BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE WRZESIEŃ 2012

12 lata 9 miesiąc temu - 12 lata 9 miesiąc temu #412621 przez Sandra85
Dzien dobry!!! :)
Ale sierozpisalyscie dziewczyny :) U mnie nadal takie okropne upaly,nastepna nocka nieprzespana,juz sie smieje,ze bede przygotowana jak Maluszek sie urodzi,bo od kilku tyg. nie przespalam jednym ciagiem dluzej jak 2godz. :angry: Jak nie do toalety to goraco,ufff...
Chasiami no to trzymam kciuki oby poszlo wszystko szybko i bezbolesnie i zebys jak najszybciej tulila juz swoja Coreczke :kiss: :kiss: :kiss: MADZIA no to gratulacje Kochana :kiss: :kiss: :kiss: Kasia ja teraz to juz zaczelam nawet na dloniach puchnac,ogolnie sie czuje jak napompowana :( Anulka tutaj tez robia lewatywe :) A ten filmik super,ja tez sie ruszam jak ten hipcio :silly: Monia ja tez mam taki twardy brzuch nawet jak leze :huh: Juz sama nie wiem,czy tak to ma byc :unsure: Bo myslalam,ze moze jest taki napiety,bo dzidzius juz nie ma miejsca :unsure: Agnessa troszke mi sie humorek poprawil,ale czekam na koniec tyg. bo ma sie troszke ochlodzic,to moze juz bedzie lepiej :kiss: A pokoik cudny :) Moj Bruno narazie bedzie z nami w sypialni,takze nic nie szykujemy oprocz lozeczka,no i dokupilismy mebelki na jego ciuszki :)Aniu kolyska przepiekna :) Milego dnia Mamusie :kiss: :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 9 miesiąc temu - 12 lata 9 miesiąc temu #412627 przez chasiami
Wrzucam zapis z KTG

Dziewczynki pilnujcie tych brzuszków, bo cały czas twardy brzuch jest także, jak jest coś nie tak z łożyskiem tak mi powiedziała gin.
Załączniki:

12 lata 9 miesiąc temu #412632 przez PolaL
Madzia gratulacje z okazji rocznicy :woohoo:

Współczuję wam tych nieprzespanych nocek, 2 godziny snu to bardzo mało. A po porodzie ...

Właśnie jestem w połowie prasowania i już sobie odpuszczam. Zaczyna się robić parno - reszta na jutro. Najgorzej że ten mój blok nadal ocieplają i nadal od strony balkonu więc ni jak idzie otworzyć drzwi żeby przewietrzyć. :angry: Szkoda gadać.

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=51996

12 lata 9 miesiąc temu #412648 przez Ania14.09
Właśnie to miałam na myśli Chasiami cały czas twardy brzuch bez odpuszczania, to może się odklejać łożysko, jak dodatkowo mniej czujemy naszego maluszka, to nie ma na co czekać. Nie koniecznie trzeba krwawić przy odkejającym się łożysku.
Uważajcie na siebie.
Ja miałam znowu ciężką noc.
Oj za tydzień lub dwa już chcę urodzić :silly:

[link=http://www.suwaczki.com/] [/link]
www.suwaczki.com/tickers/ex2b3e5e76894cil.png

12 lata 9 miesiąc temu #412674 przez wiki714
juz myslalam ze tylko ja sie przejmuje takimi rzeczami jak zrobienie kupki w trakcie hehe:):)
no bo to faktycznie wstyd ale moze macie racje, moze inaczej bedziemy na to patrzec na porodowce. mnie nurtuje jeszcze fakt depilacji.. przez cala ciaze nie moglam "tam "nic robic bo ginek mi zabronil ze wzgledu na ogromna skonnosc do infekcji itd. okropnie ciezko bylo mi sie przyzwyczaic no ale czego sie nie robi dla maluszka, ale co jesli juz zaczne rodzic??

12 lata 9 miesiąc temu - 12 lata 9 miesiąc temu #412687 przez agnesssa
Hej dziewczyny :)

Dołączam się do tych z Was co nie przepały nocy :angry: Już mnie to zaczyna irytować :angry: :angry: Najpierw nie mogłam zasnąć bo się źle czułam, było mi nie dobrze, bolał mnie brzuch w sensie żołądek a nie mogłam zwymiotować i się dość długo męczyłam, no a jak już zasnęłam to na chwilkę bo noc jak co noc spać nie idzie bo nie wygodnie i sikanie co chwile :angry: :angry:

Ania
Ja też jestem ciekawa czy mi się uda coś zrzucić po porodzie, właśnie podczas karmienia :silly: Generalnie mój organizm nie lubi zrzuca kg :huh: ;) Dziękuję za wytłumaczenie z tym łożyskiem :kiss: Ja nie mam cały czas twardego brzuszka tylko twardnieje co jakiś czas i mały się wierci, więc na razie nie panikuje :woohoo:

Monia Hehe mój też pewnie by mi z chęcią pomógł w tym masowaniu sutków :silly:
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

Hanias no to czujemy się podobnie, ale musimy dać radę :kiss:

Madzia Gratulacje z okazji rocznicy :) Ja również często się zastanawiam na tym czy moje relacje z mężem będą podobne po urodzeniu dziecka, teraz jesteśmy sobie bardzo bliscy i mam nadzieję, ze jak już Maks będzie z nami będzie jeszcze lepiej :blush:

Jussstyś
Siteczko coś pisała, że jedzie załatwiać sprawy u rodziców i że jej nie będzie kilka dni, ale faktycznie mogłaby się już odezwać :huh:

Anulka Hipcio super :silly: :laugh: A co do obaw, to ja też się kiedyś tym przejmowałam, ale teraz coraz bardziej mam to gdzieś, generalnie położne same sobei wybrały taką pracę, a przecież rodząca kobieta nie ma na to wpływu, dla mnie najważniejsze, żeby mąż to zrozumiał skoro chce być przy mnie to uprzedzałam go o tym co się może wydarzyć, żeby mógł podjąć decyzję czy nadal chce być ze mną :)

Chasiami WOW trochę się przeraziłam tymi Twoimi skurczami :huh: Dobrze, że byłaś na IP i wiesz coś więcej, no i że nockę udało Ci się przespać, więc teraz nic tylko czekać na dobre wieści od Ciebie :lol: Czekam na sms-ka :kiss: :kiss: A twardnienie brzucha to i ja mam cały czas ale myślałam, że to normalne :huh: A z tym łożyskiem mnie trochę nastraszyłaś :huh: Mi ten czop też cały czas odchodzi, ciekawe jak długo to potrwa :)

Joanna ja również się obawiam wstrzymania akcji porodowej przez znieczulenie... dlatego na razie nastawiam się na ból, a zobaczymy co będzie podczas porodu :blush:

PolaL Podziwiam Cię za pole namiotowe, ja bym nie wylazła z namiotu z tym brzuszkiem. Fajnie że wyjazd się udał :kiss: Daj znaka po wizycie :woohoo: Ja się cieszę, że prasowanie zaliczyłam w te chłodne dni bo teraz też bym nie dała rady ;)

Kasia może weź zimną kąpiel żeby opuchlizna trochę zeszła :kiss:

Sandra no mam nadzieję, że faktycznie te upały u Ciebie zelżą :kiss:

Wiki ja od czasu do czasu się podcinam na małej, bo jak bym nic nie robiła to bym zarosła jak borsuk, na początku wakacji myślałam o depilacji woskiem, o w zeszłym roku poszłam sobie zrobić i byłam zadowolona, ale teraz jakoś nie chciałam iść z brzuszkiem, (oczywiście tylko bikini, nie całość :silly: ) Wczoraj zgoliłam bikini bo była u mnie koleżanka z córcią i wchodziłyśmy do basenu no i niestety teraz mam pełno czerwonych kropek i nie wiem czy będę się jeszcze golić przed porodem :huh:

W nocy mi siara zaczęła lecieć z lewego cycka :silly: Pierwszy raz tak konkretnie, ale na razie się uspokoiło i nie muszę wkładek jeszcze nosić :woohoo:

A teraz idę sobie włosy farbnąć, żeby jakoś wyglądać :silly: :lol:

Aniołek[*] 11tc 19.05.2011

12 lata 9 miesiąc temu #412694 przez Lui
chasiami to już wiadomo kto następny :) chyba, że siteczko która nam znikła
Sandra85 w takie upały nie da się odsapnąć :/
PolaL daj znać jak po wizycie :)
MADZIA7 udanej rocznicy :) ja też mam czasem takie obawy..
moniab26 ja mam podobne kucie, ale mi bardziej przypomina to pobolewanie jajników jak w okresie (nie wiem czy to samo)
agnesssa śliczny pokoik :)
Ania14.09 to już wiem, dlaczego tak kołyska jest taka "inna" :) nigdy nie myślałam, że kiedykolwiek spodoba mi się kołyska :D

U nas w szpitalu nie robią lewatywy, chyba że ktoś przyniesie swoją i chce aby mu zrobiono. Ponoć większość kobiet której książkowo przebiega proces porodu, organizm sam się wcześniej wypróżnia. U mnie to w ogolę mówili, ze nic nie trzeba, pewnie potem i tak wychodzi swoje :P

Wczoraj moje miasto było najcieplejszym miastem w Polsce 36,6 stopnia a ja jeszcze siedziałam przy żelazku od 14 - 20:30 obok wiatrak :P trzeba było jednak wszystko wyprać i wyprasować co dostałam od siostry :)

Bierzecie własne ciuszki dla Niemowlaczka do szpitala ?
na czas pobytu? czy tylko na wyjście ?

Skąd dziewczyny wiecie, że macie twardy brzuch?

Ja nie potrafię tego określić (choć mi się wydaje, że jest "normalny", ale kiedyś były lekarz od którego kupowałam auto tylko zerknął i powiedział, że jest twardy akuratnie nie najlepiej się czułam bo długo umowę na siedząco pisaliśmy, ale i wtedy jak i teraz nie czuje tego). Tak samo jak skurczę, były, znikły.. teraz coś tam coś, przez coś mi podpowiada, ze to skurcz. Gorzej z kroczem, bo chodzić nie można buu

12 lata 9 miesiąc temu #412711 przez Lui

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

Ja jeśli na tym weekendzie nie urodzę, to w poniedziałek mam zamiar iść do fryzjera :) aby też wyglądać w miarę normalnie w szpitalu i po :) uważam, że moje samopoczucie przekłada się nad całe otoczenie.. jeśli ja jestem szczęśliwa to i Maż szczęśliwy i Dzidzia spokojniejsza :)

12 lata 9 miesiąc temu #412717 przez makrelcia
Ja tylko zamelduję, że nadal w dwupaku. Wieczorem wizyta więc później coś napiszę a teraz idę na wieeelkie sprzątanie :D Kto wie co z tego wyniknie :D

12 lata 9 miesiąc temu #412727 przez Ania14.09
Lui czujesz po prostu, że brzuch ci się "stawia", czujesz takie ciągnięcie itp. Inaczej nie potrafię tego opisać :)

Co do znieczulenia, to znalazłam fajny artykuł www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzyn...dy-i-mity_35778.html może część z was tak jak ja będzie miała okazję skorzystać z tego znieczulenia za darmo, więc warto przeczytać. W moim szpitalu robią już od dwóch lat i mają naprawdę doświadczonych anastezjologów, poza tym obniża ciśnienie, co w moim przypadku, mogę uniknąć cesarki. Jeszcze ważna rzecz o jakiej wspomniała Joanna , jeśli akcja porodowa się wstrzymuje, lub przedłuża nie ma już czegoś takiego jak kleszcze czy tym podobne sprawy, robi się cc.

[link=http://www.suwaczki.com/] [/link]
www.suwaczki.com/tickers/ex2b3e5e76894cil.png

12 lata 9 miesiąc temu #412732 przez 26joanna
Cześć dziewczyny :)
Ja tez nie mogę spać i się wyspać :angry: Poszłam spać przed 1 ( jeszcze się zmusiłam) ale oczywiście co i rusz na siku trzeba wstać i w nocy boli mnie podbrzusze. Praktycznie cały czas odczuwam ból w podbrzuszu , a raz na jakiś czas "takie skurcze" . Nie wiem czy mały uciska mi na pęcherz i mnie pęcherz boli czy to jakieś przepowiadające skurcze.
Lui ja muszę wziasc ubranka dla małego , wszystko muszę wziasc , tylko gdzie ja się pomieszczę :)
Wiki, agnesssa ja to już nie pamiętam co to jest depilacja bikini :P źle się z tym czuje ale już dawno brzuch zasłonił mi wszystko i jedyna opcja to z lusterkiem :P W przyszłym tygodniu planuje wydepilować nogi i właśnie okolice bikini depilatorem i chociaż miałabym spędzić cały dzień przed lusterkiem to pozbędę się włosków :lol: Wogole za tydzień planuje zafarbować włosy , trochę podciąć , zrobić sobie pedicure i być piękna i gotowa :P
Madzia Gratulacje z okazji rocznicy :) U nas dużo się zmieniło po urodzeniu Lusi i wcale nie mowie ze na lepsze :( Słyszałam ze jest "kryzys pierwszego dziecka" bo dziecko potrafi przysłonić cały świat :lol:
Dzisiaj do mnie przyjeżdża koleżanka z dziećmi. Choruje ta wizyta już od wczoraj :( Bardzo ja lubię ale nie mam już sil żeby schylać się i sprzątać po jej dzieciach :angry:
Dziewczyny jak odczuwa się podwyższone ciśnienie? Wcale nie ukrywam ze trochę mnie przeraziła historia madeleine . Ja ogólnie mam niskie ciśnienie , ale mojej bliźniaczce skoczyło na koniec ciąży.....

12 lata 9 miesiąc temu #412737 przez 26joanna
Ania14.09 nigdy nie rodziłam w Polsce to nie wiem czy tam używa się proznociagu czy nie. Wiem ze w Irlandii się używa i to bardzo często. ZZO należy podać do 4 cm rozwarcia , czyli na samym początku bo później właśnie spowalnia lub wstrzymuje się akcja porodowa. Tak jak mówiłam na chwile obecna mowie nie dla tego znieczulenia , ale kto tam wie jak to się skończy :lol:

12 lata 9 miesiąc temu - 12 lata 9 miesiąc temu #412748 przez baby_55
Ania śliczna kołyska :)

Agnessa pokoik super :) jak odchodzi Ci czop to powoli się szykuj ;) ja urodziłam 2 tyg po odejściu czopa :) właśnie wczoraj kupiłam sobie farbę (taką do 24 myć bo tylko takich póki co używam) i bedę robić sobie, ale pewnie dopiero wieczorkiem albo jutro :)

Moniab z teściem to jest tak, ze on w domu też nic nie robi, a tutaj miał powiedziane, żeby sobie sam robił, bo ja nie mam siły biegać i mu robić i raz sobie rano zrobił a potem koniec, wczoraj jak zapytałam czy chce to powiedział, ze jak zrobie to się napije :ohmy: :ohmy: :ohmy:

Anulka świetny filmik :laugh: co do porodu i "wpadek" to mnie się organizm oczyszczał dzień wcześniej, potem co chwila biegałam, ale jak parłam to i tak coś tam wyszło ale położna szybciutko przetarła tym podkłądem na którym leżałam, zmieniła na nowy i śladu nie było, a później to już nie wiem czy było coś jeszcze, pamietam tylko ten raz, ale byłam zbyt zajęta bólem, skurczami i potrzebą parcia, zeby sie nad tym skupiać, mój mąż wszystko widział i go to nie ruszało... rozmawialiśmy o tym po porodzie na spokojnie w domu i powiedział, że to po prostu natura i nic się na to nie poradzi, więc czym on ma się przejmować :) położne wiedzą, doskonale, ze tak sie dzieje i też nic na to nie poradzą, są przywyczajone, a Ty możesz tego nawet nie zauważyć, a poza tym nie bedziesz sie zajmować wtedy takimi pier...dołami wtedy myślisz o ważniejszych rzeczach ;)

26joanna ja przed porodem martwiłam sie włśnie o nacięcie o lewatywę i o to, żeby mi sie udało bez znieczulenia, bólu wcale się nie bałam, teraz jestem mega wyluzowana, martwię się tylko o synka jak sobie poradzą z mężem beze mnie, ale mam nadzieję, że w 24 godziny się wyrobię z porodem itp i wróce do nich do domku z małą :)

Chasiami czekam na pozytywne wieści o rozpakowaniu :)

Madzia7 gratulacje z okazji 2 rocznicy :)

Kasiu moze chłodna kąpiel i nogi do góry pomogą coś na opuchliznę ??

Polal fajnie, że wycieczka się udała :) ja w ogóle jestem zbyt wygodna na wyprawę pod namioty póki co :silly: ja musze mieć wygodne łóżko itp, choc kiedyś często jździliśmy do chatki znajomych w góry i tam spaliśmy w śpiworach na materacach i było super :) ale teraz sobie tego nie wyobrażam, teraz to muszę mieć porządne warunki, njlepiej blisko morza, bo ja jestem wodno-lądowy ssak, który się wypluska w wodzie a potem wyleguje na plaży :lol: ewentualnie może być basen :silly:

Lui mój mąż w pierwszej ciąży próbował, ale nie czuł sie pewnie i zaczełam sama na wyczucie i tak jest teraz, po omacku i jakoś idzie :lol: hehehehhe no i muszę dwa razy w tygodniu bo inaczej nie dam rady, wszystko mnie łaskocze jak włoski odrastają i sału dostaję
masz rację szczęśliwa mama to szczęśliwe dziecko i mąż też :)

Makrelcia
po wizycie melduj co słychać :)

u mnie wszystko po staremu heheh czyli skurczybyki, twardnienie brzuszka i szalejaca mała wariatkka w brzuchu hahahahha ogólnie nic nowego :lol:

w niedzielę byliśmy nad morzem połaziliśmy, zjedliśmy rybkę przywieźliśmy sobie na poniedziałek świeżutką zakupioną :)
wczoraj mieliśmy jechać do fabryki guinnessa ale ja nie miałam siły i reszta też zrezygnowała więc nie wiem kiedy pojedziemy :unsure: za to wykorzystaliśmy piekną pogodę i posiedzliśmy w ogródku, synkowi nalaliśmy wody do baseniku i sie pluskał :)
dzisiaj jadę do ikei wreszcie po te komody, bo w tamtym tyg w końcu nie dotarłam

przy okazji to zapraszam do poczytania nowego wpisu na blogu wraz z minikonkursem :):)
Ciężarówką przez Irlandię cz2 - plus konkursik

EDIT:

co do próżnociągu i kleszczy to w wielu szpitalach nadal się ich używa, żeby uniknąć CC, u mnie nie było takiej potrzeby i wystaczyło podanie OXY a potem lekarz trzymał mi brzuch, zey Adi sie nie cofał i jakoś poszło

znieczulenie podaje się w polsce mniej więcej między 3 a 7 cm rozwarcia, tak mówi większość położnych
ja nie chciałam i udało mi się w tym wytrwać, teraz też mówię nie, dostałam tylko dożylnie przeciwbólowo paracetamol i to tyle, wszelkie wbijanie sie w kręgosłup mnie przeraża i jak nie muszę mieć CC to nie chcę, żeby ktoś coś tam manipulował :) :silly:

12 lata 9 miesiąc temu #412754 przez basiek_252
Witajcie:)
Ja też się dołączam do tych co mają nieprzespaną nockę. Jak już wieczorkiem usnę to trzeba wstać na siusiu a później nie idzie zasnąć :unsure: :unsure: I tak w kółko a na dodatek jeszcze duszno. U mnie dziś znowu gorąco ale niestety koniec leżenia i trzeba zrobić pranko bo córka wróciła znad morza z dziadkami....

kasia7775 współczuję Ci z tym puchnięciem, mnie na szczęście to omija szerokim łukiem ale nigdy nie należy chwalić dnia przed nadejściem nocki ;) ;) ;)

chasiami chyba jednak będziesz następna i troszkę Ci zazdroszczę bo już będziesz po i bez "słodkiego ciężaru" przed sobą. Nie wiem jak długo może schodzić czop bo mi po lekach przestała wychodzić " glutowata" wydzielina więc nie wiem. No i trzymamy kciuki bo takie czekanie jest okropne. Więc oby jak najszybciej....

MADZIA7 gratulacje z okazji rocznicy. A co do relacji, jak mąż nie zrozumie, że dziecko w początkowym okresie jest najważniejsze dla matki i poczuje się odrzucony to może być różnie.... Ale mam nadzieje, że Wam się uda wszystko pogodzić :)

wiki714 u mnie w szpitalu musisz mieć maszynkę jednorazową aby Ci ogolili krocze w razie czego jeśli musieliby Cię ciąć. Więc może też się zaopatrzysz w żyletkę :lol: :lol: Ja się staram na dole co jakiś czas coś zrobić ale tak po palcu ciężko idzie, brzuszek strasznie przeszkadza... ;) ;)

Lui ja nie biorę ciuszków do szpitala bo położna mówiła, że często giną. Więc tylko na wyjście.

12 lata 9 miesiąc temu #412758 przez wiki714
ja dzis wyjatkowo dobrze spalam (wstawalam w nocy tylko 3 razy siku, a zawsze wstaje okolo 5-6 ;/)
agnesssa mam tak samo z tymi kropkami a na dodatek dochodza jeszcze wrastajace wloski .. najchetniej to poszlabym na laser ... no ale niestety trzeba miec sporo pieniazkow:( i chyba tez nie bede sie golic do szpitala po prostu nie dam rady a meza jakos niezrecznie mi o to prosic chociaz sam mowil ze mnie ogoli ale jakos tego nie widze he ;p

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Dzienniczek żywienia maluszka

Dzienniczek żywienia

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka