BezpiecznaCiaza112023

Mamusie wrzesień 2013 =)

11 lata 9 miesiąc temu #716554 przez niagara
Agilla nie martw się wielkością Maleństwa :) Dziewczyny już nie raz tu pisały, że teraz maluchy rosną w swoim tempie :) Najważniejsze, żeby dziecko zdrowe było :) I spełnienia marzeń z okazji urodzinek :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #716565 przez akina_zet
Cześć dziewczynki.

Bóle dziś odpuściły i mała jakaś taka spokojna dziś.

Madzia,lekarz nie wyjaśnił pochodzenia bóli,kazał tylko do zestawu leków,dorzucić na stałe nospę 2x1 :/

U mnie z tą szkołą rodzenia pod górkę,jeszcze nie byłam i nie wiem czy będziemy chodzić :( I jestem w panice,że mała się urodzi a ja nie będę wiedzieć co robić i będę płakać razem z nią :cheer:

Agilla moja koleżanka urodziła z tydzień przed terminem i mała ważyła 2800,dziecko zdrowe,donoszone,tylko małe. Jak to lekarz jej powiedział,że ona poprostu tak ma,że małe dzieci rodzi. Nie każdy maluszek jest wielkoludem,nie martw się.

Dziewczynki a jak to jest ze zgłaszaniem dziecka do poradni rejonowej? Kiedy to się robi? I jak to jest z tą położną co do domu przychodzi? :huh:

Iwonka brzuszek imponujący ;)

Natka,teraz na Twój suwaczek patrzę z zazdrością,tak mało dni Ci zostało,a u mnie całe 60 :cheer:

Monika Z.

11 lata 9 miesiąc temu #716570 przez nike84
Witajcie laseczki :)
U mnie znowu upał :/ Ja się chyba wykończę.
Kocham cię znam to uczucie, bo sama co wieczór rzucam się na arbuza jak sęp na padlinę i później w nocy co chwilę wstaję na siku :) Ale i tak nie mogę się mu oprzeć :P
Co do kołderki, to też słyszałam, ze na początku nie powinno się jej używać. Ja na początku będę małego kładła w rożku lub pod cienkim kocykiem, bo myśle że we wrześniu, będzie za ciepło na kołderkę, a dopiero później się zobaczy.
Pazurki obcinamy jak zaczynają wystawać poza opuszki palców. A takie coś odnośnie obcinania znalazłam "Od kiedy należy obcinać paznokcie?

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, ale jedno jest pewne - nie należy się z tym spieszyć. U noworodków bardzo często płytka paznokciowa jest zrośnięta z opuszkiem palca cieniutką błonką. Paznokieć jest cieniutki, miękki i bardzo łatwo skaleczyć maluszka podczas obcinania. Lekarze sugerują, aby pierwsze obcinanie odbyło się po około 2-3 tygodniach od urodzenia, kiedy paznokieć troszkę stwardnieje. Przez ten czas oczywiście paznokcie będą rosły, dlatego możesz wtedy zakładać dziecku rękawiczki niedrapki na dłonie, żeby się przez przypadek nie podrapał po buzi czy głowie. Opinie na temat niedrapek są jednak podzielone. Zakładając dziecku rękawiczki na cały dzień i noc, zwłaszcza latem, czynimy mu dużą niewygodą. Poza tym pozbawiamy je naturalnego uspokajacza, czyli możliwości ssania rączki czy paluszka, a noworodek ma nawyki z życia płodowego, więc palce ssać lubi. Musisz zatem rozważyć za i przeciw i wybrać to, co Twoim zdaniem będzie dla malca najlepsze. Pamiętaj również, by nie obcinać paznokci w szpitalu, ponieważ nawet przy najdrobniejszym skaleczeniu jest dużo większe ryzyko złapania jakichś zarazków niż w warunkach domowych."

Czas teraz na śniadanie i trzeba z psiurem na spacerek wyjść :)
Miłego dnia brzuchatki :silly:

11 lata 9 miesiąc temu #716572 przez iwonta_kg
akina_zet napisał:

Dziewczynki a jak to jest ze zgłaszaniem dziecka do poradni rejonowej? Kiedy to się robi? I jak to jest z tą położną co do domu przychodzi? :huh:

Trzeba zadzwonić do przychodni po urodzeniu dziecka i zgłosić położnej ze juz urodzilo. Jak wracasz do domu to tez dajesz jej znać i jestescie w kontakcie telefonicznym kiedy ona ma przyjsc. Tak mi sie wydaje. Mi to moja mama zalatwia bo tez pracuje w przychodni. Wiecie co czasem mnie to wkurza. Bo ktoś cos Zalatwia za mnie a potem ja jestem zielona i nie wiem jak mam zorganiowac głupia wizyte położnej :dry: nie da mi nic samej zrobić! Jakbym miala 8 lat!

Na zawsze w moim sercu Krystianek 16.04.2012 [*]

11 lata 9 miesiąc temu #716584 przez Alivva
Hejooooo.
Aga,młody mój spał w takim cienkim (głównie chodziło o kokonowanie) i był przykryty cienką kołderką ale ubrane miał tylko body na pieluszkę albo pajacyk a,że ja do ciepłolubnych nie należę więc w pokoju mięliśmy 18-19 stopni ;)
Nie wierzę,że dziecko mogłoby się udusić pod taka kołderką :) Nigdy nie słyszałam o takim przypadku,rozmawiałam kiedyś na ten temat z położną i ona uważa to za nierealne,ja z reszta też :) Nie wiem co musiałaby taka kołderka mieć w sobie,żebt tak się stało :unsure: ale oczywiście jak masz być spokojniejsza to kołderki nie używaj :)

Natalia ,masz 14 dni od dnia narodzin na zgłoszenie małej do USC ;)
ale też w ciągu 6 miesięcy masz prawo zmienić imię dziecka.
www.msw.gov.pl/portal.php?serwis=pl&dzial=73&id=35&search=38688
No właśnie co do wstawania w nocy,to ja mam identycznie jak Ty... nie wstaję w nocy ani razu :)

Magda,Ty brutalu :P żeby lalkę topić?? :D

Agilla....ponad 2kg na ten tydzień ciąży wydaje mi się całkiem całkiem :) Ty się nie zamartwiaj,2 tygodnie szybko miną i na pewno lekarz powie,że wszystko jest ok :)
Tak w ogóle o tych wagach dzieci tyle gadamy,powiem Wam szczerze,że ja naprawdę mam nadzieję,że moja mała będzie taka normalna....Wolałabym nawet żeby była drobniusia niz taka...sumo :/ Wyjdę na wredną ale-nie lubię grubych dzieci :dry: Zawsze tak miałam. Inni się zachwycają fałdkami,że to okaz zdrowia,że to takie słodkie a ja mam od razu wizję,że takie dziecko będzie miało zawsze problem z nadwagą.... I co w tym takiego słodkiego??

Monia,u nas w szpitalu już wybierasz (podajesz do jakieś tam karty) nazwisko połolożnej i pediatry dziecka.Z położną już się kontaktowałam (moja koleżanka) i prosiła,żebym zadzwoniła do niej jak już będę w domu.

11 lata 9 miesiąc temu #716585 przez niagara
Z tego co ja wiem to do położnej środowiskowej trzeba się zgłosić jeszcze będąc w ciąży, a zwłaszcza w wypadku gdy nie uczęszcza się do szkoły rodzenia.
Przynajmniej tak mówiła moja znajoma położna :)

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #716588 przez nike84
akina_zet napisał:

U mnie podobno z kolei jest tak że jak wychodzisz ze szpitala to ci coś tam wypisują i z tym zgłaszasz się (lub jak w moim przypadku, mąż w Twoim imieniu) do swojej przychodni i wtedy przychodzi położna. I u mnie żadna z koleżanek nie miała wybranej położnej jeszcze w czasie ciąży. To przypuszczam że jak chcesz jakąś konkretną położną to wybierasz sobie wcześniej i z nią sie już umawiasz, bo tak to masz przydzieloną obojętnie jaką.

11 lata 9 miesiąc temu #716591 przez iwonta_kg
Ide dzis na urodziny do siostrzeńca i najem sie torta :lol: :lol: :lol: hihihi :)

Na zawsze w moim sercu Krystianek 16.04.2012 [*]

11 lata 9 miesiąc temu #716594 przez kocham_cie
agilla to już nic nie rozumiem... bo... mój młody w 31 tyg ważył 2100g i usg wyliczyło jego wiek na 34 tydzień i sam doktorek powiedział ze pokazny z niego chłopiec... a ty jesteś własnie prawie w 34 i mówią że 2100g to za mało :unsure: więc o co chodzi????

Monia ja do położnej zapisałam się w szkole rodzenia, i ona przyjdzie do mnie do szpitala i potem do domciu... a pediatra... kurcze tego nie wiem, pewnie wszystkiego dowiemy się w szpitalu ;) a ty się już kochana tak nie martw tą szkołą rodzenia bo ja pewnie też jak młody zacznie płakać usiąde i będę ryczeć razem z nim... a położna nam powiedziała ze dzieci płakały, płaczą i płakać będą pomimo tego że wszystko przy nich zrobimy... taki ich urok i przywilej :laugh: i nic na to nie poradzimy :side:

wiecie mój D. podją dziś męską decyzję i postanowił że w związku z tym że powiększy się rodzinka sprzedajemy oba auta i kupujemy wana :ohmy: na to ja zapytałam na co takie wielkie auto... a on zebym w końcu przestała się martwić w co spakuję wózek i jeśli podoba mi się duży wózek w stylu retro to taki mam sobie kupić i koniec :blush: hahah lepiej zmienic auto niz kupić mniejszy wózek... to jest własnie podejście facetów :silly:

Magda M

11 lata 9 miesiąc temu #716598 przez kocham_cie
tralalal to jeszcze dochodzi natka do tych co mogą się niedługo rozpakować... więc mamy natalie, age-agamo, papi, iwonkę i... serek tyż goni dziewuchy... oj ależ jestem ciekawa :lol:

Magda M

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #716612 przez MyMelange
Witajcie babolce :)

Kurka z tym spaniem cos sie u mnie pochrzanilo :( budze sie milion razy, potem zasnac nie moge. Dopiero dobry sen mialam od 7-11...

Z tym kocykiem to w sumie nie wiem czy moze sie maluch udusic, ale u mnie raczej rozek na poczatku bedzie rzadzil :)

Jesli chodzi o paznokcie, to u nas w szkole mowiono, ze czesto nieobciete sie lamia i dopiero robia sznyty na ciele, wiec wtedy lepiej obciac niz czekac jakies tam 2 tygodnie. Tez nie polecaja niedrapek.

Madzik, no fantastyczny ten Twoj chlop :) tylko pytanie czy poradzicie sobie jezdzac jedna fura? U mnie to byloby nierealne. Mi tez sie bardzo wozki retro podobaja, tylko nie maja skretnych kol i sa dosc duze, wiec zrezygnowalam z takiego zakupu.

Kurde dziewczyny, niedlugo bedziemy Wasze maluchy ogladac. Szok! A dopiero zaczynalysmy gaworzyc na forum. Pamietam jak czytalam mamusie marcowe, a teraz czytam sierpniowe :)

Prawdziwa milosc zaczela sie 4.10.2013 :-)

11 lata 9 miesiąc temu #716613 przez pyzaura
Madzia a ja bylam 2 tyg temu i byl 30tydz ciazy i mala miala 1390 a teraz ide za 2 ciekawe ile przybierze.

A tak wogole to dzien dobry :)
ja dopiero wstalam u nas wiaterek lekko sloneczko ale bez szalu.

Ania

11 lata 9 miesiąc temu #716633 przez akina_zet
Dzięki dziewczynki za odpowiedzi,jak już będę na swoich śmieciach,to podturlam się do poradni :)

Madzia Wy nowe auto,a my męża służbówką jeździmy :cheer: Teraz mu wymieniają na nowe,większe autko,więc póki co będziemy z niego korzystać (dzięki temu nie ponosimy żadnych opłat za utrzymanie,serwis itd. ...). Choć nie ukrywam,że marzy mi się rodzinne,własne autko!

Kinia ma racje,my będziemy sapać z brzuchami,a Wy będziecie z dzieciaczkami na rękach ;)

Monika Z.

11 lata 9 miesiąc temu #716634 przez izula
Cześć dziewczynki.

alivva nie stety moja mama to jest mistrz w dołowaniu siebie samej i wszystkich do okoła. Zawsze wszystko jest nie tak. I zawsze wszystko bo to dla twojego dobra. Mam dwa dyplomy a nigdy nie usłyszałam, że są ze mnie dumni tylko hasła typu a co ty to dla mnie robiłaś. Ehh. Wiem, że nie powinnam marudzić, ale ostatnio to skutecznie mnie mama dołuje. i zawsze kończy się tym, że to ja ją denerwuję. (

A ja za to znowu dostałam uczulenia tym razem na oliwkę z Nivei. Brrr... już wiem, że moje Maleństwo Nivei nie lubi.

My melange u mnie ze spaniem też na bakier. Kilka razy wstaję do toalety. Budzę się jeszcze przed 6 a czasami i wcześniej. Rekord to była 4 nad ranem. A potem koło 13 to mi się oczy same zamykają.

Iwonka gratuluje 36 tygodnia. :)

TE upały mnie przerażają. Bardzo się boję, żeby się "nie rozpakować" przez nie wcześniej. Muszę popytać panią doktor o to. Jak je przetrwać.

A pisałam do pani dr wczoraj w sprawie tych wyników z wątroby. Mam brać hepatil 2x1 i powtórzyć badania przed samą wizytą.

[/url]
[/url]

11 lata 9 miesiąc temu #716635 przez agilla.r
Już sama nie wiem co myśleć, się nakręciłam i teraz będę 2 tyg się denerwować :/
u mnie 3 tyg i 3 dni (30tc) temu na usg wychodziło 1500 i nic nie mówił że mało a teraz 2100 i że niby 2 tyg mniejszy niż powinien, no to ile był miał przybrać by było ok??
Jak czytam na necie to raczej nie odbiega od normy.

Niagara dzięki za życzonka ;)

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka