsze wyniki zarówno z dziećmi jak i mamy się lepiej czują... ale jak kupowałam w aptece to usłyszałam, że to nowość i troszkę mnie to zbiło z tropu. Co o tym myślicie???

14 lata 11 miesiąc temu #218270 przez ajłona
Sania a takie ćwiczenia to i owszem ;) da radę. moje kumpele, świeże mamuśki to przypominają mi żebym w późniejszych miesiącach masowała krocze ;) buahahhaha są nawet w necie artykuły ;) będziemy masować zatem
ja biorę famibion natal 1 i teraz 2

14 lata 11 miesiąc temu #218272 przez MartiO
Dziewczyny wariujecie!!!! Ważne, że jest i że wszystko idzie ku dobremu a jeden tydzień w tą czy w tamtą? Jaką to ma różnicę? U mnie też wg @ i wg usg wyszło inaczej ;) na razie na początku wydaje mi się nie ma to większego znaczenia bo i tak koniec końcem to nasze Maleństwa same wybiorą kiedy jest właściwa pora na wydostanie się na zewnątrz ;) i nawet przybliżone terminy nie będą ich trzymać :P pojawią się kiedy będą chciały :laugh: niezależnie od tego czy na początku były w "prawidłowym wieku" ;) i to że gin i @ wyznaczą im jakąś datę to też niewiele będzie znaczyć bo mało które urodzi się konkretnie wtedy ;)

14 lata 11 miesiąc temu #218285 przez Sania
masowanie krocza... emm... ciekawe jak i w jakim celu... trochę to dziwne...
Babcia mi opowiadała, że kiedyś położna przed porodem masowała intensywnie krocze przez 20 min i nie było trzeba nacinać- to rozumiem. Ale przecież takie masowanie krocza w ciąży to już jakoś nie bardzo... [???]

14 lata 11 miesiąc temu #218286 przez MartiO
Ja na razie biorę Prenatal Complex 1
Jak byłam pierwszy raz prywatnie to gin też mówiła o Maturelle ale na razie zdecydowaliśmy, że zostanę przy tych... ta wczoraj nic nie mówiła o suplementach....

14 lata 11 miesiąc temu #218307 przez gorla
Sania mi położna szyjkę pasowała przed porodem. O żeessssssssszzzzzzz, co za ból, dzieki za taki masazyk :angry: ja jej rece odruchowo odpychałam a ona do mnei spokojnie, wyluzować :laugh: :laugh: nooo wyluzować , ma szczęście że jej odruchowo nie kopnęłam :P :P :P :P

14 lata 11 miesiąc temu #218309 przez Sania
Masowanie szyjki to co innego jak masowanie krocza :) Teraz niestety już nie praktykują tego, wolą nacinać :( Bo po co się męczyć dla jakieś obcej baby? :( Eh... chyba niegdyś położne były z powołania ...

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka