BezpiecznaCiaza112023

Mamusie wrzesień 2013 =)

11 lata 10 miesiąc temu #716747 przez papi88
HEJ

ja ostatnio opadłam z sił tak jak ich w połowie drugiego trymestru nabrałam ze moglam sprzatac wszedzie chodzic po schodach z gory na dol jak cos zapomnialam tak teraz czuje sie jak anemik!w dzien moglabym spac ale w nocy pozniej nie moge no i cisnienie znow 130 to powinnam miec siły a tu nic nie moglam sie zebrać aby czajnik wyszorować mleczkiem bo sobie zaplanowałam ze teraz juz zwolnie tempo ale bede tak po jednej rzeczy zaplanowanej robic dziennie ale nie daje rady nawet tego.
dziewczyny czy jak puchna wam te nogi to was bola?bo ja wiekszy bol odczuwam niz mam opuchlizne

kurcze boje sie ze nie zdaze z tym gbs-em bo chce go zrobic w pon a na wynik mowicie ze sie czeka z tydzien to bede go miala jak bede juz pewnie w 38tc :unsure: bo teraz nie zbyt kto ma mnie zawiesc na to badanie tzn ja jezdze mimo wszystko caly czas samochodem ale akurat to labolatorium jest w miejscu gdzie najwieksze korki :dry: no nic moze nie urodze do 38 a nawet jesli to mowicie ze profilaktycznie podaja antybiotyk?

moja mama tez ma czasem fazy ogolnie raczej moge na nia liczyc ale denerwuje mnie to jak mowi a zobaczysz jak bedziesz miala swoje dzieci albo zobaczysz jak bedziesz miala meza itp jej zycie bardzo zle sie potoczylo jako mloda dziewczyna pozanala mojego ojca i jak glupia sie zakochala tolerujac ze ja nie szanował od poczatku i zdradzal i jak jej cos mowie czy o moim rodzenstwu czy wlasnie na temat ojca to ona odrazu a zobaczysz u siebie to jej tlumacze ze moje zycie juz jest inne!mimo wszystko lepsze!i jak mi tak zyczy albo kracze to owszem i mi moze sie spieprzyc
albo przyczepiła sie ze mamy kota (mama nie lubi kotów) i odrazu ze dziecko bedzie mialo alergie ze jestesmy nie powazni ze moze sie udusić a na koniec z obrazą a róbcie se co chcecie :dry:
tez sie obawiam alergi ale to co mam kota do schroniska oddac?mama ma profesjonalny sprzet wiec przed porodem wszystko sie dokładnie poodkurza,popierze aby jak najmniej kłaków było,specjalnie kupiłam nawet nowa posciel do naszej sypialni aby zalozyc jak urodze bo wiadomo po kocie posciel nawet jak sie wypierze to te kłaki sie powbijaja i nie da sie ich calkowicie usunąć i ogolnie bedziemy obserwowac jak maly nie bedzie mial alergi to niech sie pomalu chartuje i chowa ze zwierzakami no jakby był uczulony to niestety kot musial by w piwnicy zamieszkac
no to na tyle jezeli chodzi o moj monolog :)

PAULINA

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 10 miesiąc temu - 11 lata 10 miesiąc temu #716760 przez Alivva
agamo napisał:

dzien dobry

Iva wiem moze przesadzam ale chyba faktycznie spalabym spokojniej jak maly bedzie bez kolderki A mam kolderke dosc gruba to moze nawet i za goraco by mu bylo A spiworki mam dwa jeden taki cieniutki na lato a drugi taki juz cieplejszy wiec myslalam o tym cieniutkim na wstep. Wychodzi na to ze tak naprawde to wszystko jedno kwestia jedynie wyboru mamusiek jak chca i jak im pasuje. Moja znajoma ma dwie coreczki i mowi ze je calkiem inaczej wychowuje. Przy starszej przez dlugi czas nosila ja w pajacach i uzywala proszkow dla dzieci i uzywala spiworkow itp a przy mlodszej nosi ja od 3mcy w normalnych ciuszkach i pierze w normalnym proszku od poczatku Takze to chyba jedynie kwestia wyboru. i nie ma zlotego srodka i jednej instrukcji kazdy robi po swojemu.

[/color]

Nie przesadzasz i masz rację że to kwestia wyboru mamusiek.Wiadomo przecież,że żadna nie będzie robiła nic co mogłoby świadomie zaszkodzić dzieciaczkowi a wręcz przeciwnie każda z nas chce dla swojego bąbla jak najlepiej :) Tą Twoją znajomą to tez rozumiem doskonale :) Ja co prawda jeszcze nie urodziłam ale już wiem,że do niektórych spraw będę podchodziła całkiem inaczej,z większym dystansem niż w przypadku Filipa. Ciuszki małej prałam w Lovelli ale te maleńkie a większe tylko te które mają bezpośredni kontakt ze skórą. Reszta w zwykłym proszku ;) To taki jeden z przykładów tylko :)
Ten Twój ból to....wiesz co mi nasuwa na myśl patrząc na Twój suwaczek nie?? :)

Kiniu,Mysza a z Tobą co?? może zadzwoń do lekarza albo na oddział zapytac co robić???

Izula no to mamy można tylko współczuć.... Mojej przyjaciółki matka jest taka jak Twoja właśnie,to wiem jak to wpływa na humor mojej Anki. W każdym razie-na pewno Ty będziesz robić wszystko,żeby być dla swojego synka zupełnym przeciwieństwem swojej mamy....

Monia....mój ex też był PH długi czas. W sumie ten okres czasu wspominam najlepiej,potem zaczęło się pierdzielić jak mu ambicje do łba strzeliły i zmieniał stanowiska na kierownika regionalnego,potem na dyrektora....

Ja wczoraj wieczorem poprasowałam WSIO :) nie mam znów NIC i mega mnie to cieszy.... U mnie to ostatnio największa frajda jak mi znikna ciuchy do prasowania :) Ale musze kupić dodatkowe pudła na te wieksze ciuszki bo znów się nie mieszczę.

Aaaa wiem już co chciałam zapytać. Dziś się dowiedziałam,że jak chce się korzystać z urlopu macierzyńskiego rocznego to najpóźniej 2 tygodnie przed terminem porodu trzeba taki wniosek złożyć,że chce się iść na rok i,że chce się mieć płatne przez cały rok 80% Tylko nie wiem gdzie takie pismo składać???? Do zakładu pracy? a oni potem do ZUSu tak jak dotychczas L4?? Może któraś wie coś na ten temat??

11 lata 10 miesiąc temu #716764 przez SerekWaniliowy
Serniczek zasypany borówami i zalany galaretką się chłodzi, nowe szmatki Boguni czyściutkie czekają na wyniesienie na mieszkanie i ułożenie w szufladkach, chrześniak oddelegowany do cioci i chyba już nic dziś robiła nie będę :silly:

Kocham Cię mam wrażenie że ta sama położna prowadzi nasze zajęcia :) hehee Wasz Antoś będzie miał najczystsze dupsko i od razu nauczy się nurkować :blink: moja lala wczoraj dostała świeżą pieluszkę na brudne dupsko bo z nerwów zapomniałam podetrzeć, no ale liczę na to że prawdziwego kupala nie będę w stanie przeoczyć i nie będę trzymała małego śmierdziuszka :silly: a jak mi się ręce mieszają podczas brania dzidziusia do wanny, masakra, aż z nerwów spytałam co maluszek ma najwrażliwsze, czym Mu zrobię największą krzywdę i czy wszystkie mają taką krótką szyjkę jak lalka, że mi sie na nadgarstku zmieści :blush: :side:

Agilla
nasza była tydzień młodsza i ważyła 1800 i powiedział, że w porządku :) i wspomniał, że około 150g tygodniowo maluszek przybiera więc wydaje mi się, że Twój poprostu nie jest tłuścioszkiem i waży dobrze :) no i dużo spokoju do porodu, w trakcie siły a po szczęścia i radości Aguś :kiss:

Akina Słonko pooglądaj sobie filmiki na youtube Pawła Zawitkowskiego, to samo pokazywała nam położna np o przewijaniu, albo jak chcesz to zainwestuj w Jego książki, do każdej dołączona jest płyta chyba z 3 godzinnym filmem "instruktażowym", poza tym jak będziesz w szpitalu to pielęgniarki będą Cię tego uczyły, więc bądź spokojna:)

Agamo na moje oko to w nocy to były skurcze :) i mogą być od samego mostka aż do spojenia :D

Ninka na skurcze to magnez i potas koniecznie :)

Aga

11 lata 10 miesiąc temu #716766 przez Alivva
Jejuuuuuuuuuuuu jadę z młodym na grzeczną przejażdżkę bo mnie nosi jak jasna cholera w tym domu. Za oknem słonko ale 16 stopni i lekki przyjemny wiaterek...

11 lata 10 miesiąc temu #716776 przez SerekWaniliowy
Papi mi nogi puchną, bolą swędzą, i pięty choć nie są spuchnięte bolą jakbym dzień i noc chodziła w maratonach :side:

Iva Ty załatwiasz u swojego pracodawcy macierzyńskie a oni z zusem. Usiądź wreszcie na dupsku babolcu bo którymś razem nie zdążysz zsiąść i Lusia dostanie swoją pierwszą lekcję jazdy na rowerze ;P!

Aga

11 lata 10 miesiąc temu #716781 przez akina_zet
Dziewuchy,jak skończę remont to widzimy się w moich 40 metrach na parapetówie :D

Serku dziękuję za info,zakupię książkęwna dniach,czy jest ona w empiku?

Iva oby mojemu palma do łba nie strzeliła,choć od kąd się znamy i jesteśmy razem -a jest tego 7 lat- to od zawsze był PH,tylko w różnych firmach. Tu o tyle dobrze,że nie ma tyle tych integracji kilkudniowych,cholera mnie brała wtedy,nawet do Turcji latali,oj wtedy to się kłóciliśmy,bo żadna impreza nie była przez niego opuszczona! :angry:

Ivka dobre pytanie z tym macierzyńskim,jak to kobitki jest?

Monika Z.

11 lata 10 miesiąc temu #716785 przez karolcia1919
Dziewczyny ja chyba schizuję cały czas myślę o tej główce za dużej u małego:(
tak bardzo się martwię...

11 lata 10 miesiąc temu #716786 przez ninka333
serku - ja już biorę maksymalna dawkę magnezu +potas - doktorka powiedziała, że więcej juz nie mogę brac :( a skurcze nóg jak były tak są średnio co drugą noc!!! ale co najwazniejsze czasami przez cala noc nie mam i wtedy śpie jak niemowle.

Też czujecie juz tak bardzo jak te nasze maleństwa sie kręcą??? Ktoras z was pisała ostatnio że poczula twardą kostkę - ja Aluśkę czuje jak takie wielkią, twardą i kościstą lalkę obracająca sie co chwila w moim brzuchu. Na ostatniej wizycie uciekała doktorce po brzuchu - az się zdziawila, że taka ruchliwa, a jej ulubiona pozycja to w poprzek brzucha i prostowanie nóżek :O o zgrozo zwija mnie wtedy w poł !!!!

pappi- - ztego co się orientuję (bo tak jest napewno na Karowej) to jak ktos trafia na porodowkę i nie ma zrobionych badan GBS to jest traktowany jakby je mial i ma podawany antybiotyk, bo on nie zaszkodzi dziecku a jak nie jest podany a pacjentka ma gbs to może dojść do zakarzenia u malucha. A ty wybrałas juz szpital w wawie gdzie będziesz rodzic????

A wlasnie jak to teraz jest z tymi dokumentami do macierzyńskiego????? Wcześniej skladalo się je po porodzie do pracodawcy jako wniosek o przyznanie urlopu macierzynskiego a teraz?????

córeczka ALICJA

11 lata 10 miesiąc temu #716798 przez papi88
ninka no wlasnie z tym szpitalem u mnie to problem...poki co jakby zaczelo sie cos dziac to jade do miedzylesia opieka podobno tam bd tylko nie chetnie daja znieczulenie.ale jeszcze jak sie dostane to chce na żelaznej moj R ostatnio robil u pani ginekolog ktora tam pracuje i moze by mnie tam wzieła pod swoje skrzydła w przyszłym tyg bedziemy to z nia omawiać a ty jaki wybrałaś szpital?

właśnie wcinam rzodkiewke że aż pali :) moj synek juz skacze.a wlasnie jak to jest bo zawsze jak zaczynam jesc to mały reaguje i skacze i tak sie zastanawiam po jakim czasie pokarm dociera do niego skoro tak szybko sie on rusza czy sam fakt ze to idzie do żałądka,jelit i cos tam uciska temu on sie wiercic zaczyna wy tez tak macie?

PAULINA

11 lata 10 miesiąc temu - 11 lata 10 miesiąc temu #716804 przez kocham_cie
Ufff zaczyna się robić ciężko... postałam godzinę przy zelazku a dwie godziny musiałam odpoczywać bo myślałam że mi nogi odpadną :huh: a teraz pozbierałam drugą turę prania z wieszaka(swoją drogą wszystko wyschło w 2h :cheer: ) i znowu leżę z nogami w górze i jestem naprawdę zmęczona :S

Antek coś dziś milczy :dry: zaraz pewnie zacznę schizować

Magda M

11 lata 10 miesiąc temu #716808 przez MyMelange
Jakos daje rade Iva - nawet skoczylam na zakupy, bo lodowka pusta.

papi z tymi ruchami mam podobnie, ledwo cos polkne, a maly zaczyna brykac. :)

Madzik, ja tez juz z dluzszym staniem mam problem - siada kregoslup i piety bola :)

Prawdziwa milosc zaczela sie 4.10.2013 :-)

11 lata 10 miesiąc temu #716811 przez SerekWaniliowy
Akina tu jest taniej www.mamotatocotynato.pl/ ale wEmpiku też jest: www.empik.com/ksiazki/poradniki,3107,s?q...true&qtype=basicForm

Karolcia nie martw się, wcale nie jest za duża, a kontrolnie lekarz chce sprawdzić by mieć czyste sumienie :) no już spokojnie kochana, lekarz prócz rozmiaru ogląda też co dzieje się w środku więc coś by widział i powiedział gdyby było nie tak :)
Poza tym powinnam Cie opierdzielić solidnie, bo cały czas mówiłaś, że na pewno wszystko jest w porządku bo inaczej byś to czuła a teraz co? :silly: a wiesz, że ja od tamtej pory jak tak powiedziałaś pierwszy raz to nie mogę się uwolnić od myśli, czy nasza malutka jest zdrowa bo sie tego boję a idąc Twoją myślą, skoro o tym pomyślałam to coś jest nie tak :/ no więc głowa do góry, nic nie pomożemy ma;uchom zamartwianiem się a jedynie popsujemy ich samopoczucie :kiss:

Dziewczynki teraz też się zgłasza wniosek o macierzyńskie u pracodawcy :)

O Papi też mnie to zastanawiało, że mała tak szybko reaguje na jedzenie :)

Aga

11 lata 10 miesiąc temu #716816 przez SerekWaniliowy
Dziewczyny zaraz zeskanuję dodatek o uprawnieniach rodzicielskich i wrzucę na forum, chwilę dłuższą to potrwa bo parę stron jest, ale przecież mamy jeszcze troszkę czasu ;P

Aga

11 lata 10 miesiąc temu #716822 przez iwonta_kg
No właśnie też mnie ciekawi jak jest z tym urlopem???!

Na zawsze w moim sercu Krystianek 16.04.2012 [*]

11 lata 10 miesiąc temu #716823 przez MyMelange
Dziewczyny, a jak robicie z moczem? Ja sikam po 4 razy w nocy, wiec kazdy z nich jest dosc "swiezy" i nie przebywa zbyt dlugo w moim organizmie.

Prawdziwa milosc zaczela sie 4.10.2013 :-)

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka