- Otrzymane podziękowania: 149
- /
- /
- /
- /
- Mamusie pazdziernik 2014
Mamusie pazdziernik 2014
- malvi
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
- 12.09.2014 - Szczęście :*

Chwilę mnie nie było, ale nadrobiłam część waszych postów

Kilka dni temu dostałam większego plamienia niż zwykle (nie było jakieś super duże, ale zaniepokoiło mnie) i postanowiłam pojechać na Izbę Przyjęć. Okazało się, że fasolka cała i zdrowa i nawet widziałam ją na USG

Miłego wieczoru

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- srenka_918
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Ciało jedno, serca dwa :-)
- Otrzymane podziękowania: 0

Co do masażu piersi to polecam bardzo przy przepełnionych, można nawet upuścić kilkanaście kropli, wtedy dziecko łatwiej łapie sutek, bo jest miękki i troszkę dłuższy niż przepełniony, ale ja rzadko miałam przepełnione piersi... Przeważnie martwiłam się czy mam dość mleczka, bo tylko kilka razy zdarzyły mi się wycieki, kiedy mały dłużej pospał...
Co do spania....
Każde dziecko jest inne...
Pawełek od urodzenia do czwartego miesiąca miał taki cykl spania, że po kąpieli wieczornej i kolacyjnym cycu spał 5 godz i pobudki co 2 godz przez resztę doby (w dzień robił coraz dłuższe przerwy w spaniu ale sen zawsze 2 godz) Potem coś mu się odwidziało i przez tydzień przesypiał całe noce, a potem jak się zaczęła masakra tak trwa do tej pory, nie pośpi ciągiem dłużej niż 2 godz a to nogi między szczebelkami się zaplączą, a to się rozkopie i mu zimno, a to smoczek potrzebuje, a przewrócić z brzucha przez sen nie idzie... Ciągle coś... A je raz w nocy 120ml mm, od miesiąca, wcześniej 2 razy, nie daję mu więcej bo pewnie by wciągnął ale oduczam stopniowo nocnego jedzenia...
Ja wczoraj miałam ciągnięcia w podbrzuszu i też się martwiłam, cała aż się trzęsłam, bo tak zaczęło się plamienie jak poroniłam, ze najpierw mnie trochę ciągnęło, a potem pojawiły się kropelki krwi i dziś latałam co chwila do łazienki, wiecie po co... Ale pod wieczór już mi nerwy się uspokoiły, że nic złego się nie dzieje, 3 herbaty z melisy pomogły

- motylek05
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-

a co do spania dzieciaczków ..to ja pierwszą noc całą przespałam jak Kornelka miała półtora roku

srenka_918 ; mnie też czasami cos ciągnie w podbrzuszu. a czasami to boli całe podbrzusze

- Caroina
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
- Otrzymane podziękowania: 114

Malvi Przykro mi, że musiałaś się tak stresować ale najważniejsze, że wszystko jest dobrze

Srenka Też miewam czasem takie pobolewanie w brzuchu, wtedy od razu biore nospe i przechodzi. Wiem co czujesz, dla mnie 9 tc również będzie wyjątkowo stresujący gdyż 1 ciąze straciłam właśnie w tym czasie. Dziwie się, że takie rzeczy dzieją sie często w 9-12tc skoro to 6-8tc są najtrudniejsze i najwiecej się wtedy może nie udać. Ale to już nie temat na to forum.
Mam do Was wszystkich pytanie. Czy któraś planuje USG genetyczne w 11-14tc ?
- srenka_918
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Ciało jedno, serca dwa :-)
Ja genetycznych żadnych badań nie robię, nie jesteśmy obciążeni genetycznie, pierwsze dziecko zdrowe... A niech się coś okażę, to będę się stresować... Wolę nie wiedzieć

Muszę skorzystać że synek już śpi i też się położyć... Dobranoc

- vika
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Tosia 19,05,2013 Kinia 31,12,2001
- Otrzymane podziękowania: 7

mam do Was pytanie od kilku dni bardzo pobolewa mnie brzuch biorę duphaston i niby ból się zmniejszył aleprzy jakim kolwiek gwałtownym ruchu zaraz czuje jakieś Mega naciągnięcie w podbrzuszu lub silniejsze w lewej pachwinie

- julka
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- Otrzymane podziękowania: 132
- vika
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

owszem w kolejnych miewalam bóle ale ten jest taki inny hmmmm nie moge żadnego gwaltownego ruchu wykonać...nawet jak z łóżka schodze to muszę po woli

hmmmm obstawiam przy dziewuszce

A Ty kochana zaczni się oszczędzać ...

- Ania86
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- Otrzymane podziękowania: 71
Mnie też tak czasem pobolewa brzuch, podbrzusze, zazwyczaj pod wieczór. Pomaga ja się na chwilę położę, ale zaraz się stresuję i latam co chwila do wc.
Co do badań genetycznych to nie znam się na tym ale mi mówili że zaleca się robić po 20 tygodniu, w 11-14 tyg też się robi?
Julka, cieszę się że wszystko w porządku, staraj się trochę oszczędzać

U nas pogoda dalej tragiczna, pochmurno zimno a miało już od dziś się poprawiać.
- julka
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- Otrzymane podziękowania: 132
- Ania86
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- Otrzymane podziękowania: 71
Co do chłopca to trochę większy problem ale może Artur albo Bartosz, jakoś każde imię dziwnie mi się z kimś kojarzy

- motylek05
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-

już ogarnęłam mieszkanko ,zakupy zrobione ,rosołek się gotuje i kapustka na pierogi

co do pobolewania podbrzusza to mnie też często boli

ja żadnych dodatkowych badań nie robię ,żadnego usg genetycznego ; tylko to co lekarz robi. w pierwszej ciązy tez nie robiłam

julka dobrze ze wszystko już w porządku

u nas też ładnie ,słonko fajnie świeci

- Caroina
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
- Otrzymane podziękowania: 114

Vika Też tak miałam i troche się naczytałam na ten temat. Prawdopodobnie jest to zupełnie normalne, nasila się właśnie przy nagłym ruchu, dźwiganiu lub po prostu po ciężkim dniu.
To uczucie jakby miało rozerwać w środku, zdarza mi się przy kichaniu…koszmar…jak na złość kicham tak często jak nigdy.
Julka uważaj na siebie, plamienie to oznaka, że trzeba przystopować więc jak najwięcej wyleguj
Ja przy córci robiłam badanie genetyczne w obu cyklach w 12tc i w 20tc. Podczas tego badania sprawdza się również serduszko i jego przepływy. U nas to był właśnie powód ponieważ ze strony męża jest spore zagrożenie wad serca.
Szwagierka prawie straciłaby synka bo nie wiedziała, że ma chore serduszko i rodzila naturalnie. Dziecko wymeczyło się, miało niedotlenienie i to jeszcze pogorszyło jego stan. W konsekwencji cudem przeżył. Tak więc ja mam podstawy, żeby wykonać to badanie tylko nie wiem czy zdecydujemy się na oba, czy dopiero ok. 20tc.
Skąd Wy bierzecie siły na sprzątanie itp.? Żadna nie narzeka na mdłości..zazdroszczę. Do tego jeszcze mnie gardło boli od wczoraj

- vika
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

no nic może miną w najbliższym czasie ...
ja w 12 tygodniu miałam robione tak zwane badanie genetyczne na normalnym usg ale bylo wszystko sprawdzone i opisane a już w 20 tyg poszlam na badanie 3D/4D zaplacilam 100 zł i też wszystko dokladnie sprawdzal i opisywał...pamiętam,że serduszko bylo w kolorze

i jeszcze jakoś pod koniec bylam po raz trzeci
teraz też mam zamiar iśc przynajmniej trzy razy

- nelka
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 76

Razem z mężem chcielibyśmy drugą córkę więc pewnie trafi się chłopak! Za pierwszym razem chcieliśmy synka a teraz świata nie widzimy po za nasza królewna, choć jak się dowiedzieliśmy że będzie dziewczynka to byliśmy lekko rozczarowani

VIKA te dosyć mocne bóle brzucha u ciebie może dlatego są tak odczuwalne ponieważ jakk widzę nie dawno rodziła. Jeszcze nie wszystko w 100% mogło wróciło do normy i możesz mocniej odczuwać rozciąganie.
Mnie najczęściej boli jak dźwigam albo mam za dużo aktywności. Choć ze względu na mojego krwiaka to najlepiej jakbym ciągle leżała i nic nie dźwigała ale niestety czasem muszę podnieść mojego małego pączka. W tej ciąży muszę brać duphaston i mam wrażenie że dzięki niemy nie mam żadnych dolegliwości!