- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- Mamusie Lipcowe 2013
Mamusie Lipcowe 2013
- Kamilka22
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
NataliaK to jak pierwszy miesiac praecodawca Ci placil jeszcze to dopiero po tym jak on Ci przeslal pieniadze to zaniosl papiery wszystkie potrzebne do zusu a oni maja 30dni na wyplacenie kasy. wiec nie wiadomo kiedy dokladnie on to zaniosl plus opoznienie w zusie daje taki wynik czekania
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- kaska1982
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
- Mateuszek :* ur. 2 lipca 2013r.

Coś w tym jest, że ludzie patrza dziwnie na kobiety w ciazy na ulicy, tez to odczuwam i powiem Wam że śmiesza mnie czasem te wszystkie spojrzenia i komentarze

Ale komentarz z tym kryzysem bardzo mi sie podoba

- emi87
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- nasze szczęście Milunia 13.07.2013r :)

dzis luźny dzionek - do pracki tylko na 3-4 godzinki a jutro wolne mmmm

ja nie mam narazie skurczy albo ich nie czuje ....
malutka dośc aktywna ale delikatna - nie boli mnie nic jak sie rusza

a włoski tez chce zminic - znaczy dlugośc zostawiam (za ramiona) tylko chce zrobić sobie delikatne ombre (przy skórze naturalne moje włoski)

NataliaK pięknie sie prezentujesz

wogóle wszystkie brzuchatki sie rewelacyjnie nam tu prezentuja -az miło popatrzec

karolinkanice świetny płaszczyk!
askan też mi sie marzy kostka mmm zazdraszczam

- Kamilka22
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
- dorkiszon
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
Także niestety , ale jesteśmy pier.... narodem

- Nikaa
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 4

dziś znowu piękne słonko z oknem

a propo reakcji ludzi ... ja spotykam się z czymś takim, że patrza na mnie potem na mój brzuch ... potem znowu na mnie i... się uśmiechają do mnie ( oczywiście odwzajemniam

Kamilka jejku właśnie spojrzałam na twój suwaczek aaaa Ty masz już 30 tygodni wow jak ten czas leci

Znalazłam ten artykuł o krwi pępowinowej więc zgodnie z obietnicą piszę wszystkie plusy i minusy związane z krwią pępowinową :
PLUSY
- komórki macierzyste są bardziej wartościowe niż te ze szpiku czy krwi obwodowej- są młodsze (zamrażanie zapobiega ich starzeniu) i są "łatwiejsze do pokierowania"
- wykorzystanie komórek macierzystych z krwi pępowiniowej jest prostsze, szybsze i bezpieczniejsze niż szukanie dawcy szpiku gdy pojawi się choroba
- przeszczepienie własnych komórek macierzystych oznacza całkowitą zgodność tkankową
- krew pępowinową dziecka można wykorzystać do leczenia innego czlonka rodziny ( istnieje 25 procent szans że antygeny rodzeństwa są zgodne)
- już dziś kilkadziesiąt chorób jest leczonych za pomocą komórek macierzystych ( różnego typu białaczki,anemie czy chłoniaki)
- krew pępowinową można przechowywać w ciekłym azocie nawet kilkadziesiąt lat i zachowują swoje właściwości
- pozytywna opinia Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego
- poród to jedyny moment kiedy można tę krew pobrać
- Kamilka22
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
- Kamilka22
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
no i sam poród też już mnie zaczyna przerażać;p
- patrysia305
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- Nikaa
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Taka procedura sporo kosztuje
- krew pępowinowa nie jest jedynym źródłem komórek macierzystych - są one równieź w szpiku i mobilizowanej krwi obwodowej. Można poszukać dawcy spokrewnionego lub nie. Takie przeszczepienie komórek pochodzących z banku publicznego nic nie kosztuje pacjenta.
- przeciętna przechowywana próbka krwi wystarcza dla biorcy o masie do 40 kg - co odpowiada mniej więciej wadze nastolatka w wieku 10 - 12 lat. Jedna taka próbka jest obecnie nie wystarczająca by leczyć osobę dorosłą. Trwają jednak próby by radzic sobie z tym problemem poprzez np. namnażanie komórek macierzystych.
- Nie ma żadnej gwarancji, że zdeponowana krew pomoże w przypadku chorob deponowanie krwi wiąże się z dużymi nadziejami ale wciąż nie pewności, że ten rodzaj krwi zawsze pomoże
wszystkie informacje z gazety "M jak Mama" - nr 3 marzec 2013 - ARTYKUŁ "JAK DEPONOWAĆ KREW PĘPOWINOWĄ?"
uFFFF napisałam

Kamilka tak to już jest z tymi starszymi Paniami

- dorkiszon
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
Głaskam ten brzuch jak jakaś nawiedzona , a on to czuje i kopie wtedy nóżką.
Wczoraj co wyprawiał autentycznie myślałam, że wyskoczy mi z brzucha falował mi cały wypinał się i na końcu dostał czkawkę, ale strasznie silny jest tak kopie, że człowiek nie może aż uwierzyć.
Na brzuchu mi wszystko przeszło i swędzenie i wysypka po kremie Dove, który tez pomógł mi na suchą twarz jakbym wiedział używałabym go już dawno, a nie jakis specjalnych kosmetyków rzekomo na rozstępy itp. gówno wartych.
- kasiak
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
- Sebek- mój mały Piszczuś Pan :-)
Nikka te nasze suwaczki zapierniczają jak nie wiem;) ogólnie to ja coraz częściej jakoś mam takie dołki, przemyślenia że to już niedługo czy dam sobie radę z opieką nad Małą czy będę wiedziała co i jak.. ;/
no i sam poród też już mnie zaczyna przerażać;p
Też tak mam. A jeszcze czasem się cos glupiego przysni

Mam tez 30tydz i juz spory zamęt w glowie, bo się nie nastawiam, ze urodze w terminie. Dlatego ciężko mi ogarnąć temat, że juz za kilka tyg mały będzie z nami. Jeszcze nie mam dalej wyprawki nawet...muszę zacząć prac i ukladac...
No i męża muszę przekonac żeby chcial być przy porodzie. Bo jak na razie to się broni jak ,może a ja się boje zostać sama w szpitalu w obcym kraju z obcymi ludzmi,...i nie daj boże żeby mnie mieli kroić! To juz w ogóle będzie stres...
Rozmawialam z mama, mówiła ze na 6 porodów tylko jeden był ciężki, bo siostra bylam pępowina trzy razy owinięta, a tak to szybko poszło. Brata urodziła w 3godz, wiec jest nadzieja, ze szybko pójdzie.
- dorkiszon
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
Ja kupuje takie leginsy na lato nie będę kupowała takich typowych ciążowych naciąganych na brzuch, a teraz chodzę w takich zwykłych i jedne mam takie biodrówki, że wogóle mi nie przeszkadzają, bo mam je pod brzuchem, a drugie mam troche wyższe to ściągam je troche pod brzuch i też fajnie

- Nikaa
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

co do porodu w towarzystwie partnera .... nam połoźna w szkole rodzenia mówiła, że najważniejsze to nie zmuszać ani jednej ani drugiej strony do niczego (kobietka też może nie mieć ochoty na to by partner ją oglądał w takim stanie)
połoźna mówiła, że są bariery psychiczne, które trudno jest przełamać ... i jeśli będzie się na siłe próbowało .. cóź może się uda a może się okazać, że spowodowało to jeszcze większe problemy w przyszłości np. partner nie będzie chciał kolejnego dziecka bojąc się sprawić tyle bólu swojej partnerce
położna mówiła by pogadać szczerze - powiedz jakie masz obawy i wogóle niech przemyśli (to on wie na ile jest silny psychicznie

- kasiak
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
- Sebek- mój mały Piszczuś Pan :-)
Mama się zapowiedziala z wizyta na jutro. Trzeba posprzatac, wizytancja i test bialej rekawiczki

No i tak pomyslałam może obstawimy ktora pierwsza urodzi? Oczywiście obstawiam nasze bliźniaczki jako pierwsze, ale nigdy nic nie wiadomo