BezpiecznaCiaza112023

Mamusie wrzesień 2013 =)

11 lata 10 miesiąc temu #716830 przez agamo
Rany dziewczyny nie mowcie ze to juz Przyszla babcia dopiero 15.08 ma przyjechac! Ale dobrze ze poradzicie bo wiem czego sie spodziewac i ze powinnam sie spodziewac soon :)

Oh Iva wiem wiem o co ci chodzi eh i nie ty jedna tak twierdzisz wiec chyba musze dokonczyc pakowanie torby do szpitala bo dorzucic jeszcze mialam pare drobiazgow. Co do macierzynskiego nie pomoge Ja tez juz mam poprasowane i tez cieszy ze juz nie musze tego robic ale zaczyna mi brakowac zajec wiec musze sobie cos do robienia wymyslec! bo z chodzeniem to mam juz lekki problem wiec sama wole nie wychodzic!

Ninka ja mojego malego wariata to czuje az za bardzo ze czasem to sie zloszcze bo tak bola!

Serku Agus fajnie ze napisalas o tym Pawle tez sobie na youtube oblukam choc mam nadzieje ze dam sobie rade i ze wiele rzeczy zapamietalam jak pomagalam mamie przy mlodszym bracie choc to juz tyle lat temu bylo Zobaczymy napewno linki sie przydadza Chyba ze Kacperek poczeka na przyjazd babci to wtedy juz wogole bede wyluzowana!

Madzia ja jak prasowalam do deska nisko i krzeslo obok i na siedzaco prasowalam wszystko W zyciu bym nie ustala tak dlugo!

Aga

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 10 miesiąc temu #716831 przez izula
My melange co do moczu to w szpitalu mówili mi, żeby brać ten po w miarę najdłuższej przerwie po spaniu. Generalnie to wychodzi na pierwsze wstawanie chyba.

CO od urlopu macierzyńskiego jeśli wybiera się opcję 20 tygodni + 6 tygodni dodatkowego urlopu macierzyńskiego to przysługuje 100% pensji. Jeśli wersja na rok to 80 % pensji. Można też po tych 20 tygodniach przedłużyć do roku ale wtedy przez pozostały czas dostaje się 60 % pensji. Jak będzie akt urodzenia to ksero aktu plus pismo do dyrektora/prezesa/szefa z prośbą o udzielenie urlopu macierzyńskiego na okres taki i taki na syna/córkę licząc od dnia porodu tj.....

A mnie teraz głowa boli brr.... U nas duszno jak ....

[/url]
[/url]

11 lata 10 miesiąc temu - 11 lata 10 miesiąc temu #716835 przez SerekWaniliowy
Izula ale to chyba nie może być z pierwszego wstawania mocz, ponieważ jak się go zdaje do badania to nie może mieć on więcej niż 2 godziny :/ też miałam problem i staram się zawsze mniej pic dzień wcześniej i przetrzymać choć od 2 bez siurania do 5:30 i o 7 z reguły wiozę by zdążyć :/ a z macierzyńskim to na jedno wyjdzie z kasa.

Powiedzcie czy plik dodawany 2,37mb jest za duży? Bo nie może mi sie załadować ten monitor o macierzyńskim :/

Aga

Załączniki:

11 lata 10 miesiąc temu #716839 przez nefeli
Agamo kochana z tego co ja wiem to chlopcy siedza sobie siedza nawet czesto sie zasiedza,mojego za nic nie dalo sie wyciagnac,dobilismy do 41tygodnia,a brzuch zawsze byl nisko...wiec spij spokojnie,ja tutaj na inna pierwsza mamusie obstawiam,jakies takie przeczucie,oczywiscie jesli nie ja bede ta pierwsza :)

11 lata 10 miesiąc temu #716841 przez SerekWaniliowy
Dodałam informator na facebooku bo coś tutaj nie umiem, a wieczorem postaram się wkleić też ten drugi dodatek, tak znajdziecie odpowiedzi na swoje wszystkie pytania.

Aga

11 lata 10 miesiąc temu #716842 przez izula
Serku może i masz rację. Ja mam pierwsze wstawanie tak koło 3-4 w nocy a potem już latam często i to tak po trochę siusiam.

Agamo polecam również książkę pana Pawła. Zainwestowałam w komplet 1 i 3 część dla rodziców niemowlaków. I na prawdę super.

O tych szczepieniach to też słyszałam różne wersje. Skłaniam się ku temu, żebu zaszczepić ale nie jestem pewna.

Czytałam po raz drugi zaległe posty i znowu zapomniałam co która z was pisała. Oj, oj.

Remontu współczuję, bo sama przez to przechodzę. I aż mam strach w oczach, że nie zdążymy z wszystkimi pracami.

Agamo nie stresuj się niskim brzuszkiem. Ja mam całą ciążę bardzo nisko :). Myślę, że to zależy tylko i wyłącznie od tego jak Maleństwo jest ułożone. Mój synek bardzo szybko obrócił się główką w dół i tez brzuch mam tak na dole.

[/url]
[/url]

11 lata 10 miesiąc temu #716844 przez nefeli
Agilla ja jutro jak bede mogla to Ci pomoge co do wagi,jak wroce ale bedzie to pozno,napisze Ci jak z moja mala,ostatnio miala 1400 w 29-30,a w siatkach tych wyliczeniowych to norma i on zawsze najpierw mierzy,wazy a pozniej mu usgie wyswietla czy za malo czy za duzo.Ja mysle tak jak Madzia ze to normalna waga 2000-2100 na 33-34 tydzien.
Czy tak jak pisze Pyzaura 30 tydzien i 1400 wiec to norma mysle ze w 34 jest 2100,ja jutro nie licze na wiecej jak 1800 a jest to 33 tydzien.A i cos jeszcze niecaly miesiac tutaj moja znajoma urodzila coreczke w 37tygodniu wazyla 2kg i wszystko ok.
Madzia moj maz tez chce sprzedac nasz samochodzik,bo lepszy bylby wiekszy,ale sytuacja na rynku do d...wiec juz od roku tylko z naklejka sprzedam jezdzi:(

11 lata 10 miesiąc temu #716858 przez nefeli
Czytam "serniczek zasypany borowkami" i pierwsza mysl ze serek lezy i obzera sie borowkami...a tutaj zupelnie cos innego ciacho sie robi ;)
Kinia ja osobiscie znam dwie dziewczynki 2 latka i 3 latka ktore po szczepieniu zachorowaly na cukrzyce.
Agamo ja po pierwszym dziecku nauczylam sie co jest zbedne,np.karuzelka w lozeczku.
Pazurki obcinalam i bede nozyczkami maluskimi,jestem z nich na maksa zadowolona i nogdy nie skaleczylam malego,a drapki czasami z poczatku zakladalam zeby sobie buzki nie pocharatal ale to zadko bo moj wiercik kochal miec wszystko luzem,wiec i zawijanie sie na dluzsza mete nie sprawdzilo.byl szczesliwy jak machal noziami i rasiami.
Ninka moja artystka tez w poprzek i prostujemy nozki,od kilku dni o 6tej rano i wlasnie az mnie skreca i nie da rady w zadnej pozycji wytrzymac,o spaniu nie wspomne ;)
Papi ja ostatnio zjadlam czosnek,pozniej dopiero sie doczytalam ze nasze maluchy gorzki i nieprzyjemny smak juz na tym etapie polykaja razem z wodami i strasznie im nie smakuje,a co najgorsze my juz dawno zapomnimy ze cos zjadlysmy a biedactwa maja wody plodowe o tym smaku nawet ponad12h,az mi sie jej szkoda zrobilo :(

11 lata 10 miesiąc temu #716869 przez SerekWaniliowy
Gdyby któraś chciała jeszcze więcej doczytać to bardzo proszę: www.zus.pl/files/zmiany%20w%20zasilkach%20macierzynskich.pdf

Aga

11 lata 10 miesiąc temu #716873 przez mery75
Hej kobitki
Alivcia ja byłam w zusie w zeszłym tygodniu i pani powiedziała że owszem masz 2 tyg na załatwianie ale po porodzie ponieważ wszędzie musisz przedłożyć akt urodzenia bez tego nic nie załatwisz także ktoś Cię wprowadził w błąd jeżeli jesteś w trakcie umowy o prace to podanie takie składasz u pracodawcy jak chcesz rozłożyć macierzyński bo można też 2 miesiące po 100% 4 po 60% albo tak jak pisałaś cały rok 80% i musisz koniecznie zaznaczyć czy dzielisz z mężem czy sama wykorzystasz i dopiero pracodawca w ciągu tych 2 tyg musi to zanieść do zusu :blink:
Ja dzisiaj byłam w urzędzie miasta tam gdzie mam meldunek i też tam można składać na becikowe nie trzeba koniecznie iść do mops i teraz jest tak że jeżeli staramy się o becikowe do końca października to trzeba z urzędu skarbowego wyciągnąć oświadczenie o dochodach za 2011rok a jeżeli do końca listopada to za rok 2012 pozatym zaświadczenie od pracodawcy za drugi przepracowany miesiąc zaświadczenie o dochodach z zusu zaświadczenie o odprowadzanych składkach za ubezp.zdrowotne zaświadczenie od lekarza i jeżeli mąż nie pracował zaświdczenie ze skarbówki że nie osiągał dochodów bądź jeśli pracował również jego dochody za 2011 lub 2012 rok także wszystko mi pani napisała wytłumaczyła i dlatego jestem taka mądra :blink:

11 lata 10 miesiąc temu #716878 przez mery75
Właśnie szukam kocyka na allegro może coś podsuniecie bo ręczniczek kąpielowy z kapturkiem już zamówiłam i może jeszcze na pościel poszewki popowiecie :blush:

11 lata 10 miesiąc temu #716880 przez ninka333
serku - bardzo ci dziękuje za informacje odnośnie macierzyńskiego :) zaraz zagłębię sie w lekturę, żeby sie doinformować )

papi - ja mam zamiar rodzic na Karowej. rodzilam tam synka i byłam zadowolona zarowno z porodu jak i z opieki po. Moja doktorka ppracuje w tym szpitalu a dodatkowo mam cukrzycę cieżarnych a ten szpital tak jakby zajmuje sie taka patologią ciązy bo ciąża z cukrzycą jest okreslana jako patologiczna a nie fizjologiczna.
Ja jak nie urodze do dnia porodu to musze zgłosic sie na wywołanie porodu a z doktorką umuwiona jestem tak, że jak nie urodze do konca sierpnia to ona wystawi mi skierowanie na wywolanie porodu na dzien kiedy ona ma dyżur na poczatku wrzesnia bo moja mala jest troche większa niż powinna i byłoby lepiej żeby za wielka nie urosla :)
Ale swoja drogą czuję ze moja mała nie usiedzi do konca w brzuchu tylko sie wyroi wczesniej bo takie akrobacje tam wyprawia, że chyba jej już ciasno a to wg terminu z ostatniej miesiączki 33 tydzien i 4 dni.

córeczka ALICJA

11 lata 10 miesiąc temu #716883 przez SerekWaniliowy
Nefeli rozbawiłaś mnie swoim skojarzeniem o borówkach :)

Obejrzałam ten reportaż o szczepieniach i jestem przerażona i znów nie mogę się opędzić od myśli czy malutka jest zdrowa, ostatnio wciąż się tym martwię :( czy Wy też czasami o tym myślicie? Czy to ja jestem nienormalna albo mam przeczucia jak to kiedyś Karolcia napisała :( w ogóle od kiedy jestem w ciąży jestem bardzo wrażliwa, nie mogę patrzeć na schorowane dzieci, odwracam głowę, przełączam program, zatykam uszy, zaraz się boję :(

Dziewczyny jakiego rozmiaru koszule do szpitala kupiłyście? bo ja nie wiem czy taką by teraz brzuszek się zmieścił czy rozmiar mniejszą lepiej, bo coś tam jednak chyba zostawimy w szpitalu :unsure:

Aga

11 lata 10 miesiąc temu - 11 lata 10 miesiąc temu #716884 przez akina_zet
Powiem Wam dziewuszki,że to całe załatwianie,jeżdżenie i papierologia z deczka mnie przeraża :dry:

Serku dziękuję,za info odnośnie książeczki :)

Monika Z.

11 lata 10 miesiąc temu #716885 przez izula
Jeju ile tego trzeba na to becikowe. Więcej tych papierów nie mogli wymyśleć?
:(

[/url]
[/url]

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka