BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE GRUDZIEŃ 2011 !!

14 lata 2 tygodni temu - 14 lata 2 tygodni temu #129519 przez delfinek83
cześć Dziewczyny, fajnie tu u Was więc chętnie się przyłączę :lol:
Robiłam wczoraj usg, dzidzia ma 24 mm i bardzo się cieszę że zobaczyłam w końcu bijące serduszko, trochę mnie to uspokoiło, bo jak byłam w 7tc to był tylko pęcherzyk bez zarodka i się martwiłam.
Co do terminu to sama nie wiem jak to ze mną będzie, zobaczymy, no niby wg OM mam na 01.01.2012 :silly: ale różnie bywa i może załapię się na grudzień? :woohoo:
Zresztą nieważne kiedy, byleby było ok.
Co do mdłości, to też niestety mnie dopadły, czasem wymiotuję ale bardziej to tak tylko ciągle mnie muli :( mam nadzieję że niedługo nam minie i wejdziemy w ten "lepszy okres ciąży" :)

A oto moja fasolka:

Pozdrawiam :kiss:

[url=http://www.suwaczki.com/tickers/16ud3e3k6640b9q1.png[/img][/url]
Załączniki:

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

14 lata 2 tygodni temu #129525 przez kabrik
delfinek83 - gratulacje dzidziusia, ja mam 3.01 :) Rodzinka się śmieje, że jak się trafi 31.12 to co roku będą u nas na sylwestra :laugh:

lilian355 - co do macierzyńskiego to w tym roku są dodatkowe 2 tygodnie, więc wychodzi 154 dni! :) A jak się załapać na 1.01 to jeszcze 2 dodatkowe, więc 168! (Ja bym tak chciała chociaż do roczku 365)

U nas wczoraj też burza, lało cały wieczór.

A wakacje będą przy remoncie domu, który właśnie kupujemy, a tam mnóstwo do zrobienia. Chciałabym jak najwięcej zrobić przed pojawieniem się dzidziusia. A miał być wyjazd w góry...

14 lata 2 tygodni temu #129531 przez luska
Kabrik ale z ciebie ranny ptaszek:)
Ale fasoleczka śliczna:)
U nas burzowo i brzydko wczoraj cały dzień było .Dzis sie nie lepiej zapowiada.A mnie dorwało jakieś przeziębienie po basenie :angry:

14 lata 2 tygodni temu #130014 przez adiafora
hej dziewczyny nawet jak w grudniu urodzimy mamy 4 tyg macierzyńskiego więcej bo bazą jest 20 a potem pisze się o przedłożenie w naszym przypadku o 4 tyg :)

Od stycznia 2010 obowiązują nowe przepisy o dodatkowym urlopie macierzyńskim i dodatkowym tacierzyńskim (ojcowskim). W 2011 roku ta część urlopu wynosić będzie 2 tygodniedla matki i 1 tydzień dla ojca: jest to prawo każdego pracownika, z którego jednak nie trzeba korzystać; natomiast pracodawca ma obowiązek go udzielić na wniosek matki lub ojca. Można też wykorzystać tylko część tego urlopu w wysokości tygodnia lub jego wielokrotności.

W kolejnych latach ten dodatkowy urlop macierzyński będzie wydłużany (4 tygodnie w 2012 i 2013 r.; 6 tygodni w 2014r.).
Urlop ojcowski także jest nieobowiązkowy i w latach 2010-2011 będzie wynosić 1 tydzień, a w kolejnych latach 2 tygodnie.

W czasie trwania dodatkowego urlopu, masz prawo do połączenia opieki nad małym dzieckiem z wykonywaniem dotychczasowej pracy, ale w skróconym wymiarze (nie wyższym niż połowa pełnego wymiaru czasu pracy). Wystarczy złożyć pisemny wniosek u pracodawcy, a pracodawca ma obowiązek wniosek ten uwzględnić.

Wniosek o dodatkowy urlop macierzyński lub o połączenie go z pracą należy złożyć co najmniej na 7 dni przed jego rozpoczęciem.
Zaraz po urlopie macierzyńskim masz prawo do urlopu wypoczynkowego, a pracodawca ma obowiązek ci go udzielić.

[link=http://www.zapytajpolozna.pl]
[image noborder] www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=36991 [/image] [/link]

14 lata 2 tygodni temu #130016 przez madziaska
mam pytanie, skoro urodze w listopadzie 2011 roku to moge przedluzyc maciezynski i 2 tygodnie, czy o 4, bo bedzie mi sie konczyl w 2012 roku?

14 lata 2 tygodni temu #130021 przez adiafora
w 2012 będziesz pisać o przedłożenie więc o 4 :)

[link=http://www.zapytajpolozna.pl]
[image noborder] www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=36991 [/image] [/link]

14 lata 2 tygodni temu #130022 przez madziaska
Dziekuje bardzo :)

14 lata 2 tygodni temu #130031 przez delfinek83
jak dla mnie to i tak za krótko :silly:
żal oddawać takie maleństwo np. do żłobka
dobrze by było opiekować się dzieckiem przynajmniej do roczku :lol:

[url=http://www.suwaczki.com/tickers/16ud3e3k6640b9q1.png[/img][/url]

14 lata 2 tygodni temu #130039 przez madziaska
Mie akurat pocieszylo to, ze mozna przedluzyc o 4 tyg.... Pracuje w szkole, wiec razem z zaleglym urlopem pociagne do 19 czerwca czyli do zakonczenia roku szkolbego i wroce dopiero we wrzesniu, dzidzia bedzie miala 9 miesiecy. Pewnie ze to za malo, ale zawsze cos... :)

14 lata 2 tygodni temu #130158 przez rojku
madziaska tez pracuję w szkole :)
a nie bierzesz L4 na wakacje? wtedy po macierzyńskim "oddaliby" Ci 6 tygodnie urlopu..
ja tak robię :)

dziś miałam długi dzień... od 8 do 17 w szkole, już padam. Teraz już czuję różnicę w pokładach siły w ciąży a przed. Teraz zasypiam w pracy na siedząco, chociaż dzieciaki nie pozwolą na to nigdy :D

14 lata 2 tygodni temu #130163 przez madziaska
Rojku jak ja bardzo Cie rozumiem, pracowalam w dwoch no w sumie trzech miejscach wiec wiem co czujesz i dlatego na L4 siedze... Przez wakacje tez bede ciagnela L4, wiec tylko tym sposobem dociagne do wakacji... Bo niestety od wrzesnia maja juz kogos na moje miejsce i gdybym chciala od razu po maciezynskim wrocic czyli w kwietniu zmuszojna bylabym isc na zwolnienie... niesterty w tym roku malo dzieci i dlatego taka sytuacja... we wrzesniu 2012 do szkol przyjda 6-latki wiec o prace sie nie martwie... :)

14 lata 2 tygodni temu #130487 przez kabrik
Cześć dziewczyny! A ja myślałam, że 4 tygodnie są dopiero wtedy gdy urodzę w styczniu, a tu chodzi o złozenie wniosku? Fajnie!
Dziewczyny pracujace w oświacie - łapiecie sie może od przyszłego września na zdrowotny? Bo można jeszcze w ten sposób pobyć trochę z maluchem. Zawsze to rok dłużej...

Rojku, strasznie Ci współczuję, już końcówka, chociaż teraz jest najwięcej papierologii...

14 lata 2 tygodni temu #130622 przez madziaska
ja niestety nie lapie sie na zdrowotny, pracuje w swietlicy i my jako jedyni nie mozemy, poniewaz nie pracujemy glosem, jak to uzasadniono.... Tylko ciekawe dlaczego przynajmniej raz w roku mam zapalenie krtani ;) W przedszkolu z kolei mam umowe do dnia porodu, atrzecia praca nie w oswiacie ;) Jesli masz taka mozliwosc to nawet sie nie zastanawiaj :)

14 lata 2 tygodni temu #131167 przez rojku
Myślę, że świetlica zawsze była i jest nadal dyskryminowama, a właściwie nauczyciele w niej uczący, ja mam właśnie tez pół etatu do końca roku szk. na świetlicy, a od przyszłego miałam mieć plastykę. W drugiej szkole matma, więc mieszanka wybuchowa ;)

Kojarzycie to:
YouTube - ‪Baby Mine-Dumbo & His Mommy‬‏
Rozwala mnei za każdym razem jak widzę i ryczę jak bóbr.

Do wizyty tak daleko, że nawet nie chcę odliczać, bo ponad dwa tygodnie, szmat czasu! Jeszcze jakbym już ruchy czuła to bym była spokojniejsza może ?

14 lata 2 tygodni temu - 14 lata 2 tygodni temu #131171 przez madziaska
Rojku ojjj tak jestesmy dyskryminowani, przez dzieci, rodzicow, a co najgorsze przez nauczycieli rowniez... A wiesz, ze jesli masz umowe do konca roku szkolnego, to skoro jestes w ciazy umowa automatyczniue przedluza Ci sie do dnia porodu??? jesli oczywiscie w dniu zakonczenia umowy przekroczylas 3 miesiac :)
Rojku ja tez czekam na pierwsze ruchy i mysle, ze bede wtedy spokojniejsza. Jak ja to mowie, bede wiedziala i czula, ze malenstwo tam jest. Ale jak poczujemy ruchy to za kazdym razem kiedy maluch dluzej nie bedzie sie odzywal zastanawiac sie bedziemy czy wszystko ok ;) I tak juz do konca zycia drogie mamuski ;)
nie wchodzi ten adres z youtube...

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka