- Otrzymane podziękowania: 23
- /
- /
- /
- /
- Lipcówki 2014
Lipcówki 2014
- agnieszka89
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
Co do przesypiania nocy to wstaje 2-3 razy na siusiu ale po za tym sie wysypiam i spi mi sie bardzo dobrze.
gabi uwazaj z tym sprzataniem Moj maz w weekend wracal i tez sie wzielam za porzadki od A do Z a potem zdychałam z 2 godz tak mnie brzuch bolał dopiero po nospie troszke przeszlo.
dziewczyny nie wiem czy wy tez ale ja to juz dostaje manie zeby po porodzie jak najszybciej pozbyc sie zbednych km, szlak mnnie trafia jak obejrzałam zdjecia z imprezy rodzinnej na która zalozylam rozowa sukienke i dostłownie wyglądam jak wielki ogrodowy namiot. Najgorsze jest to ze ciagle mimo to slodkiego mi sie chce, probowalam na owoce sie przezucic ale one tak przezemnie przelatuja ze nawet nie czuje ze cos zjadłam
a dziewczyny mam jeszcze pytanie co do biurokracji Jak skladamy pracodawcy wniosek o urlop macierzynski roczny to składamy jeno piesemko? bo wlasnie czytałam ze macierzynski to 20 tyg a reszta to urlop rodzicielski i jakis tam jeszcze Wiec nie wiem czy o wszystko oddzielnie trzeba czy pod maciierzyski podciagnac wszystko i tylko wybrac czy 80% czy 100% a potem 60% ?
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- ggabii
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- Otrzymane podziękowania: 41

- Cania
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- "mamo, słyszałaś kiedyś o cierpliwości?"
- Otrzymane podziękowania: 96

- agnieszka89
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- agnieszka89
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
……………, dnia……………
……………………. …………………………………
ul. ………………… …………………………………
…. – ……. ……….. …………………………………
tel. ………………... (nazwa i adres pracodawcy)
(imię i nazwisko, adres)
WNIOSEK O UDZIELENIE DODATKOWEGO URLOPU MACIERZYŃSKIEGO
I URLOPU RODZICIELSKIEGO
W związku z urodzeniem dziecka:
………….. ………………………………. w dniu ....... ……………………. 2013 r.,
(imię i nazwisko dziecka) (data urodzenia)
zwracam się z prośbą o udzielenie mi urlopów w pełnym wymiarze na podstawie
art. 1821a Kodeksu Pracy, tj. po urlopie macierzyńskim, który zostanie wykorzystany w dniach …. . …. . 2013 r. – …. . …. .2014 r.:
- dodatkowego urlopu macierzyńskiego w dniach …. . …. . 2014 r. – …. . …. .2014 r.,
- urlopu rodzicielskiego w dniach …. . …. .2014 r. – …. ….. .2014 r.
Proszę o wypłatę w/w zasiłków w wysokości:
□ urlop macierzyński/ dod. macierzyński - 100% podstawy wymiaru,
urlop rodzicielski - 60% podstawy wymiaru;
□ cały okres korzystania z ww. uprawnień - 80% podstawy wymiaru.
Ponadto oświadczam, że w okresie objętym wnioskiem ojciec dziecka …………………. nie będzie korzystał z w/w urlopów. (imię i nazwisko ojca)
Z poważaniem
……………………………
(podpis pracownika)
- MarzenaBZ
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
- Amor Vincit Omnia
Nadrabiałam Was od wczoraj i trafiłam na wiadomość o małej Amelce... śledziłam posty jej mamy, ale nie udzielałam się w dyskusji, bo nie znalazłam odpowiednich słów. Kurde, nie należę do osób, które załamują się na wieść o tragedii obcych ludzi, ale to mnie zdołowało. Zwłaszcza, że Gosia, dwie wcześniejsze ciąże straciła.
Czasem tylko siąść i zapłakać nad niesprawiedliwością tego wszystkiego. Jedni chcą mieć dzieci, a nie mogą, inni mają i krzywdzą. Powinnyśmy dziękować Bogu, że nasze maleństwa mają się dobrze!
Zauważyłam, że w ciąży (odpowiedzialnej), zmieniają się priorytety. Teraz najważniejsze dla mnie jest moje dziecko i to, żeby było zdrowe!!!
Nic dziewczyny, już Was nie dołuję!
Wracając do ZUS, to ja mam z nimi akcje co miesiąc, albo wypłacają w dwóch ratach, albo czekam bardzo długo na wypłatę...już przywykłam, że to wszystko "o dupę rozbić".
Dobra, idę zrobić coś pożytecznego!
Miłego dnia Mamuśki:*
- Agnilla
-
Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Najważniejsza :*
- Otrzymane podziękowania: 56

ggabii na swoim przykladzie moge powiedziec, ze zawsze jak mi sie konczylo zwolnienie to mialam pieniadze z zusu na koncie na drugi dzien, max na trzeci po skonczeniu zwolnienia. A tak jak pisalam wyzej, to od kilku miesiecy ( jak to brzmi jakbym byla lata w ciazy

ja juz na tym etapie daruje sobie malowanie paznokci, tfu tfu w razie naglego porodu
my tez na ostatniej lekcji szkoly mielismy dyplomy

poszlam do jyska, kupilam kosz na bielizne dla malej, taki zwykly materialowy, ale bedzie miala swoj, schowany za fotelem wiec nikt nie bedzie widzial

oo wlasnie mnie temat macierzynskiego tez ciekawi gdzie komu i co skladamy

- agnieszka89
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-

Wniosek wrzucilam wczesniej i składamy pracodawcy w ciagu 14 dni cos mi sie kojarzy zreszta Cania chyba tez tak pisała
- Cania
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

U mnie w pracy sa już 3 gotowce tylko do wypelnienia, każdy urlop osobno, a do tego oświadczenie o wysokości zasiłku w każdym okresie:
Oświadczenie dot. wysokości zasiłków macierzyńskich
Imię i nazwisko pracownika: ...............................................
W związku z urodzeniem dziecka w dniu ...................... r. oświadczam, że (proszę zakreślić jedną z poniższych opcji):
1) Będę korzystać z urlopu rodzicielskiego w pełnym wymiarze - wybieram 100% zasiłek macierzyński podczas urlopu macierzyńskiego oraz dodatkowego urlopu macierzyńskiego, oraz 60% zasiłek macierzyński w trakcie urlopu rodzicielskiego
2) Będę korzystać z urlopu rodzicielskiego w pełnym wymiarze - wybieram 80% zasiłek macierzyński podczas urlopu macierzyńskiego, dodatkowego urlopu macierzyńskiego, oraz urlopu rodzicielskiego
3) Na chwilę obecną jeszcze nie podjęłam decyzji o tym czy będę korzystać z urlopu rodzicielskiego
także jak widzisz, wszędzie może być inaczej

- agnieszka89
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-

Musze jeszcze o tym becikowym poczytac bo mi przysuguje a wole miec przygotowane wszystko wczesniej żeby potem z małym od urzedu do urzedu nie latac
- Cania
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

W związku z urodzeniem dziecka Pracownikowi obecnie przysługuje:
1) Podstawowy urlop macierzyński – urlop obligatoryjny – wymagany wniosek papierowy, termin złożenia wniosku - do 14 dni od daty porodu
• 20 tygodni (140 dni) w przypadku urodzenia jednego dziecka przy jednym porodzie
• 31 tygodni (217 dni) w przypadku urodzenia dwojga dzieci przy jednym porodzie
• 33 tygodni w przypadku urodzenia trojga dzieci przy jednym porodzie
• 35 tygodni w przypadku urodzenia czworga dzieci przy jednym porodzie
• 37 tygodni w przypadku urodzenia pięciorga i więcej dzieci przy jednym porodzie
2) Dodatkowy urlop macierzyński – urlop nieobowiązkowy – wymagany wniosek papierowy, termin złożenia wniosku - co najmniej na 14 dni przed rozpoczęciem korzystania z urlopu
• Do 6 tygodni (42 dni) w przypadku urodzenia jednego dziecka przy jednym porodzie
• Do 8 tygodni (56 dni) w przypadku porodu mnogiego
3) Urlop rodzicielski - urlop nieobowiązkowy – wymagany wniosek papierowy, termin złożenia wniosku – co najmniej na 14 dni przed rozpoczęciem korzystania z urlopu
• Do 26 tygodni (182 dni) niezależnie od liczby dzieci urodzonych przy jednym porodzie
no w ten sposób nigdy nie patrzyłam na to

- rewelka1312
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
Pojechalismy ok 14 do kolegi(130km) od nas bo jechali z PL z naszymi zakupami jego znajomi mieli byc na 18 ale sie cos przeciagnelo im po drodze w niemczech jak zwykle zwezenia itp wiec dojechali dopiero po 20
Ale pojechalismy do mc donalda na lody pycha dzien dziecka w koncu byl i zjadlam mc wrapa ale zamiast frytek wzielam salatke zeby nie miec duzych wyrzutow sumienia tak sie objedlismy pozniej spacerek i nad wode bo kolega w wiekszej miejscowosci byl ladnie tak pozwiedzalismy..
Pozniej musialm sie przespac godzinke u niego bo sie zmeczylam i gdy wkoncu przyjechali z naszym wózkiem i paczkami to juz zadowolona byla godzina ok 21 mielismy sie zabierac a tam chlopak jeden nagle dostal ataku padaczki.. ja sie dziwie ze spokoj zachowalam powiedzialm od razu zeby zabezpieczyc jezyk a najlepsze ze z nich zaden jezyka dobrze nie zna,przyjechali do pracy tylko jescze bez ubezpieczenia a moj rozmawia perfekt wiec zostalismy zbey im cokolwiek pomoc zalatwic, poszlismy do sasiada jakiegos araba czy kogos tam bo osiedle troche neizaciekawe trafili ale takie mieszkanie dostali same muslimy itp , ale facet pomogl duzo zadzwonil do lekarza co robic wrazie czego jakby dostal kolejnego ataku to mial dzwonic na pogotowie jak my pojedziemy a chlopak nie mial leków bo nawet nei mial padaczki stwierdzonej przez lekarza, i tak wyszlo ze o 22 wyjechalismy i w domu po 23 bylismy ja juz padnieta, ale najwazniejsze ze mozna bylo jakos pomoc bo tak to ja bym sama nie wiedziala co robic w takiej sytuacji w obcym kraju..
Wstawiam zdjecie bujaczka bo wozek jescze w kartonie zlozymy wieczorem jak MoJ z pracy wróci:) a pozniej wrzuce pare ubranek tez nam przywiezli zamawialam z allegro to wsyztsko od dziadka-mojego taty:)
- kinngga87
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 32
Dziś panel papierkowy na forum

ja chce iść na rok na urlop macierzyński , ale nie wiem jeszcze jak to dokładnie wygląda gdy ja mam własną działalność, wiem,że muszę składki zdrowotne nadal opłacać . Ja na zwolnieniu jestem od 4 maja a pieniedzy z zusu nie dostłam jeszcze i nawet muszę opłacić wszystkie składki za ten miesiąc mimo,że nie miałam dochodu może potem nadpłatę zwrócą, a dziękuje za informację o becikowym ja powinnam się załapać w zależności jak rozpatrzą koszty prowadzenia działalności.Ciekawa jestem czy jak pójde do us to wydają mi zaświadczenie o zarobkach męża za 2012 czy będzie musiał iść osobiście i czy tak jak piszecie może być to ważne tylko miesiąc, a potem do zusu po zaświadczenie o składkach u nas w zusie są strasznie niemiłe kobiety wredne na dzień dobry, bo numerka kiedyś nie zwiełam nie było nikogo a ja sie najpierw chciałam zapytac czy udziela mi tutaj jakies informacji bo czesto odyłają do zusu innego gdzie mam 30 km bo one nie wiedzai pracują tylko 2 lub 3 panie ;/,ale za to zabiorę sie w środę dziś relaks i siedzenie pod kocem bo zimno mi.
http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=68710 [/url]
- kinngga87
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 32

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=68710 [/url]
- wiolcia1004
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
- Sens mojemu życiu nadaje moja kochana księżniczka
- Otrzymane podziękowania: 34
Rewelka fajny bujaczek słodki:) to miałas wczoraj aktywny dzionek:)
Ja ide na ten krotszy macierzyński, mam tesciowa na emeryturze ktora mieszka pare domow dalej wiec bede miala z kim mala zostawic i wiem ze pod bardzo dobra opieka:) o tylemi sie udało:) choc nie powiem wolalabym zostac z mala jak najdluzej ale niestety.
U mnie pogoda beznadziejna pada deszcz ale podobno od srody ciepelko:)
Magda sie cos nie odzywa :(zawsze meldowala sie rano.
Ja po przeczytaniu historii Amelki spac nie moglam w nocy masakra:(