BezpiecznaCiaza112023

Lipcówki 2014

10 lata 11 miesiąc temu - 10 lata 11 miesiąc temu #886596 przez gabi28
Dzień dobry.

Znowu pada. Dobrze,że załatwiłam co miałam załatwić i z domku juz nie wychodze.

Zaraz wezmę sie za obiadek.

Byłam dzisiaj u lekarza rodzinnego po skwierowania do ortopedy i neurologa. Do ortopedy mam termin na 2 lipca,gorzej z neurologiem,w poradni gdzie dzwoniłam nie ma miejsc juz do końca roku,ewentualnie mogę podejść w godzinach gdy lekarz przyjmuje i zapytac czy mnie przyjmie, Masakra jakaś, Podzwonie jeszcze w inne miejsca,może się uda.

Bedąc u lkekarza rodzinnego dowiedzialam sie od lekarki,że na 100% dostane wskazanie do cc i od neurologa i od ortopedy. Więc chyba też sie musze przyzwyczaic do tej myśli.

edit... uff. udało się z neurologiem,mam na 3 lipca.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 11 miesiąc temu #886601 przez wiolcia1004
MarzenkaBZ mam doslownie to samo ze martwie sie juz do przodu, równiez o pieniadze teraz jest ten okres dzialania hormonow wiec nawet lepiej jak sobie poplaczemy bedzie nam lzej przynajmniej. Kazda z nas chce jak najlepiej dla swojego malenstwa.

10 lata 11 miesiąc temu #886608 przez kinngga87
Marzena, Wiolcia ja mam to samo, ostatnio cały dzień przepłakałam myśląc o finansach, ale gdy burza hormonów przeszła stwierdziłam,że nie ma się co martwić na zapas i jest dużo osób co mają naprawdę ciężko i dają radę, ale zobqaczymy czy za kilka dni znowu mie przygnębienie nie dopadnie.
Jeżeli chodzi o opieke nad dzieckiem to mojej teściowej dziecka nigdy bym nie oddała pod opieke ona nawet nie zobaczy dziecka, diabeł wcielony z niej jest, a moja mama choruje więc też odpada ale wiedziałam o tym planując ciążę i chce się nacieszyć przez rok córeczką a później zobaczymy..
Cania to jak byś mogla byś się spytać siostry to było by super..
acha na fb jest konkurs babyono codziennie maja podawac adres 2 sklepów w polsce gdzie pierwsza osoba która sie zgłosi i powie hasło otrzyma prezent, ja mieszkam w małej miejscowośći ale może któraś z Was się załapie

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=68710 [/url]

10 lata 11 miesiąc temu - 10 lata 11 miesiąc temu #886627 przez marzena25
Witajcie ciężaróweczki :) u mnie tez pogodna beznadziejna pada i w ogóle zimno, z rana byłam tylko na zakupach posprzątałam troszkę i odpoczywamy. Wreszcie dowiedziałam się o tym becikowym otóż ze względu na to że mąż pracuje za granicą nie przysługuje mam becikowe co było dla mnie jasne bo jak zarobki jego zliczą to masakra ale babka do której dzwoniłam to powiedziała że albo należy się z jednego państwa albo z drugiego więc jak mamy wybierać to wole Niemcy gdzie tam rodzinne niezależnie od dochodu wynosi co miesiąc jakieś 180 Euro co daje ok 700 zł więc niech se wsadzą te swoje becikowe, polityka prorodzinna w Polsce jest raczkująca.

Tak poza tym to odwołałam wizytę u ortopedy już mniej mnie boli to spojenie łonowe więc co będę świrować i niepotrzebnie płacić za wizytę.
Nie wiem czy lubicie storczyki ale ja mam ich ok 10 na każdym oknie po dwa i jedna z nich ma aż 7 naszczypków chyba założę storczykarnię i będę je hodować skoro tak polubiły u mnie rosnąć :)

[link=http://www.suwaczki.com/] [/link]

10 lata 11 miesiąc temu #886633 przez MarzenaBZ
marzena25 tak...polityka prorodzinna to w Polsce tylko taka nazwa bez odpowiednika!!! Przekonałam się o tym właśnie, gdy dowiedziałam się o ustawie chroniącej agencje pracy tymczasowej a nie ciężarne pracownice!
A później dziwią się, że w Polsce nie ma dzieci, albo że uciekamy za granicę, albo że młode kobiety nie zachodzą w ciążę lub nie mogą zajść. Jak to tyle stresu kosztuje i zamartwiania się o przyszłość.

Tak naprawdę w Polsce rodzina nie ma nic. Już nie mówię o danym z łaską becikowym (które jeszcze dwa lata temu należało się każdemu), ale popatrzmy chociażby na biedne rodziny. Przychodzi ktoś z opiek, stwierdza, że dzieci nie mają odpowiednich warunków, zabiera takie dzieci rodzicom (nie zawsze patologicznym alkoholikom, czasem po prostu biednym ludziom) i co dalej??? Daje się takie dzieci do domów zastępczych, gdzie na jedno dziecko dostają 2 tysiące zł miesięcznie. A gdyby ktoś mądry pomyślał i dał te 2 tyś tym biednym rodzicom??? Obeszłoby się bez łez i rozbicia rodzin!
Ale to szkoda gadać... już tak nam przyszło spotykać się na co dzień z niesprawiedliwością...

10 lata 11 miesiąc temu #886648 przez rewelka1312
Marzena dobrze mowisz, dlatego ja sie ciesze ze nie meiszkam w Polsce ale mam tam tez rodzine moja mame i ma jescze 2 dziewczyny male i teraz musiala isc do pracy bo juz nie wyrabiali finansowo a polowe wyplaty oddaje opeikunce bo nei ma z kim dzieci zostawic...;/ My im pomagamy jak tylko mzoemy sama nie pracuej tylko MOj narzyczony z jednej wyplaty zyjemy ale idzie przezyc i mozna pozwolic sobie na siedzenie w domu.. ale powiedzialamz e mojej mamie bede pomagac jak tylko ebde mogla, teraz dziewczyny ida do przedszkola to obiecalismy ze zrobimy im wyprawke i kupimy buty bo teraz to ejst tragedia jak ktos nie ma pieniedzy a dzieci sa wredne i ludzie rodzice ze sie wysmiewaja z tych gorzej ubranych i mojej mamie jest czasami przykro jak mi opowiada na skype jak to sie zachowuja dzieci pod blokiem a mieszka na osiedlu gdzie teraz wprowadzilo sie sporo mlodych rodzicow co maja firmy itp... a kazdy przeciez chce zeby jego dziecko mialo wsyztsko co najlepsze a mi to az serce sie kraja jak widze ze takie dzieciatko np w skklepie cos chce a mama nie wiem jak mu odmówic bo musi kupic chleb a nie zabawke... pojecie ludzkie przechodzi te becikowe smieszne albo rodzinne 40zl poprostu zajebiste!

10 lata 11 miesiąc temu #886655 przez wiolcia1004
A najgorsze jest to że nic ku lepszemu nie idzie:( I raczej nie pójdzie, więc ten kto wyjechał to bardzo dobrze zrobił bo tu u nas nie ma przyszłości taka prawda.

10 lata 11 miesiąc temu - 10 lata 11 miesiąc temu #886661 przez Agnilla
no właśnie Marzena rozmawiałam dzis z siostra, ona rodzila 3 lata temu i od tego czasu troche sie zmienilo, bo wtedy wlasnie wszyscy dostawali becikowe, wiec niezbyt mogla mi pomoc. ale jesli masz lepsza opcje, to czemu by z niej nie skorzystac
Laski, ja Was blagam, nie narzekajcie, bo to nam nic, oprocz nerwów nie da :(
ja sie mc temu dowiedzialam, ze likwiduja moja firme...tzn jest na to wielka szansa, trwaja rozmowy, do porodu powinnam wiedziec co i jak. dziewczyny dostaly wypowiedzenia, ja jedyna nie, bo w ciazy nie moga. ale jesli faktycznie sie nie uda, to ide na macierzynski ze swiadomoscia, ze nie bede miala dokad wrocic. no ale na zapas sie nie zamartwiam, prace mialam zajebista wiec trzymam kciuki, by sie jednak udalo. na szczescie my z mezem co mc odkladamy pieniadze, wlasnie na czarna godzine, ale wiadomo i kredyt i mala dojdzie. prace trzeba bedzie znalezc predzej czy pozniej, zwlaszcza, ze tez chcialabym by Pola nie byla jedynaczka :)
aaa propos jeszcze, mam kuzynke, ktora rodzila i dostala trzy becikowe. jedno to standardowe z mopsu, drugie od prezydenta miasta a trzecie nie wiem :P w kazdym razie studentka, on tez, wiec bez dochodow i wlasnie dostali wiecej kasy. takze dowiedzcie sie, te co nie pracuja, czy nie ma u Was jakiś zapomóg samorządowych itp.
no a co do zapomóg i innego rodzaju pomocy to fakt, nie wiem czy sie smiac czy plakac, wczoraj np czytalam, ze rodzinne przysluguje rodzinie, ktora ma niecale 600zl na osobe i wynosi....77zł! jakby moj maz zarabial 1800 zl, a ja nie pracowala to bysmy juz tej przeogromnej kwoty nie dostali. a czynsz, a oplaty, no żenada i kompromitacja

10 lata 11 miesiąc temu #886672 przez MarzenaBZ
Agnilla bo właśnie jeszcze do niedawna była taka możliwość, że nawet na 3 becikowe można było się załapać.
I to było na takich zasadach:
1. 1000 złotych becikowego dostają rodzice każdego dziecka które przyjdzie na świat. Jedynym warunkiem jest posiadanie aktu urodzenia. Jest to właściwe becikowe, dla wszystkich, wg. projektu LPRu.

2.Rodziny ubogie, te które kwalifikują się do zasiłku rodzinnego, z okazji narodzin dziecka dostają extra dodatek w wysokości 1000 złotych (tu obliczało się dochody - jakieś marne progi, więc bym się i tak nie łapała)

3. Becikowe samorządowe , zależy od miejscowość w której mieszkasz. I tu się sprawdzało na jakiej zasadzie samorząd miasta dawał dodatkowe becikowe.

Ale akurat teraz to pozmieniali wg tych zasad:
www.gdzierodzic.info/artykul/43?gclid=Cj...nmxBvH67uTolY0vD_BwE

Więc niektórzy nawet na jedno się na załapią.

Masz rację, szkoda narzekać, zwłaszcza, że do dobrego nie zmierza!
Ja i tak uważam, że jak się rodzina kocha, to zapewni obie więcej niż mogą dać pieniądze! Jakoś będzie!

10 lata 11 miesiąc temu #886697 przez rewelka1312
nie ma tego złego:) najwazniejsze zeby dziecko bylo szcesliwe i rodzice:)
A ja sie wkurzylam wlasnie bo przyjechala tesciowa zobaczyc wózek i skomentowala bujaczek. tutaj czlowiek sie cieszy a przyjdzie i popsuje nastrój... ze to nie jest dobre dla dziecka takie cos, wiec jej powiedzialam ze moja mama powiedziala od razu czy mamy lezaczek bo to przydatne, zejde na dol i gdzie ja małą połoze na podlodze???
i komentarze co do mieszkania bo my chcemy pozniej zmienic na nowe albo kupic na hipoteke dom , ze nie jeden by tak chcial miec itp..
bo czepila sie tego mieszkania bo to blisko jej a nowe osiedle jest juz dobry kawaleka ahh juz dosyc mam tego gadania i boje sie co bedzie jak urodze "dobre rady"
najbardziej to mi brakuje mojej mamy ze jest tak daleko a moja mama zawsze mi dobrze doradzi mam w niej duze wsparcie i jest mi przykro ze nie moze do nas przyjechac jak mala sie urodzi bo nie dostanie wolnego:(

Załączniki:

10 lata 11 miesiąc temu #886714 przez meniado
rewelka śliczny kolor ma ten wózek - ale się obkupiłaś :) - a teściową się nie stresuj - jak kupicie nowe mieszkanie to nie bedzie Cię tak często nawiedzać.
dziewczyny współczuję Wam które nie mają perspektywy powrotu do pracy po macierzyńskim - ja mam to szczęście że moja firma ma stabilną pozycję na rynku i jest prorodzinna - więc myślę że nie będzie problemu z powrotem - chociaż mój to się śmieje że zrobimy 3 dzieciaczki pod rząd - jak policzyłam to jakby to się udało to mogłabym prawie 5 lat nie być w pracy - ale ja to mam akurat inne zdanie - chcę mieć właśnie 3 dzieciaków ale zobaczymy kiedy będzie nastepne - ja mówie że najpierw to Helena musi sie urodzić a co dalej to zobaczymy. Mój M też w miarę dobrze zarabia - ale niestety okupujemy to tym że jest mało w domu - coś za coś - od biedy jakbym nie miała pracy to spokojnie damy sobie radę - ale to też jest tak że człowiek do pewnych standardów szybko się przyzwyczaja - ja to jeszcze pamiętam jak na studiach musiałam przeżyć za 500zł w tym opłacić akademik - a teraz to nie wyobrażam sobie życia za takie kwoty.
Fakt te dodatki dla rodzin są dla dochodów na poziomie ubóstwa - jakaś masakra. Mimo wszystko w Polsce jest jak jest ale nie chciałabym nigdy na stałe wyjeżdżać za granicę. Pracowałam w kilku krajach zachodnich przez jakiś czas ale to nie dla mnie - nie potrafiłabym chyba tak jak rewelka wyjechać i nie mieć obok siebie nikogo bliskiego z rodziny.

10 lata 11 miesiąc temu #886716 przez MarzenaBZ
Rewelka śliczny wózeczek i bujaczek też. A dobre rady teściowej zawsze są wkurzające;)
Kiedyś nie było takich rzeczy więc starsi myślą, że my ich też nie potrzebujemy. Ja już pisałam ja to teść pisał, że po co mój mąż ze mną do ginekologa łazi, po co te zdjęcia z usg, po co kupujemy już wszystko, jak "jeszcze różnie może być"...
Tak więc powoli zobojętniały mi takie pieprzenia.
Nam na Szkole Rodzenia położna mówiła, żeby nie przejmować się "dobrymi radami" i robić tak, jak nas uczą, a jak już będzie sytuacja krytyczna (że babka wie lepiej od matki), to już rola męża, żeby wywalić z domu wszystkich!
;)
To takie porady dostaliśmy a propo rozmowy na temat depresji poporodowej (tej która ujawnia się później, bo niby tzw. baby blues mają wszystkie kobiety po porodzie, przez spadające hormony).

Tak więc trzymajmy się mamuśki i czasem wypuszczajmy drugim uchem, te "dobre rady";)

10 lata 11 miesiąc temu #886731 przez rewelka1312
wozek mial byc w panterke haha ale w ostaecznosci zdecydowalam ze chyba taki neutralny bo moj to nic nie mowil mowi ze moze byc panterka ale wiem ze chyba glupio by sie czul jakby wyszedl na spacer z mala haha..
Aj no ja tez bym dalej meiszkala w Polsce gdybym nie poznala mojego przyszlego meza:) wlasnie czeka na obywatelsto wiec do Polski nie ma zamiaru wracac to ja i tez nie mam wyboru, nie jest zle zyjemy tak jak i wszyscy juz na stalym gruncie mamy meiszkanie tutaj rodzine ale tylko ze strony mojego wiec nie jet az tak zle nie moge narzekac tyle ze nie mam tutaj kolezanek znajomych tego brakowac zawsze bedzie
meniado ja tez pamietam jak sama mieszkalam ze mi na wystzsko starczalo jak sama pracowalam wynajmowalam pokoj uczylam sie a teraz to faktycznie taka prawda ze czlowiek sie przyzwyczaja do "luksusów" jak ja pracowalam jakis czas to od razu lzej czlowiek nie wiedzial co z pieniedzmi robic a jak pozniej juz nie ma dodatkowego dochodu to juz czlowiek zalamany..
Ci co miliony maja to jeszce im malo, chyba taka natura czlowieka ze zawsze bedzie malo
MarzenaBZ jakbym miala takiego tescia to bym pewnie plakała ze smiechu moj tesc jest obcokrajowcem, nauczyl sie troche mowic po Polsku tez nam pomaga ale jak cos robi to musi byc wszystko jak on chce bo twierdzi ze tutaj wszyscy tak maja.. teraz chcieli nam wcisnac ze musimy kupic box dla dziecka na dol bo tutaj wsyzscy to kupuja a ja planowalam raczej pozniej lozeczko turystyczne wydaje mi sie bardziej praktyczne bo pozniej moge ze soba je zabrac jak bedziemy jechac do mamy do Polski albo do taty do szwecji bo tak podrozujemy miedzy krajami;/
a ten box to mi pol salonu zajmie i to tak jakbym kupila 2 lozeczko troche dla mnie to bez sensu...

10 lata 11 miesiąc temu #886733 przez ggabii
Rewelka apropos bujaczka czy leżaczka, którego się przyczepiła twoja teściowa. Właśnie jestem po spotkaniu rehabilitanta, która opowiadała nam o różnych wadach postawy maluszków. I pytałyśmy o właśnie takie leżaczki czy są dobre dla dzieci i ona powiedziała, ze jak najbardziej tak bo dziecko nie przybiera w nim żadnego złego wygięcia i jest również bardzo pomocne mamie bo ma dzidzi cały czas na oku. Więc jak następnym razem się przyczepi do tego tematu to powiedz, że lekarze wyrażają aprobatę do leżaczków :D

10 lata 11 miesiąc temu #886734 przez rewelka1312
a jescze propo tej depresji poporodowej, bo ja nie mam mozliwosci uczeszczania do skzoly rodzenia co tam ciekawego mowia bardzo mnie to interesuje bo w internecie to rozne rzeczy pisza, skad to wogole sie bierze i jak tego uniknac?
tego tez sie boje a jak powiem mamie to na mnie krzyczy zebym nawet tak nie myslala ze swoje dziecko to sie kocha od razu i napewno mnie nie odsunie od niego

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Dzienniczek żywienia maluszka

Dzienniczek żywienia

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka