BezpiecznaCiaza112023

Mamusie luty 2013 !

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #763041 przez bananamana
Czesc dziewczyny :)

Madlen ja rozmawialamz ginem na temat jak to po cc i powiedzial ze moze byc to niebezpieczne gdy macica jeszcze nie jest zagojona ale po ponad pol roku od cc i usg sprawdzajacym stan macicy stwierdzil ze wszystko jest w jak najlepszym porzadku i nie istnieje zadne zagrozenie :)
Ja gotuje bo moja sloiczkow nie lubi ale zjada tego gotowanego cala miseczke czyli ok 180ml :)
Dzis właśnie gotuje Daguli zupke z pomidorkiem, marchewka,pietruszką, ziemniaczkiem i pierwszy raz dalam seler (ciekawe czy bedzie jej smakowało) na króliku :)

Ola Daga w dwa dni obczaila jak to sie robi z turystycznym :D ja dodatkowo do tego turystycznego przelozylam materac ze zwyklego lozeczka wiec ma wygodnie i bezpiecznie teraz mega w nim szaleje wstaje sprezynuje i chodzi dookola :) u nas dosyc mocno wyrznela w te szczebelki i to centralnie buzia wiec po 2 takich wywrotkach stwierdzilam ze trzeba zmienic lozeczko :)

Isola Ninka urocza :)
Ale ja lubie ogladać te nasze dzieciaczki one tak pieknie rosną :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #763086 przez Madlen
Dominia db pomysł z tymi ciasteczkami :)
Same ciasteczka nie są przez niego jedzone, poliże, pobawi się, rozmiękczy i rzuci, a potem pies je znajduje :S
Jak skończymy Bebilon to też zamówię kaszkę Holly ale mleczną. Princess próbowaliście mlecznej?

Princess dokładnie jakby się obraził na smoczek, ale tylko ten dający mleko, z piciem nie grymasi. Ale chyba czas powoli korzystać z kubka.
Albo to ząbkowanie, może boli gardło..Stwierdził, że jest dorosły facet albo przejadł się mlekiem :) Albo dowiedział się, że mama jest w trakcie laktacji ;)

Muszę wykorzystać mleko, wczoraj kupiłam dużą paczkę. Dziś kupiłam kaszkę ryżowa malinową i będę mu mieszać.

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

Bananaja pytałam o tę Mirene mówił, że mogą być komplikacje, że u rodzącej naturalnie lepiej się to instaluje bo szyjka jest szersza jakoś tak. Ale ja się na tym nie znam i nie zgłębiałam tematu.

To ładnie zjadają Wasze maluchy :)
u mnie ostatnio dziecko marudne i wybredne.

11 lata 8 miesiąc temu #763201 przez Pliszka
Hej

Dziś jakby kupek mniej, a właściwie to częstotliwość nadal spora, ale mniej w pieluszce, takie kleksy, jejku jak ja bym chciała żeby już ten brzuszek wyzdrowiał. Dzwoniła do mnie pani doktor, z posiewu nic na szczęście nie wyhodowali. Nawadniać, obserwować, czekać :dry: Najprawdopodobniej jednak wirus, z którym organizm walczy długo bo jest osłabiony przez kiełkujące ząbki. Całe szczęście, ze ten Orsalit tak ochoczo pije, więc jestem spokojna, że uzupełnia sobie elektrolity.
Marlena, właśnie od środy za radą lekarza gotuję kompocik z jabłek, blenduję i zagęszczam kleikiem ryżowym, Olek uwielbia taką "kaszkę" i chyba na stałe zagosci u nas w jadłospisie zamiast gotowych owocowych kaszek :)

Madlen, ja ostatnio najczęściej gotuję, ale jak sięgam po słoiczek to zawsze duży i wszystko zjedzone do dna :laugh: :laugh: Mojej zupki też je pełną michę :) Ostatnio teściowa była pod wrażeniem, że tak pięknie zajada :)

Michasia, czymkolwiek się martwisz, przestań, nie warto :kiss: :kiss: Ciesz się Anią i Pawłem, a na resztę machnij ręką :kiss:

Ale się dziś z Olkiem naspacerowaliśmy :) Tak było pięknie i ciepło, taka jesień to jeszcze moze być :)
Próbowałam sobie dziś wyobrazić Olka jak będzie dorosły :laugh: No i wyobrażałam go sobie jak Barona z Afromental :silly: On też jest chyba Aleksander i ładny i sympatyczny z niego chłopak :silly: :blink: Ciekawe na kogo wyrosną te nasze dzieciaki :)

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #763233 przez chomiczka
Witam,

Ola
no nie do końca tak jest, bo gdyby tak było to w ogóle nie byłoby grubych ludzi. Genetyka nie jest tak prosta że dzieci wszystko mają po rodzicach. Pewne predyspozycje można dziedziczyć po innych członkach rodziny. A do tego dochodzą zaniedbania, brak ruchu, złe odżywanie, problemy zdrowotne, chociażby problemy z tarczycą, hormonami itp itd. Także nie każde dziecko chudych rodziców też będzie chude. Mój Olek teraz jest chudzina a za pięć lat może będzie grubas, a za dziesięc znowu patyk. Nigdy nic nie wiadomo, dlatego trzeba dbać od poczatku żeby dziecko nie miało potem problemów tej natury. Chociaż tez na to do końca wpływu nie mamy. I nie jestem też zwolenniczką odchudzania dzieci czy podtuczania. Raczej skłaniam się ku temu że dziecko samo wie ile potrzebuje. A my jako mamy powinnyśmy dostarczac mu zdrowe i wartościowe jedzenie.

Madlen
bardzo się cieszę że się udało! Czekamy na zdjęcia.

Pliszka Łozo z Afromental tez sympatyczny :blink: i ma takie ładne oczka że hoho :blush: Mojego nie umiem sobie wyobrazić za parę lat :S

Michasia jak masz ochotę możesz tu nam ponarzekać, z doświadczenia wiem że pomaga :blink: i nie przejmuj się czymś lub kimś kto nie jest tego wart :)

Suzi
na kwietniówkach o piszesz ale do nas już nie zaglądasz :ohmy: :ohmy: :ohmy: co z tym hot dogiem? :silly: wyślę Ci przepisy na maila, zapominam ciągle o tym.

Ja byłam wczoraj na usuwaniu kamienia ultradźwękami i na piaskowaniu. Ja pier**** jak to bolało, jakby ktoś młotem pneumatycznym walił mi po dziąsłach. KOSZMAR. Nie wiedziałam że to tak masochistycznie się odbywa :ohmy: :ohmy: godzinę mi ryła w jamie ustnej, myślałam że wyrywa mi te dziąsła i zęby, krew się lała jak szalona. MASAKRA. Do dziś nie mogę dojść do siebie :S :S :S

Pliszka zerknęłam teraz na tego Barona, taki pozytywnie zakręcony się wydaje, czyli pasuje do Olusia i do Ciebie :silly: tylko żeby Oluś nie miał takiej dziewczyny jak Ola Szwed, zasługuje na kogoś lepszego :S :silly: B)

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #763249 przez ola85
Chomiczka - moja wypowiedz miała na celu jedynie pokazanie że nie ma sensu porównywać, a nie rozważanie teorii dziedziczenia :silly:
Co do tego co pisałaś o stylu życia, to jego się nie dziedziczy, ale wypracowuje. Jestem przekonana że dziecko wychowane aktywnie, będzie bardziej lubiło ruch niż to które dzieciństwo spędzi przed tv :blink: Tematu chorób nie poruszam, bo to oczywiste że wpływają One na rozwój naszych dzieci, ale mam nadzieje że żaden z naszych dzieciaczków ich nie doświadczy.

głównie to chodziło mi o to
ola85 napisał:

ale ta cała "waga" którą tu podajemy jest strasznie niemiarodajna. Na tą naszą "wagę" trzeba by nałożyć wiek, wzrost.... itd.

Przecież Ania i Iga (dziewczyny wybaczcie że akurat Was przytoczyłam :blink:) mają prawie taką samą wagę, a są inne.
Wszystkie nasze forumowe dzieciaczki są IDEALNE :lol:

11 lata 8 miesiąc temu #763293 przez Paulaaa
Cześć dziewczynki :)

Wpadam na chwilę z doskoku. Jutro Was nadrobię. :)

Ami zaliczyła nadprogramową drzemkę o 17.30 i jeszcze nie śpi chociaż maruda okropna. :dry:

Madlen u nas ostatnio mleko też było bee. Max. jadła po 120ml. Od wczoraj zagęszczam jej mleko kaszą (za radą drzyzgi)i wcina po 150, 180ml. Moze spróbujcie jakieś inne smaki kaszki?

Znikam bo już się jej jojczenie załączyło.

Dobrej nocy :)

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #763564 przez sylwia1986
Dzień dobry :)

Powoli szykujemy się do wyjazdu na tydzień do rodziców. Także nie będę czynnie uczestniczyć na forum,postaram się Was na bieżąco czytać :)

Na tyle na ile bubuś pozwoli poodpisuje Wam teraz troszkę.

Banana nasze łóżeczko turystyczne jest u rodziców, mam nadzieje że Bartkowi się spodoba :) gratulujemy szóstego ząbka.

Isola cudna śpiąca królewna :kiss:

Dominia gratulacje dla koleżanki :) Paniami z przychodni i ponagleniami się nie przejmuj, przecież chyba wiedzą że masz dziecko na antybiotyku, to niby jak masz to teraz zrobić. A poza tym tak jak pisze Princess obowiązku już nie ma :silly:

Michasia oby wszystko ze słuchem Anuli było ok. Nie łam się, pewnych rzeczy i tak się nie przeskoczy więc szkoda zaprzątać sobie nimi głowę. Powodzenia z organizacją chrzcin Jerzyka :)

Madlen u mnie to samo, rok mnie nie będzie w pracy i muszę sobie wszystko na nowo przypominać, tak wiele się zmienia.. Mój zawód dodatkowo jest tyle niefajny, że jak się 5 lat nie pracuje w zawodzie, traci się tytuł i uprawnienia i trzeba zdawać mega ciężki egzamin państwowy :dry:
Bartek urodził się 4kg a teraz niewiele ponad 8 może ma. A na obiad mały słoiczek mu mało :silly: tak jak u Banany ok.180-200 ml zajada gotowanego obiadku.

Pliszka a więc dalej tak naprawdę nie wiadomo co męczy Olusia :unsure: ja jeszcze nie wyobrażałam sobie bubka w dorosłości :S

Chomiczka dlatego ja nie zdecyduje się na taki zabieg u dentysty bo mam mega wrażliwe dziąsła, nawet przy zwykłym leczeniu leci ze mnie jak z zarzynanego prosiaka.. Szczoteczki miękkie, bo przy średnich krwawię. Gratuluje wytrwałości :blink:

Życzę samych radości z postępów pociech i udanego weekendu i całego tygodnia.
Załączniki:

11 lata 8 miesiąc temu #763947 przez michasia
Princess miałam 2 razy opryszczkę w ciąży, a to jest czynnikiem ryzyka jeśli chodzi o słuch. Badanie w szpitalu wyszło prawidłowe, ale mieliśmy jeszcze zgłosić się do poradni audiologicznej. Tam badanie też wyszło ok, ale dla pewności kontrola po 4m-cach, czyi właśnie teraz. Lekarka była zdenerwowana, bo było już opóźnienie, psuł jej się aparat, i jeszcze jakaś nauczycielka zadzwoniła, że jej córka sobie na w-fie skręciła nadgarstek lub coś złamała...Jedno ucho wyszło ok, przy drugim Ania się wierciła, marudziła, wkurzał ją kabelek w uchu i badanie wyszło gorzej, powtórzyła i wyszło lepiej ale nie idealnie i mamy za rok się jeszcze raz zgłosić tak dla pewności i naszej i jej.

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

Chomiczka byłam 2 tyg temu z P na skalingu, polerowaniu i fluoryzacji. Mnie chwilami bolało, ale P to już w ogóle masakra stwierdził:)Ja nie mam dolnej jedynki i miejsce po niej zastąpiła druga jedynka i dwójka, ale była taka mała szparka, która już dawno zarosła kamieniem, a teraz tak śmiesznie mi w buzi z taką trójkątną szparką:)

Sylwia ale piękne ząbki:)

Pliszka jak dzisiaj?

Dziś po północy moja koleżanka (często ostatnio u niej z Anią bywałam) urodziła synka 54cm, 3 kg, poród s.n. Ale się cieszę.

11 lata 8 miesiąc temu #763973 przez Marlena1888
hej:)
a ja wczoraj znowu prowadziłam szkolenie i w następnym tyg też mam dwa :laugh: dowiedziałam się że teraz odrabiam praktyki 50 godz i jak odrobie, kilka zjazdów i mnie zatrudnią na umowę :cheer: B) :laugh: także cieszę się bo szefowa ostatnio mnie pochwaliła że fajnie sobie radzę i im szybciej tym lepiej :)
Filipek radosny jak wracam, nie boję się go zostawić z teściową i też ciocie przychodzą więc jest w dobrych rękach.
:) :)

dziś 30 lecie moich teściów i impreza :) a za niedługo jedziemy do mojego taty na rosołek :) pozdrawiam Was i miłej niedzielki:)

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #763978 przez dominia
T. Poszedl uspac Igora w lozeczku .. Slysze jak tam jeczy, serce mi sie kraje bo wiem, ze jest padniety :(

Płacze .. zaraz umre :( ja Go nie naucze spać w łóżeczku bo jak mi zacznie płakać to nie wytrzymam

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #764199 przez Marusha
MAm nadzieję że uda mi się coś napisać, mała właśnie zasnęła dzisiaj trzecia drzemka aż dziwne bo zawsze są dwie, oby w nocy spała ;)

Pliszka współczuje Olusiowi, może to jakieś rotawirusy, pamiętaj aby dawać dużo pić aby się nie oddwodnił

bananamana Dagusia szaleje z uzębieniem ;)

Michasia będzie dobrze cokolwiek się dzieje ;)

Paula Martynka zasypia o 19,30 budzi się dwa raz w nocy, drzemki ma dwie czasem trzy po 40 min

MIchasia zawsze jest tak że znajdzie się ktoś kto nie docenia starań innych i ma wszystko podane na tacy, pamiętaj Dobro zawsze wraca!! i wróci do Ciebie a w finansach też się polepszy!

Marlena gratuluje z pracą ;)

Ja z chorobą wychodzę na prostą, a za to Martynka znowu kaszle w pt już ją zostawiliśmy w domu , pewnie znowu załapała ode mnie.
W poniedziałek mamy się umówić do nowego pediatry mam ndzieję że na jej widok nie będzie histerii.
Muszę się pochwalić, bo stukając łyżeczką wystukałam ząbki ;) idą dwa na dole ;) pewnie dla tego te nocki takie rwane ale nie ma żadnych innych objawów, w dzień w ręcz idealnie.
Może wyjdą na 9 miesięcy które za trzy dni ;) Jejku jak ten czas leci 9 miesięcy ciąży i już malutka ma 9 miesięcy ;)

Dziewczyny z Bydgoszczy która zna jakiegoś dobrego ortopedę?potrzebuje dla M. 12 lat temu miał wypadek samochodowy i ma śrubę w nodze, ostatnio się nadwyrężył i go pobolewa, boi się że skończy się na wyciąganiu śruby i unieruchomienia na dwa miesiące.

A jak dajecie maluchom zupki to dajecie jeszcze papki czy już kawałki,
ja co jakiś czas próbuje małej dawać kawałki, ale ona wtedy wypluwa i się trzącha ;)) nie smakuje jej to w ogóle odraz ma odruchy wymiotne. Zastanawiam się kiedy będzie dobry moment na kawałki.

Coś pisałam kiedyś o spotkaniu babek z bydzi? padły jakieś odpowiedzi? :)))

Jeśli komuś nie odpisałam na jakieś pytanie z postów to przepraszam ale uwierzcie po tyg nieobecności nie jestem w stanie nadrobić nawet w czytaniu ;)
pozdrawiam

11 lata 8 miesiąc temu #764215 przez Monia_T
Hej

Ja podczytuję, ale jakoś chwilami brak weny na pisanie :P

Marusha ja już mówiłam...na spotkanie jestem chętna :) Tylko termin dograć :) Madlen chyba tez pisała, że chętnie.
Co do ortopedy to na myśl przychodzi mi jedynie Hoffmann...ja nie korzystałam, ale kilkoro znajomych. Tylko nie wiem czy on w Bydgoszczy przyjmuje...chyba w Żninie czy Szubinie...
Michasia rozumiem Cię bardzo dobrze.

Zaraz wracam... :silly:

http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/13743

11 lata 8 miesiąc temu #764236 przez Monia_T
Wracam...:)

Z nowinek...mój brat, który od początku ciąży swojej dziewczyny twierdził, że będzie miał syna bo ON TO WIE! będzie miał córeczkę :silly: :blink:

Paula Iga zasypia ok 19 max 20.w ciągu dnia dwie lub trzy drzemki. A dzień zaczyna między 6 a 6.30 :)

Pliszka biedny Oluś...a jak z apetytem?

Madlen ciągnij zaświadczenie o karmieniu i korzystaj :)

Dominia durne te piguły...ale dla spokoju zadzwoń do kretynek, bo mimo braku obowiązku szczepień one chyba po 3 wezwaniu muszą zgłosić Cię do sanepidu jako uchylającą się od szczepień. A po co ma Wasze nazwisko gdzieś figurować...

Ola to prawda, Iga i Ania z podobną wagą a na wygląd to przecinek i kropka :silly: No ale dzieci tak mają. Żadne z naszych maluszków nie ma nadwagi ani niedowagi, a wagę po prostu z ciekawości porównujemy :) Lepsze to niż wzrost, bo ten jest baaaardzo ruchomy...jak piguła miarkę przyłoży tyle dziecię mierzy :P

Sylwia miłego wypoczynku :) Nie zapominaj o nas :laugh:

Marlena fajnie, że tak dobrze Ci idzie w tej pracy :)

Gratuluję mamom nowo narodzonych dzieci :) Prawda, że będąc mamą inaczej cieszy się z kolejnych narodzin, przynajmniej ja tak mam. Każde nowe maleństwo mnie cieszy i rozczula :laugh:

Fotki forumowych dzieciaczków śliczne :) Bardzo lubię oglądać :kiss:

Sorki, że nie wszystkim odpisałam.

Iguni idzie siódmy ząbek...i boli. Dziś maruderek, pcha wszystko do dzioba, chwilami popłakuje. Ale nie jest najgorzej. Tylko apetyt gorszy...znowu cycek rządzi :P
Od jakiegoś czasu super się sama bawi :woohoo: Zaczęła nawet wkładać klocki w różnych kształtach do stoliczka...a jeszcze jej tego nie uczyłam. Po prostu jak wywaliła to wkładałam na miejsce, a teraz patrzę a ona sama odkłada :laugh: I bardzo lubi taką wieżę z kółkami :)

Zaczęło się piszczenie...uciekam.
Pa :)

http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/13743

11 lata 8 miesiąc temu #764306 przez michasia
Marusha ja też chętna jakby co.Ani daję papki.

Monia tak mi się Twój brat tez skojarzył, bo dla Ani też od nich nic nie dostaliśmy-Magda raz dała bluzeczkę, bo po kimś dostała, a dla dziewczynki bardziej i teraz jeden słoiczek gerberka.
P też mówił, że wie co robił i że chłopak będzie,a tu dziewczynka. To u Ciebie w rodzinie dziewczyny królują. A o ślubie coś myśli?
Przecinek i kropka-ale się uśmiałam:) świetne porównanie.
Biedna Iga, oby ząbek szybko się przebił:)

Marlena to super.

Marusha tak właśnie myślę, że ja przynajmniej gdziekolwiek trafię, to zawsze sobie poradzę w życiu i nie potrzebuję pomocy. Tylko to chodzi o Ania a nie o mnie i z jej powodu mi przykro, ale cóż. Nie będę już się tym smęcić:)Humor wrócił:) a P znalazł wczoraj w marynarce 280zł, które włożył tam 11stycznia i zapomniał:).

Dziś w "ugotowanych" był chłopak od nas z warzywniaka:)i robił danie, które kiedyś polecił mojej mamie. Dobre, nawet bardzo, ale w ciąży miałam mdłości na zapach i od tego czasu nie było.

Po chrzcinach zostało ful żarcia. Właściwie, to lubię takie leniwe żarłoczne dni, gdyby tylko ktoś te kalorie chciał zabrać.

11 lata 8 miesiąc temu #764355 przez dominia
Marusha ja jak robię Iguniowi jedzonko to już nie wszystko robię na papkę. Blenderuję zazwyczaj warzywka a mięsko delikatnie kroję na mini kawałki :)
Lubi z kawałeczkami jeść, tak śmiesznie i pięknie 'gryzie' :)

Monia serio ? :ohmy: jejku .. przecież by mnie chyba szlak trafił jakby te fartuchy tak zrobiły .. przecież krowy mnie znają :angry: :angry: raczej nigdy się nie spóźniałam ze szczepieniami .. to chyba coś jest na rzeczy :dry:
Ojj dziewczynka :lol: super :)

Byliśmy dzisiaj u znajomych co mają córeczkę 8 dni młodszą, pięknie siedzi i gaworzy ale Igor do niej to motorynka :ohmy: przemieszcza się, ucieka z siadu na raczki i namiętnie pełza :)

Moderatorzy: ilonaInsomnia
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka