BezpiecznaCiaza112023

Mamy Kwietniowe 2013

11 lata 3 miesiąc temu #835802 przez Anabelle
Hej dziewczyny,
Troche mnie nie było, bo niestety się pochorowaliśmy.
Antek nie wychodząc z domu dostał zapalenia ucha, nosa, gardła, oskrzeli i płuc. Wszystko rozwinęło się w 2 dni - wylądowaliśmy z dusznościami na izbie przyjęć i zostaliśmy tydzień w szpitalu.
Antek się poprawiał, ale ja leczyłam się sama, bo opiekowałam się nim w szpitalu. Po wypisie zostaliśmy blisko szpitala u mojej mamy, ale zaraziłam Antka jak się okazało.
Po 2 dniach od wypisu znowu się rozchorował.
Pojechałam szybko do pani ordynator szpitala dziecięcego, bo ma gabinet 2 ulice dalej od domu moich rodziców. Antek dostał nowy antybiotyk, a przy okazji okazało się, że ja również muszę dostać antybiotyk.
Zadzwoniłam do męża - bo słyszałam, że ma troszkę suchy kaszel od czasu do czasu przez telefon. Zagroziłam, że nie wrócę do domu jeśli on nie pojedzie do pani ordynator (ktora jest pulmunologiem) i się nie zbada. Pojechał - ma zapalenie gardła i antybiotyk. Do tego półroczną terapię ziołową z powodu przewlekłego, nawracającego zapalenia gardła.

--

Aha. Pisałyście o nawilżaczach powietrza. Zrobiłam wywiad w szpitalu, generalnie nawilżacze mogą przynieść więcej szkody niż pożytku. Jeśli w jedym miejscu rozpylają wodę lub nie gotują wody przy rozpylaniu itp... albo jak się zapomni filtra zmienić, bo niektóre modele mają zalecaną zmianę co 2-3 msc to mogą rozpylać bakterie.
Po pobycie więc w szpitalu i tak obszernej infekcji dróg oddechowych Antka - zakupiliśmy oczyszczacz powietrza z funkcją nawilżacza firmy Sharp.
Mąż chciał mnie dosłownie zabić jak usłyszał cenę, ale te oczyszczacze pochłaniają zapachy, mają 10 letnie filtry pochłaniające roztocza, kurz, pył, wirusy... ejon.pl/korzysci
cenowo... od 600 zł (bez zmywalnych filtrów i na bardzo małą powierzchnię) po w pełni wypasione opcje działające na cały dom do 3000 zł.

--

Pisałyście o fotelikach RWF (co bardzo mnie zaskoczyło, bo jak kogoś namawiam do RWF to zazwyczaj patrzy na mnie jak na wariatkę, a jest to temat, którego potrafię bronić jak lwica :D)
Wklejam Wam listę, którą kiedyś robiłam - może wam ułatwi poszukiwania.

FOTELIKI MONTOWANE TYŁEM:

ISOFIX:
1. BeSafe iZi Combi X3 Fix 0-18 kg ok 1400 zł
2. Cybex Sirona (obracany np na bok itd) 0-18 kg 1750 zł
3. Recaro Polaric 9-18 kg ok 950 zł
4. Romer Dualfix (tyłem do 13 kg, przodem do 18 kg) ok 1500 zł
5. Romer Max-Fix ok 1200 zł 0-18 kg

PASY:
1. BeSafe iZi Combi X3 (montaż przodem lub tyłem) 0-18 kg ok 1200 zł
2. BeSafe iZi Plus 0-25 kg 1600 zł
3. Britax Romer Max-Way 9-25 kg ok 1050 zł
4. Britax Romer Multitech II 9-25 kg (montaż przodem lub tyłem) ok 1400 zł
5. Graco Belogic 9-25 kg ok 840 zł
6. Maxi Cosi Mobi 9-25 kg ok 850 zł

PASY LUB ISOFIX:
1. Axkid Kidzofix 9-25KG ok 1600 zł

Niektóre foteliki mają możliwość montażu nie tylko na 3 punktowe pasy ale i na 2 punktowe pasy, a więc nawet na środku, o ile kanapa jest tak wyprofilowana, że bedzie siedział stabilnie.

Foteliki różnią się zagłówkami, materiałami, osłonkami np na krocze, regulacją miejsca na nogi, odchyleniem czy kontrolkami prawidłowego montażu stopy stabilizującej itd. Trzeba sobie poczytać :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 3 miesiąc temu #835806 przez Anabelle
Aha.
I isofix tylko do 18 kg może być, ponieważ taki ma udźwig. Przy większym obciążeniu fotelik mógłby się zerwać.

11 lata 3 miesiąc temu #835898 przez Dave
anabelle-masakra,ale Was dopadlo.

niezle info nam tu dalas:-)

zmykam bo wysylam Mateo na drzemola.

Aniołek - tak maleńki i tak ważny!

11 lata 3 miesiąc temu #835934 przez kaikai
Super Adas :) jakie wloski ma dlugie :)

Ja tez musze telefon zmienic bo mam dwa jeden mi szybko na fejsa wchodzi a drugi na zp :) a na kompie to nigdy nie mam czasu.

Dziewczyny poradzcie jakas zabawke ktora mozna wlaczyc i gra kilka minut melodie tak jak karuzela, no i guziczki zeby byly.
Wczoraj sprzedalam hustawke a Dawid juz sie nauczyl wlaczac przycisk i melodyjka mu grala, teraz mi marudzi a przy tych melodiach sie uspokajal. Ogladalam rozne zabawki z przyciskami ale one tylko odglosy wydaja a muzyczke to tak na chwile :(

11 lata 3 miesiąc temu #835960 przez Anabelle
Mogę polecić ulubionego króliczka Antka.
Ma regulację głośności, 2 opcje czasowe: 23 lub 45 minut.
Muzyczki to wesołe chichoty, szum oceanu, deszcz z wiatrem lub kołysanka (zawsze puszczam mu do spania). Króliczek ma uchyt - można zawiesić o szczebelki czy wózek...
filmik:

ceneo: www.ceneo.pl/26926610#tab=click

11 lata 3 miesiąc temu - 11 lata 3 miesiąc temu #835983 przez Suzi
Hej :)

O rrrrany Annabelle :cheer: aleście się schorowali a szczególnie Antoniusz :(i te wszystkie choróbska miał NA RAZ? :cheer: biedaczysko, miejmy nadzieję , ze limit choróbsk ma wyczerpany i teraz będzie juz tylko dobrze, oby! :kiss:
A propos fotelikow, to Cybexa Sironę raczej skreśl z listy bo on ma tzw ochronę tulowia, która się w ogóle nie sprawdziła w testach i w zw z tym to nie jest bezpieczny fotelik. Ja kupilam Romera Dualfix ale Miki jeszcze w nim nie jechał, bo w ogole teraz mało podrosujemy z nim samochodem , wsystko się zacznie wiosną :woohoo:
A Ty jaki kupiłas/ kupujesz Antkowi?
A tak w ogole, to jak Azja pisala, są sprzedawcy fotelików, ktorzy rozpowszechniają pogląd ze foteliki RWF to taka chwilowa moda i bajer niewart zainteresowania, niepotrzebny zbytek i wydatek, bo dzieciakom w tskich fotelikach niewygodnie :cheer: Azja, dobrze pamiętam?

Agat, słodziak Adas, jak serdecznie uhahany :woohoo: , dzielnie stoi w lidlowych rajstopkach ;) następny "puszczalski"w blokach startowych, zaraz potupta za Jasieńkiem :laugh:

Co do telefonow, to ja mam starego truposza bez bajerów, nawet bez internetu :silly: :cheer: B), jedyny "bajer" to dotykowy ekran :silly: ale tak naprawdę, to ja prawie nie korzystam z komóry, więc mi wisi. Szczegolnie nie lubię rozmawiać przez telefon, no chyba ze juz MUSZĘ :P ale zeby tak sobie wziąć telefon żeby dla przyjemności pogadać :cheer: NEVER :ohmy: wolę poczekać na sposobność i pogadac z żywym człowiekiem face to face. W zasadzie to z tel tylko CZASEM wyślę esa, i to z mojej str cała aktywność, internet objeżdżam na tablecie a laptopa juz w ogole miesiącami nie oglądałam, odkąd nie pracuję :silly:

U nas mialo dzis padać, a cały dzień świecilo slonko i bylo cieplo, więc spacerek trwał i trwał :woohoo: za to niestety działała zasada "łikędu" tzn Miko odtrąbił pobudkę 7.35 :cheer: :P :cheer: i dopóki tata figurował w łóżku to nie było mowy o spaniu, dopiero gdy z niego wybył, Misia opuscila nadzieja, ze mnie O TAKIEJ NIECHRZEŚCIJAŃSKIEJ PORZE rozbawi, więc z braku innego zajęcia- usnął kolo 8.30 i spalismy prawie do 10 :lol:

kaikai, ja teź lubię delikatnie grające zabawki i chętnie bym cos fajnego Mikusiowi kupila

A teraz pytanie do Was ( oprócz Agat, bo odpowiedź znam ;) ) - czy Wasze dzieci się lubią pieścić z Wami, przytulać? Bo Mikuś jakoś niespecjalnie :( zawsze mam wrażenie ze go przytulam ns siłę, s on się odpycha :S czasami łaskawie zezwoli na kilka calusków aleeeee, bez przesady, sam, z własnej inicjatywy się nie garnie. Owszem, do spania msm go przytulonego na kolanach, ale z jego str to wszystko :dry:
Może jeszcze nie umie???? Muszę go do Adaśka na korepetycje wysłać :silly:

Pisalyscievo wózkach parasolkach ( chyba?) , czy są parasolki z jedną rączką?? To chyba niemozliwe w parasolce?

11 lata 3 miesiąc temu #836046 przez Dave
Wpadam zameldować że w domu cisza :laugh: :laugh:

Co do telefonu to takie cóś Samsung S7710 Galaxy Xcover 2. Można sobie na YT zobaczyć jego crasz testy :silly:

11 lata 3 miesiąc temu #836076 przez agat
"Nasz" fotelikowy sprzedawca też uważa foteliki RWF za fanaberię nadgorliwych rodziców.
Jeżeli któraś słyszała cokolwiek o Maxi Cosi Milofix to chętnie czytnę :) Bo my na niego łypiemy.

Adaś to ostatnio tuliś na maxa, uwielbiam to :)

Byliśmy po południu u 5-miesiecznego Filipka, będzie się działo w wakacje, gdy Filip zacznie się bronić przed atakami Adamsona :) Dopiero teraz poszedł się kąpać, bo skoki oglądał z tatą i na złoty medal czekał :)

Jutro koleżanka z samego rańca leci na łowy do Lidla, ma się tłuc z tłumem o ciuszki dla Filipka i Adasia, ja pojadę przed południem na "spokojnie" i uzupełnię zapas proszku itp.

No i po uczuleniu Adasia została tylko sucha skóra, krostki kaput. Mam zagwostkę kto był winowajcą... Może rzeczywiście to mleko??

11 lata 3 miesiąc temu #836105 przez kaikai
Ania jutro zobacze tego krolika bo teraz z tel nie widze

Mam takie maskotki co graja ale raczej chodzi mi o cos takiego co on sobie bedzie sam wlaczal przyciskiem, bo to ostatnio Dawida pasja. Wszystkie te stoliki czy inne zabawki tego typu to wiecej szumu robia i Dawid nie lubi tego.

Cos jeszcze chcialam napisac, ale skleroza ;)

11 lata 3 miesiąc temu - 11 lata 3 miesiąc temu #836124 przez Azja
witam

Anabelle ale sie wychorowaliscie :S zdrówka dla Was :)

Agat w kwestii fotelika nie pomoge bo ja szukam ale na pasy,nie mamy isofixa, a patrzyłas na osiem gwiazdek czy cos nie pisza ciekawego ??

Suzi parasolki zawsze chyba sa z dwoma rączkami i dlatego u mnie odpadaja bo sie ze prowadzi, ja szukam czegos mniejszego koniecznie z jedna rączka :)
Jasiek tez jest sredni przytulasek, ja idzie spac to oczywiscie, a tak to roznie bywa, jak M wraca z pracy to wyciaga rece przytuli sie i tyle, sam nie za czesto przychodzi sie tulic, choc dzis mowie do niego zeby zrobil mamie tuli tuli, to sie nawet przytulal, mam nadzieje ze sie rozkreci i bedzie małym przytuaskiem :)
co do "fanaberii foteikowych" to Agat pisała, ja ostatnio wybrałam sie u mnie do sklepu z fotelikami, zeby zobaczyc czy bedzie jakis sensowny tyłem do kierunku jazdy i co oczywiscie nie ma, wielki 2 pietrowy sklep i d.., niby Pani powiedziała ze coraz wiecej osób o takie pyta i zamierzaja cos wprowadzic, ale kiedy to bedzie nie wiadomo, ;)

my dzis znowu duzo pospacerowalismy, dalej jest u nas piękna wiosenna pogoda, mam nadzieje ze te resztki sniegu znikna szybko i nie beda odstraszac wiosny :silly: poszlismy do znajomych którzy maja 4 letniego synka, który chciał sie bawic z Jaskiem resorakami, a po chwili stwierdzil ze Jasiek sie do tego nie nadaje, bo wszystko bierze do buzi :S ,

co do tel, ostatnio nabyłam samsung galaxy core plus, poki co jestem zadowolona, dla mnie samsungi sa najwytrzymalsze na rózne upadki :P

Agat dobrze ze krostki Adaśka opusciły, ale ciekawe od czego były ??

u nas wczoraj w parku jeszcze tyle sniegu było ;)

11 lata 3 miesiąc temu #836211 przez Anabelle
Przepraszam, ale jak sprzedawca uważa RWF za fanaberię, to zmieniłabym sprzedawcę :)
Wygoda? To samo siedzenie jak każde inne tyle, że tyłem do kierunku jazdy - co jest jedyną rzeczą znaną dziecku. Ba! Nogi dziecku nie wiszą, mogą się oprzeć o metalową barierkę lub oparcie.
Chwilowa? Nie sądzę. Od wielu lat w krajach skandynawskich dzieci jeżdzą tyłem do kierunku jazdy. Jest nawet projekt w polsce proponujący nakaz wożenia dzieci tyłem do kierunku jazdy do ukończenia 1,5 roku. Kraje skandynawskie zalecają takie wożenie dzieci min do 3 roku życia.
Ale co najważniejsze - foteliki RWF są bezpieczniejsze dla układu kostno-stawowego. Co z super drogiego fotelika montowanego przodem do kierunku jazdy jeśli już przy prędkości 50km/h podczas zderzenia czołowego siły działające na odcinek szyjny dziecka są DWUkrotnie wyższe, niż byłby w stanie przeżyć?

Ja wybrałam fotelik RWF. Besafe izi plus.
Na innym forum gdzie się udzielam, większość zdecydowała się na RWF po materiałach informacyjnych które poznajdywałam m.in na szwedzkich stronach oraz w wyniku kilkudniowej dyskusji.

Choć oczywiście z dwojga złego, wszystko lepsze niż jakieś styropianowe poddupki :)

---

A Antek miał biedny wszystko na raz. Ja i mąż też mamy antybiotyk.
Ogólnie straaasznie nas złapało. Mam nadzieje, że przy oczyszczaczu będzie lepiej ;)

11 lata 3 miesiąc temu #836214 przez tysiiiak
Anabelle zdrówka dla Was :kiss: Dlaczego do nas już nie zaglądasz? :( :S CZEKAMY :blink:

11 lata 3 miesiąc temu #836215 przez Anabelle
tysiak, muszę do Was zaglądnąć, ale teraz 1,5 tygodnia byłam w szpitalu. Niby wróciłam, ale mam 3 przedmioty na uczelni w plecy. Myślałam, że ten dyplom przy dziecku nie bedzie trudny do obrony, ale jednak zaległości są.
Jak się odkopię to będę się na pewno więcej udzielać.
A może się łudzę? :D W końcu jak dzieci zaczną chodzić, to dopiero będzie bieganina ;D

11 lata 3 miesiąc temu #836235 przez Dave
dzien dobry

wlasnie wysylam Matiego na drzemke a jest zaledwie 7.30. ale obudzil sie po 5 i juz ziewal.

normalnie maz dzis rano zaproponowal ze sie mlodym zajmie a ja mam sobie pospac!!!! szok!!!
no ale ze bylam juz rozbudzona to odrzucilam propozycje. jakos jak tak dosypiam to potem jestem bardziej do tylu jakbym spala ze 3 godziny.

a nocka w miare. dwa tankowania i to poranne.

Mateo nie cierpi lozeczka. w dzien to jeszcze luz. ale wczoraj go dalam i jak sie krecil na spiocha, wyczail szczebelki i jazda z nimi. a mial galy dalej zamkniete,tak na spiocha sie z nimi tarmosil. a ze raczej chcialam uniknac jego rozbudzenia to fik go do mnie i spał ladnie.

milego lachony:-)

11 lata 3 miesiąc temu - 11 lata 3 miesiąc temu #836238 przez agat
Adamson zarząrził pobudkę o 7, nie ma litości gad jeden :/ Choć przy Mateonie to i tak łaskawca :P

Za 2h młody do teściowej a ja do miasta, Lidla i fryzjera :) Tylko jakaś zgnilizna na dworze :/

Kaikai nie kojarzę dokładnie jakiej zabawki szukasz, ale z grających oprócz hula-kuli Adaś bardzo lubi pianinko-bębenek. O takie dostał pod choinkę:
https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRnOoF6np0wCL-k9niofSweIPWzsRZm_GbJwyZw_FX9Z4R4Aw6t

Minus jest taki, ze nie można regulować w nim głośności :/

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Dzienniczek żywienia maluszka

Dzienniczek żywienia

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka