BezpiecznaCiaza112023

Mamusie marzec 2013

12 lata 1 miesiąc temu #608842 przez Panika992
aksa w czasie jednego karmienia przystawiaj po prostu malego do obu piersi. To normalne, ze po piersi jest szybciej glodny niz po mm, bo nasz pikarm jest lekkostrawny, szybciej go maluszek trawi. Moj tez niewiele spi, jedynie po karmieniu po kompieli spi ok 4-5godz.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 1 miesiąc temu #608846 przez andzia_zg
Mamcia tak krwawię jeszcze ale to juz tylko plamienie i używam wkladek.

Aksa nigdy nie próbowałam ściągac z cycka żeby sprawdzic ile mam ale rzeczywiście jestem ciekawa ile mam pokarmu, bo Wojtek czasami je mi tylko 8 minut, czasem 20 a czasami nawet 30 minut. Zauważyłam, ze jesli je tak z 20-25 minut to w nocy przesypia 4 godz, ale jesli zje krócej to jak go budze po tych 4 godzinach to az się rzuca przy cycu, taki głodny. Ostatnio ciągle mi je po 8 minut i nie ma bata żebym go nakarmiła rzadziej niz co 2,5 godz bo wtedy jest szał. a tak bym chciala zeby jadl wiecej zebym miala wiecej czasu na sen...
No ale pokarmu w cycach mam bo jak tylko odpinam stanik to pokarm sam leci, a jak lekko nacisnę to aż tryska i maly na poczatku nie ciągnie cyca tylko zlizuje, a dopiero po chwili łapie suta i ciągnie.

[*] Aniołek 10.2014

12 lata 1 miesiąc temu #608848 przez Beata 26
My smoka dajemy. Ile sie denerwowalam przez te glupie rady - przez pierwsze tygodnie smoka lepiej nie- gowwwxx prawda! Teraz jestem zdania, ze jako matka sama moge decydowac co malemu dam a co nie! Zwlaszcza jesli mu pomaga.

My karmimy tylko mm, okolo 100 ml na raz zjada Julian. Ma 19 dni. Zmienilismy dzis mleko na biologiczne.

Ja, podobnie jak kilka z Was - dzis pierwszy dzien sama, Ig pracuje. Nocke tez sama robilam, zeby on sie wyspal. Padam, dziewczyny padam z restek sil.

Ktos mi mowil, ze na mm dziecko moze do 250 gram tygodniowo przybierac. Kilo miesiecznie.

12 lata 1 miesiąc temu #608849 przez andzia_zg
Beata chyba musisz zmienić suwaczek :silly:

a ja już od 2 tygodni w domu sama z małym, bo mąż miał tylko tydzien wolnego po porodzie. w nocy do małego wstaje tez tylko ja żeby mąż mógl sie wyspac na rano do pracy + do tego cały dzień z małym sama. dopiero mąz przychodzi z pracy o 15:30 to moze troche posiedziec z małym ale tez nie zawsze bo we wtorki i czwartki chodzi na angielski wiec praktycznie jest w domu dopiero wieczorem...

[*] Aniołek 10.2014

12 lata 1 miesiąc temu #608883 przez ufolka
ja też sama z dwójką teraz, już od 2 tyg bo mąż tylko tydzień wolnego miał po porodzie

Andzia Olejuszka to to:http://www.lekolandia.pl/skarb-matki-olejuszka-preparat-na-ciemieniuszke-30ml-p-2661.html ciemieniuszka to taka żółta skorupka, także jak zobaczysz coś żółtego to od razu smaruj i wyczesuj miękką szczoteczką. Nie musi być na włosach tylko, może za uszkami np

znalazłam tabelki z rozmiarami producentów najczęściej sprzedawanych staników do karmienia :
sklepkostar.pl/index.php?i1,tabela-rozmiarow
www.alles.pl/#/application

12 lata 1 miesiąc temu #608918 przez patrycja85
panika-tylko mojemu małemu to nieraz tyle się ulewa że nie wiem czy w tym jego małym brzuszku coś zostało... wszyscy mi mówią że to normalne ale jak normalne skoro nie wiem czy on się najadł a ze on cały czas głodny..:)

dziewczyny karmiące piersią-wszystkie karmicie na żądanie? Ignaś cały czas by jadł ale staram się pilnowac zeby nie karmić go częściej niż co 2 godz. próbuje wydłużyć te przerwy ale on jest ciągle głodny:) on tylko na piersi przybrał w ciągu 3 tyg 1,7 kg i waży już prawie 5 kg!!! jak wydłużyć te przerwy???

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #608923 przez andzia_zg
ufolka czyli u Wojtka to chyba nie będzie ciemieniucha, bo piszesz, że ona jest żółta a u niego wygląda to jak łupież... moze poprostu łuszczy mu sie też skóra na główce... bo wiadomo... ciałko sie nawilża a główki juz nie i stąd może to cos co wygląda jak łupież...

patrycja z mojego Wojtka też już kawał chłopa i jak go karmie co 2-2,5 godz to jest ok, a gdy tylko przerwa jest dłuzsza to tak sie dopada do cyca że o mało co go nie rozszarpie i je wtedy tylko z 8 minut bo tak się zmęczy ciągnieciem. Tez nie moge wydluzyc tych przerw, a tak bym chciala sie w koncu w nocy wyspac...

[*] Aniołek 10.2014

12 lata 1 miesiąc temu #608925 przez katarzyna1702
Już sobie poukładałam w głowie "matki idealnej" i smoczka bede dawała ale tylko w awaryjnych sytuacjach ;) bo tak to naprawde Mały grzeczny obudzi sie naje i jak nie spi to nie placze tylko leży i sie rozglada i także zauwazyłam że skupia sie bardziej na mojej twarzy też muszę pomyslec o karuzeli.

Moj maz tez nie wstaje do Małego bo i nie ma po co cyca mu nie da a plakac nie placze ;) nawet Go z sypialni wygoniłam aby sie wysypiał do pracy.

My właśnie 3 h się balkonowaliśmy teraz Mały zjadł i znów zasnął. a ja nadrabiam seriale dwójkowe ;p

12 lata 1 miesiąc temu #608928 przez andzia_zg
Katarzyna Ty masz jeszcze czas na seriale? Wow... podziwiam... masz złote dziecko...
ja każdą wolna chwile wykorzystuje na sen, a tych wolnych chwil jest bardzo mało... na oglądanie TV juz czasu brak...

[*] Aniołek 10.2014

12 lata 1 miesiąc temu #608929 przez katarzyna1702
Patrycja mój też taki Mały głodomorek i by ciągle sysał ale ja to karmię Go 20 minut po tym on drzemie na rękach odbeknie Mu się uleję również i też nieraz masakrycznie duże ilości wręcz mnie to wkurza bo zawsze całe body wogół szyjki zalane mokre;/ poleży jeszcze troszke poskwierczy dam Mu znów cyca ale tylko chwilkę possie i zasnie i odkąłdam Go do łóżeczka i śpi. A smoczek sysa? Wydłużać przerwy też jestem na tym etapie i dziś już jemy co 2,5godz w dzień małymi kroczkami a chyba sam się przestawi na jeszcze dłuższe przerwy.

12 lata 1 miesiąc temu #608932 przez mamcia2013
Ja tez już prawie nic nie oglądam w tv.
Byłam na spacerku pół godz :) nie jest za ciepło, troszkę zawiewa no ale trza było wyjść na troszkę.

Jak ja Wam zazdroszczę że karmicie cycem i Wam tak długo dzieciaczki śpią. Ja karmię praktycznie mm i mały po tym śpi średnio 2-3 h.

12 lata 1 miesiąc temu #608933 przez koticz
Cześć lalki :)

Panika moja blizna na kroczu wygląda ładnie choć nadal jest twarda,ale nie jest czerwona ani nie boli

Mojej Jagódce moje przyjaciółki kupiły karuzelkę z FP ale nie wiem jaki model,chciałam żeby była z projektorkiem i juz nie mogę się doczekać kiedy Mała ją dostanie,też już fajnie skupia wzrok na czymś.Jak płacze to macham jej przed oczkami takim kolorowym motylkiem co ma w dooopie grzechotkę i szeleszczące skrzydełka to od razu się uspokaja i się na niego patrzy.
Coraz częściej się uśmiecha choć jeszcze nieświadomie :) aaa no i jak śpi to się sama z plecków na boczek obraca :) a jak ją nosimy na odbijanie to tak się pręży żeby tylko tej główki nie oprzeć,tylko stara się ją sztywno trzymać i się rozgląda.A jak śpi na brzuszku to też potrafi podnieść główkę i z jednego boczku obrucić ja na drugi.Spryciula moja,jeszcze troszkę i do niczego nie będę jej potrzebna ;)

Mnie lekarz kazał trądzik przemywać octeniseptem i tak robie na zmianę z wodą

http://www.suwaczki.com/tickers/nzjdgox1ta3px[img] www.suwaczki.com/tickers/nzjdgox1ta3px

12 lata 1 miesiąc temu #608934 przez vernix
Hej!

Dopiero moj mały rozrabiaka zasnął.Też chciałabym wydłużać mu czas miedzy karmieniami, ale niby do dwóch miesiecy trzeba(?) karmić na żadanie. Nie mam co w sumie narzekać, bo Heniuś w nocy śpi ładnie.Po ostatnim karmieniu ok.23 śpi do 3-4, potem znowu je i nad ranem znowu.Była u mnie już 2 razy położna i powiedziała, ze mam go budzić na częstsze jedzenie, ale zrobiłam tak raz i nigdy więcej! marudził potem cały dzień, wisiał na cyckach..
Przed chwilą nakarmiłam go z dwóch piersi, od ok.14.30, odkładałam do łózeczka ze trzy razy, ale nadal był głody.Wnioskuję, że on nadrabia te nocki, podczas których w miarę ładnie śpi, ale co będzie dalej?? nie chcę, aby się do takiego rytmu przyzwyczaił.

Macie jakieś pomysły? Jak jest u Was Dziewczyny?

P.S.ja też jestem sama od przeszło tygodnia.Mężol wychodzi o 9, a wraca o 18:30.Miał 2 tyg.urlopu, ale tydzień "zabrał" nam szpital i nasz dłuższy pobyt, potem przyjechała po 2 dniach świrka i zawsze było coś nagłego, pilnego etc. /oczywiście wqrwi..mnie.../W sumie mieliśmy może ze dwa dni dla siebie :angry:

12 lata 1 miesiąc temu #608940 przez Panika992
koticz o ile pamietam, to Ty juz probowalas z mezem przytulanek ( o ile dobrze kojarze) i co, nie bolalo?

patrycja moj tez bardzo duzo potrafi ulewac. I to po kilka razy. Az mi go szkoda. Pk kilka razy dziennie musze go przebierac, bo ciagle ufajdany.

O qwa, sloneczko mi w okno zaglada. Niemzliwe.
Maly nie chcial spac, to odpielismy mu gondole i bujalismy go w niej, bo ma taka funkcje kolyski. I spi;)

12 lata 1 miesiąc temu #608946 przez mamcia2013
Panika mój mały ma to samo, wiecznie ufajdany bo ulewa ciągle i to nie małe porcje! nie wyrabiam z ciuszkami, wszystko na bieżąco trza prać! Widzę że też szukasz sposobu na usypianie :D mój coraz gorzej mi zasypia. Niedawno usypiał przy butelce a teraz od tego czasu co zje usypia po godzinie jak nie później. Więc niedługo po tym jak uśnie wstaje bo jest głodny.

Moderatorzy: ilonaInsomnia
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka